Giro 2018: Voorbeschouwing koninginnenrit naar Bardonecchia
foto: Gian Mattia D'Alberto - LaPresse
donderdag 24 mei 2018 om 19:00

Giro 2018: Voorbeschouwing koninginnenrit naar Bardonecchia

De organisatie heeft het beste duidelijk voor het laatst bewaard. Het mag de rit van zaterdag dan wel als Il Tappone (de koninginnenrit) hebben aangemerkt, de zwaarste Alpenetappe staat vandaag op het menu. Over een afstand van 184 kilometer staan er met de Colle Del Lys, Colle Delle Finestre, Sestriére en Bardonecchia maar liefst vier Alpenreuzen op het menu. Wie weet deze mythische etappe naar zijn hand te zetten? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours
Startplaats Venaria Reale is gelegen in de regio Piemonte, een vijftiental kilometer van het veel bekendere Turijn. Veel is er niet uit te wijden over Venaria Reale, maar sinds 1997 staat het wél op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Of beter gezegd; het Reggia di Venaria Reale. Deze voormalige koninklijke residentie werd in 1675 gebouwd in opdracht van de toenmalige hertog van Savoie, Carlo Emanuele, die hevig op zoek was naar een uitvalsbasis voor zijn in de regio gehouden jachtpartijen. 

Lang kon de Savoie-dynastie niet genieten van hun luxe residentie, want aan het einde van de zeventiende eeuw namen de Fransen het commando over. De kunstzinnige plantsoenen en tuinen werden omgetoverd in kale vlakten, die als terrein moesten dienen voor militaire exercities. Sinds het paleis weer in het bezit is van het Ministerie van Cultuur, is de voormalige grandeur weer grotendeels hersteld. 

De eerste dertig kilometer lopen al gevoelig bergop, om daarna haast natuurlijk over te gaan in de eerste klim van de dag: de Colle Del Lys. Officieel is hij 28 kilometer lang, maar de eerste veertien kilometer zijn te verwaarlozen. In het tweede gedeelte van de klim kruipen de percentages regelmatig boven de 7%. Na een behoorlijk steile afdaling en een dertig kilometer lange vallei, begint na kilometerpaal 92 de gevreesde Colle delle Finestre.

In 2005 ontdekte koersdirecteur Angelo Zomegnan deze nog onuitgegeven bergpas. Na een uitgebreide inspectie werd de Finestre geschikt geacht door spektakelman Zomegnan. Het bleek een schot in de roos, want de wielerfan kreeg in de Giro van datzelfde jaar een ijzingwekkende etappe voorgeschoteld. Paolo Savoldelli reed al sinds het einde van de tweede week in het roze, maar werd die dag bestookt door Gilberto Simoni, José Rujano en Danilo Di Luca. De drie reden weg op de Finestre, in een ultieme poging de Giro nog op zijn kop te zetten. Met het verstrijken van de kilometers leek een scenario van Visentiniaanse proporties in de maak, maar uiteindelijk zag Savoldelli zijn rivalen een voor een wegvallen. Pocketklimmer Rujano reed naar zijn moment de gloire, maar ‘Il Falco’ wist zijn roze trui te redden op Sestriére. Hij hield 28 seconden over op Simoni, die nooit meer dichter bij een derde Girozege wist te komen.

Danilo di Luca, Gilberto Simoni en José Rujano op de Colle delle Finestre – foto: Sirotti

De vraag is of we ook dit jaar – na 2005, 2011 én 2015 – vuurwerk krijgen op de flanken van de Finestre. In tegenstelling tot de voorgaande edities, ligt de klim nu een stuk verder van de finish. Met zijn lengte van 19 kilometer en gemiddelde stijgingsgraad van maar liefst 9% – met pieken tot 14% – is het een van de zwaarste beklimmingen in Italië. Wat de Finestre vooral bijzonder maakt, is het tweeledige karakter. De eerste helft loopt over asfaltwegen, het tweede gedeelte gaat over onverhard terrein. De renner die als eerste bovenkomt wint de Cima Coppi, aangezien de Finestre dit jaar het hoogste punt is in deze Giro met 2178 meter.

Na de Finestre gaat het via een uiterst snelle en technische afdaling, langs Pourrières, naar de beklimming van Sestriere, die kan worden geclassificeerd als loper. In 14 kilometer stijgt het wegdek aan 5%, met halverwege een piek van 9%. Sestriére is al verschillende malen aankomstplaats geweest in de Giro, maar de meest beruchte passages vonden plaats in de Tour de France. De hoofdrolspelers waren wél Italiaans, met Fausto Coppi (in 1952) en Claudio Chiappucci (1992). Vooral de zege van El Diablo staat nog altijd in het geheugen gegrift. Een solo van ruim honderd kilometer, over de Iseran en Mont-Cenis naar Sestriére. Tienduizen tofisi die waren afgezakt naar de Italiaanse Alpencol, om hun god op twee wielen aan te moedigen. De concurrenten die aan gort werden gereden, moesten zich die dag een weg banen door een zee van toeschouwers. “Een oase van rust onder een doordringende blauwe hemel, met lucht die de doden kon terugbrengen”. De woorden van La Repubblica-journalist Gianni Mura bleken profetisch van aard.

Sestriére: een oase van rust onder een doordringende blauwe hemel, met lucht die de doden kon terugbrengen – La Repubblica-journalist Giannu Mura 

Claudio Chiappucci rondt in 1992 een grootse solo af op Sestriére – foto: Sirotti

Het klimwerk is nog niet afgelopen na het ronden van Sestriére. Na een lange bijtrap-afdaling en dito aanloop wordt de negentiende rit afgesloten met de steile slotklim naar Bardonecchia. Gedurende zeven kilometer zakken de percentages niet onder de 8%, terwijl de dubbele cijfers regelmatig worden overschreden. Wie fietst zich in de voetsporen van Eddy Merckx en de verstoten Mauro Santambrogio, die hier in het verleden wonnen?

Favorieten
Vrijdag mogen de klimmers opnieuw vol aan de bak. Dit rit naar Prato Nevoso toonde aan dat de Giro nog niet gelopen is. Gaan we vrijdag weer strijd zien om het roze?

Simon Yates wint in Sappada

Simon Yates – foto: Lapresse

Simon Yates toonde zich de eerste twee weken heer en meester wanneer het bergop ging. Na twaalf dagen in het roze is hij slechts drie ritten verwijderd van een historische eindoverwinning. Met het eind in zicht kwam hij donderdag echter voor het eerst in de problemen. Weet hij in Noord-Italië de aanvallen van zijn concurrenten te weerstaan?

Tom Dumoulin – foto: Sirotti

Voor Tom Dumoulin ligt er vrijdag een nieuwe kans om nog iets aan zijn achterstand te veranderen. Op Prato Nevoso nam hij het initiatief, waarna Yates een moeilijk moment kende. Het verschil is nog maar 28 seconden. Kan de Limburger zijn Britse concurrent nog van de troon stoten?

Chris Froome had zich ongetwijfeld iets anders van deze Giro voorgesteld. De viervoudig Tourwinnaar lijkt niet over de vorm te beschikken die nodig is om een grote ronde te winnen. Met een heropleving op Monte Zoncolan boekte hij een mooie ritzege, maar een eindzege in deze Giro lijkt ver weg. Richting Bardonecchia vindt hij echter wel een route waar hij en zijn ploeg tactisch een interessant spel kunnen spelen.

foto: La Presse

Domenico Pozzovivo rijdt zijn sterkste Giro ooit. De kleine Italiaan staat momenteel op een podiumplaats, een plek die hij vooraf als doel had gesteld. Neemt hij hier genoegen mee, of gaat hij op jacht naar meer? Op Prato Nevoso toonde hij wederom tot de sterkste klimmers van het peloton te behoren.

Thibaut Pinot – Foto: Sirotti

Thibaut Pinot zal na zijn opdoffer in de tijdrit weer tijd goed moeten maken. Hij staat op dik anderhalve minuut van de derde plek, waardoor de Fransman aan zal moeten vallen. Zit het podium voor hem er nog in?

Ook Fabio Aru is nog op zoek naar sportieve revanche. De 27e plaats in het algemeen klassement is beneden zijn stand. De kopman van UAE Emirates kende een omstreden opleving daags na de rustdag, maar een ritzege in een zware bergrit zou zijn Giro-deelname weer enigszins goed maken. In de rit naar Prato Nevoso kwam hij op een kwartier van zijn concurrenten wederom op grote achterstand binnen. Heeft hij zich gespaard of kan hij niet beter? Wellicht maakt ploeggenoten Valerio Conti en Jan Polanc meer kans.

Miguel Ángel López – foto: Sirotti

Miguel Ángel López vindt hier een parcours waar zijn kwaliteiten tot zijn recht komen. De Colombiaanse rasklimmer scoorde tot dusver al enkele ereplaatsen. Een ritzege ontbreekt echter nog. Succes in een zware bergrit zou zijn witte jongerentrui meer glans geven. In de finale van de rit naar Prato Nevoso liet hij in ieder geval zien, dat hij in het slot van deze Giro nog over voldoende energie beschikt om ten aanval te trekken. Wanneer de beste klimmers het onderling uit gaan vechten, is hij de te kloppen man.

Voor Rohan Dennis wordt het zaak om de schade te beperken. De Australiër gaat proberen om zijn top-10 positie te verdedigen, maar zware bergritten met meerdere beklimmingen zijn voor de tijdrijder geen sinecure. Klimmers als Pello Bilbao, Patrick Konrad, Richard Carapaz, George Bennett staan al op enige afstand van het podium, maar zouden hier met aanvallend rijden plekken op kunnen schuiven.

Een scenario waarbij een kopgroep tot de finish overleefd mag nimmer uitgesloten worden. Renners als Ben Hermans (Israel Cycling Academy), Wout Poels (Sky) Luis Leon Sánchez (Astana), Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi (BMC) en Giovanni Visconti (Bahrain Merida) toonden zich al in de enerverende rit naar Iseo. Of wordt dit wellicht een dag voor Robert Gesink? Het valt echter te betwijfelen of de ploegen van de klassementsrenners de dure bonificatieseconden zomaar laten gaan.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Tom Dumoulin, Chris Froome
** Simon Yates, Domenico Pozzovivo, Thibaut Pinot
* Pello Bilbao, Richard Carapaz, Patrick Konrad, Robert Gesink

Weer en TV
De renners zullen starten onder warme omstandigheden met temperaturen van 27 graden Celsius. Er staat amper wind. Onderweg zal de temperatuur – zoals vaker op grote hoogte – kouder worden. In aankomstplaats Bardonecchia is het met 20 graden echter nog aangenaam.

De start van de  rit is om 11:40. Eurosport is er vanaf 13:15 live bij met commentaar van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon. De aankomst wordt verwacht tussen 16:56 en 17:40.

RIDE Magazine
113 Reacties
Sorteer op:
24 mei 2018 20:23
Helaas kan ik het grootste deel niet zien morgen :( Zul je net zien dat er een hoop spektakel is.
Overigens verwacht ik wel wat van Pozzo en Sky.
24 mei 2018 20:26
Sunweb, moet er alles aan doen om morgen één of misschien zelfs wel twee man mee te hebben, maar zo zullen meer ploegen denken. Hoop daarom dat ze vanaf de start Hamilton, Haga en Vervaecke laten meespringen dat wanneer een groep voor de col van tweede categorie iemand van hun meezit. Wanneer er renners van het kaliber Henao in het begin van de Finestere gaan lijkt het mij niet onverstandig om indien mogelijk Oomen mee te sturen. Daarnaast zoveel mogelijk ploegen tevriend proberen te houden. Feit is gewoon dat op papier de ploeg van Yates en Froome beter zijn dan die van Sunweb is. Daarom proberen slimmer te zijn.
24 mei 2018 20:35
zenden ze nergens vanaf het begin live uit?
24 mei 2018 20:37
Tom een man vooruit sturen als ploegen dat toelaten. In ieder geval proberen geen mannen van MS in de aanval te hebben. Dan maar dichtrijden.
24 mei 2018 20:41
Nee de RAI gaat pas rond 1 uur de lucht in met de helikopters.
24 mei 2018 20:48
Ik kan niet wachten. Kom op Tom! Alles of niets. Zin in!
24 mei 2018 20:52
Ik denk juist dat Dumoulin op de Finestre verdedigend moet rijden en op moet letten want dat is veel meer een Yates - klim in al zijn grillig- en stijlheid. Zeker geen raketten te vroeg verschieten en niet op een snoeiharde counter lopen daaro. Als Yates gemold moet worden is het daarna en niet er op.

24 mei 2018 20:58
Ik verwacht dat Sky, Bahrein en Sunweb oorlog gaan maken nog voor de laatste col. Denk dat aanvallers weinig kans hebben, al zou ik het Ciccone wel gunnen...
24 mei 2018 21:06
En MS zowel als SKY gaan echt wel mannen vooruit hebben, ik denk misschien wel 2 per ploeg, die dit team van Sunweb niet terug kan halen en al helemaal omdat die mannen vergezeld zullen worden door alle hitsige aanvallers die nog een rit willen kapen. Dat gaat een snelle en harde voorste groep zijn.
24 mei 2018 21:08
Deze rit is een klein beetje hetzelfde als de rit met de val van kruijswijk, de zwaarste col redelijk ver van de streep, typisch een parcour waar een coup mogelijk is mits er de goede mannen vooruit worden gestuurd, iets wat Astana voorheen altijd goed deed. Die hadden vaak van die hardrijders/ klimmers vooruit. Zo'n type renner als Kangert kan goud waard zijn in dit soort etappes.
24 mei 2018 21:11
@oscarito
Ze zitten in Piemonte, de streek waar 'slow food' werd uitgevonden. Er is morgen dus alle reden voor een uitgebreide lunch. Volkomen begrijpelijk dat ze niet voor 13.00 de lucht in gaan.
24 mei 2018 21:17
In het interview van NuSport met Yates vind ik hem een tikkeltje arrogant op het einde. "Vrijdag en zaterdag liggen mij veel beter, vandaag was maar één beklimming", met een arrogant glimlachje erbij.

Misschien vat ik het verkeerd op hoor, kan ook. Maar ik moet het nog maar zien meneer Yates. Ik vrees voor je, morgen en zaterdag
24 mei 2018 21:20
Wat een weelde toch... we hebben een NL renner die een wereldklasse tijdrijder, klimmer en klassementrenner is en ook iemand die zeker klassiekers aankan....
24 mei 2018 21:27
Dumoulin gewoon weer favoriet voor de eindzege bij de bookies. Dat zegt wel wat
24 mei 2018 21:28
Alle vooruitstuur- en superknechtenplannen ten spijt, dat werkt alleen als het de kopman lukt zich van z'n belangrijkste belagers te ontdoen. Dat gaat van de vorm van de dag afhangen, en die kan na bijna drie weken alle kanten uit. Yates gaat zeker na vandaag niks durven. Froome wel en daar zie ik het grootste gevaar. Als Yates of Dumo of Pozzo dan niet kan volgen rijdt de Siamese tweeling FroomePoels door en heeft de achterblijver een probleem. Vraag: hoe goed kan Yates dalen?
24 mei 2018 21:30
Ja, namelijk dat bookies graag geld willen verdienen.
24 mei 2018 21:40
Ben een beetje bang dat de laatste klim niet echt bij TD past. Iets te steil en onregelmatig. Dus als de top 4 of 5 daar samen aan beginnen wordt het lastig voor TD. Wat denken jullie?
24 mei 2018 21:43
Zoncolan ging toch ook niet onaardig
24 mei 2018 21:44
Zou mooi zijn, een coup en hoop strijd morgen. Leukste zou zijn als Froom, Pozzo, Yates en Tom zaterdag voor aanvang allemaal beetje gelijk staan. Ik verwacht Pozzo en Froome morgen.
24 mei 2018 21:46
@ Javier: Je interpretatie is begrijpelijk. Kan natuurlijk ook dat hij zich vooral niet kwetsbaar op wil stellen. Zie je vaak bij arrogant gedrag om de onderliggende onzekerheid te verbloemen (en dus de concurrentie niet wijzer wil maken) We gaan het zien!
24 mei 2018 21:47
Ik zie Astana morgen de koers in handen nemen,en ik zie zelfs eerder Lopes op het podium,dan Froome.
24 mei 2018 21:47
Op Colle del Lys al volle bak. Daar zal Yates meteen getest moeten worden. Wellicht dat andere matadoren er dan (ook) doorheen zakken; denk aan Pozzo, Pinot, Froome of TD...
Kan een dolle boel worden morgen.
24 mei 2018 21:55
ik denk dat de favorieten redelijk vroeg gas gaan (laten) geven (door hun ploegen). Minder kans dus voor voor vluchters en je moet dan als vluchter van goede huize komen om te winnen.

Hoe Konrad zou moeten winnen is me al helemaal onduidelijk. Niet goed genoeg om met de fvorieten mee te gaan, te dicht in het klassement om weg te mogen voor de nummer 5-10.
24 mei 2018 21:56
Ik duim voor Dumoulin dat hij er op de top van de Finestre nog bij is. Het onverharde gedeelte is een klein beetje in zijn voordeel omdat dat meer weerstand geeft. Afdaling is technisch en dat moet hem liggen. Daarna oppassen voor het vals plat naar beneden en daarna omhoog richting de slotklim. Wordt sowieso de rit van de waarheid.
24 mei 2018 22:05
@Javier, moet Yates dan zeggen dat ie al verslagen is en vandaag de genadeklap was. Natuurlijk niet.
Ben errug benieuwd naar wie er morgen zijn slag slaat. Er is nog zoveel mogelijk. Zelfs Froome/Pozzo zijn nog niet helemaal kansloos.

Reacties zijn gesloten.