Giro 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Courmayeur

zaterdag 25 mei 2019 om 08:00
Giro 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Courmayeur

foto: Cor Vos

Kort, maar krachtig. Dat zijn de sleutelwoorden voor etappe veertien van deze Giro d’Italia. Nu ook bergop de eerste inleidende beschietingen zijn geweest, staat er opnieuw een serieuze bergrit op het programma. We blikken vooruit op het parcours en de favorieten.


Parcours

De renners krijgen zaterdag amper 131 kilometer voor de wielen geschoven, maar treffen onderweg wel maar liefst vijf beklimmingen. Spek naar de bek van de favorieten voor de eindzege dus, maar zeker ook voor de renners die van het bergklassement een doel hebben gemaakt. Zij kunnen op één dag tijd een enorme slag slaan.

Al direct vanuit het vertrek in Saint Vincent, een voormalig Romeins dorpje waar ooit iconen als Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck mochten juichen, is het stevig klimmen geblazen. De klim naar Verrayes (tweede categorie) opent deze bergetappe met 6,7 stevige kilometers die gemiddeld acht procent oplopen. Nadien volgt met de Aosta-vallei een van de enige vlakke stroken van deze etappe, waar de renners even tot rust kunnen komen. Niet voor lang, want na de tussensprint in Aosta na 33 kilometer is het tijd voor de langste helling van de dag. In 13,8 kilometer aan 7,1 procent gaat het richting Verrogne, een klim van eerste categorie waar voor aanvallers veel bergpunten te rapen zijn. Maar durven de favorieten hier al te gaan?

Waarom niet? Hierna gaat het vrijwel de hele dag alleen nog maar op en af. Alleen na de Truc d’Arbe, een helling van tweede categorie van 8,2 kilometer aan 7 procent, krijgen de renners nog even rust. Opvallend genoeg passeren we hierbij het dorpje Arvier, waar in 1871 de allereerste Tourwinnaar Maurice Garin werd geboren. Heel lang kunnen de renners daar niet bij stilstaan, want daar doemt de scherprechter Colle San Carlo al op.

De Colle San Carlo (eerste categorie) is een echt beest: 10,5 kilometer klimmen, met percentages die constant de dubbele cijfers benaderen. De allersteilste stroken, tot 15 procent, vinden we echter in de beginfase van deze helling die tot bijna 2000 meter hoogte reikt. Dit is de absolute scherprechter van deze ultrakorte etappe, hier zullen de maskers vermoedelijk pas écht afvallen. Na de top, op 25 kilometer van de aankomst, gaat het in vliegende vaart richting aankomstzone, waar ook nog acht oplopende kilometers liggen te wachten. Niet te vergelijken natuurlijk met het eerdere klimwerk, maar op stroken tot 9 procent kan je wel nog stevig stilvallen richting de kabelbaan van de Monte Bianco.

Het is al een eeuwigheid, van 1959, geleden dat deze aankomstplaats nog in het Giroparcours werd opgenomen. Charly Gaul reed in de etappe van zijn leven van start tot finish aan de leiding, om op de voorlaatste dag van deze ronde de roze trui over te nemen van Jacques Anquetil. Gaul legde zo de basis voor zijn tweede (en meteen ook laatste) eindzege in de Giro.


Start: 13:10 in Saint-Vincent
Finish: 
tussen 16:58 en 17:33 in Courmayeur


Favorieten

Nu ook de eerste bergetappe achter de rug is, hebben we inmiddels al een aardige indruk gekregen van welke renners dit jaar om de prijzen mee zullen strijden. Een van de dingen die het meeste indruk maakte in de rit naar Ceresole Reale, was de dominantie van de Movistar-ploeg. De telecombrigade moest de ritwinst dan wel aan Katusha laten, maar Mikel Landa maakte van alle deelnemers de beste indruk bergop. De kopman van Movistar is al twee dagen op rij op jacht naar seconden en voorlopig heeft hij al meer dan twee minuten teruggepakt op de heren Roglic en Nibali. Hij staat er inmiddels een stuk beter voor voor. Kan hij nu weer tijd nemen op de concurrentie?

Zorgt Mikel Landa opnieuw voor vuurwerk? – Foto: LaPresse

Dan zal hij toch al vroeg moeten gaan, want op de klim richting de meet zal het vermoedelijk niet steil genoeg meer zijn. De top van de Colle San Carlo ligt op 25 kilometer van de meet. Is dat niet te vroeg? De tijd zal het leren. Movistar kan eventueel ook nog de eveneens razend sterke Richard Carapaz in het offensief sturen. De Ecuadoriaan heeft in de dertiende etappe laten zien dat hij bergop tot de allerbesten behoort. Speelt Movistar dit numerieke voordeel in de groep der favorieten uit? Of zal de concurrentie de blauwhemden dit keer niet teveel ruimte geven?

Een andere renner die indruk maakte op weg naar Ceresole Reale, is Ilnur Zakarin. De Rus reed tot dusver geen opvallend seizoen, maar na een ritzege als beste klimmer uit de vroege vlucht is hij nu opeens weer een voorname kandidaat voor een podiumplek. In deze bergrit zal er wederom rekening met hem gehouden moeten worden.

Astana heeft wat goed te maken – foto: Cor Vos

In de Giro ligt het gevaar altijd en overal op de loer. De held van vandaag kan zomaar de schlemiel van morgen worden en vice versa. Miguel Ángel López was de schlemiel van de dertiende etappe. Hij leek in orde, maar na mechanisch malheur kreeg hij serieus veel tijd aan de broek. De Colombiaan verloor nog bijna een minuut op Primoz Roglic en Vincenzo Nibali, terwijl het daar aanvankelijk toch helemaal niet naar uit zag. De veertiende etappe is voor hem een kans op eerherstel. Giro-winst lijkt steeds verder weg, maar middels een fameuze coup kan hij zich misschien weer terugvechten in de strijd om de eindzege. Een alles-of-niets-poging zou hem ook enkel de ritzege op kunnen leveren, een meer dan acceptabele troostprijs. Zeker is dat de Astana-renners zich willen laten zien, zodat de Giro nog een beetje kleur krijgt voor de formatie. Misschien mag ploeggenoot Ion Izagirre daarom ook zijn kans wagen in de ontsnapping?

Welke tactiek kiezen Roglic en Nibali? – foto: Cor Vos

Vincenzo Nibali vocht op weg naar Ceresole Reale een intrigerend duel uit met Primoz Roglic. Tijdens een stevig stukje psychologische oorlogsvoering deden beide renners geen trap teveel en keken zij elkaar het wit uit de ogen. De stoïcijnse Sloveen liet zich niet gek maken, maar de twee tenoren zullen dit kunststukje niet te vaak op mogen voeren. De concurrentie komt immers steeds dichterbij.

Wellicht kunnen klimmers Rafal Majka (ogenschijnlijk ongemerkt bezig aan een prima Giro) of Pavel Sivakov (zeker niet bij de minderen op weg naar Lago Serrù) nu profiteren van het betere loerwerk tussen de kopmannen van Bahrain Merida en Jumbo-Visma? Het eeuwenoude verhaal van de hond en het derde been kan morgen ook weer eens via de wielersport worden verteld.

Is dit een rit voor Sam Oomen? – foto: Sirotti

Nu we de goed klimmende klassementsmannen hebben besproken,is het ook nog zaak om een blik sterke vluchters open te trekken. Nu Sam Oomen wat tijd heeft verloren, mogen we hem misschien wel tot dat clubje rekenen. Hij zal door de belangrijkste pretendenten niet al te scherp in de gaten worden gehouden. Het recente koersverloop laat echter zien, dat een monstervlucht niet altijd te plannen valt. Want waarom zou Bauke Mollema niet wederom per ongeluk mee kunnen zitten? Ook de Giulio Ciccone’s en de Fausto Masnada’s van deze wereld zullen zich in de strijd om de bergtrui ongetwijfeld weer willen tonen.

Maar hebben die twee Italiaanse kemphanen in de dertiende etappe niet te veel gegeven in de ontsnapping? Dan is wellicht een Mattia Cattaneo een veiligere optie. De 28-jarige Italiaan van Androni Giocattoli – Sidermec heeft in de Tour of the Alps laten zien dat hij meer dan aardig bergop kan rijden. Hij kan de vrijheid krijgen daar hij absoluut geen gevaar meer vormt voor de klassementsmannen. Laat hij Gianni Savio voor de tweede keer deze ronde juichen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mikel Landa
*** Richard Carapaz, Ilnur Zakarin
** Primoz Roglic, Vincenzo Nibali, Rafal Majka
* Ion Izagirre, Miguel Ángel López, Pavel Sivakov, Bauke Mollema

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)Wie wint de bergetappe naar Courmayeur?

  • Mikel Landa 4.55
  • Miguel Angel Lopez 4.95
  • Richard Carapaz 6.75


Weer en tv

Naar verwachting wordt het geen al te best weer. De zon zal soms van de partij zijn, maar ook regen behoort tot de mogelijkheden volgens de mensen die daarvoor hebben gestudeerd. Ondanks dat het kwik in de finishplaats vermoedelijk niet boven de twaalf graden zal komen zullen de renners zullen het vermoedelijk niet te snel koud krijgen. Daarvoor is de etappe immers te hevig.

Vanaf 13.00 uur wordt de koers in zijn geheel uitgezonden op Eurosport. Stoelriemen vast en genieten maar!


Dit artikel delen:

48 Reacties

Henk 25 mei 2019 om 10:49

Ik snap niet dat mensen beweren dat de Giro al beslist is. Gisteren zat Roglic toch echt op zijn limiet. Hij heeft geen beste ploeg. Kansen genoeg dus voor de sterkere ploegen als Movistar en Astana. Die gaan Roglic echt slopen door vroeg aan te vallen.

jp.vanoosterhout 25 mei 2019 om 11:02

volgens mij zat roglic helemaal niet aan zijn limiet,hij rijdt heel berekenend,voor zakarin en mollema is hij niet bang en de rest staat nog op 2 en 3 minuten en hij heeft nog de tijdrit,maar je weet het nooit lopez krijgt ook 2x een lekke band op een slecht moment…dus alles is mogelijk ! en btw die madouas op plek 14 heeft ook een uitstekende laatste klim gereden !! ook een talent,let maar op

Sebas 25 mei 2019 om 11:03

@ Redactie

“Het eeuwenoude verhaal van de hond en het derde been kan morgen ook weer eens via de wielersport worden verteld.”

Twee honden vechten om een been en de derde loopt ermee heen. Geen derde been

krypton 25 mei 2019 om 11:46

Haha, ja dat is héél iets anders ;)

Bazzz 25 mei 2019 om 11:30

Ik snap de tactiek vam Bahrein niet echt tot nu toe.
Laat Roglic dan echt alles opknappen. Nu zetten ze eerst Caruso en Pozzovivo op kop om het gat klein te houden en dsn verwachten ze dat Roglic tempo gaat rijden. Als je bluft, kies daar dan gelijk voor en laat die springveren wegrijden en dit direct door Roglic opknappen, zonder eerst als ploeg tempo te rijden, dan zet je hem pas echt voor het blok.
Nu heeft Roglic nog alle troeven in de hand en zijn er juist meer ploegen die mee gaan rijden i.v.m. eigen belangen voor top 5, denk aan Katusha, Movistar en Bora

Had echt het idee dat er totaal geen idee achter zat.

Tinus1984 25 mei 2019 om 11:43

Mischien krijgt TJV wel een bondgenoot er bij in de zin van team ineos. Sivakov heeft nu de witte trui, en rijd ook niet heel slecht tot nu toe. Denk dat ze die wel zo lang mogelijk nu willen behouden want meer is er toch niet meer.

Bahrein moet echt wel anders gaan koersen nu. Of ze spelen alles of niks.

Movistar vandaag weer een strategie klaar denk ik. Astana moet wel wat gaan proberen. Bora gaat alles nu zetten op majka gok ik. Katusja doet ook weer mee.

Ben alleen bang dat trek er vandaag doorheen zakt na gisteren

Wheely 25 mei 2019 om 12:18

Wat jammer dat er niet meer aanvallende Nederlandse renners hebben kunnen meedoen aan deze Giro. Was mooi geweest met al die ontsnappingen. Had hier graag een Poels, Gesink of Weening voor een rit zien strijden.

horsm 25 mei 2019 om 12:23

Gisteren toch Mollema in de aanval? Volgende week misschien Oomen.

F4L 25 mei 2019 om 12:30

Als Roglic echt berekend rijdt verwacht ik dat hij er op de San Carlos een klap op gaat geven. Met die afdaling en dat laatste heuvelachtige stuk kan je fors tijd pakken op je concurrenten

girardengo 25 mei 2019 om 12:48

Ik hoop op een mooie etappe en op weinig commentaren met als (kortzichtige) strekking dat een bepaalde renner (bijna iedere toprenner krijgt dat verwijt) laf of dom koerst.

Sunnyweb 25 mei 2019 om 13:27

Als Roglic mij ook tot aan mijn huis wil volgen kan hij een foto van mij nemen en zal ik hem mijn trofeeen tonen : Nibali

Oproep aan alle aanvallers Roglic pijn te doen. Maar helaas denk ik dat die wattage tijdrijder met hulp van calculatoren in de ploegleiderswagen precies weet hoe hij er achter kan blijven rijden. Eigenschap van een tijdrijder is dat die eigenlijk niet kapot gaat, ook niet bij een mindere dag. Je kan alle bergen van de wereld verzinnen maar klever roglic ga je niet op 5 minuten rijden. Dat kan bij klimmers yates of landa wel gebeuren want die koersen op hun intuitie. Vandaag een lekker gevoel dan maar aanvallen, morgen mindere dag dan weer minuten kwijt. Maar types dumoulin, froome, thomas en roglic is het gecalculeerd naar boven. Jammer van dit scenario en parcours. Klimmers gaan het denk ik helaas niet redden tegen een calculerende tijdrijder. Ik hoop dat het spelletje met nibali dan wel zijn downfall zal blijken te zijn. Nibali kan hem doen verliezen… doe dat maar dan.

Headlines

Materiaalzone

Populair