Giro 2021: Andrea Vendrame beste vluchter in Bagno di Romagna
foto: Cor Vos
donderdag 20 mei 2021 om 17:21

Giro 2021: Andrea Vendrame beste vluchter in Bagno di Romagna

De twaalfde etappe van de Giro d’Italia, met aankomst in Bagno di Romagna, is gewonnen door Andrea Vendrame. De Italiaan van AG2R Citroën versloeg na een enerverende finale zijn medevluchter Chris Hamilton. Egan Bernal wist zonder problemen de roze leiderstrui te behouden.

Een dag na de spectaculaire graveletappe richting Montalcino verzamelden de renners zich voor het middaguur in het zonnige en wonderschone Siena voor de start van de twaalfde etappe van de Giro d’Italia. In Siena, als start-en finishplaats onlosmakelijk verbonden met de Toscaanse grindklassieker Strade Bianche, begon het peloton aan een bijzonder lange etappe van meer dan tweehonderd kilometer richting Bagno di Romagna.

Met de Monte Morello (9 kilometer aan 4,2%), Passo della Consuma (16 km aan 5,7%), Passo della Calla (16 km aan 5%) en de Passo del Carnaio (11,4 km aan 4,4%) als potentiele scherprechters beloofde de tocht door de Apennijnen een bijzonder lastige onderneming te worden. Na een geneutraliseerde openingsfase van een vijftiental minuten werd de vlag gezwaaid en konden de eerste schermutselingen beginnen aan kop van de wedstrijd.

Egan Bernal – foto: Cor Vos

Razendsnelle openingsfase, meerdere opgaves 
In het eerste koersuur werd er slag om slinger gedemarreerd, maar zonder resultaat. Het halve peloton bleek interesse te hebben in de dagzege en dus ontstond er een hels gevecht om überhaupt in de vlucht van de dag te komen. Pas na ruim zestig kilometer koers, bij het binnenrijden van Firenze, kregen meerdere renners de vrijheid om op jacht te gaan naar de ritzege. Daarachter ging het blok erop in het inmiddels uitgedunde peloton.

De razendsnelle openingsfase had wel enkele slachtoffers geëist. Israel Start-Up Nation verloor vandaag twee renners na de opgaves van Alessandro De Marchi (valpartij) en Alex Dowsett (maagproblemen). Movistar zag klassementskopman Marc Soler dan weer uitvallen na een vroege valpartij en het al geplaagde Bahrain Victorious nam onderweg afscheid van Gino Mäder, de ritwinnaar naar San Giacomo. Ook Fausto Masnada (Deceuninck-Quick-Step) gaf er de brui aan.

De vroege vluchters – foto: Cor Vos

Kopgroep van zestien krijgt dan toch de ruimte 
Belgisch kampioen Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) was intussen voor de tweede opeenvolgende dag in de aanval en werd in de vlucht vergezeld door WorldTour-renners Diego Ulissi, Mikkel Honoré, Andrea Vendrame, bergkoning Geoffrey Bouchard, Victor Campenaerts, Nicolas Edet, George Bennett, Gianluca Brambilla, Chris Hamilton, Guy Niv en ProTeam-coureurs Natnael Tesfatsion, Simone Ravanelli, Simone Petilli, Vincenzo Albanese en Giovanni Visconti.

Op de top van de Monte Morello, de eerste klim van de dag, wist Bouchard zijn leidende positie in het bergklassement nog wat verder te verstevigen. De voorsprong van de koplopers was inmiddels opgelopen tot meer dan acht minuten. In het peloton controleerden de mannen van INEOS Grenadiers de koers, maar deden dit met een zekere reserve. De best geklasseerde renner in de kopgroep was Bennett, op meer dan 21 minuten van roze trui Egan Bernal.

Bergkoning Bouchard doet uitstekende zaken
Voor Bouchard bleek het een uitgelezen dag om zijn blauwe bergtrui nog wat verder in de verf te zetten. De klimmer van AG2R Citroën bereikte ook als eerste de bergsprint van de Passo della Consuma en wist zo nog maar eens achttien punten op te strijken. Het peloton kwam acht minuten later boven en had inmiddels zijn zegen gegeven aan de zestien vluchters. Die mochten het in de finale van de rit gaan uitmaken om de dagoverwinning.

Met nog meer dan zeventig kilometer te gaan werden de renners getrakteerd op een plaatselijke regenbui en dus was het oppassen geblazen in de zeiknatte afdaling van de Passo della Consuma. In de kopgroep roken Ravanelli, Honoré, Hamilton, Visconti, Albanese en Brambilla hun kans en besloten wat meer risico te nemen in de afdaling. Zo begonnen ze met voorsprong aan de Passo della Calla, de derde en voorlaatste klim van de dag.

Alle hens aan dek op de laatste klim 
Voor verschillende renners, waaronder bergtruidrager Bouchard, was de Passo della Calla een springplank om weer vooraan aan te sluiten. Op de top van deze klim van tweede categorie zagen we het geijkte patroon: Bouchard pakte de meeste bergpunten, ditmaal voor De Bondt en Vendrame. In de afdaling van de Passo della Calla scheurde de kopgroep opnieuw uiteen, maar uiteindelijk begonnen we toch met dertien avonturiers aan de Passo del Carnaio.

Op de eerste steile stroken van de Passo del Carnaio voelde Brambilla zijn moment gekomen, maar de vinnige Italiaan werd na een eerste versnelling weer bijgehaald door Hamilton, Bennett, Edet, Vendrame en Visconti. Voor de overige leden van de kopgroep ging het inmiddels te hard. Vooraan probeerde Bennett weg te rijden bij zijn medevluchters, maar de Nieuw-Zeelandse kampioen kreeg een tegenaanval van Vendrame om zijn oren.

foto: Cor Vos

Vier kanshebbers op de ritzege 
De Italiaan van AG2R Citroën ging aan op een iets minder steile passage en wist zo al snel een tiental seconden uit te lopen, maar in de achtervolgende groep weigerde Bennett zich zomaar gewonnen te geven. De klimmer van Jumbo-Visma bleef, samen met Brambilla en Hamilton, hangen op een seconde of tien. Een goed getimede demarrage leek genoeg om het gat te overbruggen, maar ook de drie achtervolgers reden inmiddels aan hun limiet.

Vlak na de top kreeg Vendrame toch het gezelschap van eerst Hamilton en vervolgens ook Bennett en Brambilla, waardoor we met vier renners begonnen aan de laatste tien kilometer van deze etappe. Ondanks enkele speldenprikken van Bennett en Brambilla leken we met vier aan de laatste kilometer te beginnen. Op twee kilometer van de meet reden Vendrame en Hamilton echter weg bij Bennett en Brambilla, die niet bereid waren om voor elkaar de kastanjes uit het vuur te halen.

En zo kregen we een sprint met twee tussen Vendrame en Hamilton. De Australiër van Team DSM probeerde het nog wel tegen de op papier veel snellere Vendrame, maar de Italiaan wist uiteindelijk vrij overtuigend de zege naar zich toe te trekken. Het is voor Vendrame zijn eerste ritzege in de Giro d’Italia. Hamilton moest genoegen nemen met plaats twee. Brambilla en Bennett kwamen als derde en vierde over de streep, al werd de Italiaan vanwege een onreglementaire sprint teruggezet naar de vierde stek.

Vincenzo Nibali – foto: Cor Vos

Nibali sprokkelt wat seconden 
De meeste favorieten voor de eindzege namen een snipperdag, al zagen we in de finale nog wel een duo-aanval van Trek-Segafredo. Giulio Ciccone, de nummer acht in het klassement, versnelde en zag niet veel later zijn ploeggenoot Vincenzo Nibali aansluiten. Nibali, in 2013 en 2016 winnaar van de Giro, ging uiteindelijk door en wist aan de streep nog enkele seconden te pakken op de overige klassementsrenners. Bernal maakte zich echter niet druk en behoudt de roze trui.

RIDE Magazine
60 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2021 17:27
Bennett is toch wel echt een dwaas qua tactisch rijden hoor. Niet de eerste keer dat zijn carrière dat hij zo dom koerst terwijl hij in kansrijke positie zit. Maar goed, in ieder geval positief dat hij er een beetje door heen aan het komen is. Hopelijk gaat hij nog een paar keer in de aanval de komende anderhalve week.
    20 mei 2021 17:28
    Zo kansrijk was die positie toch niet?
    20 mei 2021 17:32
    Vergeet niet dat Jan Boven en Addy Engels in de wagens zitten.
    20 mei 2021 17:35
    @pietfriet ohja, haal die 2 er even bij. Waarom waren ze ook alweer slecht? Los van 1 keer pissen
    20 mei 2021 17:38
    Als je met 3 andere mannen voorop zit in de finale van een koers terwijl het peloton op grote achterstand rijdt ben je wel behoorlijk kansrijk, vind je niet?
    20 mei 2021 17:40
    Tegen Brambilla en Vendrame moet Sjors het niet van zijn sprint hebben.
    20 mei 2021 17:41
    Quote:
    Xevar 20 MEI 2021 OM 17:38
    Als je met 3 andere mannen voorop zit in de finale van een koers terwijl het peloton op grote achterstand rijdt ben je wel behoorlijk kansrijk, vind je niet?


    Kansen op een leuke ereplaats zeker, maar die heeft ie dan ook binnen.
    20 mei 2021 17:54
    Bennett had in deze groep nooit gewonnen.
    20 mei 2021 17:56
    Bennett kon hier in de laatste kilometers alleen winnen door fors te bluffen en veel geluk te hebben. Hij verliest nu ook van Brambilla (die teruggezet is?) ondanks dat deze het werk in de achtervolging heeft gedaan. Bennett is gewoon een dweil eersteklas in de sprint en had niet de kracht om weg te komen bergop.
    20 mei 2021 18:03
    Bennett kon niet anders, Brambila is de domkop, die keek naar de verkeerde man.
    20 mei 2021 18:09
    @Yees, weet je serieus niet wat voor onnozelheden Addy Engels nog meer heeft uigehaald?
    20 mei 2021 18:11
    Johnny English is gewoon niet serieus te nemen
20 mei 2021 17:28
Bennett en Brambilla zullen dit jaar wel niet weer op elkanders verjaardag komen.
    20 mei 2021 17:34
    Hadden al ruzie tijdens ronde v Lombardije...
    20 mei 2021 17:48
    20 mei 2021 17:56
    In mijn herinnering had hij het aan de stok met Ciccone..
    20 mei 2021 17:57
    Ik pak de popcorn erbij als er weer eentje van Jumbo en Trek in de kopgroep zitten de komende etappes!
    20 mei 2021 18:02
    Ah Bauke zal toch niet zo kinderachtig zijn?
    20 mei 2021 18:11
    Bennett houdt gewoon van de Italiaanse wedstrijden en neemt ook de maniertjes van de Italianen over. Heerlijk.
    20 mei 2021 20:29
    @aard Martens en Bauke hebben nog samen gereden bij Rabo, misschien zit daar nog iets te knagen van vroeger!
20 mei 2021 17:29
Bennett rijd als een junior vandaag manman
    20 mei 2021 17:31
    Brambilla net zo goed. Misschien van Brambilla nog wel dommer gezien zijn sprint.
    20 mei 2021 17:33
    Als Bennett volle bak gaat rijden om het gat te dichten wordt ie ook vierde.
20 mei 2021 17:33
Bennet en Brambilla hebben een historie?
Was een beetje koddig. Bennet is een non-sprinter dus Brambilla verliest hier.
Of die gewonnen had van Vendrame is de vraag natuurlijk. Eerlijke koers verder dus de sterkste wint.
    20 mei 2021 17:37
    Idd, het is aan Brambilla om de koplopers terug te halen. Bennett gewoon consequent, nog een keertje proberen de komende dagen.
20 mei 2021 17:34
Bennett legt het in de sprint altijd af tegen die Italianen. Gegokt en verloren. Niks mis mee, kan gebeuren.
20 mei 2021 17:35
Vendrame zeer sterk, geweldig gereden. Hamliton had geen antwoord meer op het eind. Nibali's actie is een klassieker... :-)
20 mei 2021 17:36
Zal die Nibali een beetje liefhebber zijn zeg!
    20 mei 2021 18:46
    Ik geniet met volle teugen van deze Nibali. Onbevangen koersend en niet bang om te werken voor ploeggenoten.
20 mei 2021 17:38
Brambilla hier toch echt de verliezer van de dag.
20 mei 2021 17:40
Brambilla is toch wel echt een sukkel. Nog meer dan Bennett.
20 mei 2021 17:45
2 Nieuw Zeelanders in de kopgroep. Nw Zeeland met bevolkings populatie van 5 miljoen inwoners. Nederland met een populatie van 17 miljoen inwoners. Ik bedoel maar.
    20 mei 2021 17:46
    en 0 russen, en 0 amerikanen. Ik bedoel maar.
    20 mei 2021 17:49
    Hamilton komt uit Australie
    20 mei 2021 17:55
    Wie was de tweede Nieuw-Zeelander in de kopgroep dan? De enige Kiwi die ik in beeld heb gezien, was Bennett.
    20 mei 2021 17:58
    Slovenië, Slowakije... Letland, Litouwen...

    20 mei 2021 18:00
    Slovenië heeft 2 miljoen inwoners, kun je nagaan!
    20 mei 2021 18:01
    We waren er niet bij terwijl zelfs Israel vertegenwoordigt was in de kopgroep. We kunnen in Nederland veel beter stoppen met wielrennen en lekker allemaal gaan korfballen. (Voor de zekerheid: sarcastisch bedoeld)
    20 mei 2021 19:30
    Hoeveel Indiërs en Chinezen zaten er in de kopgroep? Als dat in dezelfde verhouding was als bij de Nieuw-Zeelanders moet het een enorm kopgroep geweest zijn.
    20 mei 2021 21:16
    Konden we weer de juichcape niet om! :(
    20 mei 2021 22:52
    Jullie hebben je huiswerk goed gedaan. Vergeef me deze onvergeeflijke fout. Hoe wel Australiers en Nw Zeelanders in het verleden "foute" Britten waren. Het was dus toen 1 volk.
20 mei 2021 17:47
Bennett heeft de hele dag toch gewoon slim gereden? Hij heeft volgens mij de minste kilometers op kop gereden en heeft aan het eind gedaan wat hij moest doen om zijn kans op een betere plek dan de vierde te vergroten. Doordat Brambilla niet hapte zag het er was knullig uit, maar dit zal hem een volgende keer alleen maar helpen als hij net een snellere man op pad is. Die wacht nu echt niet tot Bennett het gat dicht gaat rijden.
20 mei 2021 17:55
Weer een leuke winnaar! Ik vermaak me tot nu toe bovengemiddeld met die kopgroepjes die voor de overwinning rijden.

Het klassement is wat minder boeiend natuurlijk, met het overwicht van Bernal. Enige wankele punt wat dat betreft lijkt me zijn ploeg voor het hooggebergte. Vandaag zag het er bij de onbeduidende aanval van het Trek duo, weer niet heel geweldig uit. Ik betwijfel of Martinez er alle bergritten gaat staan en van Moscon (die wel geweldig in vorm is) mag je in het hooggebergte geen wonderen verwachten. Ook niet van zijn denkvermogen overigens; wat een domme actie om je te laten verleiden in die afdaling. Wellicht vooral dom van de ploegleiding om daar zo'n heethoofd op kop te zetten, in plaats van een ervaren man.
20 mei 2021 17:55
Enige wat Bennett had kunnen doen is die laatste berg van de voet aan zo ver mogelijk wegrijden van de rest. Op papier de beste klimmer.
    20 mei 2021 18:02
    Ik denk dat er deze ronde wat betreft Bennett jammergenoeg best een groot verschil tussen papier en praktijk zit.
    20 mei 2021 18:05
    Daarvoor had Bennett de kracht niet.
20 mei 2021 18:03
Brambilla teruggezet zie ik..
Lang leve de haai!
20 mei 2021 18:23
Wat een heerlijke kop over kop deze keer met Roxane! Genieton.
20 mei 2021 18:55
In het peloton leek op Cicconibali na iedereen best blij met het rustige koersverloop, na de waanzin van gisteren. Gelukkig was het best een sterke en vermakelijke kopgroep, met heel wat klasse in de uiteindelijke top-5 en een mooie winnaar. Ulissi had ik wel al beter verwacht na een degelijke RvRomandië. Spijtig ook dat er weer enkele renners uitgeschakeld worden door valpartijen, maar dat is natuurlijk het verhaal van een grote ronde.
20 mei 2021 18:59
De rit zelf was ongelooflijk saai nadat de kopgroep de zegen had gekregen en een zeer ruime voorsprong was het te voorspellen dat ze zichzelf niet gingen vermoeien en dus reed men zeer braaf de beklimmingen op. Alleen wat scheurtjes in de afdaling en Vocsnor die het niet meer kon bijbenen. Iedereen spaart voor de slotklim en daar blijken de vier sterksten bergop ook nog even sterk te zijn. Het enige wat de beslissing forceert is de animositeit tussen Brambilla en Bennett die de loper uitrollen voor Vendrame. In het peloton weer een paar uitvallers met prominente namen als Soler en de Marchi en nog een aanvalletje van Ciccone en Nibali wat die laatste een schamele zeven seconden oplevert. Bernal zag dat het goed was.
20 mei 2021 19:16
Beetje saaie boel hier (en máár 49 reacties) als er niet over Evenepoel wordt gesproken... :-)

Trouwens, aan iedereen die de vorige dagen de opmerking maakte dat de andere Belgen tekort werd gedaan door alleen over RE te praten:

Dries de Bondt was 2 dagen mee in de ontsnapping (schitterende prestatie op zich) maar geen enkele haan op dit forum die daar over kraait. Wel over de haai, de tweestrijd tussen Bennet en Brambilla..

Dús: er wordt enkel gesproken over Belgen indien ze een rit winnen (cfr Tim Merlier) of als ze meestrijden voor het AK? Lijkt me dus nogal logisch dat er het vaakst over RE wordt gesproken... ;-)
    20 mei 2021 19:35
    Een saaie etappe en deze was saai tot en met levert ook weinig reacties op Pascal. Dries is inderdaad actief maar vandaag was hij toch echt figurant net als Victor. Als ik eerlijk over deze etappe oordeel was de val van de Marchi en de opgave van Soler nieuwswaardiger dan wat er verder gebeurde want dat was bitter weinig en dat zeg ik als een fan van TJV die vertegenwoordigd waren in de kopgroep anders had ik de TV waarschijnlijk uitgezet.
    20 mei 2021 19:48
    Dan toch maar wachten tot zaterdag zeker (er van uitgaande dat morgen terug saai wordt) ;-)
20 mei 2021 19:24
Dries de Bondt toch ook weer sterk he
    20 mei 2021 21:19
    Dries steelt mijn hart deze Giro. Met afstand de leukste Belg en hij toont zijn nationale tricotje met fierheid.
    20 mei 2021 21:26
    Heeft ook wel een mooie, wakkere stijl van rijden altijd. Hangt er nooit halfgaar bij of zo.
20 mei 2021 19:25
@deffil: :-)) Schitterend

Reacties zijn gesloten.