Giro 2020: Voorbeschouwing op de tiende etappe naar Tortoreto

dinsdag 13 oktober 2020 om 07:30
Giro 2020: Voorbeschouwing op de tiende etappe naar Tortoreto

foto: Cor Vos

De renners beginnen dinsdag na een welverdiende rustdag aan de tweede week van de Giro d’Italia. De coureurs krijgen ook meteen weer een pittige etappe voor de wielen geschoven, met in de finale vier pittige klimmetjes naar finishplaats Tortoreto. WielerFlits blikt ook nu weer vooruit op het parcours en de favorieten voor de dagzege!

Parcours

Het peloton heeft kunnen genieten van een welverdiende rustdag als in de tiende etappe wordt gestart in het Abruzzese Lanciano. In deze bedrijvige, welvarende stad tussen de Adriatische Zee en het bergmassief van de Majella kwam Jeroen Blijlevens in 1999 zegevierend over de streep, nadat hij in de eindsprint Romāns Vainšteins en Fabrizio Guidi had verslagen. Het was het tweede dagsucces voor de sprinter, nadat hij vier dagen eerder ook al de beste was in Messina.

Beginnend in Lanciano zoekt de koers eerst de kustlijn weer op, die wordt gevolgd tot badplaats Francavilla al Mare. Vervolgens trekt de route landinwaarts richting studentenstad Chieti, die op een heuvel is opgetrokken. Op de klim daarnaartoe, de Muro del Tricalle (1,8 km aan 7,8%, max. 19%), zijn de eerste bergpunten te verdienen. Het maximale stijgingspercentage van 19 procent is zeker geen zeldzaamheid deze dag, zo zal later op het etappeprofiel blijken.

Na het uitstapje naar Chieti keert de koers terug naar de kust tot aan Giulianova, waar na 110,1 kilometer de tussensprint voor het puntenklassement is gepland. De eerste acht krijgen punten, maar bonificaties zijn er niet te verdienen. Op een steenworp afstand van deze kustplaats, een populair zomerverblijf voor mensen uit grote steden als Rome en Milaan, ligt Tortoreto en daar wordt de pittige finale met een opeenvolging van korte, venijnige klimmetjes afgewerkt.

Vanuit het plaatsje Salino gaat de route voor de eerste keer omhoog naar Tortoreto Alto (2,9 km aan 7,3%, max. 18%), waar het wegdek tot tweemaal toe oploopt tot 18 procent. Daarna wordt afgedaald naar Tortoreto Lido aan de kust en wordt doorgereden naar Colonnella (3,1 km aan 9,2%, max. 18%) voor de tweede muur in amper achttien kilometer. Deze wat langere klim, met opnieuw een uitschieter tot 18 procent, gaat ook in de kuiten zitten van het peloton.

Dan zijn na 144 kilometer, bij Controguerra, drie, twee en een bonificatieseconde te verdienen aan de tussensprint. De bonificaties zijn niet zomaar te verdienen, want eerst moet nog een muur van negenhonderd meter aan 9,7 procent worden bedwongen met een maximale stijging van liefst 24 procent! Eigenlijk zouden de renners die hier als eerste de tussensprint doorkruisen een dubbele beloning moeten krijgen.

Giro 2020 etappe 10

De route is dan al teruggedraaid naar Tortoreto. Bij Colle Luna moeten de coureurs een bult over en beklimmen daarna Tortoreto Alto nog eens via twee verschillende kanten; de eerste helling loopt op tot maximaal 20 procent, de tweede gaat over 1,9 kilometer aan gemiddeld 7,2 procent met een uitschieter tot 18 procent. De heuvel wordt dan vanaf dezelfde kant omhoog gereden als eerder in de etappe. Vanaf de top is het dan nog elf kilometer naar de streep.

Na de afdaling vlakt het wegdek af tot waterpas in de laatste zeven kilometer. In de slotfase is het nog oppassen voor twee scherpe bochten; eerst op vijf kilometer van de aankomst, daarna op 3,5 kilometer. Ook wordt nog een rotonde voor de wielen geschoven met nog 1700 meter te gaan. Na 177 verraderlijke kilometers ligt op de Lungomare Sirena van Tortoreto Lido de finish. We houden er rekening mee dat een sterke sprinter of een aanvaller hier de dagzege pakt.

Ook in 1995 lag de finish in Tortoreto Lido. Die dag reed het peloton een rit van 182 kilometer, die begon in Recanati. Al na zes kilometer ontsnapte een groep met tien man met ook Erik Breukink. Op vijftien kilometer van de streep, op de klim van Tortoreto Alto, barstte de kopgroep. Vier mannen gingen uiteindelijk sprinten om de zege, waarbij Filippo Casagrande, het broertje van Francesco, Rolf Sörensen verraste. Breukink legde daarachter beslag op de derde plaats.

Start: 12.05 uur in Lanciano
Finish: tussen 16.12 en 16.39 uur in Tortoreto Lido
Afstand: 177 kilometer


Favorieten

In de achtste etappe naar Vieste nam het peloton een snipperdag en ook in de daaropvolgende rit naar Roccaraso kregen de vluchters een vrijgeleide. De kans is groot dat het dinsdag opnieuw prijs is voor de aanvallers. Waarom? De pure sprinters zullen vooral kijken naar de etappe van woensdag (naar badplaats Rimini), de klassementsrenners zijn al bezig met de tijdrit naar Valdobbiadene en de bergrit naar Piancavallo.

De finale van dinsdag lijkt ook net iets te lastig voor Arnaud Démare, die bovendien al drie ritzeges op zak heeft en het zich wel kan veroorloven om te wachten op een volgende, nog betere kans. En dan hebben we nog Peter Sagan en Michael Matthews. De Slowaak liet zijn ploeg al meerdere keren de koers controleren, maar dit leverde nog geen succes op. Team Sunweb zal wellicht een mannetje willen bijsteken in de achtervolging, maar dat is nog wat anders dan de hele dag controleren.

Diego Ulissi – foto: Cor Vos

Het moge duidelijk zijn: de kans is groot dat de vluchters vooruit blijven in deze etappe. En dus is het uitkijken naar renners die al wat verder staan in het klassement, geen problemen hebben met het verteren van heuveltjes en als het nodig is over een pittig sprintje beschikken. We komen dan al snel uit bij Diego Ulissi, de gehaaide puncheur van UAE Emirates. De Italiaan won deze Giro al de etappe met aankomst in Agrigento en is geen gevaar meer voor het roze.

Als Ulissi erin slaagt om mee te sluipen met een vroege vlucht, hebben zijn vluchtkompanen een probleem. De 31-jarige beschikt over enorm veel explosiviteit, kan de koers als geen ander lezen, raakt niet in paniek tijdens stressvolle situaties en is ook nog eens bijzonder snel aan de meet. Boekt hij dinsdag alweer zijn achtste zege in de Ronde van Italië? Let ook op twee landgenoten van Ulissi, Matteo Fabbro en Giovanni Visconti.

Visconti behoeft eigenlijk geen nadere introductie meer. De 37-jarige rittenkaper koerst inmiddels voor Vini Zabù-KTM, maar is zeker nog niet versleten. We hoeven maar een week terug te gaan, toen Visconti nog knap tweede werd op de Etna. Toen was de Ecuadoraanse klimmer Jonathan Caicedo nog te sterk, heeft de Italiaan dinsdag meer geluk? Dan zal hij zich wel eerst in een positie moeten manoeuvreren waarin hij kans maakt om te winnen.

Giovanni Visconti – foto: Cor Vos

Fabbro is, zeker in vergelijking met Visconti, nog een vrij onbeschreven blad. De 25-jarige klimmer uit Friuli-Venezia Giulia is echter wel een renner om in de gaten houden. Zo liet hij zich positief opmerken in Tirreno-Adriatico. In de etappe naar Loreto (vergelijkbaar met de Girorit naar Tortoreto) wist hij zelfs bijna als eerste over de streep te komen. Er was toen een heel sterke Mathieu van der Poel, die een fabelachtige laatste kilometer reed, voor nodig om hem van de zege te houden.

Fabbro heeft in deze Giro voornamelijk op kop gereden voor Sagan en Rafał Majka, maar wellicht krijgt hij dinsdag wel de kans om voor eigen rekening te rijden. Een andere kanshebber voor de ritzege is Ruben Guerreiro, die op een roze wolk zal fietsen na zijn overwinning van zondag in Roccaraso. De Portugees van EF Pro Cycling heeft al bewezen te kunnen klimmen, maar is ook behoorlijk explosief en zeker niet traag na een zware wedstrijd.

Twee andere Italianen om rekening mee te houden zijn Andrea Vendrame en Enrico Battaglin. Voor beide renners is dit een gedroomde etappe. Vendrame en Battaglin hebben een ferm sprintje in de benen, kunnen een bergje op knallen en zullen tot op het bot gemotiveerd zijn om er iets van te maken. Vendrame werd deze Giro al eens vierde en zesde, Battaglin tiende, negende en achtste. Volgt er dinsdag eindelijk een uitschieter?

Thomas De Gendt – foto: Cor Vos

Het is misschien een verrassende keuze, maar Mikkel Bjerg krijgt voor dinsdag twee sterren. De Deense hardrijder is zichzelf aan het ontdekken in deze Giro. Niet als tijdrijder, want we weten inmiddels wel hoe hard Bjerg met een tijdritfiets kan rijden. Maar dat de jongeling van UAE Emirates zondag als derde finishte in Roccaraso, mag toch wel als een verrassing worden bestempeld. En in Vieste liet Bjerg ook zien niet traag te zijn in een sprint.

Het zijn kwaliteiten die van pas zullen komen in de finale naar Tortoreto. Als Bjerg er dinsdag in slaagt om na het laatste klimmetje weg te rijden, zoals Alex Dowsett dat deed in de rit naar Vieste, is hij een gevaarlijke klant voor de ritzege. Verder is het uitkijken naar Jhonatan Narváez en Ben Swift van INEOS Grenadiers. De Ecuadoraan begon vrij beroerd aan de Giro, maar begint beter en beter te rijden. Swift eindigde al eens vierde in Brindisi en gaat ook bergop erg lang mee.

De Britse kampioen eindigde zondag bijvoorbeeld knap als 24e in Roccaraso. Filippo Ganna kan namens INEOS Grenadiers ook zomaar zijn derde ritzege binnenslepen, al zal hij wellicht een paar snipperdagen nemen om zo fris mogelijk aan de tijdrit naar Valdobbiadene te beginnen. De laatste renner met een ster is Thomas De Gendt, die nog altijd op zoek is naar zijn eerste zege in deze Giro d’Italia.

Ben Swift – foto: Cor Vos

Het parcours is misschien iets te explosief voor de Belg, maar het is en blijft Thomas De Gendt. Er zijn overigens nog heel wat outsiders die kunnen scoren op een goede dag. Denk aan Davide Villella, Salvatore Puccio, Jan Tratnik, Nicola Conci, Simon Clarke en Valerio Conti. En krijgen Fabio Felline, Davide Ballerini en Mikkel Frølich Honoré de ruimte om aan te vallen? Tot slot hebben we nog Michael Matthews: heeft de Australiër zin om een dagje vooruit te rijden?

Update: Michael Matthews heeft positief getest op het coronavirus en moet de Giro d’Italia verlaten. Zijn ploeg Team Sunweb heeft inmiddels besloten in de Giro te blijven


Favorieten volgens WielerFlits 
**** Diego Ulissi
*** Matteo Fabbro, Ruben Guerreiro
** Giovanni Visconti, Mikkel Bjerg, Jhonatan Narváez
* Enrico Battaglin, Andrea Vendrame, Thomas De Gendt, Ben Swift

Giro 2020: Deelnemerslijst


Weer en TV

In startplaats Lanciano blijft het dinsdag droog. De gemiddelde temperatuur schommelt rond het middaguur aan dertien graden Celsius, in de middag wordt het maximaal zestien graden Celsius. Onderweg blijft het droog, terwijl de wind geen rol van betekenis zal spelen.

De tiende etappe van de Giro d’Italia is ook nu weer live te volgen op Eurosport 1 en via de Eurosport Player. Sporza en de NOS beschikken ook dit jaar niet over de uitzendrechten.


Dit artikel delen:

78 Reacties

Monsieur vdS 12 oktober 2020 om 15:40

Ik denk dat Fuglsang wel wat gaat proberen, die is ook altijd sterk in zo’n Tirreno rit.

mackie 12 oktober 2020 om 16:02

Zou je wel eens gelijk in kunnen krijgen, zeker met de etappe van afgelopen zondag nog vers in het geheugen waarin Fuglsang en Keldeman op 400mtr 16 sec wegreden van Nibali en andere.

Marik 12 oktober 2020 om 16:03

Op papier een schitterende etappe voor aanvallers. Laten we hopen dat we worden verwend met spektakel op 2 fronten.

snuutje 12 oktober 2020 om 16:09

Haig indien vluchters, Fuglsang indien klassementsmannen.

vanuit de kantlijn 12 oktober 2020 om 16:14

Kelderman viel ook eens in zo’n Tirreno rit…. Hopelijk verpest ik het feest niet….

vincenzo 12 oktober 2020 om 16:55

Ik verwacht inderdaad een val van Kelderman morgen in alle hectiek

Groetjesaandevoetjes 12 oktober 2020 om 16:22

Off topic: wordt er ook gecontroleerd op corona op de rustdagen? (net als in de Tour)

vanuit de kantlijn 12 oktober 2020 om 16:23

Yep

Forza Gianni 12 oktober 2020 om 17:09

Het gaat voor sterke mannen van de vroege vlucht zijn zoals Battglin, Ciccone of Ulissi. De klassementsmannen zullen zich rustig houden omdat het na de laatste klim nog 11km naar de meet is.

Nul verstand 12 oktober 2020 om 17:11

11 kilometer is niks.

Dr op en dr over 12 oktober 2020 om 21:11

Forza

+1 Met wat je zegt over de AK mannen. Ik zie hier de namen van Fuglsang en Nibali voorbij komen alsof we een zware bergrit overgaan ?!?!

Dus die mensen verwachten dat een Fuglsang gaat aanvallen, de afdaling alleen doet en daarna 11 kilometer op het vlakke. Terwijl een team als Sunweb daarachter nog doodleuk met acht man zit ?

Lachwekkend gewoon.. want de AK mannen gaan zich hier het snot voor ogen rijden om vervolgens nul seconden winst te boeken ?

De wens is de vader van de gedachte blijkt wel weer, bij velen hier op de site.

Qua koers spektakel hoop ik dat ik dik ongelijk krijg uiteraard. Maar de kans dat AK mannen op voor hun zo’n simpel terrein iets ondernemen is in mijn ogen minder als 1%.

Vrouwvandepool 13 oktober 2020 om 08:25

11 vanaf de top, maar 6 vlak en dat is niks

Miko1983 13 oktober 2020 om 09:03

Drop, simpel terrein? Vraag dat nog maar eens aan Kruijswijk eind van de middag, die gaat het zwaar krijgen op al die explosieve muurtjes en smalle weggetjes!

Dr op en dr over 13 oktober 2020 om 09:26

@ Miko 1983 …> Het zou mooi zijn mochten AK mannen hier iets willen ondernemen, maar als je de heren zelf een beetje hebt horen spreken in hun persconferenties op de rustdag verwachten ze hier zelf helemaal niks.

Een beetje zoals alle voorbeschouwingen in alle media ook geven dus. Te zwaar voor types à la Gaviria en Viviani en co, maar niet zwaar genoeg om enig klassementsman in gevaar te brengen. En degene die er onverhoopt toch door mocht zakken is ziek/zwak of misselijk, en was er dus op ieder terrein doorgezakt.

Zelf verwacht ik dat de vluchters strijden om de zege vandaag, en een minuut of tien tot een kwartier daarachter een vrij grote groep van een mannetje of zeventig. Er is geen belang voor de AK ploegen om hier door te trekken, omdat zoals ze zelf overal aangeven er hier geen schifting zal kunnen plaatsvinden. Dus zal het van Bora (Sagan), Sunweb (Matthews) en/of UAE (Ulissi) moeten komen om hier achter de vluchters de selectie te moeten doorvoeren. Vraag is echter of Bora en Sunweb nog wel genoeg vertrouwen hebben in Sagan & Matthews om hier hun mannen voor te vermoeien. Logischer is het voor die ploegen om een mannetje mee te sturen in de vlucht, zodat de rest z'n rust kan pakken met het oog op wat er verder deze Giro nog allemaal komt. (En met hun kopmannen in het achterhoofd.)

Maar laten we hopen dat je gelijk krijgt, want ook ik verlang wel naar wat spektakel. Echter is de kans statistisch gezien klein als je hoort wat de heren renners er gisteren op de rustdag zelf over te zeggen hadden.

(Als je een stukje naar beneden scrolt vindt je ook een interview met Bilbao van gisteren. Ook hij verwacht, (Net als Fugl & Nibbles), nul komma nul actie vandaag.)

Maar laten we hopen dat ze allen het tegenovergestelde zeggen van wat ze echt verwachten, want in dat geval is spektakel een garantie vandaag. ;)

Tony van Raamsdonk 12 oktober 2020 om 18:33

Belangrijk om te zien wat Kruijswijk doet. Als hij weer tijd verliest ziet het er niet goed uit. Je maakt niet zomaar minuten goed. Kelderman heeft op dit moment betere papieren en een sterke ploeg. Spannend…..

oborobo 12 oktober 2020 om 19:34

Van Haig nog niet veel gezien anders.
Gisteren op 7 min.

Ivanoviclover 12 oktober 2020 om 21:12

We rijden in groep tot de laatste 30km, dan laten we de top 25 van het AK los.

vanuit de kantlijn 12 oktober 2020 om 21:19

Ik ben benieuwd welk plan Sunweb heeft…..

Deze vraag werkte elke keer in de Tour….

harryjohan71 12 oktober 2020 om 21:25

In de Tour hadden ze (Sunweb) geen klassementsambities. Aanvallend rijden is dan veel makkelijker. Als ploeg kun je dan alleen winnen en niet verliezen. Dit koerst makkelijk. Zeker als je al een etappe gewonnen hebt.

assen 12 oktober 2020 om 21:44

Hoezo kan Demare niet winnen? Hij won ook MSR… reed toen in de achtergrond zelfs onmenselijk hard terug op het peloton, kwam de Poggio over, en blikte iedereen in in de sprint.

Nul verstand 12 oktober 2020 om 23:07

Die klimmetjes zijn geen lopers van 5% gemiddeld he

Viktrodriguez 13 oktober 2020 om 07:28

Er zijn ook wel gerede twijfels bij hoe Demare MSR won, wat tevens zijn eerste echte uitslag in die koers was. Daarnaast heeft zelfs iemand als Cavendish ooit MSR gewonnen met die beklimmingen erbij.

Westfalen 12 oktober 2020 om 22:11

Parcours doet wel wat denken aan het WK wielrennen. Toen kwamen ook renners die normaal gesproken meedoen in grote rondes voorop samen met wat punchers. Ulissi, Kelderman, Fuglsang en mogelijk Sagan en Matthews verwacht ik voor morgen. Demare gaat dit zeker niet halen.

teundk 12 oktober 2020 om 23:09

Fausto Masnada mensen, schrijf maar op.

harryjohan71 13 oktober 2020 om 09:36

Wat heeft Masnada deze giro dan gepresteerd behalve baby zitten? Hij zit in het keurslijf van de leiderstrui. Verdedigen en niet aanvallen

Dr op en dr over 13 oktober 2020 om 00:04

Pello Bilbao verwacht er de komende dagen iig ook niks van als het aankomt op strijd tussen de AK mannen.

Heerlijk dat accent van hem….. "eeeeeeh, no isuh to easzy eeeh" :D

Voor de liefhebbers, z'n interview met lanterne Rouge van vandaag.

https://www.youtube.com/watch?v=pUv5PPehMeg

Limal 13 oktober 2020 om 08:22

Dit is zo'n rit waar ik graag Matthews en Sagan in de vlucht zou zien, maar dat gaat FDJ niet toelaten waarschijnlijk vanwegen de punten. Voor de rest zitten er spijtig genoeg weinig klassieke renners in dit peloton door de overlap met 'onze' ééndagskoersen. Voor De Gendt lijken de klimmetjes te kort en steil, Ulissi zit zelden mee in een vlucht, wie blijft er dan nog over? Dezelfde hardrijders die we al de hele Giro zien maar die eigenlijk niet uitblinken op een klassiek parcours… Doe mij van die mannen Ganna dan maar. Onder de klassementsrenners is het uitkijken naar wat Fugl en Kelder samen kunnen ondernemen tegen de minder explosieve types – daar valt zeker een slag te slaan.

Kevin Kwinten 13 oktober 2020 om 09:34

Wie zal de kopman zijn de komende dagen voor Bora? Aangezien Konrad laatste dagen meer tijd heeft gewonnen ten opzichte van Majka.

Tinus1984 13 oktober 2020 om 09:41

Krijg net binnen kruiswijk verlaat giro positief coronatest

hanzul 13 oktober 2020 om 09:42

Kruiswijk positief, uit de giro.

Muldriaen 13 oktober 2020 om 09:51

Shit wat ontzettend sneu voor Kruijswijk. Daarnaast is er ook een positief geval bij Sunweb meldt Sporza. Wie het is, is nog niet bekend. Maar het zal toch niet??

jappe666 13 oktober 2020 om 10:20

En heel Mitchelton eruit.

Panache 13 oktober 2020 om 11:20

Vandaag gaan de AK-mannen knallen, want de kans dat de Giro binnen een week eindigt is ineens aannemelijk en dan laat je geen kans onbenut.

Headlines

Materiaalzone

Populair