Giro 2018: Voorbeschouwing – Het Jongerenklassement
foto: Sirotti
vrijdag 4 mei 2018 om 06:30

Giro 2018: Voorbeschouwing – Het Jongerenklassement

Een kleine week scheidt ons van de start in Jeruzalem. Naast het gevecht om de felbegeerde roze leiderstrui in de Giro d’Italia, is ook de strijd om de witte trui razend interessant. Wie een jongerenklassement in een grote ronde wint, zou namelijk zo maar eens één van de helden van de toekomst kunnen zijn. WielerFlits neemt de favorieten onder de loep.

Historie
Het jongerenklassement in de Ronde van Italië is geen vanzelfsprekendheid. De strijd om de Maglia Bianca deed zich pas voor het eerst voor in 1976. In dat jaar ging de piepjonge Alfio Vandi (slechts twintig jaar jong) met de zege aan de haal. In het eindklassement om de roze trui – dat seizoen gewonnen door de Italiaanse wielergrootheid Felice Gimondi – werd hij zevende. Een jaar later zou Vandi zijn dichtste ereplaats in La Corsa Rosa behalen: vierde.

De witte trui bleef vervolgens tot en met 1994 in de Giro. Gewiss-renner Jevgeni Berzin zou als voorlopig laatste winnaar van dit nevenklassement de boeken in gaan. De Rus streek in hetzelfde jaar ook de eindzege voor zich op in deze Italiaanse rittenkoers. Pas in 2007 keerde de witte trui terug in de Giro. De inmiddels gestopte Andy Schleck ging er toen mee aan de haal. De laatste twee jaren kreeg de Luxemburger een opvolger in de naam van Bob Jungels. De renner van Quick-Step Floors reed zichzelf twee keer de top tien binnen van het algemeen klassement, goed voor een witte glorietocht naar Milaan.

Wat dit klassement zo interessant maakt, is het feit dat het winnen van de witte trui in de Giro een voorbode is. Van de afgelopen 27 winnaars, wisten er maar liefst zestien later in hun carrière het podium te beklimmen in het eindklassement. Die missie mislukte voor – tussen haakjes de dichtste ereplaats die zij in hun loopbaan nog zouden behalen – de eerder genoemde Vandi (hij werd dus nog eens vierde), Mario Becca (vierde), Guiseppe Faraca (elfde), Marco Groppo (negende), Alberto Volpi (tiende), Roberto Conti (negende), Stefano Tomasini (negende), Vladimir Pulnikov (vierde), Kevin Seeldraeyers (tiende), Richie Porte (zevende), Roman Kreuziger (vijfde) Carlos Betancur (vijfde) en dus Jungels (zesde). De laatste vier renners zijn nog actief en zouden dat in theorie nog kunnen bewerkstelligen.

Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Jungels won de voorbije twee jaar – foto: LaPresse

Regels
De regels die gelden voor het jongerenklassement in de Giro d’Italia zijn sinds de herinvoering in 2007 hetzelfde als voor de witte trui in de Tour de France. Iedere renner die aan het begin van het jaar jonger is dan 25 jaar, strijdt mee om het jongerenklassement. Voor de witte trui van dit seizoen doen dus alle renners mee die na 1 januari 1993 zijn geboren. Daardoor dingen een paar renners die 25 jaar oud wel mee voor het jongerenklassement, maar anderen weer niet. Zo komt Davide Formolo bijvoorbeeld niet meer in aanmerking voor dit klassement. In oktober viert de Italiaanse kopman van BORA-hansgrohe zijn 26ste verjaardag. Valerio Conti van UAE Emirates is ook 25, maar hij blaast pas in maart 2019 zijn 26 kaarsjes uit.

Laatste tien winnaars jongerenklassement Giro
2008: flag-it Riccardo Riccò
2009: flag-be Kevin Seeldraeyers
2010: flag-au Richie Porte
2011: flag-cz Roman Kreuziger
2012: flag-co Rigoberto Urán
2013: flag-co Carlos Betancur
2014: flag-co Nairo Quintana
2015: flag-it Fabio Aru
2016: flag-lu Bob Jungels
2017: flag-lu Bob Jungels

Favorieten
Waar de strijd om de witte trui de laatste jaren niet heel spannend was, lijkt dat ook dit seizoen het geval te zijn. Er zijn maar een paar renners onder de 25 jaar die een vrije rol hebben. De rest rijdt voornamelijk rond in een ondersteunende rol voor een kopman. Desondanks zouden ze ook in die functie een heel eind kunnen komen in het jongerenklassement, mocht de kopman bijvoorbeeld op een bepaald moment verstek geven. Wel moet diegene dan een top 10-notering in het eindklassement realiseren, leert de geschiedenis ons.

Miguel Ángel López – foto: Sirotti

De torenhoge favoriet voor de maglia bianca is Miguel Ángel López. Het Colombiaanse rondetalent is de kopman van Astana in de Giro en eigenlijk is dat ook niet zo gek. Superman werd achtste in de voorbije Vuelta a España en pakte daar op indrukwekkende wijze twee ritzeges. Aangezien López in deze Giro ook een van de favorieten voor de eindzege is, doet hij automatisch mee om de witte trui. Getuige zijn derde plek in het eindklassement van de Tour of the Alps, is zijn vorm prima in orde.

Sam Oomen – foto: WielerFlits

Na Wilco Kelderman heeft Nederland opnieuw een renner die de komende jaren eindzeges in jongerenklassementen kan verzamelen. Sam Oomen bulkt namelijk van het talent en is nog altijd maar 22 jaar oud. De Tilburger komt uit voor Sunweb en is in de Giro misschien wel de belangrijkste kracht van kopman en titelverdediger Tom Dumoulin. Omdat Oomen lang aan zijn zijde moet blijven, komt de witte trui daar automatisch om de hoek kijken. Tijdens de voorbije Vuelta stond hij voor zijn opgave in de top-15, waardoor Oomen wel eens hoge ogen kan gooien.

Enric Mas – foto: Sirotti

Quick-Step Floors trekt zonder klassementskopman naar Italië. Het biedt enkele jonge talenten de kans om zichzelf te laten zien. Een van hen is de van Mallorca afkomstige Enric Mas. De 23-jarige Spanjaard staat te boek als een uiterst talentvol klimmer. En gezien de vele bergen die de renners onder de wielen krijgen, is goed klimmen geen overbodige luxe. Mas heeft al een grote ronde in zijn benen en werd onlangs zesde in de Ronde van het Baskenland. Ingrediënten genoeg om mee te dingen naar de witte trui.

Update maandag 30 april: Quick-Step Floors laat Mas thuis

Jack Haig – foto: Sirotti

Bij Mitchelton-Scott zijn ze tijdens de Giro op oorlogssterkte. Met twee kopmannen lijkt er een knechtenrol voor Jack Haig weggelegd. De rossige Australiër werd in de voorbije Vuelta al knap 21ste, terwijl hij toen zelfs drie kopmannen voor zich had. Na Johan Esteban Chaves was Haig echter wel de beste renner van zijn ploeg in de Spaanse rittenkoers. Dat scenario is nu ook heel goed mogelijk, want de 24-jarige Aussie liet met een veertiende plek in Luik-Bastenaken-Luik zien dat zijn vorm op peil is.

Richard Carapaz – foto: Sirotti

Movistar trekt net als Quick-Step Floors zonder uitgesproken leider naar de Ronde van Italië. Daardoor krijgt Richard Carapaz alle ruimte om zijn ding te doen. De 24-jarige Ecuadoraan is een talentvolle klimmer en kan daardoor echt meestrijden om het witte kleinood. Carapaz reed vorig jaar de Vuelta en eindigde dit jaar als elfde in Parijs-Nice en derde in de Internationale Wielerweek Coppi & Bartali. Een week voor de Giro toonde hij zich met een zege in de Vuelta Asturias. Zonder kopman kan de Zuid-Amerikaan een mooi doel maken van het jongerenklassement.

Groot-Brittannië produceert de laatste tien jaar uitstekende ronderenners. De volgende in die rij, luistert naar de naam Hugh Carthy. De 23-jarige klimmer van EF Education First-Drapac heeft in zijn eerste drie jaar als beroepsrenner al menig top 15-plek in zwaardere etappekoersen verzameld. Hij staat te boek als een coureur die ook klassementen in grote rondes moet kunnen rijden. De Brit reed twee keer de Vuelta, maar kon daar nooit potten breken. Lost hij zijn belofte nu in, dan gaat hij meestrijden voor de witte trui in de Giro.

Giulio Ciccone – foto: Sirotti

Waar López, Mas en Carapaz voor eigen gewin kunnen rijden, geldt dat ook voor Giulio Ciccone. De rasklimmer van Bardiani-CSF is een groot klimtalent. Hartproblemen wierpen hem vorig jaar terug, maar de 23-jarige Italiaan is helemaal back in business. Hij toonde zich tussen de beste renners in de Tour of the Alps en verzilverde vorige week zijn hoogvorm door te winnen in de Giro dell’Appennino, een zware Italiaanse eendagskoers. Ciccone is de kopman voor zijn ProContinental-squadra en heeft dus alle kans om vol voor het jongerenklassement te gaan. De vraag is of hij die ambities heeft, of dat hij zich richt op ritzeges.

Koen Bouwman – foto: Marcel Koch

Er is een tweede Nederlandse kanshebber op wit. Koen Bouwman manifesteert zich namelijk uitstekend de laatste maanden. Toen hij prof werd bij LottoNL-Jumbo, hoopte de Gelderlander zich te ontwikkelen als een goede klimknecht. In die rol zal hij de komende Giro ook acteren voor kopman George Bennett. Desondanks komt hij wel in aanmerking voor het wit. Tijdens de Internationale Wielerweek Coppi & Bartali en de Tour of the Alps kon Bouwman bergop namelijk met de beste mannen mee. Gezien zijn goede tijdrit zou hij zo maar eens kunnen verrassen.

Ben O’Connor – foto: Sirotti

In die laatste Italiaanse koers, zagen we de geboorte van een nieuwe Australische klimmer. Ben O’Connor won in de Tour of the Alps op knappe wijze een rit, hield stand in de ritten nadien en won vervolgens het jongerenklassement. Hij werd daarnaast zevende in het eindklassement. Dat het geen toevalstreffer is, bewees de 22-jarige Dimension Data-renner in de Volta a Catalunya. Daar werd O’Connor al knap elfde in het eindklassement.

Bij Trek-Segafredo moet Gianluca Brambilla voor een topnotering in het eindklassement zorgen. Dat was ook zijn doel in de Tour of Croatia, maar daar werd hij overvleugeld door neoprof Niklas Eg. De 23-jarige Deen heeft zich het laatste anderhalve seizoen stormachtig ontwikkeld. Zo werd hij vorig jaar nog derde in de Ronde van de Toekomst en reed hij het peloton in Kroatië aan gort op een klim van dertig kilometer lang. Op termijn moet hij zelf ook eindklassement in grote rondes kunnen rijden. Het is de vraag of de jongeling nu al de inhoud heeft om in zijn eerste grote ronde constant te presteren. Maar: wat goed is, komt snel.

Outsiders
Waar het de laatste jaren nog al eens schrapen was om überhaupt tien sterren te verdelen, zijn er nu zelfs best een groot aantal outsiders die de top tien van het jongerenklassement kunnen bestijgen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Valerio Conti (UAE Emirates), die vorig jaar knap twaalfde werd in de Ronde van Zwitserland. Toch de ‘vierde grote ronde’ van het jaar. Ook diens landgenoot Fausto Masnada (Androni Giocattoli-Sidermec) kan een heel eind komen. Hij begint echter aan zijn eerste grote ronde en de kans bestaat dat hij zich enkel op ritzeges richt.

Felix Großschartener – foto: Sirotti

Bij BORA-hansgrohe zou Felix Großschartner ook een gooi naar het wit kunnen doen. De 24-jarige Oostenrijker wist naar een knappe tiende plek te rijden in het eindklassement van Parijs-Nice. Verder is het uitkijken naar de wat jongere jongens, zoals Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Kilian Frankiny (BMC), Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors) en Domen Novak (Bahrain Merida) kunnen. Ook diens ploeggenoot Matej Mohoric komt qua leeftijd in aanmerking, maar hij richt zich normaal gesproken niet op klassementen. Louis Vervaeke (Sunweb) deed dat voorheen wel. Hij zal echter volledig in dienst van Dumoulin rijden en heeft de laatste maanden niet aangetoond om voor de zege in het jongerenklassement mee te kunnen doen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
***  Sam Oomen, Enric Mas
** Jack Haig, Richard Carapaz, Hugh Carthy
* Giulio Ciccone, Koen Bouwman, Ben O’Connor, Niklas Eg

[poll id=”787″]

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
29 april 2018 08:08
Zolang Lopez geen onheil overkomt, lijkt me de strijd om het wit niet al te spannend te worden.
29 april 2018 08:15
Zou wat zijn, Tom het roze en Sam het wit. :o
29 april 2018 08:33
@Wheely
Nog leuker, Sam het roze en Tom het blauw.
29 april 2018 08:39
Lopez is volgens mij niet de handigste op de fiets, dus lijkt het me dat hij hier vooral van zichzelf kan verliezen.
29 april 2018 08:55
"Van de afgelopen 27 winnaars, wisten er maar liefst zestien later in hun carrière het podium te beklimmen in het eindklassement."

Vervolgens worden er 12 renners genoemd die het podium niet hebben behaald. En dan mist Jungels nog in die opsomming. Iets klopt er niet in die berekening.
29 april 2018 08:58
Inderdaad, een type Kelderman die Lopez. Hoewel sommige valpartijen ook door pech veroorzaakt werden.
29 april 2018 09:01
Hier doen toch wel een aantal lievelingetjes van mij mee. MAL verslaan op eigen kracht zie ik niemand doen, maar als ie uitvalt, kan het wel een spannende strijd worden. Benieuwd ook wie de eerste witte trui pakt. Ik vermoed dat Schachmann daar al een tijdje mee in zijn hoofd zit.

Eén opmerking over de voorbeschouwing: "Waar de strijd om de witte trui de laatste jaren niet heel spannend was, ..."
Vorig jaar vond ik hem anders wel heel spannend. Met een vriend van de MTB-club gewed om wie hem zou worden, de verliezer mocht de fietsen van 14 man kuisen na een ritje. Pijnlijk genoeg voor mij heeft Yates er toen net naast gegrepen, en achteraf gezien enkel door die val van Kelderman naar Blockhaus.
29 april 2018 09:07
Jaarlijks momentje van verbazing om Kevin Seeldraeyers tussen de oud-winnaars te zien staan. Dan ga ik altijd eens terug naar de uitslag van toen en zie ik Froome op een uur staan. Tijden veranderen snel.
29 april 2018 09:44
@geflitst
Pedersen pakt de eerste witte trui.
29 april 2018 09:47
@ Geflitst! Zonder die val had Yates Jungels met twee vingers in de neus achter zich gelaten.

Ik ga als favo’s voor Lopez, Carapaz en hopelijk Oomen.
29 april 2018 09:50
Op basis van de afbeelding bij het artikel dacht ik dat het om de voorbeschouwing voor het jongerenklassement voor de Giro Rosa ging
29 april 2018 10:15
@geflitst
Wurtz Schmidt en Pedersen hebben ook allebei een serieuze kans op de eerste witte trui.
Ook Van Poppel kan wel een aardige proloog rijden, hoewel deze wellicht iets te geaccidenteerd is.
29 april 2018 10:15
Normaal gesproken had ik Haig getipt, maar aangezien hij Chaves en yates voor hem heeft zal hij flink moeten knechten.
29 april 2018 11:20
Dit gaat eigenlijk alleen spannend worden als MAL iets overkomt of als Movistar alsnog Marc Soler laat starten.
29 april 2018 11:22
@Mathieu Moller
Vergeet Mullen niet.
29 april 2018 11:24
Ik moet zeggen dat dit toch wel de fijnste rondemiss van de afgelopen tijd was.
29 april 2018 11:55
Lopez met afstand topfavoriet. Ben vooral heel benieuwd hoe Mas het gaat doen, een van de grootste klimtalenten ter wereld. Beide zullen het echt van de bergen moeten hebben, waar Oomen in de tijdritten nog goed zou kunnen maken. Maar aangezien Oomen gaat moeten knechten, lijkt die kans me klein.
Carapaz zou hier ook wel top 3 kunnen komen en Vervaeke zou ik toch wel hoger zetten dan bijvoorbeeld een Koen Bouwman, ook al rijdt hij in dienst.
29 april 2018 12:03
Mullen focust zich hier al sinds het begin van het seizoen volledig op, die eerste dan, maar het is wel redelijk heuvelachtig voor hem. Is samen met Pedersen wel de sterkste jonge tijdrijder die hier start.
29 april 2018 12:57
Ongehoord dat niemand hier Mas noemt. In vorm kan hij wel degelijk wedijveren met MAL.
29 april 2018 13:13
Miguel Angel Lopez is hier natuurlijk de te kloppen man. Daar gaat niemand aankomen. Ja, als hij uitvalt. Maar dat mag je natuurlijk niet als uitgangspunt nemen.
Mocht dat wel gebeuren, dan nog is het lastig te voorspellen. Dit hangt dan weer helemaal af wat voor rol een jongere renner binnen het team heeft. Moet hij veel knechten, of mag hij voor het klassement gaan? Hoe verloopt de koers voor de kopman?
Al dat soort vragen spelen dan een rol.
29 april 2018 13:22
Ben benieuwd, is voor en groot deel ook afhankelijk van welke jongere constant blijft. Vaak zie je er eentje ineens 10 minuten pakken. Lopez zie ik als favoriet, volgens mij de enige met een top 10 eindklassering in een grote ronde. Carapaz en Ciccione hebben laten zien goed in vorm te zijn, maar die hebben nog niet zo constant gereden. Oomen heeft die constandheid wel meer en liet al eerder zien veel interesse te hebben in jongere truien, maarja Dumoulin.. Dan nog Mas als hele goede klimmer, hij was ook al erg sterk in Baskenland. Maar ik twijfel of hij genoeg hardheid heeft voor de zware tochten en de drie weken.

Oftewel: Lopez of Oomen
29 april 2018 13:59
Wat ik niet snap aan de opbouw van Mas: er lijkt geen ruimte voor een goed blok op hoogte te zijn geweest?
29 april 2018 14:03
Wat te denken van Ben O'Connor? In het zog van Meintjes als pure klimmer zichzelf ontdekken en toch zeker top 5 of zelfs 3 rijden als het om de witte trui gaat.
29 april 2018 14:08
@tvm

Ik voel me aangesproken. Mits allebei in vorm kan Mas de veters van MAL gaan strikken. Of overdrijf ik nu? Nee ik verwacht Mas zeker wel deze Giro, maar niet in gevecht om de jongerentrui met Lopez.
29 april 2018 19:23
Ben benieuwd om te zien wat Mas kan brengen. Het Baskenland beloofde veel goeds.

Reacties zijn gesloten.