Giro 2016: LottoNL-Jumbo start met Kruijswijk en Hofland
Foto: Sirotti
maandag 2 mei 2016 om 16:19

Giro 2016: LottoNL-Jumbo start met Kruijswijk en Hofland

LottoNL-Jumbo heeft bekendgemaakt welke negen renners naar Apeldoorn gaan voor de start van de Ronde van Italië. Steven Kruijswijk is de kopman binnen de ploeg. Hij gaat voor een top tien-notering in het klassement. De Nederlandse formatie mikt daarnaast op etappezeges met Moreno Hofland, Primoz Roglic en Enrico Battaglin.

De ploeg wordt aangevuld door Maarten Tjallingii, Bram Tankink, Jos van Emden, Twan Castelijns en Martijn Keizer. Castelijns maakt zijn debuut in een grote ronde, terwijl Tjallingii zijn laatste rijdt.

Klassement
“Het klassement is het hoofddoel voor ons”, zegt ploegleider Addy Engels op ploegsite. “We willen vrijuit koersen om daar zo’n goed mogelijk resultaat in te halen. Dat wil niet zeggen dat we elke dag lukraak in de aanval gaan, maar op dagen dat we denken dat de aanval naar de finish kan rijden, gaan we het proberen. Dat moet Steven Kruijswijk zelf ook op sommige momenten gaan doen.”

Kruijswijk kijkt uit naar de ronde. “Als ik mijn niveau van vorig seizoen kan evenaren, kan het mooi worden. Mijn voorbereiding is nagenoeg identiek geweest aan die van een jaar geleden en ik ben uit de problemen gebleven. Wat mij betreft kan de Giro beginnen. Mijn sterkste punt is de laatste week en daar kun je ook de meeste winst boeken. Ik ga me de eerste twee weken op mijn concurrenten richten en wil in de laatste week toeslaan.”

Dagsucces
Jos van Emden en Martijn Keizer hopen op de eerste dag al toe te slaan. Zij gaan voor een goed resultaat in de tijdrit. “De tijdritten in de Ronde van Romandië hebben me een positief gevoel gegeven”, stelt Keizer. “Ik wil in de proloog van de Giro in de top vijf eindigen.”

Hofland, Roglic en Battaglin hopen eveneens op dagsucces. “Battaglin kan het vanuit een ontspanning of in een groepssprint van een uitgedund peloton”, meent Engels. “Dat heeft hij ook al laten zien in de Giro d’Italia. Hofland is onze snelste man, met hem hebben we een kans in de massasprint. Ook Roglic kan een ritoverwinning pakken. In de Volta a Catalunya was hij daar al dichtbij.”

Victor Campenaerts ontbreekt in de selectie. De Giro stond wel in zijn planning, maar een zware valpartij in de proloog van de Ronde van Romandië gooide roet in het eten. Het lijkt erop dat Hofland zijn vervanger is. Hij stond als enige niet op de voorlopige deelnemerslijst.

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
2 mei 2016 17:08
Tankink kan je er in alle koersen bij hebben. Mooi dat hij hier ook start.
2 mei 2016 17:08
Heerlijk team zo, heb nog steeds grote verwachtingen van Roglic, maar Hofland, Kruijswijk en Battaglin kunnen het natuurlijk ook
2 mei 2016 17:11
Prima ploeg voor de Giro, absoluut sterker dan vorig jaar en ook prima uitgebalanceerd. Al ben ik benieuwd wie de lead-out zou kunnen zijn voor Hofland of moet hij het toch zelf uitzoeken. Maar met deze ploeg kan je in ieder geval alle kanten op.
2 mei 2016 17:22
Zou mooi zijn als Kruijswijk de laatste week zo sterk is als vorig jaar. Helemaal mooi is hij dan niet in de eerste week al minuten verliest.
2 mei 2016 17:25
Hele leuke ploeg, met naast Kruijswijk voor een goed klassement ook zeker een aantal mannen die kans maken op dagsucces. Ik heb er in elk geval zin in!
2 mei 2016 17:29
Zoals ik gisteren al zei 100% eens met Scotty. Snel kunnen schakelen is ook een kunde en je had hier de sprinter in vorm Groenewegen het beste mee moeten pakken. Soit, het is Hofland geworden en laten we nu maar hopen dat hij er zin in heeft en boven zichzelf uitstijgt, niemand misgunt die gast dat lijkt me.
2 mei 2016 17:33
SolerEritrean +1

Mijn voorspelling: Kruijswijk wint dit jaar een Giro-etappe. Hup Steven!
2 mei 2016 17:34
Van Emden is een prima lead-out volgens mij. Grootste uitdaging voor Hofland zou zijn het juiste wiel te kiezen en houden. Denk dat hij vooral het wiel van Viviani moet pakken.

Verder een leuke ploeg, die het voor iedere etappe interessant maakt de koers te volgen vanuit LTJ perspectief.
2 mei 2016 17:37
Deze ploeg lijkt zeker sterker als vorig seizoen; hopelijk kunnen Hofland en Battaglin iets leuks laten zien. Vorig jaar was Hofland toch ook dicht bij een zege en hij kan zich verbeteren. Kruijswijk zal toch wel weer veel op zichzelf zijn aangewezen in de bergritten. Hopelijk kan Keizer stappen maken na zijn hoogtestage.
2 mei 2016 17:39
Kittel doet mee dus ik zou daar vooral op letten…

Arnhem-Nijmegen-Kittel/Nijmegen-Arnhem-Kittel zou me niks verbazen, dan zou de goede man overigens reeds 4 girozeges op zak hebben zonder er ook maar eentje in Italie te pakken ….
2 mei 2016 17:39
Leuk ploegje. Prima dat er niet snel wordt geschakeld naar de zeer jonge en nog onervaren Groenewegen. Groenewegen reed nog niet namens Lotto-Jumbo in de WT, namens Roompot wel RvV en Gent-Wevelgem een DNF en de Eneco Tour waar hij 1x 5e werd in een etappe. Dan lijkt het met zo'n basis me waanzin om hem plots 5 dagen van te voren mee te delen dat hij naar de Giro moet om tegen Greipel, Kittel, Demare en Ewan te gaan sprinten zonder echte trein. Goed dat ze het verstand gebruiken.

Hofland mee is wel leuk, vooral voor de 2e en 3e etappe in Nederland.
2 mei 2016 17:45
Quote:
Hopelijk kan Keizer stappen maken na zijn hoogtestage.

Keizer op het niveau van vorig jaar zou al uitstekend zijn. Wanneer hij daarmee weer met afstand de belangrijkste knecht in de bergritten is, dan is er echter iets helemaal verkeerd gegaan met Roglic, Battaglin en Tankink.
2 mei 2016 17:48
Gek genoeg denk ik dat Van Emden grote kans heeft op het roze vrijdag. Alle druk ligt bij Dumoulin, terwijl Van Emden toch een outsider is. Ik zou het hem gunnen! Verder een leuke ploeg, al vraag ik me wel af wie Kruijswijk moet bijstaan in de bergen. Maar we gaan het zien.
2 mei 2016 18:28
Van Emden voor roze! Of toch Keizer? Of Dumoulin? Ik denk sowieso wel een Nederlander om eerlijk te zijn!
2 mei 2016 18:32
Positieve reacties alom. Kan je mss ook uit afleiden dat 'we' er zin in hebben. Ik laat me graag verrassen door onze gele supermarkt gokkers, heb mijn verwachtingen niet te hoog, maar één keer een rit zou geweldig zijn.
2 mei 2016 18:36
Toch weer die hoge verwachting top 10, sorry dit jaar nog niet een keer is de verwachting uitgekomen. Gewoon zeggen we gaan voor een goed resultaat.
2 mei 2016 18:39
@ Jerteg : denk toch dat Cancellara het wordt vrijdag, volgens de berichten is Spartacus er behoorlijk op gefocust. Ik verwacht overigens wel een mooie rol van Battaglin, was elke heuvelklassieker in beeld. Kruijswijk gun ik alles, een top vijf, bergtrui en of etappe!!! Mooie vraag: wie rijdt er een beter klassement Kruijswijk of Dumoulin????
2 mei 2016 18:56
Leuke ploeg, blij dat Hofland start. In principe voor elke dag wel een renner die ver kan komen. sprint/tt/klim/ontsnapping. Groenewegen in de Tour zou ik persoonlijk wel kunnen waarderen.

Benieuwd wie Hofland de laatste kilometers voorin gaat houden. Waarschijnlijk v. Emden?
2 mei 2016 19:04
@Onie: En Castelijns.
2 mei 2016 19:09
@vlek
Hopelijk is Keizer beter als in de Giro van afgelopen jaar, want in de rit naar bijv. Cervinia was 't toch v.d. Lijke, die 't langst bij Kruijswijk kon blijven.
2 mei 2016 19:17
Ja, dat is niet best natuurlijk..
2 mei 2016 19:19
Het parcours van deze Giro is toch wel een beetje anders dan de laatste jaren. In een biljartvlak tijdritje gaat het hooguit om secondes, pas tijdens de zesde etappe moeten de klassementsmannen echt aan de bak.
De laatste paar jaar zaten er al in het begin van die geinige etappes met van die heuvelaankomsten waar zich altijd wel een topper liet verrassen. Ook geen ploegentijdrit. Ik denk dat degene die dat tijdritje wint in ieder geval tot en met die zesde etappe in het roze blijft. Hoe dan ook, zo ligt het zwaartepunt wel heel erg in de laatste week

Dat is wel allemaal in het voordeel van Kruijswijk, die zich rustig in kan rijden. Op de vraag wie van de twee het beste klassement gaat rijden kies ik voor Kruijswijk. Dumoulin kan heel goed klimmen, maar ook weer niet zo goed dat hij die laatste monster etappes met de allerbesten mee kan.
2 mei 2016 19:38
Voor TLJ-begrippen best een aardig ploegje, maar voor de bergen wat te dun gestoffeerd vrees ik.

Jammer dat het in Nederland alleen sprinten is, een finish op de oude kleefse baan na de oude holleweg (en dat een paar keer via lokaal rondje) was toch fantastisch geweest. Zal allemaal wel net te smal zijn.
2 mei 2016 20:00
fff tussendoor, sneeuw op de Passo Pordoi, aldus E. chaves....
2 mei 2016 20:10
Misschien is het toch goed om het optimisme rond Kruijswijk enigszins te temperen. Een van de redenen dat hij vorig jaar zo geweldig kon presteren in de laatste week, was namelijk dat hij in het begin van de Giro heel veel tijd had verloren. Hij was dus geen bedreiging meer voor de top van het klassement en kreeg daarom relatief veel vrijheid. Als hij nu in het begin weinig of geen tijd verliest, krijgt hij later in de ronde echt niet zoveel ruimte als vorig jaar - tenzij hij het zelf afdwingt natuurlijk. Hopen dat hij dat kan.

Reacties zijn gesloten.