Giro 2020: Jumbo-Visma haalt ploeg uit koers na positieve coronatest Kruijswijk

dinsdag 13 oktober 2020 om 11:53
Giro 2020: Jumbo-Visma haalt ploeg uit koers na positieve coronatest Kruijswijk

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma gaat niet meer van start in de Giro d’Italia. De Nederlandse WorldTour-ploeg heeft besloten de hele selectie uit koers te halen na de positieve test van kopman Steven Kruijswijk. Het gaat om Koen Bouwman, Tobias Foss, Chris Harper, Tony Martin, Christoph Pfingsten, Antwan Tolhoek en Jos van Emden.

De overgebleven renners van Jumbo-Visma tekenden de ochtend voor de tiende rit naar Tortoreto niet het startblad, en dat is wel verplicht. Jos van Emden reageert op social media. “Er was een tijd dat ik van zure appels hield”, schrijft de hardrijder.

Ploegleider Addy Engels heeft aan de media in de Giro ook een reactie gegeven. “We denken dat het de meest verantwoordelijke beslissing is om ons terug te trekken, omdat we allemaal heel close in contact zijn geweest met Steven. Zeker als we ook kijken naar wat gebeurd is bij Mitchelton-Scott…”

Na Mitchelton-Scott, waar eerder al Simon Yates positief testte en op de rustdag vier medewerkers besmet bleken, is Jumbo-Visma daarmee de tweede ploeg die zich terugtrekt uit de Giro vanwege het coronavirus. Team Sunweb gaat wel door, ondanks een positieve test van Michael Matthews.

Dit artikel delen:

127 Reacties

rogierb 13 oktober 2020 om 12:13

Uiteraard zullen ze wel starten in de Ronde, daar valt namelijk nog wel wat te winnen.

S. Morgenstern 13 oktober 2020 om 12:15

Die bubbel bevat ook corona gevallen?!

Dr op en dr over 13 oktober 2020 om 12:18

Daar neemt de politiek in België in de loop van de week een definitieve beslissing over. Gezien de snelheid waarmee de cijfers hier de lucht in knallen, zou ik er m’n handen niet voor in het vuur durven steken.

De politiek heeft gisteren al gesproken over een nieuwe gefaseerde lock down hier in België tegen het einde van deze week. Dus dan ontkomt de ronde van Vlaanderen er ook niet aan.

Het is wat het is, volksgezondheid eerst.

rogierb 13 oktober 2020 om 12:26

We weten allemaal dat er in België niemand is die dat besluit durft te nemen.

JumbowintdeGiro 13 oktober 2020 om 12:16

Hoe vaak heeft Kruijswijk nu een positieve PCR test gehad? Als de volgende negatief is, is dat zuur. En van de grotere teams had ik verwacht dat ze ook zelf zouden testen, maar Mitchelton heeft dat blijkbaar niet gedaan. Op die sneltests na Yates na.

rogierb 13 oktober 2020 om 12:20

Leuke nickname

Dr op en dr over 13 oktober 2020 om 12:24

De Giro heeft inmiddels al 1500 corona testen uitgevoerd. En zal ook de aankomende dagen gewoon dagelijks blijven testen, mits de ronde verder gaat.

JumbowintdeGiro 13 oktober 2020 om 12:36

@rogierb,
Ai, nu je het zegt. :(

Tripodboom 13 oktober 2020 om 12:20

Stel de Giro gaat door tot het einde en je wint hem, hoeveel waarde moet je daar dan aan hechten?

rogierb 13 oktober 2020 om 12:23

Winnen is winnen. Thiem wint de US Open bij afwezigheid van Nadal en Federer en diskwalificatie Djokovic. Hij staaf wel in de boeken als grand slam winnaar.

Txirrindularitza 13 oktober 2020 om 12:24

Veel? Er zijn nog genoeg over, en als daar voor altijd in de lijstjes bij Giro-winnaars staat:

2020: Wilco Kelderman

Dan tekent den Wilco d’rvoor!

Bobby Solo 13 oktober 2020 om 12:22

Giro tot en met zondag met de bergrit en niet tot zaterdag. Zou het eerlijkste zijn naar de klassementsrenners toe. Toch mooi 2 weken gekoerst. Weersvoorspellingen heel Italië En noord-Italië in het bijzonder bovendien niet best. Dan maar zo.

eddy drost 13 oktober 2020 om 12:22

Waar ik mij over verbaas is het grote aantal mensen dat zonder mondkapje langs de koers staat. Sommigen hollen zelfs met renners mee en schreeuwen erbij om de renners aan te moedigen. Dat is toch vragen om problemen.

NDI22 13 oktober 2020 om 12:33

Grappig om dit te lezen op een Nederlandse website. In Nederland zijn mondkapjes nu nog niet eens verplicht.

kleomantre 13 oktober 2020 om 12:44

Buiten op straat is een mondkapje op meer voor de bühne dan dat het wel effect sorteert.

België heeft genoeg aangetoond dat dragen van mondkappen, waar naar geluisterd is en opgevolgd wordt, in ieder geval aan het eind van het voorjaar en in de zomer totaal geen dalende trend heeft opgeleverd. Of zou het daar nog dramatischer zijn geweest zonder?

De aard van de besmettingen en het oplossen ervan moet in iets anders gezocht worden dan een mondkapje voor. Zijn kinderen superverspreiders, of komen veel te veel mensen toch nog en masse samen (in eigen huis)? Daarbij is het als je onderwijs aan banden gaat leggen in ieder geval niet goed voor de kinders, vervolgens hun ouders en dan vervolgens weer de economie. En in het privé domein van mensen gaan ingrijpen is ook wel heel drastisch, waar je overigens nauwelijks kan handhaven of we moeten afglijden tot DDR-achtige toestanden.

Explorer 13 oktober 2020 om 13:41

@kleomantre, ja iedereen draagt mondjes in bepaalde open voorzieningen, maar als bezoeken thuis of op scholen of waar dan ook geen mondkap wordt gedragen is het virus zo over te dragen ook van gezin naar gezin naar weet ik veel wie. De bron is dan al niet meer te herleiden en de incubatietijd bijna voorbij. Hierdoor denken mensen virus vrij te zijn, maar uiteindelijk besmetten ze meer en meer elkaar. Gooi vijf pingpong ballen in een glas je denkt dat hij vol zit, gooi er wat knikketjes bij en hij kan nog voller, als je denkt dat ie vol zit dump je er zand in.. Zo gaat het met het virus ook. Het verspreid zich onopgemerkt en onopvallend en slaat genadeloos toe. Doet het niks met jou? Heeeel fijn, maar dat wil niet zeggen dat het niks doet met een ander…

Stephen 13 oktober 2020 om 12:23

Waarom verder gaan dan de regels? Het is helemaal niet verplicht om de rest van de ploeg uit de koers te halen! Hierdoor beschadig je de wedstrijd. Wat mij betreft mag een ploeg daarvoor flink worden gestraft, bijv. uitsluiting in de volgende grote ronde (Vuelta).

Fietsuel 13 oktober 2020 om 12:39

Plugge en Zeeman hebben eerder dit jaar een enorm punt gemaakt van het onverantwoorde voortzetten van Parijs-Nice en en passant de MPCC door het slijk gehaald voor hun passieve houding m.b.t. het corona virus. Dan kan TJV nu natuurlijk moeilijk vrolijk blijven doorkoersen met een positief geval in hun bubbel.

YogiBear 13 oktober 2020 om 13:14

Dus als je jezelf een goed werkgever toont en de kans op besmetting voor je werknemers vermindert, moet je daarvoor bestraft worden….

FcTaz 13 oktober 2020 om 12:27

Dit is logische beslissing ivm het mogelijke besmettingsgevaar. Daarnaast ook een statement naar de Giro-organisatie dat de gecreeerde “bubbel” niet werkt. Zie eerdere opmerkingen van Bookwalter

Wheely 13 oktober 2020 om 12:42

Dit inderdaad, als je de veiligheid van je renners niet denkt te kunnen garanderen is dit een logische beslissing. Ze zullen ook wel verbaasd en geschrokken zijn dat Kruijswijk besmet is geraakt ondanks de maatregelen.

Wee-Bey 13 oktober 2020 om 12:37

Nee net als de griep verwacht ik in de winter gewoon nog heel veel Corona gevallen. Als doe je je best om maatregelen te nemen. We zullen de winter dus wel weer weinig sport zien

rogierb 13 oktober 2020 om 12:43

Een winter zonder schaatsen en shorttrack kan ik wel aan.

Wee-Bey 13 oktober 2020 om 12:49

Hahaha ja, heb het meer over voetbal wat er waarschijnlijk door te veel Corona besmettingen ook wel zal stoppen

JumbowintdeGiro 13 oktober 2020 om 12:48

Ik hoop dat Jumbo en Sunweb goed onderzoek doen naar de bron.

kaas 13 oktober 2020 om 12:57

Dat lijkt me echt onbegonnen werk

JumbowintdeGiro 13 oktober 2020 om 13:13

Het moet. Je kunt met dna/rna kijken of hun besmetting verwant is met die van Yates. Nagaan waar Yates, Kruijswijk en Matthews zijn geweest.
Komend voorjaar kan er ook nog Corona zijn. Je moet onderzoeken waardoor het komt. Misschien moeten ze binnen de ploeg iets veranderen of geen interviews meer geven of…

zietemgaan 13 oktober 2020 om 13:13

Zouden we niet beter het seizoen laten stoppen? Twee ploegen uit de giro, twee grote ploegen, tja, wat stelt die giro dan nog voor, en het is dus gevaarlijk en echt snel aan het gaan. Nu de block erop om een tweede lockdown Europa wide te vermijden, gewoon effe gezond verstand. Zo belangrijk is koers nu ook weer niet.

Monsieur Bendy 13 oktober 2020 om 14:18

Wat word ik doodmoe van al die bedrijven, die beslissingen nemen puur obv angst voor negatieve beeldvorming. Kruiswijk wordt positief getest en iedereen, die overigens allemaal negatief hebben getest, mag naar huis. Dit terwijl ze een prachtkans krijgen om zich eens te tonen.
Dit allemaal omdat Jumbo bang is, dat mensen het niet met de beslissing eens zijn en daarom drie ontbijtkoeken minder zullen kopen, de volgende keer dat ze in de supermarkt komen. In het voorjaar waren ze ook al de 1e die niet naar Parijs-Nice gingen. Want man, was me dat gevaarlijk met die 3 toeschouwers langs de kant vd weg.
Kijk, dat ze iets moeten doen om een Mitchelton scenarion te voorkomen, snap ik. Maar test die jongens vanaf nu elke dag o.i.d. Maar nee. Het gepeupel moet denken, dat Jumbo een verantwoord bedrijf is, die begaan is met de gezondheid van hun publiek blablabla en daar zijn de wielrenners nu de dupe van.
Schaam je Jumbo, schaam je diep!

peervaneynthoven 13 oktober 2020 om 14:21

Er zijn uiteraard argumenten voor maar ook tegen deze beslissing, maar als je een zero tolerance beleid voert dan is het eerste het meest logische. Bij Sunweb is er ook een zero tolerance beleid (ook t.o.v. andere zaken) en dan is hun keuze dus ‘vloeibaar’ en afhankelijk van de goede positie van Kelderman. “Schuivende panelen” noemde iemand in de politiek dit ooit. Maar ik hoop dat Wilco een fantastisch vervolg aan de Giro kan geven want als iemand succes verdient is hij het wel.

Laatste man 13 oktober 2020 om 15:37

Jos was gister woedend op de UCI en organisatie.

rahimns 13 oktober 2020 om 15:52

heb je een link naar zijn opmerkingen richting de organisatie en de UCI??

vanSpringel 13 oktober 2020 om 16:35

Wanneer dat was geconstateerd had de ploeg een paar stappen terug moeten doen en niet aan het bachanaal deel moeten nemen.

rahimns 13 oktober 2020 om 16:42

@vanspringel of even goed het artikel lezen

rogierb 13 oktober 2020 om 17:01

Ze hebben hun eigen kok mee, maar andere hotelgasten eten mee van hun buffet? Raar verhaal.

S. Morgenstern 13 oktober 2020 om 17:15

Je vind het een raar verhaal, maar voelt niet de behoefte om het even goed te lezen? Rare houding.

rogierb 13 oktober 2020 om 17:25

Ik heb het goed gelezen en kom tot de conclusie dat het een verhaal van niets is.

S. Morgenstern 13 oktober 2020 om 19:37

Nee, je hebt niet goed gelezen. Anders had je niet met je vraag gezeten, maar had je net als ik met verbazing naar die vraag gekeken. Van Emden geeft tenslotte overduidelijk iets anders aan dan wat jij er van maakt.

rahimns 13 oktober 2020 om 22:43

@rogierb TJV heeft zijn eigen kok en plek waar ze eten… de rest van de Giro bubbel die daar dus aanwezig was at dus van het buffet van het restaurant. Dus samen met de gasten van het hotel.

re-cycle 13 oktober 2020 om 16:13

Ze hebben alle jumbo helpers vandaag nodig in de supermarkten. Er wordt volop bier gehamsterd voor het tijdstip van 18:00

vanSpringel 13 oktober 2020 om 16:34

D’r stond vrdmme niks meer in de schappen. Morgenvroeg bennik de 1ste !

YurdiGaga 13 oktober 2020 om 19:59

Straffe mannen hier, niet alleen koerskenners maar tegelijk nog viroloog en arts, WAW

Headlines

Materiaalzone

Populair