Bouchard stelt bergtrui veilig: “Een beetje geluk, maar heb er ook voor gevochten”
foto: Cor Vos
zondag 30 mei 2021 om 09:40

Bouchard stelt bergtrui veilig: “Een beetje geluk, maar heb er ook voor gevochten”

Hij heeft er drie weken lang hard voor moeten knokken, maar zaterdag volgde de ultieme beloning: Geoffrey Bouchard kroonde zich in de voorlaatste etappe naar Alpe Motta tot bergkoning van de Giro d’Italia. Het is voor de renner van AG2R Citroën alweer zijn tweede bergtrui in een grote ronde.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De 29-jarige Bouchard was twee jaar geleden al eens bergkoning in de Vuelta a España en vanmiddag mag hij ook de Maglia Azzurra in ontvangst nemen. “Het is best wel bijzonder dat een Fransman een dergelijke bergtrui wint in Italië. Dat komt niet vaak voor”, liet Bouchard na afloop van de voorlaatste etappe weten.

“Ik slaagde er tijdens deze Giro in om stelselmatig op te schuiven in het klassement. Mijn belangrijkste uitdager was Egan Bernal, maar hij was vooral bezig met het winnen van de Giro en had dus andere prioriteiten. Ik had deze ronde ook een klein beetje geluk, maar ik heb ook hard voor deze trui gevochten. Het is me gelukt!”

Bouchard wist uiteindelijk 184 bergpunten te verzamelen en bleef zo Bernal (140 punten) en Damiano Caruso (99 punten) ruimschoots voor. AG2R Citroën, de werkgever van Bouchard, won eerder deze Giro ook al een etappe met Andrea Vendrame.

 
10 Reacties
Sorteer op:
30 mei 2021
Hij heeft er inderdaad hard voor gewerkt. Toch vind ik het altijd wel een beetje jammer als een matige klimmer de bergtrui in de wacht sleept. Gevoelsmatig klopt dat toch niet helemaal. Het is eigenlijk meer een soort aanvallerstrui.
  30 mei 2021
  Zou het werken om bij elke berg de klimtijd en positie te bekijken en op basis daarvan de punten uit te reiken?
  30 mei 2021
  Hij heeft het meest gestreden voor de punten tijdens de beklimmingen. Verdiende winnaar. De beste klimmer is hij niet maar daar is de bergtrui niet voor.
  30 mei 2021
  @lalsacien 100% mee eens. Gewoon de verdiende winnaar, binnen de regels zoals deze zijn vastgesteld.
  30 mei 2021
  Nee, ik vind juist het tegendeel Josi. Voor klassementsrenners is dit bijvangst. Dan krijg je een beetje wat je had in de TdF; Pogacar die bijna verbaasd staat te kijken dat hij ook de bergtrui heeft gewonnen. Het is vooral mooi dat ook de mindere klimmers met aanvallend rijden de strijd kunnen aangaan met de beste klimmers van het peloton, die doorgaans enkel op de laatste paarhonderd meter van een bergrit uit hun pijp moeten komen.
Ik blijf het jammer vinden dat er niet meerdere renners zich op de bergtrui storten. Dit is al een patroon van vele jaren
  30 mei 2021
  Mäder was een concurrent van het eerste uur maar die heeft opgegeven.
30 mei 2021
De snel aflopende puntentelling (40-18-12 1e cat cols) zorgt er hier voor dat er weinig renners met redelijk wat punten zijn. Daardoor verminder je de strijd. Ook het systeem met één Cima Coppi kunnen ze beter afschaffen. De Zoncolan en nog een paar cols verdienen ook wel de status buiten categorie.
30 mei 2021
Uiteindelijk het systeem van dubbele punten op bergop aankomsten zoals in de tour werkt het beste. Op die manier is het haast onmogelijk om de trui te winnen zonder een bergrit te winnen of dicht te eindigen. Hoewel Bardet dat wel lukte maar in die tour werden ook veel bergen gecancelled...
30 mei 2021
Die gast reed goed! Als Mollema m pakte was het een geslaagde missie, kul , verdiend dit

Reacties zijn gesloten.