Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 15

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 15

Foto: Sirotti

zondag 24 mei 2015 om 07:00

Met de slotweek van de Giro d’Italia in het vooruitzicht, krijgt het peloton in de vijftiende etappe alvast een behoorlijke opgave te verwerken. 165 kilometer koers is niet eens zo gek lang, maar de drie bergen met aankomst in het ski-oord Madonna di Campiglio maken het een loodzware dag. De klassementsrenners moeten in deze rit echt uit hun kot komen.

Parcours
De Dolomieten. Een verzameling bergen die het weliswaar uitstekend doen op een ansichtkaart, maar waar tegenop fietsen bepaald geen pretje is. Het peloton krijgt in de vijftiende etappe ‘slechts’ drie bergen voorgeschoteld, waarvan twee van de eerste categorie. Deze twee bergen volgen na een klim van de tweede categorie en twee ongeklasseerde puisten en vormen de finale van deze etappe. De klim van de tweede categorie komt redelijk vroeg in de etappe; op de top van La Fricca heeft men pas zestig kilometer afgelegd en volgen er nog meer dan honderd.

T15_MadonnaDC_2_alt

Nee, het zijn de laatste twee beklimmingen die deze etappe gaan beslissen. Op 31 kilometer van de streep ligt de top van de Passo Daone, een beklimming van de eerste categorie, die de renners voert tot 1.298 meter boven zeeniveau. De klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2 procent, loopt maximaal 14 procent omhoog en is 8,4 kilometer lang. Voor de renners die na deze berg nog puf hebben voor meer, volgt de slotklim.

S05_Valcava_3D

De beklimming naar het skidorp Madonna di Campiglio wordt het toneel van de finale in deze etappe. 15,5 kilometer lang, 5,9 procent gemiddeld, met een maximum van 12 procent. De streep ligt op 1.715 meter boven zeeniveau. Hier moeten de klimgeiten van zich doen spreken en lijkt het onwaarschijnlijk dat de mannen in de top van het klassement elkaar met rust laten. Een aanval op de roze trui is, mits de benen het toelaten, onvermijdelijk.

S05_Valcava_3D

Favorieten
En daarom moeten de favorieten ook zeker gezocht worden in de bovenste regionen van het klassement, te beginnen met Alberto Contador. De Spanjaard is vooralsnog zonder etappezege en bepaald niet pechloos, maar lijkt enigszins over zijn blessures heen. Bergop is hij in deze Giro nog niet losgereden en waar mogelijk heeft hij zijn voornaamste concurrenten zelfs wat seconden aangesmeerd. Op de laatste klim zal blijken hoe de vork nou echt in de steel zit en krijgen we een beter idee van het verloop van de slotweek.

Foto: Sirotti

Twee ploegen zullen bijzonder graag iets willen doen aan de klimkunsten van Contador. Astana namens Fabio Aru en Sky namens Richie Porte. Het zijn deze twee mannen die waarschijnlijk ook het beste mee bergop kunnen en met name Aru heeft een ijzersterke ploeg om zich heen, die met de juiste tactiek flink wat renners te gronde kunnen richten. Of Contador ook tot die renners behoort, zal moeten blijken. Porte heeft wat te bewijzen na een dramatische tweede Giro-week en zal het mes ferm tussen de tanden hebben.

Een andere naam die wat goed te maken heeft, is die van Rigoberto Uran. Hij beleeft tot op heden geen fantastische Giro, met zijn val op het circuit van Imola als bijzondere illustratie. Uran liep geen grote schade op, maar een renner die als enige onderuit gaat op een recht, weliswaar nat, stuk asfalt, doet iets verkeerd. Bergop is Uran over het algemeen bepaald geen koekenbakker, dus wellicht kan hij zijn geschonden blazoen ietsje oppoetsen.

Rigoberto Uran Uran durante la sua conferenza stampa del Giro d'italia 2015. 08 maggio 2015 a Sanremo (IM).

Foto: ANSA/LUCA ZENNARO

Ietsje verderop in het klassement komen we genoeg namen tegen die op bergen als deze uitstekend uit de voeten kunnen. Neem Jurgen Van den Broeck, de aas van Lotto Soudal. De Belg kan wel weer eens een succesje gebruiken en zeilt vooralsnog redelijk langs alle ellende. Darwin Atapuma is eveneens een man die dergelijke bergen goed moet kunnen verteren, net als Mikel Nieve, Ion Izagirre en natuurlijk bergtrui-drager Beñat Inxausti. Verdere namen die in de gaten gehouden moeten worden zijn Carlos Betancur, Mikel Landa en Simon Geschke.

Nederlanders zijn ook niet geheel kansloos op een dag als deze, al is de spoeling vrij dun. Steven Kruijswijk heeft zijn aanvalslust al meerdere malen duidelijk getoond in deze Giro en staat zijn mannetje als het asfalt begint te hellen. Maar is er na drie ontsnappingen nog ruimte voor een stunt op de slotklim? Het lijkt erop dat de overige Nederlanders niet echt gemaakt zijn voor dit landschap, maar wie weet zit er eentje in een succesvolle ontsnapping en wordt dat harde werken pardoes beloond.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Alberto Contador
*** Fabio Aru, Richie Porte
** Rigoberto Uran, Mikel Landa, Jurgen Van den Broeck
* Beñat Inxausti, Mikel Nieve, Darwin Atapuma, Carlos Betancur

Dit artikel delen:

64 Reacties

Chasinque 23 mei 2015 om 19:06

Deze gaat voor Landa zijn. Als een ontsnapping voorblijft: Zakarin.

thorsen 23 mei 2015 om 19:08

Kruijswijk gaat relatief gezien alleen maar beter worden deze ronde. Ik verwacht nog wel wat in de laatste week. Top10 is nog steeds mogelijk.

pirazzi 23 mei 2015 om 19:09

Het zou kunnen dat bij Sky nu König kopman is. Dus twee sterren voor hem ipv Porte.

moker 23 mei 2015 om 19:10

Ik verwacht dat Astana een mannetje meestuurt in de vroege vlucht: Rosa of LL Sanchez en dat ze op de klim zelf nog een aanval doen met Aru of Landa.

jerteg 23 mei 2015 om 19:14

Ik heb toch hoop dat Keizer én Kruijswijk meezitten in de kopgroep, en dat er een groep van 20 ontstaat. Misschien ook nog Lindeman als knecht zodat Kruijswijk niet op kop hoeft te rijden.

BrammetjeTankink 23 mei 2015 om 19:20

Ik zou kruijswijk toch zeker ook een ster geven en misschien wel 2 na wat hij de afgelopen week en vandaag heeft laten zien. 3 jaar geleden was hij een van de weinigen die met contador meekon in de derde week

Purito 23 mei 2015 om 19:22

Waarom Porte die sterren krijgt is mij een raadsel. Die lijkt fysiek en mentaal uitgeblust.

Ik verwacht dat er opnieuw een vluchtgroep voor de zege gaat strijden, of een waaghals die al iets op de Daone probeert en vooruit blijft. Mannen als Zakarin, Betancur en Hesjedal komen dan in me op.

Maar als Contador nog een ritzege wil deze Giro, en ze houden de kopgroep binnen een overbrugbare afstand, dan wordt het uiteraard Bertje.

Purito 23 mei 2015 om 19:24

@BrammetjeTankink
Dat van Kruiswijk wordt ook wel een tikkeltje overdreven hoor. In 2011 reed hij met Contador en Rujano mee op de Fedaia: op 40 kilometer van de streep. Op de slotklim naar Gardecchia eindigde hij als 11e/of 12e. Hij was zeker sterk, maar er waren er nog altijd 6/7 beter of van hetzelfde niveau.

Kristoffan 23 mei 2015 om 19:35

@Purito

En de rit naar Sestriere dan. Daar behoorde hij zeker tot de beteren.

nero 23 mei 2015 om 19:36

Belachelijk natuurlijk dat mannen als Porte,
Uran en JVDB sterren krijgen en Kruiswijk niet. Steven is duidelijk de man in vorm. Go Kruissie!

AronAap 23 mei 2015 om 19:42

Ik mis wel een aantal namen als König, Cunego en Hesjedal. Natuurlijk niet de topfavorieten, maar ze kunnen wel goed vooruitkomen op een berg

Purito 23 mei 2015 om 19:42

@Kristoffan
Zeker, bij de 6 beste renners die dag. Maar ‘een van de weinigen die Contador kon volgen’ klinkt mij iets te gek in te oren. Alhoewel, als je 6 renners weinig vindt dan klopt het weer ;)

Quintenri 23 mei 2015 om 19:47

@nero
Die drie mannen die je opnoemt hebben wel wat meer klimcapaciteiten dan Kruijswijk hoor… Hij mag dan wel in vorm zijn, maar dan word je niet plots een topklimmer hoor.

vanuit de kantlijn 23 mei 2015 om 19:49

Van Porte en Uran zal het morgen niet komen na het fiasco van vandaag. Astana lijkt aan zet. Laatste col ziet er niet zwaar genoeg uit om het verschil te maken.

ikbenprocycling 23 mei 2015 om 19:56

Ik zeg: Tjallinghi gaat iedereen een neus zetten ! :-)

chasse patat 23 mei 2015 om 19:59

Op de Daone zal er moeten worden aangevallen als de toppers nog iets willen. Dat ziet er toch uit als een behoorlijk zware klim.

nero 23 mei 2015 om 20:00

@Quintenri Porte lijkt mentaal geknakt. Uran lijkt ook niet topfit, zeker niet op het niveau van vorig jaar. JVDB zal net als Kruiswijk moeten aanvallen om te winnen, maar Kruiswijk heeft alleen al deze Giro meer aangevallen dan JVDB in zijn hele carrière.
De kans dat Kruiswijk morgen wint is klein, maar de kans dat een van de andere drie wint lijkt me nul.

Stofzuigert 23 mei 2015 om 20:11

Denken jullie dat vlucht het vol kan houden, ze hebben maar paar minuutjes voorsprong nodig aan de voet van de slotklim, want die stelt niet zoveel voor vergeleken met de Passo Daone.
Kopgroep met de usual suspects: Hesjedal, Kruijswijk, Intxausti, Betancur, Zakarin, Atapuma, Slagter, random Astana, Geschke, random Italianen en natuurlijk de dolfijn

nero 23 mei 2015 om 20:18

@Stofzuigert zoiets ja. Ik verwacht wel 2 of 3 Astana’s. Erachter zal er gewacht worden. Contador hoeft niet, Aru kan niet, en de rest van de top10 rijdt voor plek 3 en houdt dus vooral elkaar in de gaten.

Lover16 23 mei 2015 om 20:21

De Passo Daone zal voor velen de boosdoener zijn, zowel de klim als de afdaling.
Vergeet niet dat ze in de tijdrit tot het uiterste gegaan zijn, dat voel je de dag nadien nog, zowel in de benen als de armen. Ik doe geen gok voor deze rit.

Valtverder 23 mei 2015 om 20:34

ik verwacht Kruijswijk zeker in de kopgroep deze etappe! Hij heeft moraal na gisteren, is in vorm en wil punten pakken voor de bergtrui.

Tomekuuu 23 mei 2015 om 20:42

Intxausti zal wel voor de kopgroep gaan, vandaag 8’19” binnengekomen, heeft dus laten lopen..

Turtlehead 23 mei 2015 om 20:51

Kruijswijk moet proberen (liefst met nog hulp) in de vorge vlucht te zitten, ik verwacht idd zeker mannen als Intxausti, Hesjedal en Betancour weer, mss ook Montfort als hij mag.
En dan maar hopen dat Contador het wel best vindt, en de rest de wonden likt.
Grote kans dat de vluchters het dan halen!

Ideefiks 23 mei 2015 om 21:04

Kruijswijk en zeker Hesjedal staan nu al te hoog om veel ruimte te krijgen. De renners die kort voor hen staan zullen nu al gaan vechten om hun positie te verdedigen. Ik denk dus niet dat een vluchtgroep met hen erbij de zegen van het peloton krijgt.
Renners als Intxausti, Rosa, Zakarov, Betancur etc. etc. krijgen meer kans om er vandoor te gaan.
Contador zal zo’n ontsnapping volgens mij prima vinden. En of zijn concurrenten de dag voor de rustdag oorlog willen maken, met de kans op een nieuwe zeperd, betwijfel ik.

Het zal dus een zege worden van een sterke renner die ongevaarlijk is voor het klassement.
En mocht het tòch oorlog worden dan moet Kruijswijk zo lang mogelijk meegaan. Als dat lukt is het een mnooie kans om weer een paar man te passeren. De verschillen zijn een stuk kleiner geworden.

mollemarijden 23 mei 2015 om 21:18

Koersverloop morgen.
Er wordt enorm hard gestart waarbij er pas op de 2de categorie klim een kopgroep ontstaat.
Deze krijgt een minuut of 5.
Vervolgens gaat Astana op de voorlaatste (steilste) klim de kastanjes uit het vuur trekken.

Dus kruijswijk moet lekker in het peloton blijven zitten, want verwacht dat Aru nog wil aanvallen en er dus hard gekoerst zal worden in het einde door het peloton.

Headlines

Materiaalzone

Populair