Giro 2020: Voorbeschouwing openingstijdrit naar Palermo
Filippo Ganna - foto: Cor Vos
zaterdag 3 oktober 2020 om 08:00

Giro 2020: Voorbeschouwing openingstijdrit naar Palermo

De Giro d’Italia 2020 die op zaterdag 3 oktober op Sicilië begint. Had het begin dit jaar verteld aan menig wielerliefhebber, en diegene had je voor gek verklaard. Maar alles is anders. De Giro is dit jaar niet in mei en start niet in Hongarije. Maar nu we er toch zijn, kunnen we maar beter vooruitkijken naar de openingstijdrit tussen Monreale en Palermo. Wie pakt de eerste roze trui? WielerFlits blikt vooruit op het parcours en de favorieten.

Parcours

Voor het eerst zou een grote ronde van start gaan in Hongarije, maar zoals u weet heeft de coronacrisis daar een stokje voor gestoken. De start van de Giro d’Italia moest worden verplaatst. Het plaatsje Monreale op het eiland Sicilië heeft dit jaar de eer om de Grande Partenza te organiseren. Boedapest is de grootste stad van Hongarije, Monreale staat wat inwoners betreft op plaats 21 op het eiland Sicilië. Verschil moet er zijn.

De zo’n 40.000 inwoners leven op de flanken van de Monte Caputo en ze hebben een prachtig uitzicht over Palermo. De stad is vooral bekend vanwege haar domkerk. Aan de bouw van de imposante cattedrale di Santa Maria Nuova kleeft een intrigerende legende. Koning Willem II van Sicilië lag in de twaalfde eeuw te slapen onder een boom na een ferme jachtpartij.

In zijn droom verscheen de heilige maagd Maria en zij stelde hem voor om een kerk te bouwen op zijn slaapplek. Toen hij de boom verwijderde, zou hij een schat hebben gevonden. De kerk kwam er, net als een benedictijnerklooster en de stad werd er omheen gebouwd. De fraaie Arabisch-Normandische kathedraal is nu één van de belangrijkste attracties van het eiland.

De renners zullen tijdens de openingstijdrit de kerk passeren, maar beginnen doen ze op een parkeerterrein onderaan het stadje. Dat betekent dat de eerste 1.100 meter van de Giro d’Italia omhoog lopen. In de binnenstad, waar de eerste bergtrui op het spel staat, wordt asfalt verwisseld voor steentjes en plavuizen, daarnaast wordt het ook oppassen voor de engte van de wegen.

Wie een bocht te wijd neemt, kan zomaar eens kennis maken met de muren van de kathedraal, en doorgaans geven die niet mee. Na een korte toer door het centrum gaat het in dalende lijn richting Palermo. En deze afdaling lijkt een reden om de recordboeken erbij te pakken.

Rik Verbrugghe was in het jaar 2001 verantwoordelijk voor de snelste tijdrit ooit. De gewezen Belgische proloogspecialist kwam na 7,6 kilometer rossen over de kaarsrechte kustwegen tussen Montesilvano en Pescara tot een gemiddelde snelheid van 58,874 km/u.

De kans is aanwezig dat er zaterdag nóg sneller zal worden gereden door de ritwinnaar, want na de afdaling blijft het tot aan de finish in Palermo vlak. Wie naar het profiel kijkt, ziet dat het zo’n acht kilometer lang flink naar beneden loopt. Het doet denken aan de opener uit het jaar 1987, toen de renners een voor een de Poggio moesten afdalen, maar in deze afdaling is het voornamelijk rechttoe, rechtaan. Op een tweetal haarspeldbochten na die opdoemen na een kilometer of drie hoeven de renners de remmen niet te toucheren.

Bij de Via Roma in Palermo slaan de renners linksaf. In de laatste zes kilometer zijn er nog wel wat bochten waar de renners om moeten denken, maar een hoop kunnen vermoedelijk toch ook aan hoge snelheid worden genomen.

De Via della Liberta, door Richard Wagner ooit omschreven als de Siciliaanse Champs-Élysées, vormt het toneel voor de laatste kilometers. Het gaat hier eerst in noordelijke richting, maar op de Piazza Esedra Matteotti wordt rechtsomkeert gemaakt. Vanaf dat punt is het nog twee kilometer rechtdoor rammen naar de finish. Wordt het gemiddelde van Verbrugghe hier verbroken?

Start: 13.15 uur in Monreale (start eerste renner)
Finish:
16.30 uur in Palermo (finish laatste renner)
Afstand:
15,1 kilometer


Favorieten

Filippo Ganna – foto: Cor Vos

Na zijn imponerende wereldtitel tijdrijden in Imola verdient Filippo Ganna de rol van topfavoriet voor deze openingstijdrit. De specialist is nu regerend Italiaans en wereldkampioen tegen de klok, en het parcours op Sicilië ligt hem als gegoten. Dat de tijdrit maar 15 kilometer is, zal hem niet tegenvallen. Op het WK was zijn eerste deel (van bijna 15 kilometer, red.) ijzersterk en gaf hij in het tweede deel tijd toe op enkele concurrenten.

Het verschil zal Ganna moeten maken in de afdaling en op het vlakke. Met zijn grote motor en aerodynamische houding zal hij in zijn regenboogtrui het aanwezige thuispubliek op hol willen brengen. Ruilt de baankampioen van INEOS Grenadiers op de openingsdag zijn wereldkampioenentrui in voor een roze? Hij treedt dan in de voetsporen van Tom Dumoulin, die in 2018 hetzelfde flikte in Jeruzalem.

Geraint Thomas – foto: Cor Vos

In de tijdrit van de Tour de France gaven we drie renners van Jumbo-Visma de meeste sterren. Toen pakte dat niet zo goed uit. In deze voorbeschouwing doen we het opnieuw, maar nu heeft INEOS Grenadiers de eer. Geraint Thomas staat namelijk in topvorm aan de start en dat toonde zijn WK-tijdrit (vierde op 37 seconden van Ganna, red.) in Imola aan.

Nadat bekend werd dat de Welshman niet naar de Tour de France zou gaan, zette hij de knop om en richtte hij zich op de eindzege in de Giro. Alleen in Tirreno-Adriatico kon hij zijn vorm nog testen en die test was meer dan geslaagd. Hij werd er, mede door een sterke slottijdrit in San Benedetto del Tronto, tweede in het eindklassement. In de chrono eindigde Thomas tussen de specialisten tegen de klok. Deelt hij tussen Monreale en Palermo meteen een tik uit aan de concurrentie voor het klassement?

Rohan Dennis, toen nog wereldkampioen – foto: Cor Vos

Van de favorieten voor het algemeen klassement lijkt Thomas de grootste kanshebber op ritwinst. Wilco Kelderman heeft het in zich om naar een ereplaats te rijden, maar in deze powertijdrit die grotendeels naar beneden gaat, lijken Simon Yates, Vincenzo Nibali, Rafał Majka, Steven Kruijswijk en Jakob Fuglsang de schade te moeten beperken.

Ook Rohan Dennis heeft zijn zinnen gezet op de eerste roze trui van deze Giro d’Italia. En daarmee is hij de derde kanshebber namens INEOS Grenadiers. De Australiër verloor vorige week zijn wereldtitel tijdrijden en zal dus sportieve revanchegevoelens hebben op Ganna. Een vijfde plaats was het hoogst haalbare voor Dennis in Imola, op 39 seconden van de winnaar. In de vlakke tijdrit in Tirreno-Adriatico moest hij ook al 26 seconden toegeven op Ganna. Heeft de eigenaardige Aussie op tijd zijn topvorm te pakken voor het roze?

Victor Campenaerts – foto: Cor Vos

Iemand die al enkele jaren concurreert met Dennis, is Victor Campenaerts. De werelduurrecordhouder is ook een van de favorieten voor de eerste roze trui én op zoek naar een nieuwe ploeg. Zijn huidige ploeg NTT heeft alle renners namelijk vrijgegeven. Sinds de coronabreak reed Campenaerts vier tijdritten: tweede op het BK (achter Wout van Aert), derde op het EK (achter Stefan Küng en Rémi Cavagna), tweede in Tirreno-Adriatico (achter Ganna) en achtste op het WK. Op een goede dag moet VocSnor mee kunnen doen voor de top-3.

En om nog een keer terug te komen op Rik Verbrugghe en die recordtijdrit naar Pescara… De huidige bondscoach van de Belgen is daarmee nog altijd de laatste Belgische drager van de roze trui. Verbrugghe was toen vier dagen leider in de Giro. Sindsdien wacht hij op een opvolger.

Edoardo Affini – foto: Cor Vos

Diverse tijdritspecialisten mogen hopen op een goede uitslag in Palermo. Het gaat daarbij om de ‘zware’ types die het normaliter moeten hebben van korte, vlakke tijdritten. Tegen een chrono met een afdaling zoals die van zaterdag zullen Alex Dowsett (negende op het WK tijdrijden, vierde op het EK tijdrijden) en toekomstig Jumbo-Visma-renner Edoardo Affini (derde op het Italiaans kampioenschap tijdrijden, vijfde op het EK tijdrijden) ook geen nee zeggen.

Datzelfde geldt voor onder meer Jan Tratnik (zesde op het EK tijdrijden), drievoudig beloftenwereldkampioen Mikkel Bjerg (zeventiende op zijn eerste WK tijdrijden bij elites) en Jos van Emden (zevende in tijdrit Tirreno). De specialist van Jumbo-Visma kreeg deze week enigszins goed nieuws, want hij raakt zijn Nederlandse tijdrittitel niet kwijt. Het NK tijdrijden gaat namelijk niet door op 7 oktober en dus mag Van Emden tijdens alle Giro-tijdritten het rood-wit-blauw aan.

Michael Matthews – foto: Cor Vos

Een gevaarlijke klant voor de ritzege, of in ieder geval een korte uitslag, is Michael Matthews. En dan moeten we eigenlijk ook meteen vooruitkijken naar de rit van zondag. Matthews werd in de vlakke tijdrit van Tirreno-Adriatico knap tiende tussen allemaal pur sang tijdrijders. Mocht ‘Bling’ weer kort kunnen eindigen, dan zou hij zomaar zondag de roze trui kunnen overnemen. De aankomst in Agrigento is namelijk op het lijf van de Team Sunweb-sprinter geschreven. Legt Matthews in Palermo de basis voor een latere roze trui?

Daarnaast zijn er nog genoeg outsiders voor een ereplaats. Denk daarbij aan hardrijders als Benjamin Thomas, Joey Rosskopf, Thomas De Gendt, Spaans tijdritkampioen Pello Bilbao, Brandon McNulty, Maciej Bodnar en Matthias Brändle.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Filippo Ganna
*** Geraint Thomas, Rohan Dennis
** Victor Campenaerts, Alex Dowsett, Edoardo Affini
* Michael Matthews, Jan Tratnik, Mikkel Bjerg, Jos van Emden

Giro 2020: Deelnemerslijst


Weer en TV

Hoewel de Giro d’Italia in de herfst verreden gaat worden, worden zomerse temperaturen verwacht op Sicilië en in Palermo. De temperatuur ligt vroeg in de middag rond de 33°C en aan het eind van de middag rond de 27°C. De wind waait aan windkracht 3-4, komt eerst uit zuidelijke richting en later uit west-noordwestelijke richting.

Eurosport heeft sinds enkele jaren exclusief de uitzendrechten van de Giro d’Italia. De sportzender begint om 13.10 uur met de live-uitzending van de eerste etappe op Eurosport 1, waardoor de gehele tijdrit op tv te zien is. Ook via de online Eurosport Player en de GCN Race Pass kan naar de Giro gekeken worden.


RIDE Magazine
71 Reacties
Sorteer op:
2 oktober 2020 09:07
Tony Martin ook wel een ster toch!
    2 oktober 2020 09:17
    Te kort en verkeerd klimmetje aan het begin voor hem denk ik.
2 oktober 2020 09:18
Deze kan je wat betreft de overwinning schriftelijk afdoen.
2 oktober 2020 09:19
Zou cool gezocht zijn: Vocsnor in de roze trui, drie van Ineke meteen daarachter.
En dan truitje openscheuren op t podium om in stift geschreven ‘Welke ploeg wil mij hebben?’ te lezen.
2 oktober 2020 09:20
"maar op de Piazza Esedra Matteotti wordt rechtsomkeert gemaakt"

Op het kaartje wordt linksomkeert gemaakt... Kan gevoelig liggen he, met dranghekken enzo...
2 oktober 2020 09:32
Door de eerste 1100 meter lijkt het me sterk dat ze uiteindelijk 60km/h gemiddeld halen. Je moet dan al tegen de 70 gemiddeld gaan rijden over het laatste deel.
    2 oktober 2020 09:52
    Ja ik twijfel ook of het haalbaar is daardoor. Al gaan ze na dat klimmetje wel 8km omlaag aan een kleine 4%, dat stuk kan volgens mij makkelijk met 70 gemiddeld gaan getuige de weinige bochten.
    2 oktober 2020 10:18
    3 km afdalen met maar 2 bochten en daarna is het nog 5,5 km in een rechte lijn vals plat naar beneden.
    2 oktober 2020 10:46
    Ja, 8km aan een kleine 4% gemiddeld ;)
    2 oktober 2020 14:18
    De eerste 800 meter zijn niet zo steil, die 300 meter daarna wel. Als ze het klimmetje in 2 minuten omhoog kunnen knallen dan is het denk ik niet onmogelijk om op een gemiddelde van 60 uit te komen.

    800 m a 45 km/u = 00:01:04
    300 m a 20 km/u = 00:00:54
    8300 m a 70 km/u = 00:07:07
    5700 m a 50 km/u = 00:06:50

    Totaal
    00:15:55 over 15,1 km = 56.91 km/u

    800 m a 45 km/u = 00:01:04
    300 m a 20 km/u = 00:00:54
    8300 m a 75 km/u = 00:06:38
    5700 m a 55 km/u = 00:06:13

    Totaal
    00:14:49 over 15,1 km = 61.11 km/u
    2 oktober 2020 14:40
    Bij nader inzien gaan ze na de eerste 1100 meter nog niet zomaar 70 km/u

    Als ze bovenkomen na 1100 meter moeten ze hier linksaf het tunneltje in.
    https://www.google.com/maps/@38.0822867,13.2927772,3a,75y,310.84h,92.85t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJ-Oi0LRDRjzxKTCyHM8d2A!2e0!7i13312!8i6656

    En dan fietsen ze zo'n 400 meter over een plein en terrasjesstraat.
    https://www.google.com/maps/dir/Via+Arcivescovado,+11,+90046+Monreale+PA,+Itali%C3%AB/38.0819843,13.2909446/38.0829756,13.2930381/@38.0824703,13.2923031,363m/data=!3m1!1e3!4m10!4m9!1m5!1m1!1s0x1319ee3f74a2e79f:0xee6e60961c582cef!2m2!1d13.2926448!2d38.0824361!1m0!1m0!3e2

    Daarna begint de 8 km lange afdaling. Wordt het toch iets moeilijker om die 60 km/u gemiddeld te halen.
2 oktober 2020 09:32
Castroviejo verdient ook wel een sterretje toch? Hij heeft het WK tijdrijden overgeslagen, maar dat kan ook gewoon zijn om een beetje rust te pakken
2 oktober 2020 09:33
Josef Cerny zijn ze helemaal vergeten te benoemen bij de outsiders, ik sla hem hoger aan als vele die nu genoemd zijn.
    2 oktober 2020 10:21
    Ik weet dat hij kan tijdrijden, maar waarom zou hij hier outsider zijn? 23e op wk?
    2 oktober 2020 10:31
    Tijdens het WK tijdrijden had hij pech, vandaar zijn 23e plaats
    2 oktober 2020 10:38
    Ok dat wist ik niet.. wat voor pech en hoeveel kostte dat ongeveer?
    2 oktober 2020 12:25
    Fietswissel, binnengekomen op zijn normale fiets. Scheelt natuurlijk nogal met een TT fiets, geen idee hoeveel km voor de finish en waarom verder.
2 oktober 2020 09:57
Start Giro, finale Binck Bank en LBL in 1 weekend, je slaat er steil van achterover.
    2 oktober 2020 10:34
    Peanuts bij 25 oktober: Slottijdrit Giro, Vuelta bergetappe Aubisque/Tourmalet en Parijs Roubaix.
2 oktober 2020 10:04
Aan het profiel te zien, jammer dat ze deze proloog niet in tegengestelde richting rijden, dan wint de sterkste beer.
2 oktober 2020 10:06
Kan T. Hart dit ook?
2 oktober 2020 10:26
Ze spreken ook over verwachte regenbuien. Dat kan voor sommige renners slecht (of goed) uitpakken. Hopelijk zitten de kanshebbers voor de giro eindzege bij elkaar en hebben ze gelijke omstandigheden.
    2 oktober 2020 19:53
    10% kans regen in de avond. Overdag temperaturen tussen de 21 en 33 graden. (Middag 27) en een zuchtje wind.


    Dus geen paniek, heerlijk fiets weertje.
2 oktober 2020 10:47
Ben benieuwd naar de groottes van de kettingbladen. Als je 400+ watt bergaf moet gaan trappen mag je een serieus mes meenemen
2 oktober 2020 11:08
Zit een piek van 18% in dat klimmetje, no way dat ze 60 gemiddeld gaan rijden.
    2 oktober 2020 12:37
    mwoah, klimmetje is maar 6% gemiddeld. Knallen ze wel met 30 per uur gemiddeld over denk ik.
2 oktober 2020 11:09
Winnaar van de laatste ITT etappe in de Giro van vorig jaar Haga? Ik heb hem in mijn poule staan vanwege de ITT's, maar wordt hier helemaal niet genoemd. Zie ik wat over het hoofd?
    2 oktober 2020 18:19
    Volgens mij niet, prima dark horse
2 oktober 2020 11:10
Is het te lang voor Brändle? Of is hij inmiddels te oud om in de sterren te eindigen.
    2 oktober 2020 11:20
    Brändle heeft ons te vaak teleurgesteld na toch menig sterretje te hebben mogen ontvangen.
    2 oktober 2020 13:03
    Brandle zou zo maar kunnen, maar hij kan het ook zo maar in z'n geheel laten lopen.

    Dowsett is van dat team toch wel de man, en daarachter mogen Barbier en Brandle vechten voor p.2 binnen het team, als het op de proloog aankomt. Sprinter Barbier wil ook nog wel eens randje top tien rijden in prologen.
    2 oktober 2020 14:09
    Serieus Barbier in dit veld..?
    2 oktober 2020 19:55
    zomaareens ..> Voor een plekje in de top 20 kan zomaar lukken. ;)

    Z'n eigen team tipt hem voor een goede uitslag morgen op hun eigen website.
2 oktober 2020 11:18
Denk dat van Emden toch weinig kans heeft door die eerste 1100m.
Denk dat daardoor zelfs Bilbao nog kan meespelen.

Overigens vind ik die andere Thomas ook wel een outsider.
2 oktober 2020 11:48
Vrolijk door blijven praten over veiligheid maar ook gewoon een downhill tijdrit organiseren. Wat een onzin. Bijna net zo onzinnig als Bjerg, Campenaerts Jr op zijn best, hier een ster te geven. Die jongen heeft er tot nu toe vooral blijk van gegeven niet tussen de profs te horen.
    2 oktober 2020 11:51
    Oh, die afdaling is maar 4%. Op het plaatje ziet er er meer uit als 10%.
    2 oktober 2020 12:07
    Het is een tijdrit dus renners rijden alleen. Dan is het toch aan de renners om zich aan te passen aan het parcours. Die geeft aan hoe hard je kan. Volgens mij is een tijdrit altijd veilig tot dat een renner over de grens gaat van het mogelijke en dan zal hij de gevolgen zelf hebben.
    2 oktober 2020 12:36
    Tenzij iemand zijn zwembadje laat leeglopen natuurlijk Bezemwagen.
    2 oktober 2020 18:46
    + er zitten weleens vaker afdalingen in een tijdrit hoor.
    3 oktober 2020 11:15
    Als iemand een zwembadje laat leeglopen dan hoop je dat er seingevers staan die de renner manen om tempo te laten zakken. En ja ook dan heb je kippen zonder kop die zich daar niets van aan zullen trekken.
    3 oktober 2020 12:43
    @Panache, het is nog maar de vraag of die Italianen de Vuelta van een paar jaar geleden hebben gekeken
2 oktober 2020 12:13
Ben benieuwd wie er op gewone koersfietsen gaan starten om te proberen de KOM te winnen en zo de blauwe trui te pakken.
    2 oktober 2020 12:59
    En dan bovenop wisselen
    2 oktober 2020 18:01
    Of teveel tijd verliezen en gediskwalificeerd worden
2 oktober 2020 12:58
Ganna en Matthews (won al vaker dit soort tijdritten), zijn mijn jokers
    2 oktober 2020 19:56
    Hoezo jokers ??

    Zijn gewoon topfavorieten in mijn ogen. ;)
    2 oktober 2020 20:18
    Matthews is toch eerder favoriet bij het ultra korte werk.
    De tijdritten/prologen die hij tot nu toe won, waren nooit meer dan 8km, nu +/- 15km.
    Top 5 zie ik hem rijden, maar winnen??
2 oktober 2020 14:05
Ganna gaat die sowieso winnen natuurlijk. Ben benieuwd wat Geoghan Hart kan met dat stuk bergaf. Die jongen rijdt altijd zo'n verschrikkelijk zware plaat dat ik er zelf last van krijg aan mijn knieën.
1 Ganna
2 Dennis
3 Thomas
2 oktober 2020 14:10
Kan en wil demare dit?
    3 oktober 2020 10:04
    Of dat hij het wilt, tsja dat weet ik niet natuurlijk. Maar kunnen zeker. Demare heeft zelfs al top tien gereden in tijdritten van meer dan dertig kilometer.

    Het is maar net hoeveel risico's bepaalde renners willen nemen met het oog op de rest van de Giro. Er zitten in de afdaling twee haardspeltbochten waar ze met een snelheid van +/- 100 km per uur aankomen, dus is het de vraag "hoe laat durf je te remmen" ? (Het hebben van schijfremmen of niet, kan hier zo maar enkele seconden winst opleveren heb ik uit de analyse van Campenaerts kunnen begrijpen.)

    Ik denk dat sommige AK mannen echt niet heel hun Giro op het spel gaan zetten voor vijf seconden meer of minder in een eerste tijdrit. Nu is Demare geen AK renner natuurlijk, maar hij heeft wel kans om enkele mooie ritzeges te behalen. Morgen een gooi naar Roze doen zie ik niet gebeuren, dus is er voor hem de noodzaak om vol gas naar beneden te knallen ?

    De capaciteit heeft hij dat staat buiten kijf.
2 oktober 2020 15:24
De (altijd) overschatte en zelfingenomen Campenaerts gaat weer tegenvallen. Het zou mij verrassen als hij top 5 rijdt!
    2 oktober 2020 20:09
    2020 :
    Parijs-Nice 6e
    BK = 2e
    EK = 3e
    Tirreno = 2e
    WK = 8e


    2019 :
    Tirreno = 1e
    Romandië = 139e
    Giro = 20e
    Giro = 2e
    Giro = 2e
    Belgium Tour = 3e
    BK = 4e
    WK = 11e


    2018 :
    Algarve = 2e
    Tirreno = 16e
    Romandië = 5e
    Giro = 3e
    Giro = 11e
    Dauphiné = 4e
    BK = 1e
    EK = 1e
    BinckBank = 2e
    Vuelta = 3e
    Vuelta = 11e
    WK = 3e


    @Lancearmstronghero, geweldig slechte cijfers hoor als je meer dan 50% van je tijdritten op het podium eindigt in de afgelopen twee en een half jaar.
    2 oktober 2020 21:05
    Een duidelijke Campenaerts groupie die op z’n pikkie is getrapt.

    Vergeet morgen de Kleenex niet, die heb je nodig.
    3 oktober 2020 00:05
    Typische Lance Armstrong fan. Maakt vanuit zijn luie zetel lullige opmerkingen over een renner, wordt vervolgens met feiten op zijn nummer gezet en probeert dit daarna met een ad hominem aanval te verbloemen. Het is net de echte Lance.
    3 oktober 2020 00:08
    Hahaha ...

    Campenaerts groupie zelfs ... Nou nee niet bepaald hoor. Het zal mij worst wezen wat Victor doet. Maar om nu te zeggen dat hij altijd tegenvalt wanneer je meer dan 50% van je races op het podium rijd.

    Dan vraag ik me af hoe je al die andere renners noemt ? ;)
    3 oktober 2020 07:20
    Wat een ongelooflijk slechte reacties zijn dit. En dan noem je jezelf hero.
    3 oktober 2020 13:53
    Ik herhaal: overschat en zelfingenomen.
    3 oktober 2020 14:18
    Campenaerts lijkt me door zo'n spiritualiteitgekkie ingefluisterd:

    "om iets te kunne, moet je het uitspreken...!"
2 oktober 2020 15:45
Wordt de Giro eigenlijk ook ergens via de radio uitgezonden? Ik weet niet of Radio 1 de laatste km verslaat op de radio? Of is het enkel op de tv zien?
2 oktober 2020 18:44
haha, briljant droog (Barry)...
2 oktober 2020 20:11
Sunwebbie Kelderman dobbelt wellicht hoge ogen.

Reacties zijn gesloten.