Giro 2019: Voorbeschouwing individuele tijdrit naar San Marino

zondag 19 mei 2019 om 08:00
Giro 2019: Voorbeschouwing individuele tijdrit naar San Marino

foto: Cor Vos

Inhoudsopgave

De dag des oordeels is daar. De eerste week van de Giro begon met een tijdrit en ze eindigt er ook mee. Wederom heeft de organisatie een lastig parcours uitgetekend. Is iemand in staat de Sloveense straaljager Primož Roglič te bedreigen of deelt de kopman van Jumbo-Visma een nieuwe mokerslag uit?


Parcours

San Luca, L’Aquila, Pesaro… Er is al het nodige gebeurd in deze eerste week van de Giro d’Italia, maar vandaag zal het overgebleven kaf voor het eerst van het overgebleven koren worden gescheiden. De maskers zullen afvallen in de 34,8 kilometer lange tijdrit van Riccione naar San Marino. Een discipline waar de klimmers bepaald niet naar uitkijken, maar gelukkig voor hen gaat het voor een belangrijk gedeelte bergop. En ook opvallend: de Giro zal voor even Italië verlaten. Maar daarover later meer.

De start is zoals gezegd in Riccione, dat zich dankzij een uitgebreid netwerk van fietspaden een fietsstad bij uitstek mag noemen. Riccione heeft ook nog een eigen jachthaven én een kilometerslang zandstrand. Maar genoeg over deze badplaats: de tijdrit voert de renners naar dwergstaat San Marino. De organisatie heeft gekozen voor een lastige tijdrit met de nodige hoogtemeters. Goed indelen is dan ook niet onverstandig.

Maar eerst gaat het over relatief vlakke wegen naar het eerste meetpunt in Ospedaletto, waar de stopwatch na 11,7 kilometer zal worden stilgezet. Mochten de verschillen tegen die tijd nog niet al te groot zijn, dan zal dit wel gebeuren in de resterende kilometers. De weg begint dan namelijk vies omhoog te lopen richting Faetano, waar er nogmaals zal worden geklokt. We hebben inmiddels Italië achter ons gelaten.

Welkom in San Marino! Tijd voor het hoogtepunt van deze individuele tijdrit, letterlijk en figuurlijk. We koersen namelijk naar een hoogte van 648 meter. Aangezien de renners van een slordige honderd meter boven zeeniveau komen, betekent dit dat er flink moet worden geklommen. De laatste twaalf kilometer lopen omhoog aan 4,4%, maar laat u niet in de maling nemen door de gemiddelde stijgingsgraad.

De eerste vijf kilometer na het tweede tussenpunt stijgen namelijk aan ruim 6%, met pieken tot 11%. De drie daaropvolgende kilometers lopen lichtjes bergop, gevolgd door een korte afdaling richting de laatste tweeduizend meter aan ongeveer 6%, met een maximale uitschieter van 10%. Het is zeker geen rechttoe rechtaan beklimming. Het aantal haarspeldbochten is namelijk niet op één hand te tellen.

Het is niet de eerste keer dat de Giro d’Italia in San Marino aankomt. Zo wonnen Charly Gaul, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Roberto Visentini en Pavel Tonkov in het verleden al in de dwergstaat, overigens ook na een individuele tijdrit. Er won zelfs een Nederlander in San Marino. Nee, niet Johan van der Velde of Erik Breukink, maar wel Jan Nolten in 1956.

Jan Nolten was ooit succesvol in dwergstaat San Marino – foto: Cor Vos

Eerdere winnaars in flag-sm San Marino
1951: flag-es Giancarlo Astrua
1956: flag-nl Jan Nolten
1958: flag-it Charly Gaul
1959: flag-it Nino Defilipis
1964: flag-ch Rolf Maurer
1968: flag-it Felice Gimondi
1969: flag-it Franco Bitossi*
1969: flag-be Eddy Merckx*
1979: flag-it Giuseppe Saronni
1987: flag-it Roberto Visentini
1997: flag-ru Pavel Tonkov
1998: flag-it Andrea Noè
* In 1969 kwamen er twee Giro-etappes aan in San Marino

Start: 13.15 uur (start eerste renner)
Finish: 17.00 uur (finish laatste renner)


Favorieten

Met het wegvallen van Tom Dumoulin eerder deze week, is de Giro van een mooi duel in deze tijdrit onthoofd. Voor de tijdrit is er dan ook slechts één torenhoge topfavoriet. Het moge duidelijk zijn: Primož Roglič is de te kloppen man. Enkel een valpartij, een reeks lekke banden of ander onheil lijken hem van de zege te kunnen houden. En dan nog…

Kan Primož Roglič zijn status als tijdritkanon waarmaken? – foto: Cor Vos

Moeten we nog andere favorieten bespreken? Met de openingstijdrit in Bologna in het achterhoofd lijkt dat inderdaad vrij overbodig, maar het zou oneerbiedig zijn tegenover de andere deelnemers om hen niet te noemen. Victor Campenaerts moet bijvoorbeeld zeker een vermelding krijgen. De werelduurrecordhouder ziet zichzelf wel in de hot seat belanden, maar voor de overwinning denkt hij tekort te komen. “De goeie klimmers komen na mij. Top tien op dit parcours is voor mij heel goed, dichter komen zou fantastisch zijn”, zegt hij daar zelf over tegen Sporza.

De kans dat hij wint acht Campenaerts niet heel waarschijnlijk – foto: Cor Vos

En dan zijn er natuurlijk ook nog andere klassementsrenners die best een houtje kunnen tijdrijden. Zo was Simon Yates op de eerste dag van de roze ronde tweede in de tijdrit. Hij eindigde op negentien seconden achterstand, een verschil waarvoor hij nu vermoedelijk blind zou tekenen. De Brit van Mitchelton-Scott won dit jaar al de tijdrit in Parijs-Nice, wat wel iets zegt over zijn progressie in het werk tegen de klok. Het parcours in San Marino zou hem zeker ook gunstig gezind moeten zijn.

Dat geldt ook voor Vincenzo Nibali, die door Campenaerts wordt getipt als iemand die hoge ogen gaat gooien. Zijn laatste zege in een individuele tijdrit dateert alweer van 2013 (toen hij in de Giro de klimtijdrit naar Polsa won), maar de algemene tendens is dat hij best leuk mee kan komen in de tijdrit. Ook al zal ook hij een beste kluif hebben aan Roglic, met de vorm van de Siciliaan is voorlopig in elk geval weinig mis. Miguel Ángel López maakte een zeer goede indruk in de proloog en de klimgeit van Astana zal het niet erg vinden dat er ook nu weer heel wat hoogtemeters overwonnen moeten worden. Misschien is een nieuwe top vijf-notering in de maak?

Simon Yates won de tijdrit in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Bauke Mollema heeft eveneens snode plannen, al staat hij in de pikorde nog wel een trapje lager dan de reeds hierboven genoemde coureurs. Als de Nederlander een absolute topdag heeft, kan hij zijn ambitie (“een dikke top tien-klassering”) echter zeker waarmaken. Het feit dat de tijdrit voor de rustdag plaatsvindt spreekt wel in het voordeel van de Groninger.

Rafal Majka moet het zeker niet van de vlakke tijdritten hebben, dus dit parcours komt ook hem goed uit. De Pool zal nooit een gerenommeerde tijdrijder worden, maar zijn zesde plaats in Bologna geeft de burger wel moed. Het verschil tussen hem en de winnaar zal nu vermoedelijk wel iets groter zijn, maar hij rijdt voorlopig bijna ongemerkt een zeer goede Giro d’Italia. Kan hij ook nu zijn karretje aanhaken?

Wat kan Jungels tegen de klok? – foto: LaPresse

Bob Jungels staat te boek als een veelzijdige renner. In Vlaanderen doet hij mee om overwinningen in koersen over kasseien, maar er schuilt ook een ronderenner in de Luxemburger. En tijdrijden kan de kopman van Deceuninck-Quick Step ook. Tijdens de Giro van 2017 kon hij bijvoorbeeld steeds binnen de minuut van Dumoulin blijven, hetgeen zeker geen verkeerde klassering is. Zijn kwaliteiten tegen de klok geven hem goede papieren om de schade te beperken. De tijdrit winnen is echter een ander paar mouwen. Dan moet er voor Jungels immers wel heel veel goed gaan.

Voor Ion Izagirre zit de Giro er wat een goed eindklassement betreft al op na een valpartij in de beruchte etappe naar Frascati. Hij moet zich nu volledig ten dienste stellen van Miguel Ángel López, maar in de tijdrit kan hij allicht nog eens voor eigen succes gaan. De Spanjaard zal in ieder geval met potlood op de deelnamelijst worden aangeduid.

Een laatste naam die wellicht voor een ereklassering zou kunnen gaan is Tao Geoghegan Hart, de talentvolle Brit van Team Ineos. Maar ook bij hem mogen we niet al te hard van stapel lopen: de kans dat Primož Roglič aan het einde van de etappe als winnaar op het erepodium staat is namelijk groter dan de kans dat een van de andere renners in onderstaand favorietenlijstje er met de bloemen vandoor gaat.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Simon Yates, Vincenzo Nibali
** Ion Izagirre, Miguel Ángel López, Bob Jungels
* Victor Campenaerts, Bauke Mollema, Rafal Majka, Tao Geoghegan Hart

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Wie wint de tijdrit in San Marino?

  • Primoz Roglic 1.22
  • Simon Yates 7.00
  • Vincenzo Nibali 12.25


Weer en tv

Van lekker fietsweer is tijdens de tijdrit vermoedelijk geen sprake. Er wordt maximaal een graad of zestien gegeven door Weeronline en daarnaast is er gerede kans dat het gaat regenen. Ook onweer is niet uit te sluiten. Wat voor weer het ook wordt: op Eurosport volg je vanaf 15.00 uur het verloop van de tijdrit.


Dit artikel delen:

48 Reacties

Platje 18 mei 2019 om 19:09

Izagirre heeft nog niks gepresteerd en rijdt alleen maar in dienst van Lopez dus zijn sterren zou ik weghalen

DrJ 18 mei 2019 om 19:17

Die ster kan naar Ulissi.

Covadonga 18 mei 2019 om 19:18

Eerder naar Conti.

Soef 18 mei 2019 om 20:13

Ik verwacht eigenlijk niet veel van Ulissi… die heeft zich gisteren al kapot gereden voor Conti.

Borsje 18 mei 2019 om 19:15

Eurosport toch pas vanaf 15.00 uur?
edit wf: correct, aangepast

xistnc 18 mei 2019 om 19:21
Quote:
De kans dat hij wint acht Campenaerts niet heel waarschijnlijk

Die kans is wel degelijk héél waarschijnlijk. Sterker nog, die kans is er gewoon zeker.

Mwielerfan 18 mei 2019 om 23:59

Haha goed punt

Kelder is de Man 19 mei 2019 om 11:07

De kans dat hij wint..

Max01 19 mei 2019 om 17:21

Perfecte voorspelling, proficiat Kennelijk wisten jullie van de technische malheur en de slechte wissel

LutsenkoFan 18 mei 2019 om 19:23

Carapaz zou ik ook wat hoger inschatten. Zeker dan die tao hart

Roel 18 mei 2019 om 20:00

Waar baseer je dat op als ik vragen mag? De eerste tijdrit was hart toch zeker beter.

Groningen 18 mei 2019 om 19:31

Winnaar lijkt wel vast te staan, spannender is de vraag wie wordt tweede?
Ik gok op MAL, voor Yates en Jungels

Veloburto 18 mei 2019 om 19:38

Mooi parcours. Ben benieuwd naar Oomen. Ben O’ Connor

KennyKlimmen 18 mei 2019 om 20:21

Idd 2 interssante figuren.

NCK17 18 mei 2019 om 19:51

Roglic is de torenhoge favoriet voor morgen. Hij zal wellicht meer dan een minuut pakken op de concurrentie.

Van Mollema verwacht ik ook een goede tijdrit misschien wel top 3. Hij heeft in de tour van 2016 bewezen dat als hij goed in vorm is hij een fantastische tijdrit kan rijden.

Jacco van Stierop 18 mei 2019 om 20:05

In de geschiedenis van de Giro zijn tot op heden 7 klimtijdritten verreden die eindigden in San Marino. Opmerkelijk is dat slechts éénmaal de tijdrit werd gewonnen door de latere eindlaureaat, dat was de toen 21-jarige Saronni in 1979 die Knut Knudsen een halve en Francesco Moser anderhalve minuut aan hun broek smeerde op weg naar de drie torens op de Monte Titano. De klimtijdrit zou het omslagpunt worden in die Giro.
De organisatie van de Giro had 40 jaar geleden er werkelijk alles aan gedaan om het Moser, de parel van het Italiaanse wielrennen, zo makkelijk mogelijk te maken zijn eerste Girozege binnen te hengelen. Behalve de cronoscalata naar San Marino was er een proloog, maar liefst drie vlakke tijdritten, en lekker weinig bergen. Moser won inderdaad de proloog in Florence en de eerste tijdrit naar Napels. In San Marino echter nam Saronni het roze over van Moser, behield dat tot Milaan en won daar ook de afsluitende tijdrit.
Knarsetandend moest ‘Lo Sceriffo’ toezien hoe zijn jonge landgenoot er met de eindwinst vandoor ging. Het lukte allemaal net niet voor hem, bezweken onder de enorme druk van de Italiaanse natie die in hem, behalve een klassiekerkoning, ook een GT-renner wilde zien, zeker nu Felice Gimondi zijn fiets had opgeborgen. De Giro 1979 markeert het beginpunt van een nieuwe tweestrijd binnen het Italiaanse wielrennen, maar een duel een stuk killer en prozaïscher dan dat tussen Coppi en Bartali. (Moser zou overigens 5 jaar later wel de Giro op zijn naam schrijven, zij het met wat hulp van een helikopter).
Moser en Saronni hebben nog in datzelfde jaar als koppel de Trofeo Baracchi gereden én gewonnen, zonder met elkaar getraind te hebben en nauwelijks woorden met elkaar te hebben gewisseld. Saronni moest onderweg alle zeilen bijzetten om Moser bij te benen, die zich een bijna zichtbaar genoegen liet smaken zijn kompaan huilend om zijn moeder te horen roepen.
Men wordt milder mettertijd, zo ook Moser en Saronni. Bij een presentatie van de Giro zijn ze altijd aanwezig, en na enig aandringen willen ze daar best samen voor de cameralens verschijnen.
Moser was een machtig renner in het Vlaamse werk, en één van de mooiste stilisten die ik heb meegemaakt, maar desondanks zat ik destijds in het kamp Saronni. Bij hem was alles toch iets zonniger, iets lichtvoetiger, iets frivoler, maar ook iets sluwer, iets doortrapter; bij Moser, meer gentiluomo, had je dikwijls het idee dat de hemel ieder moment naar beneden kon donderen.

Turtlehead 18 mei 2019 om 21:14

Dank Jacco! Verhalen uit mijn jeugd, toen de liefde voor de sport ontstond.
Uitslagen las ik in de avondkrant (een dag ná de bewuste etappe), soms luisterde ik naar de radio (nieuwsuitzendingen). Op de lange golf BRT-radio, die hadden vaak wielrennen live.
Knut Knudsen …. Prachtig!

girardengo 19 mei 2019 om 10:54

Leuk verhaal weer, met één minpuntje: Saronni is toch echt een iets mindere god dan Moser;-)

Jacco van Stierop 19 mei 2019 om 16:15

Daar heb je helemaal gelijk in, maar een voorkeur hoeft natuurlijk niet automatisch naar de betere renner te gaan.

girardengo 19 mei 2019 om 23:02

Zeker.

De bergkoning 18 mei 2019 om 20:05

Ben wel benieuwd naar de tijdrit van conti, zou hij boven zichzelf uit kunnen stijgen? Toch best een aardig klimmertje.

Ook ben ik benieuwd of Lopez opnieuw zo’n goede tijdrit kan rijden. In de eerste etappe was hij zelfs op het vlakke sneller dan Dumoulin, oke tom was ook traag gestart maargoed, toch erg sterk van een niet erkend tijdrijder.

Jeromb 19 mei 2019 om 12:24

Inderdaad. MAL leek in uitstekende vorm te zijn. Ik verwacht grotendeels een vergelijkbare uitslag met die van de proloog.

Turtlehead 18 mei 2019 om 20:06

Bilbao en Formolo dikke top tien?

Sonsbach Allstars 18 mei 2019 om 20:17

Bilbao ook erg benieuwd naar

Turtlehead 18 mei 2019 om 20:06

Vraagje: gaan ze wisselen van fiets denken jullie?

vanSpringel 18 mei 2019 om 21:00

Verwacht dat er wel een aantal gaan wisselen. ROGLIC verwacht ik van niet.

Etappe 19 mei 2019 om 14:11

Misschien ciccone en masnada voor bergpunten, het is toch tweede categorie. De eerste krijgt 18 punten

assen 18 mei 2019 om 20:12

Verwacht dat Roglic 1,5 minuut pakt op Nibali, Yates.

krypton 18 mei 2019 om 21:37

In ieder geval niet op Yates

JdeWal 18 mei 2019 om 21:38

Onderschat Yates niet! Heeft in Parijs Nice een hele goede tijdrit gereden.

assen 18 mei 2019 om 22:59

Had ook met het weer te maken – hij startte toen veel eerder dan de andere favorieten, toch?

vanSpringel 18 mei 2019 om 20:58

Ik mis Sam Oomen in een rijtje ?

Clavos 18 mei 2019 om 21:02

Ik verwacht dat Zakarin hier ook wel top10-top15 kan rijden. Hij wordt ook niet genoemd.

Veloburto 18 mei 2019 om 22:06

Zakarin? Die maakt veel te veel meters met dat gezwalk van hem

Joachim Agostinho 19 mei 2019 om 11:39

De tijdritten die Oomen dit jaar heeft gereden waren teleurstellend.

JdeWal 18 mei 2019 om 21:37

Gaat tussen Roglic en Yates

montventoux 19 mei 2019 om 10:05

Koud en vochtig in San Marino; British Cycling Day!
Yates goes loose.

Bummetje 19 mei 2019 om 10:18

Ik zie Nibali vandaag als naaste belager voor Roglic. Denk dat Nibali 2e gaat worden op zo’n 30 a 40 seconden.

Wheely 19 mei 2019 om 10:50

Ben benieuwd wat de mannen die nu in de top 10 staan gaan doen, wie van hun is de beste tijdrijder en is er iemand in staat het roze van Conti af te snoepen?

zico 19 mei 2019 om 11:22

Verwacht niet dat Roglic 5 minuten sneller zal rijden dan Conti

Natte spons 19 mei 2019 om 11:47

Ik verwacht Yates als nummer 2 op meer dan een minuut.

Robbert 19 mei 2019 om 11:52

Wie gaat er t beste om met de regen?

jorisverkerk 19 mei 2019 om 11:55

Onderlinge verschillen tussen de favorieten daargelaten, wat zou de tijd van de winnaar worden?
Hoeveel procent mogen ze verliezen op de snelste tijd, kortom, wordt de tijdslimiet een probleem voor sommige mindere goden?

dani 19 mei 2019 om 12:16

Eerste renner start toch om 12:50

Clavos 19 mei 2019 om 12:40

1 Nico Denz (Ger) AG2R La Mondiale 12:50:00

Corné 't Glansarm 19 mei 2019 om 12:24

OTL eindigen gaat alleen gebeuren als je op de laatste 12 km volledig blokkeert en denk dat die klim daar bij lange na niet steil genoeg voor is

edit1: Winnende tijd rond 49 minuten gok ik
edit2: Tijdrit dus +30% is de tijdslimiet, bijna kwartier extra

peervaneynthoven 19 mei 2019 om 12:24

Is die tijdrit eerder op de Eurosport Player te volgen?? Vanaf het begin?

dani 19 mei 2019 om 12:32

zou kunnen, maar dan denk zonder commentaar.. al zijn er ook streams te vinden met engels com

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.