Giro 2018: Voorbeschouwing koninginnenrit naar Bardonecchia

Giro 2018: Voorbeschouwing koninginnenrit naar Bardonecchia

foto: Gian Mattia D'Alberto - LaPresse

Door Koen Middendorp en Martin van den Bosch
donderdag 24 mei 2018 om 19:00

De organisatie heeft het beste duidelijk voor het laatst bewaard. Het mag de rit van zaterdag dan wel als Il Tappone (de koninginnenrit) hebben aangemerkt, de zwaarste Alpenetappe staat vandaag op het menu. Over een afstand van 184 kilometer staan er met de Colle Del Lys, Colle Delle Finestre, Sestriére en Bardonecchia maar liefst vier Alpenreuzen op het menu. Wie weet deze mythische etappe naar zijn hand te zetten? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours
Startplaats Venaria Reale is gelegen in de regio Piemonte, een vijftiental kilometer van het veel bekendere Turijn. Veel is er niet uit te wijden over Venaria Reale, maar sinds 1997 staat het wél op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Of beter gezegd; het Reggia di Venaria Reale. Deze voormalige koninklijke residentie werd in 1675 gebouwd in opdracht van de toenmalige hertog van Savoie, Carlo Emanuele, die hevig op zoek was naar een uitvalsbasis voor zijn in de regio gehouden jachtpartijen. 

Lang kon de Savoie-dynastie niet genieten van hun luxe residentie, want aan het einde van de zeventiende eeuw namen de Fransen het commando over. De kunstzinnige plantsoenen en tuinen werden omgetoverd in kale vlakten, die als terrein moesten dienen voor militaire exercities. Sinds het paleis weer in het bezit is van het Ministerie van Cultuur, is de voormalige grandeur weer grotendeels hersteld. 

De eerste dertig kilometer lopen al gevoelig bergop, om daarna haast natuurlijk over te gaan in de eerste klim van de dag: de Colle Del Lys. Officieel is hij 28 kilometer lang, maar de eerste veertien kilometer zijn te verwaarlozen. In het tweede gedeelte van de klim kruipen de percentages regelmatig boven de 7%. Na een behoorlijk steile afdaling en een dertig kilometer lange vallei, begint na kilometerpaal 92 de gevreesde Colle delle Finestre.

In 2005 ontdekte koersdirecteur Angelo Zomegnan deze nog onuitgegeven bergpas. Na een uitgebreide inspectie werd de Finestre geschikt geacht door spektakelman Zomegnan. Het bleek een schot in de roos, want de wielerfan kreeg in de Giro van datzelfde jaar een ijzingwekkende etappe voorgeschoteld. Paolo Savoldelli reed al sinds het einde van de tweede week in het roze, maar werd die dag bestookt door Gilberto Simoni, José Rujano en Danilo Di Luca. De drie reden weg op de Finestre, in een ultieme poging de Giro nog op zijn kop te zetten. Met het verstrijken van de kilometers leek een scenario van Visentiniaanse proporties in de maak, maar uiteindelijk zag Savoldelli zijn rivalen een voor een wegvallen. Pocketklimmer Rujano reed naar zijn moment de gloire, maar ‘Il Falco’ wist zijn roze trui te redden op Sestriére. Hij hield 28 seconden over op Simoni, die nooit meer dichter bij een derde Girozege wist te komen.

Danilo di Luca, Gilberto Simoni en José Rujano op de Colle delle Finestre – foto: Sirotti

De vraag is of we ook dit jaar – na 2005, 2011 én 2015 – vuurwerk krijgen op de flanken van de Finestre. In tegenstelling tot de voorgaande edities, ligt de klim nu een stuk verder van de finish. Met zijn lengte van 19 kilometer en gemiddelde stijgingsgraad van maar liefst 9% – met pieken tot 14% – is het een van de zwaarste beklimmingen in Italië. Wat de Finestre vooral bijzonder maakt, is het tweeledige karakter. De eerste helft loopt over asfaltwegen, het tweede gedeelte gaat over onverhard terrein. De renner die als eerste bovenkomt wint de Cima Coppi, aangezien de Finestre dit jaar het hoogste punt is in deze Giro met 2178 meter.

Na de Finestre gaat het via een uiterst snelle en technische afdaling, langs Pourrières, naar de beklimming van Sestriere, die kan worden geclassificeerd als loper. In 14 kilometer stijgt het wegdek aan 5%, met halverwege een piek van 9%. Sestriére is al verschillende malen aankomstplaats geweest in de Giro, maar de meest beruchte passages vonden plaats in de Tour de France. De hoofdrolspelers waren wél Italiaans, met Fausto Coppi (in 1952) en Claudio Chiappucci (1992). Vooral de zege van El Diablo staat nog altijd in het geheugen gegrift. Een solo van ruim honderd kilometer, over de Iseran en Mont-Cenis naar Sestriére. Tienduizen tofisi die waren afgezakt naar de Italiaanse Alpencol, om hun god op twee wielen aan te moedigen. De concurrenten die aan gort werden gereden, moesten zich die dag een weg banen door een zee van toeschouwers. “Een oase van rust onder een doordringende blauwe hemel, met lucht die de doden kon terugbrengen”. De woorden van La Repubblica-journalist Gianni Mura bleken profetisch van aard.

Sestriére: een oase van rust onder een doordringende blauwe hemel, met lucht die de doden kon terugbrengen – La Repubblica-journalist Giannu Mura 

Claudio Chiappucci rondt in 1992 een grootse solo af op Sestriére – foto: Sirotti

Het klimwerk is nog niet afgelopen na het ronden van Sestriére. Na een lange bijtrap-afdaling en dito aanloop wordt de negentiende rit afgesloten met de steile slotklim naar Bardonecchia. Gedurende zeven kilometer zakken de percentages niet onder de 8%, terwijl de dubbele cijfers regelmatig worden overschreden. Wie fietst zich in de voetsporen van Eddy Merckx en de verstoten Mauro Santambrogio, die hier in het verleden wonnen?

Favorieten
Vrijdag mogen de klimmers opnieuw vol aan de bak. Dit rit naar Prato Nevoso toonde aan dat de Giro nog niet gelopen is. Gaan we vrijdag weer strijd zien om het roze?

Simon Yates wint in Sappada

Simon Yates – foto: Lapresse

Simon Yates toonde zich de eerste twee weken heer en meester wanneer het bergop ging. Na twaalf dagen in het roze is hij slechts drie ritten verwijderd van een historische eindoverwinning. Met het eind in zicht kwam hij donderdag echter voor het eerst in de problemen. Weet hij in Noord-Italië de aanvallen van zijn concurrenten te weerstaan?

Tom Dumoulin – foto: Sirotti

Voor Tom Dumoulin ligt er vrijdag een nieuwe kans om nog iets aan zijn achterstand te veranderen. Op Prato Nevoso nam hij het initiatief, waarna Yates een moeilijk moment kende. Het verschil is nog maar 28 seconden. Kan de Limburger zijn Britse concurrent nog van de troon stoten?

Chris Froome had zich ongetwijfeld iets anders van deze Giro voorgesteld. De viervoudig Tourwinnaar lijkt niet over de vorm te beschikken die nodig is om een grote ronde te winnen. Met een heropleving op Monte Zoncolan boekte hij een mooie ritzege, maar een eindzege in deze Giro lijkt ver weg. Richting Bardonecchia vindt hij echter wel een route waar hij en zijn ploeg tactisch een interessant spel kunnen spelen.

foto: La Presse

Domenico Pozzovivo rijdt zijn sterkste Giro ooit. De kleine Italiaan staat momenteel op een podiumplaats, een plek die hij vooraf als doel had gesteld. Neemt hij hier genoegen mee, of gaat hij op jacht naar meer? Op Prato Nevoso toonde hij wederom tot de sterkste klimmers van het peloton te behoren.

Thibaut Pinot – Foto: Sirotti

Thibaut Pinot zal na zijn opdoffer in de tijdrit weer tijd goed moeten maken. Hij staat op dik anderhalve minuut van de derde plek, waardoor de Fransman aan zal moeten vallen. Zit het podium voor hem er nog in?

Ook Fabio Aru is nog op zoek naar sportieve revanche. De 27e plaats in het algemeen klassement is beneden zijn stand. De kopman van UAE Emirates kende een omstreden opleving daags na de rustdag, maar een ritzege in een zware bergrit zou zijn Giro-deelname weer enigszins goed maken. In de rit naar Prato Nevoso kwam hij op een kwartier van zijn concurrenten wederom op grote achterstand binnen. Heeft hij zich gespaard of kan hij niet beter? Wellicht maakt ploeggenoten Valerio Conti en Jan Polanc meer kans.

Miguel Ángel López – foto: Sirotti

Miguel Ángel López vindt hier een parcours waar zijn kwaliteiten tot zijn recht komen. De Colombiaanse rasklimmer scoorde tot dusver al enkele ereplaatsen. Een ritzege ontbreekt echter nog. Succes in een zware bergrit zou zijn witte jongerentrui meer glans geven. In de finale van de rit naar Prato Nevoso liet hij in ieder geval zien, dat hij in het slot van deze Giro nog over voldoende energie beschikt om ten aanval te trekken. Wanneer de beste klimmers het onderling uit gaan vechten, is hij de te kloppen man.

Voor Rohan Dennis wordt het zaak om de schade te beperken. De Australiër gaat proberen om zijn top-10 positie te verdedigen, maar zware bergritten met meerdere beklimmingen zijn voor de tijdrijder geen sinecure. Klimmers als Pello Bilbao, Patrick Konrad, Richard Carapaz, George Bennett staan al op enige afstand van het podium, maar zouden hier met aanvallend rijden plekken op kunnen schuiven.

Een scenario waarbij een kopgroep tot de finish overleefd mag nimmer uitgesloten worden. Renners als Ben Hermans (Israel Cycling Academy), Wout Poels (Sky) Luis Leon Sánchez (Astana), Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi (BMC) en Giovanni Visconti (Bahrain Merida) toonden zich al in de enerverende rit naar Iseo. Of wordt dit wellicht een dag voor Robert Gesink? Het valt echter te betwijfelen of de ploegen van de klassementsrenners de dure bonificatieseconden zomaar laten gaan.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Tom Dumoulin, Chris Froome
** Simon Yates, Domenico Pozzovivo, Thibaut Pinot
* Pello Bilbao, Richard Carapaz, Patrick Konrad, Robert Gesink

Weer en TV
De renners zullen starten onder warme omstandigheden met temperaturen van 27 graden Celsius. Er staat amper wind. Onderweg zal de temperatuur – zoals vaker op grote hoogte – kouder worden. In aankomstplaats Bardonecchia is het met 20 graden echter nog aangenaam.

De start van de  rit is om 11:40. Eurosport is er vanaf 13:15 live bij met commentaar van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon. De aankomst wordt verwacht tussen 16:56 en 17:40.

Dit artikel delen:

114 Reacties

Ajaxhoi 24 mei 2018 om 19:03

Aru of ciccone pakt hem

Greg4ever 24 mei 2018 om 19:08

Die hadden het vandaag inderdaad wel gezellig samen in de bus …

adelaarvanboom 24 mei 2018 om 19:09

Ik hoop dat MAL het morgen haalt, vertrekken vanaf de finestre en niet vallen in de afdaling!

sirmatthew 24 mei 2018 om 19:09

Als ze oorlog willen maken moet er op de Finestre flink uitgedunt worden en op Sestriere aangevallen. Als je alleen komt te zitten in de afdaling vanaf Sestriere kan er zo met minuten gesmeten worden.

OliverNaesen 24 mei 2018 om 19:09

Hoop dat Dumoulin en Froome elkaar morgen weten te vinden, met eventueel de nodige ondersteuning van landgenoten Oomen en Poels :)

lottojumbofan 24 mei 2018 om 19:12

Aru nam een rustdag vandaag. Veel Emiraten in de aanval morgen en Aru maakt het af. Pozzovivo gaat tijd pakken op de andere kladsementsrenners. Froome ook.

Bertvd 24 mei 2018 om 19:14

Deze voorbeschouwing is niet vandaag geschreven. En anders snap ik Yates en vooral Pinot niet

Jopie 24 mei 2018 om 19:18

Laten we hopen dat ze er op de Finestre al aan beginnen. Dan krijgen we een waanzinnige etappe.

Jean Dumas 24 mei 2018 om 19:21

Dit is zo’n rotrit voor renners die er doorheen zitten. De Finestre ligt ver van de finish, maar valt niet te negeren. Als Tom Yates daar lost krijg je een strijd op leven en dood.

Boelie76 24 mei 2018 om 19:21

Pozzovivo verwacht ik.

Bazzz 24 mei 2018 om 19:22

Froome gaat knallen.
Lijkt me sterk dat Froome samen met Dumoulin ten aanval wil gaan, hij gaat echt niet voor plaats 2.

Geit in mijn Kelderman 24 mei 2018 om 19:23

Als er oorlog komt op de Finestre worden de verschillen enorm. Ploegen van Tom en Pozzo moeten mannen vooruit sturen met inhoud. Ten Dam en Baoro bijvoorbeeld.

Pédaleur de charme 24 mei 2018 om 19:26

@ON
Poels zal wel een helpend handje/voetje toesteken. Of Oomen dat ook kan, is na de etappe van vandaag nog maar de vraag.

henk van ingrid 24 mei 2018 om 19:27

De hele ploeg van Yates lijkt een stuk minder dan in de eerste bergetappes. Ik hoop voor hem dat Haig zich spaarde vandaag

Geit in mijn Kelderman 24 mei 2018 om 19:28

@Jean Dumas. Tom Yates? Is dat de verre neef van ‘sex bom’ Tom Jones?

wielerfan95 24 mei 2018 om 19:30

Vluchters gaan het morgen echt niet redden. Astana of Sky beginnen er op de Finestre al aan, het wordt gewoon één van de klassementsrenners voor de ritzege.

kielabokki 24 mei 2018 om 19:34

Dit wordt gegarandeerd oorlog en daardoor zeer kleine kans voor de vluchters.

OliverNaesen 24 mei 2018 om 19:35

@Pedaleur Heb teen beelden van Oomen gezien, Maar wellicht dat hij gespaard is net als bijvoorbeeld een Haig. In een rit zoals morgen zijn ze een stuk harder nodig dan als er alleen een klim aan het eind zit

jessebudel 24 mei 2018 om 19:37

@bertvd Waarom niet? Ik zie Yates nog altijd als veruit de beste klimmer deze ronde, daar doet vandaag niets aan af.

TeamNL 24 mei 2018 om 19:54

Team Sunweb mag best even aankloppen bij Team Sky voor een plannetje. Froome zal toch minimaal podium willen halen.

Beide ploegen moeten minimaal één iemand vooruit sturen, dat deed Sunweb vorig jaar (dacht ik) prima. Ik gok dat Haga vooruit wordt gestuurd. De aanval van Tom zal echt op de laatste klim moeten komen, anders fietst hij zich helemaal naar de klote.

Pédaleur de charme 24 mei 2018 om 19:57

@ON
Zou kunnen. Ik hoop voor hem in elk geval dat zijn mooie Giro een gelukkiger eind heeft dan zijn mooie Vuelta.

Jacco van Stierop 24 mei 2018 om 20:01

“Veel is er niet uit te wijden over Venaria Reale”
Mwoah, de Giro van 2011, die in het teken stond van het 150 jarig bestaan van Italië, werd hier in gang geschoten met een ploegentijdrit, gewonnen door HTC-Highroad. Marco Pinotti mocht de roze trui aantrekken.
Aankomstplaats was het 20 km verderop gelegen Turijn, tot 1865 de eerste hoofdstad van Italië.

Sammysosa 24 mei 2018 om 20:02

Tom gaat mensen nodig hebben tussen Sestriere en Bardonecchia. En als, en hoogstwaarschijnlijk gaat dat gebeuren, er oorlog gemaakt gaat worden op de Colle de Finestre, dan gaan Oomen, LtD, Vervaeke en mindere goden van Sunweb dat niet makkelijk overleven. Daar moeten er dus van vooruit. Op de Finestre gaan zij TD toch niet erg van dienst kunnen zijn, als hij daar door het ijs zakt kan hij een top 5 plek sowieso uit zijn hoofd zetten. Het wordt hoe dan ook ongemeen spannend!

fietsvriend 24 mei 2018 om 20:05

Waarom Froome niet voor de eindoverwinning? Hij lijkt de sterkste superknecht te hebben met Poels. Henao en/of de la Cruz morgen mee vooruit in kopgroep. Oorlog op de Finestre.
Subweb moet sowieso Ten Dam of Oomen meesturen in de kopgroep. Please geen Vuelta scenario of Kruijswijk scenario met niemand die op kop kan rijden als de vogels gevlogen zijn.
En ik hoop stiekem op Gesink die een handje bijsteekt. Even dromen: hij zit in de kopgroep maar laat de kans op etappeoverwinning lopen om Dumoulin in het roze te hijsen.
Zin in morgen!

EDIT: Geen beelden vanaf de start? Doodzonde!

Slurpie Blauw 24 mei 2018 om 20:06

De strategie van vluchters werkt. Dus elke ploeg dat de vluchters niet laat gaan werkt in de hand van Yates, behalve zijn eigen ploeg. Eet andermands bordje op.

Headlines

Materiaalzone

Populair