Giro 2017: Voorbeschouwing – het Jongerenklassement
Wie gaat er met het prachtige wit naar huis? - foto: Sirotti
maandag 1 mei 2017 om 07:05

Giro 2017: Voorbeschouwing – het Jongerenklassement

Nog een klein weekje voorspel en dan kan de honderdste Giro d’Italia eindelijk beginnen. De strijd om de felbegeerde roze trui kent dit jaar een stevig deelnemersveld. Ook voor de witte trui is het duimen en vingers aflikken. Wie mag na drie weken Italië de prestigieuze maglia bianca meenemen naar huis? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het is al 1976 wanneer het jongerenklassement haar intrede doet in het Italiaanse wielerpeloton. De 20-jarige Alfio Vandi ging dat jaar de boeken in als de allereerste winnaar van het jongerenklassement in La Corsa Rosa. Het zou een van zijn hoogtepunten in zijn carrière zijn. In zijn navolging wonnen tot en met 1994 in totaal elf Italianen dit nevenklassement. De buitenlandse inbreng kwam in 1980 van de Zweed Tommy Primm, in 1984 van de Fransman Charly Mottet, in 1989 en 1990 van Oekraïner Vladimir Pulnikov uit de Sovjet Unie, in 1992 en 1993 door de Rus Pavel Tonkov en door zijn landgenoot Jevgeni Berzin in 1994. Pulnikov en Tonkov zijn met twee zeges nog altijd recordhouder.

Pulnikov, hier in het wit in 1990, is met Tonkov recordhouder – foto: Sirotti

Na 1994 verdween het jongerenklassement in de Giro voor een lange tijd. Tien jaar geleden, in 2007, werd de maglia bianca in ere hersteld. Sindsdien is de erelijst behoorlijk veranderd, want deze werd een stuk internationaler. Vrijwel alle winnaars van dit klassement groeiden uit tot grote namen in het peloton, waarbij Kevin Seeldraeyers misschien de enige uitzondering is. Hij haalde na de Giro d’Italia van 2009 nooit meer hetzelfde niveau. In 2015 zette hij een punt achter zijn carrière. Ook Andy Schleck (slepende knieblessure) en Riccardo Riccò (twaalfjarige dopingschorsing) zijn inmiddels van het strijdtoneel verdwenen. Alle overige ex-winnaars rijden nog altijd in het peloton rond.

Kruijswijk droeg in 2011 enkele dagen het wit; dit jaar jaagt hij op roze – foto: Sirotti

Een opvallende statistiek uit de geschiedenis van het jongerenklassement, is dat slechts zes van de 29 winnaars niet in de top-10 eindigden van de algemene eindrangschikking. Nairo Quintana en Berzin wisten zelfs in hetzelfde jaar het jongeren- en algemeen klassement op hun naam te schrijven. Een Nederlander wist het witte kleinood nog nooit mee naar huis te nemen, al waren Bauke Mollema (derde in 2010), Steven Kruijswijk (tweede in 2011) en Wilco Kelderman (derde in 2013, vierde in 2014) er relatief dichtbij de laatste jaren. Dit jaar staan er op de voorlopige startlijst geen Nederlanders die op basis van hun leeftijd kans maken op de witte trui.

Laatste tien winnaars
2007: flag-lu Andy Schleck
2008: flag-it Riccardo Riccò
2009: flag-be Kevin Seeldraeyers
2010: flag-au Richie Porte
2011: flag-cz Roman Kreuziger
2012: flag-co Rigoberto Urán
2013: flag-co Carlos Betancur
2014: flag-co Nairo Quintana
2015: flag-it Fabio Aru
2016: flag-lu Bob Jungels

Regels
De regels voor het jongerenklassement in de Ronde van Italië zijn hetzelfde als die in de Tour de France en gelden op basis van tijd. Renners die geboren zijn na 1 januari 1992 dingen nog mee naar de witte trui. In sommige gevallen mogen renners, die eerder dit jaar verjaarden, op hun 25ste nog wel meedoen voor dit klassement. Renners die in de zomer en het najaar van 1991 geboren zijn – en nu dus ook 25 zijn – komen niet meer op de tabellen voor.

Favorieten
Het gevecht om de witte trui zal dit jaar een stuk spannender zijn dan vorig jaar. Er doen meer renners mee die ook in de top van het algemeen klassement mee kunnen doen. Er staan bijvoorbeeld drie renners aan de start die de voorbije jaren al een top-10 notering behaalden in het eindklassement van een grote ronde.

**** flag-gb Adam Yates

Yates won het wit al in de Tour – foto: Sirotti

De honderdste Giro is voor Adam Yates zijn eerste kennismaking met de Italiaanse rittenkoers. De 24-jarige Brit reed in het verleden al wel een keer de Vuelta a España en tweemaal de Tour de France. In de laatste editie van La Grande Boucle liet hij zien waarom hij – samen met tweelingbroer Simon – een groot talent is: hij werd vierde in het eindklassement en won de witte jongerentrui. Yates’ ploeg Orica-Scott heeft als doelstelling voor deze Giro om de maglia bianca te winnen. Dat behoort gezien zijn vorm tot de mogelijkheden, want de Brit werd onlangs vierde in de Ronde van Catalonië en achtste in Luik-Bastenaken-Luik.

*** flag-lu Bob Jungels & flag-it Davide Formolo

Wanneer Jungels zijn nationale driekleur opnieuw omruilt voor wit, is hij mede recordhouder – foto: Sirotti

Voorafgaand aan de Giro van 2016 mocht Bob Jungels zichzelf ontdekken als ronderenner. Hij kreeg drie sterren in de voorbeschouwing destijds, maar daar werd aan getwijfeld. Die onzekerheid poetste de nu 24-jarige Luxemburger met veel verve weg: hij won de jongerentrui én werd zesde in de eindrangschikking. Aangezien er relatief veel tijdritkilometers in het parcours van de aankomende Giro zitten, spreekt dat in zijn voordeel. Jungels liet vorig jaar in het hooggebergte zien dat hij lang mee kan. Weet de renner van Quick-Step Floors Yates partij te bieden in het klimwerk, dan krijgen we een prachtig duel voorgeschoteld.

Formolo mocht al twee keer ruiken aan de witte trui – foto: Sirotti

De derde coureur die al eens top-10 in een grote ronde reed, is Davide Formolo. De 24-jarige Italiaan werd een dik half jaar geleden negende in de Vuelta. De renner van Cannondale-Drapac is een goede klimmer. Daar moet hij ook zijn winst pakken, want in een tijdrit moet hij – zeker op Jungels – tijd prijsgeven. Het voordeel voor Formolo is wel dat de langere tijdrit over een glooiend parcours gaat, waar hij beter tot zijn recht komt. Zijn teammanager Jonathan Vaughters voorspelde zo’n twee en een half jaar geleden al eens dat zijn renner in de toekomst de Giro gaat winnen. Komt hij in 2017 voor een eerste keer in de buurt, dan zal hij net als de voorbije twee edities ook op het podium staan van het jongerenklassement. In La Doyenne liet hij onlangs nog zien over goede benen te beschikken.

** flag-gb Hugh Carthy, flag-es Carlos Verona & flag-ru Alexander Foliforov

Carthy droeg in de Tour of the Alps enkele dagen de jongerentrui – foto: Sirotti

Bij de Amerikaanse ploeg van Cannondale-Drapac hebben ze nog een gegadigde voor het wit. Hugh Carthy komt met zijn 22 jaar namelijk ook in aanmerking voor het kleinood. De jongelingen bij het team van Vaughters kunnen hun eigen ding doen, want een kopman voor het klassement is er niet. Carthy zette in het spoor van Formolo dit seizoen ook al goede resultaten neer. Hij werd bijvoorbeeld twintigste in de Ronde van Catalonië en in de voorbereidingskoers Tour of the Alps eindigde hij als veertiende in het eindklassement. De Brit volgde niet het pad van de meeste Britse talenten, maar kwam via het Spaanse Caja Rural-Seguros RGA het profpeloton binnen. Voor die ploeg betwistte hij vorig seizoen de Vuelta.

Wat kan Verona in de schaduw van Yates? – foto: Sirotti

Etixx-Quick-Step had vorig jaar naast Jungels ook Carlos Verona meegenomen naar de Giro. De Spaanse klimmer werd zesde in het jongerenklassement, maar hij kwam na de Italiaanse rittenkoers niet meer in actie. Verona weigerde zijn aflopende contract te verlengen en daar maakte Orica-Scott gretig gebruik van. De Australische formatie trok de 24-jarige renner al per 1 augustus 2016 aan. Namens Orica-Scott wist hij eerder dit seizoen een knappe achtste plek te realiseren in de Volta a Catalunya. Verona heeft dan wel Yates voor zich in de pikorde, maar mocht de Brit onverhoopt falen in zijn optreden, dan kan de Spanjaard nog altijd de doelstelling van de ploeg behalen.

Foliforov wil zijn sterke prestatie van vorig jaar onderstrepen – foto: Sirotti

Hij kwam in de Giro van vorig jaar voor menig wielerfan als een bijzonder grote verrassing. Alexander Foliforov won vrijwel uit het niets de klimtijdrit naar Alpe di Siusi. De doorgewinterde wielerfreaks hadden dat al wel kunnen weten, want in zijn beloftenperiode liet de 25-jarige Rus reeds zien dat hij zijn topresultaten neerzette in klimtijdritten van rond de tien kilometer. Bovendien eindigde hij als U23-renner in de top-6 van de Ronde de l’Isard, de Giro della Valle d’Aosta en de Ronde van de Toekomst, de zwaarste beloftenrittenkoersen die er zijn. Zijn aanleg voor de klimtijdrit liet hij vorig jaar dus al zien. Kan hij zijn belofte als ronderenner nu ook inlossen?

* flag-it Simone Petilli, flag-co Sebastián Henao, flag-it Giulio Ciccone & flag-no Odd Christian Eiking

Vliegt Petilli de nieuwe sponsor meteen naar succes? – foto: Sirotti

Nog iemand die bij de beloften uitstekend voor de dag kwam in de zwaarste rittenkoersen, is Simone Petilli. Hij won in 2015 de Ronde de l’Isard, werd derde in de Giro della Valle d’Aosta en eindigde als vijfde in de Tour de l’Avenir: een voorbode van een goede ronderenner. De Italiaan van UAE Emirates viert donderdag 4 mei zijn 24ste verjaardag. Petilli debuteerde vorig jaar als eerstejaars prof in de Giro en wist deze uit te rijden. Zijn beste resultaat was een twintigste plek in de klimtijdrit naar Alpe di Siusi. De Italiaan heeft het in zich om aan het einde van de Giro een van de revelaties te zijn, ook al heeft hij Rui Costa in zijn ploeg.

Henao doet al voor de vierde keer mee – foto: Sirotti

Bij Sky mikken ze vol op de eindzege van Geraint Thomas of Mikel Landa. Voor het jongerenklassement hebben ze met Sebastián Henao eveneens een renner in huis die om het witte kleinood kan strijden. De nog altijd maar 23-jarige Colombiaan reed al drie keer eerder de Giro en werd in die rondes vijfde, derde én tweede in het jongerenklassement. Een opstapje naar de zege in dit nevenklassement zou mooi passen in zijn stijgende lijn, maar gezien de concurrentie dit jaar en het vele werk dat hij waarschijnlijk voor zijn kopmannen moet opknappen, lijkt de witte trui in Milaan geen sinecure. Maar zeg nooit nooit.

Ciccone wil opnieuw scoren – foto: Sirotti

Eind 2015 leverde Italië een aantal prachtige beloften af. Wat te denken van supertalent Gianni Moscon en de eerdergenoemde Petilli. Ook rasklimmer Giulio Ciccone hoort bij die lichting. De 22-jarige Italiaan werd aan het einde van 2016 wel geopereerd aan zijn hart, omdat hij kampte met supraventricular tachycardia. Dat is de medische term voor een abnormaal hoge hartslag door elektrische signalen in de bovenkamer van het hart. Eind maart kreeg hij groen licht van de Bardiani-CSF-dokter om weer te koersen. Afgelopen maand werd hij alweer veertiende in de Ronde van Kroatië, waarmee hij zijn talent nog maar eens onderstreepte.

Noorwegen en FDJ hopen op Eiking – foto: Sirotti

Noorwegen beschikt over een hele goede generatie wielrenners in de leeftijd tot 25 jaar. Op alle vlakken lijken zij de komende jaren mee te gaan doen op het hoogste niveau. Sven Erik Bystrøm, Amund Grøndahl Jansen en Kristoffer Halvorsen zijn slechts enkele van deze voorbeelden. Ook Odd Christian Eiking hoort bij deze generatie. De 22-jarige coureur van FDJ liet bij de beloften al mooie dingen zien in het hooggebergte en beschikt bovendien over een redelijke tijdrit. De ingrediënten voor een Noorse ronderenner zijn dus aanwezig, maar een drieweekse wedstrijd is natuurlijk wel een vak apart. In de afgelopen anderhalf jaar werd Eiking vierde in de Tour of Norway, vijfde in de Arctic Race of Norway en negentiende in de Tour Down Under. Enig nadeel voor de Noor: Thibaut Pinot is zijn kopman en die gaat vol voor de eindwinst. Dat betekent dus waarschijnlijk knechten.

Outsiders
Hoewel het niet aannemelijk is dat de topfavorieten voor dit klassement allemaal door het ijs zakken, zijn jullie van WielerFlits gewend dat we ook een aantal outsiders noemen. Daarbij is er vooral gekeken naar jonge snaken die met name bergop hun mannetje staan. Denk dan vooral aan de wat ‘oudere’ jongens, zoals Jan Polanc (24, UAE Emirates), Clément Chevrier (24, AG2R La Mondiale) en Julien Bernard (25, Trek-Segafredo). Misschien kan ook Dayer Quintana (24, Movistar) zich in de debatten mengen en in de voetsporen van zijn broer treden. Vooralsnog lukt dat hem namelijk niet. Dan is er ook nog Manuel Senni. De 25-jarige Italiaan kon als prof nog niet zo veel potten breken, maar hield aan het begin van het seizoen opvallend lang stand in de Ronde van Valencia. Hij werd daarin derde.

Grosschartner mag vrijbuiten en zichzelf testen – foto: Sirotti

Tot slot staan er ook nog een aantal piepjonge profs aan de start, voor wie deze Giro misschien nog iets te vroeg is om écht mee te kunnen doen in de top van het klassement. Maar: wat goed is, komt snel. Denk maar eens aan jongens als Gregor Mühlberger (23, BORA-hansgrohe), Felix Grosschartner (23), Michal Schlegel (21, beiden CCC Sprandi Polkowice), Julen Amezqueta (23), Cristian Rodríguez (22) en Daniel Felipe Martinez (21, alle drie Wilier-Selle Italia), die allemaal in een ploeg starten zonder kopman en dus hun eigen kans kunnen gaan. Voor Sindre Skjøstad Lunke (24, Sunweb) en Edward Ravasi (22, UAE Emirates) geldt dat niet; zij hebben respectievelijk Tom Dumoulin en Rui Costa voor zich in de pikorde. Vooral Ravasi (tweede in de jongste Tour de l’Avenir) en Mühlberger zijn ruwe diamanten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Adam Yates
*** Bob Jungels, Davide Formolo
** Hugh Carthy, Carlos Verona, Alexander Foliforov
* Simone Petilli, Sebastián Henao, Giulio Ciccone, Odd Christian Eiking

[poll id=”493″]

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
30 april 2017 09:06
Formolo nog steeds zo jong joh?

Ik juich voor hem maar zie eerder Yates of Jungels winnen.
30 april 2017 09:37
Enige reële kandidaten lijken me Yates en Jungels. De rest lijkt me normaliter kansloos voor het wit. Buiten Formolo om lijkt het me ook zoeken naar kandidaten. Niet vanwege de leeftijd, maar puur het vraagteken qua presteren.
30 april 2017 09:37
Yates toch wel duidelijk favoriet lijkt me. Bergop toch beduidend sterker dan de concurrentie in deze categorie. Jammer dat die witte trui er een tijd lang uit is geweest, anders had Breukink er wel een paar in zijn kast hangen.
30 april 2017 09:39
Heel goeie en logische sterrenverdeling. Zonder pech lijkt Yates een paar niveaus boven de rest te staan. Als er toch iets gebeurt, dan wordt het Jungels of Formolo. De rest kan in principe een kruis maken over hun witte droom, ik verwacht die geen drie weken op niveau.
30 april 2017 09:43
@ronddraaien of hopen op pech van Yates, jungels en Formolo
30 april 2017 09:49
@Milsen
Daarom zei ik "in principe", maar ze moeten echt alle drie gaan opgeven, want als twee van die drie opgeven en die derde heeft ergens een slechte dag en verliest 20 minuten, dan zie ik hem nog altijd het wit pakken.
Vorig jaar stond enkel Henao binnen het uur van Jungels (op 29 min) en twee jaar geleden had Aru 1u51 op Formolo. Het moet echt al heel raar gaan lopen om een outsider te laten winnen met drie renners die er zo bovenuit steken.
30 april 2017 10:00
Zonder pech rijdt Yates na de Etna met die trui in de rondte en geeft hem niet meer af.

Ik denk dat Foliforov weleens voor het bergklassement zou kunnen gaan - gezien zijn optreden in de Tour of the Alps - en dat jongerenklassement niet als doel neemt. Ik val nog steeds steil achterover als ik denk aan die overwinning van Foliforov. Hij spaarde zich duidelijk in de etappe ervoor (13; op 24 minuten gereden) en kwam binnen in de groep der favorieten (12; dan doe je heel goed mee) in de etappe daarvoor. Maar geen enkele wielerkenner zag dit aankomen, dat kun je mij niet wijs maken. Heb nog steeds het gevoel dat er iets fout is gegaan met de tijdswaarneming of dat de overwinning is gekocht. Man man man, wat was dat een anti-climax zeg. Afgezien van mijn chauvinisme, gun ik de Russen het beste en hoop ik dat ze weer een mooie Giro tegemoet gaan.
30 april 2017 10:07
@sebas
Een fout met de tijdswaarneming lijkt me in een wedstrijd als de Giro bijna onmogelijk, maar een tijdrit kopen? Hoe doe je dat dan? Een half peloton betalen die strijden voor het AK, of de koersdirectie die daarmee een gigantisch risico loopt? Een tijdrit kun je redelijk goed controleren. De starturen zijn bekend, er staat publiek langs het parcours dus een handje van de ploegleider of een weg afsnijden gaat niet, en het verschil tussen aankomsttijd en starttijd is je eindtijd. Foefelen lijkt me hier bijna onmogelijk.
30 april 2017 10:15
Zal er inderdaad vast naast zitten. Ik heb werkelijk waar geen idee hoe dat in zijn werk zou moeten zijn gegaan @ flashke .. Maar één ding weet ik wel: onmogelijk is het niet. Die overwinning stinkt aan alle kanten.
30 april 2017 10:19
@sebas
Foliforov kwam samen met Kung binnen, die exact vier minuten voor hem was gestart. Kung stond in de daguitslag op... exact vier minuten. Dus dan is met die tijd ook geknoeid. Je zou toch verwachten dat een renner van BMC wel met de nodige toestellen onderweg is om zijn tijd te kennen. Tenzij Foliforov wat met illegale marginal gains heeft gewerkt, moet je hier niets achter zoeken. Stel dat er geknoeid is met zijn starttijd, dan zou je een toptijd aan het tussenpunt mogen verwachten. Aan het tussenpunt was Kruijswijk nog 9 seconden sneller, dus heeft Foliforov het verschil gemaakt in het tweede deel.
30 april 2017 10:19
We hebben een aantal Nederlandse favorieten voor het eindklassement (wat een luxe!), maar helaas niet één jongere aan de start die mee kan doen voor de witte trui. Hebben we te weinig rondetalenten rondrijden (valt wel mee, lijkt mij), of zijn we misschien voorzichtiger in het brengen van jongeren?
30 april 2017 10:25
"Tenzij Foliforov wat met illegale marginal gains heeft gewerkt ..."

Daar zeg je me wat .. Dikke kans! En dan hebben we de mogelijkheid van een motortje (in combinatie met het afkopen van de controle) nog niet eens onder de loep genomen.
30 april 2017 10:31
@sebas
Als wielerflitsgebruiker denk ik niet dat je 11 maanden na de rit nog veel zal kunnen doen.
30 april 2017 10:34
@sebas, volgens mij is het tijd om een remmie te nemen (het medicijn tegen onderbuikgevoelens).

https://www.npo.nl/klikbeet/14-04-2017/VPWON_1272916/POMS_NTR_8495929
30 april 2017 10:36
@Tuubke, In de jongerencategorie hebben we denk ik weinig rondetalent rondrijden. Alleen Oomen eigenlijk. En wellicht Olivier als zijn comeback een succes wordt.
30 april 2017 10:39
Denk dat Yates deze gewoon pakt.
30 april 2017 10:39
@tuubke, josi
Antwan Tolhoek mag je daar ook gerust bijzetten.
30 april 2017 10:48
Het zijn reNNie's @ Scotty, maar toch bedankt voor de tip.
30 april 2017 10:53
Twee vingers in de neus voor Yates als ie ergens onderweg niet valt.
30 april 2017 11:31
@redactie
Eiking rijdt de Giro 99% zeker niet zei hij onlangs in een interview met Procycling.no. Hij is eerste reserve.

Hoop zelf dat Jungels hem opnieuw pakt. Heb het niet zo op de Yates broertjes.
30 april 2017 11:58
Hoe mooi het idee van de jongerentrui ook is, in realiteit is het helaas vrijwel nooit spannend.
30 april 2017 12:17
Edit redactie: s.v.p. niet kwetsen.
30 april 2017 13:26
@flashke
Volgens mij kan er ook in de giro best wat fout gaan met de tijdsmeting. Ik meen me te herinneren dat een paar jaar terug LottoJumbo het heilige boontje/sportief speelde en aangaf dat de goede tijd van Leezer niet klopte. Eerlijk gezegd weet ik niet meer helemaal zeker of dit om Leezer ging, en eigenlijk ook niet of het in de giro was, maar volgens mij wel.
30 april 2017 21:46
Appeltje eitje voor Yates zou je zeggen, al zie ik Jungels of Formolo liever winnen. Ook erg benieuwd naar de kleine Henao. Je krijgt een beetje het gevoel van de eeuwige belofte, maar is nog altijd maar 23. Het zal wel lastig worden voor hem om zich te profileren in de Skybot Express, maar zeg nooit nooit.
1 mei 2017 00:39
@Manuel Beltran
Dat was vorig jaar in de Tirreno (die door dezelfde organisator als de Giro wordt georganiseerd), in de slottijdrit die Cancellara won. Leezer werd van 16 seconden achterstand naar 1 minuut en 6 gezet, wat van de 5e naar de 103e plek is.

Reacties zijn gesloten.