Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 15
Foto: Sirotti
zondag 24 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 15

Met de slotweek van de Giro d’Italia in het vooruitzicht, krijgt het peloton in de vijftiende etappe alvast een behoorlijke opgave te verwerken. 165 kilometer koers is niet eens zo gek lang, maar de drie bergen met aankomst in het ski-oord Madonna di Campiglio maken het een loodzware dag. De klassementsrenners moeten in deze rit echt uit hun kot komen.

Parcours
De Dolomieten. Een verzameling bergen die het weliswaar uitstekend doen op een ansichtkaart, maar waar tegenop fietsen bepaald geen pretje is. Het peloton krijgt in de vijftiende etappe ‘slechts’ drie bergen voorgeschoteld, waarvan twee van de eerste categorie. Deze twee bergen volgen na een klim van de tweede categorie en twee ongeklasseerde puisten en vormen de finale van deze etappe. De klim van de tweede categorie komt redelijk vroeg in de etappe; op de top van La Fricca heeft men pas zestig kilometer afgelegd en volgen er nog meer dan honderd.

T15_MadonnaDC_2_alt

Nee, het zijn de laatste twee beklimmingen die deze etappe gaan beslissen. Op 31 kilometer van de streep ligt de top van de Passo Daone, een beklimming van de eerste categorie, die de renners voert tot 1.298 meter boven zeeniveau. De klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2 procent, loopt maximaal 14 procent omhoog en is 8,4 kilometer lang. Voor de renners die na deze berg nog puf hebben voor meer, volgt de slotklim.

S05_Valcava_3D

De beklimming naar het skidorp Madonna di Campiglio wordt het toneel van de finale in deze etappe. 15,5 kilometer lang, 5,9 procent gemiddeld, met een maximum van 12 procent. De streep ligt op 1.715 meter boven zeeniveau. Hier moeten de klimgeiten van zich doen spreken en lijkt het onwaarschijnlijk dat de mannen in de top van het klassement elkaar met rust laten. Een aanval op de roze trui is, mits de benen het toelaten, onvermijdelijk.

S05_Valcava_3D

Favorieten
En daarom moeten de favorieten ook zeker gezocht worden in de bovenste regionen van het klassement, te beginnen met Alberto Contador. De Spanjaard is vooralsnog zonder etappezege en bepaald niet pechloos, maar lijkt enigszins over zijn blessures heen. Bergop is hij in deze Giro nog niet losgereden en waar mogelijk heeft hij zijn voornaamste concurrenten zelfs wat seconden aangesmeerd. Op de laatste klim zal blijken hoe de vork nou echt in de steel zit en krijgen we een beter idee van het verloop van de slotweek.

Foto: Sirotti

Twee ploegen zullen bijzonder graag iets willen doen aan de klimkunsten van Contador. Astana namens Fabio Aru en Sky namens Richie Porte. Het zijn deze twee mannen die waarschijnlijk ook het beste mee bergop kunnen en met name Aru heeft een ijzersterke ploeg om zich heen, die met de juiste tactiek flink wat renners te gronde kunnen richten. Of Contador ook tot die renners behoort, zal moeten blijken. Porte heeft wat te bewijzen na een dramatische tweede Giro-week en zal het mes ferm tussen de tanden hebben.

Een andere naam die wat goed te maken heeft, is die van Rigoberto Uran. Hij beleeft tot op heden geen fantastische Giro, met zijn val op het circuit van Imola als bijzondere illustratie. Uran liep geen grote schade op, maar een renner die als enige onderuit gaat op een recht, weliswaar nat, stuk asfalt, doet iets verkeerd. Bergop is Uran over het algemeen bepaald geen koekenbakker, dus wellicht kan hij zijn geschonden blazoen ietsje oppoetsen.

Rigoberto Uran Uran durante la sua conferenza stampa del Giro d'italia 2015. 08 maggio 2015 a Sanremo (IM).

Foto: ANSA/LUCA ZENNARO

Ietsje verderop in het klassement komen we genoeg namen tegen die op bergen als deze uitstekend uit de voeten kunnen. Neem Jurgen Van den Broeck, de aas van Lotto Soudal. De Belg kan wel weer eens een succesje gebruiken en zeilt vooralsnog redelijk langs alle ellende. Darwin Atapuma is eveneens een man die dergelijke bergen goed moet kunnen verteren, net als Mikel Nieve, Ion Izagirre en natuurlijk bergtrui-drager Beñat Inxausti. Verdere namen die in de gaten gehouden moeten worden zijn Carlos Betancur, Mikel Landa en Simon Geschke.

Nederlanders zijn ook niet geheel kansloos op een dag als deze, al is de spoeling vrij dun. Steven Kruijswijk heeft zijn aanvalslust al meerdere malen duidelijk getoond in deze Giro en staat zijn mannetje als het asfalt begint te hellen. Maar is er na drie ontsnappingen nog ruimte voor een stunt op de slotklim? Het lijkt erop dat de overige Nederlanders niet echt gemaakt zijn voor dit landschap, maar wie weet zit er eentje in een succesvolle ontsnapping en wordt dat harde werken pardoes beloond.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Alberto Contador
*** Fabio Aru, Richie Porte
** Rigoberto Uran, Mikel Landa, Jurgen Van den Broeck
* Beñat Inxausti, Mikel Nieve, Darwin Atapuma, Carlos Betancur

RIDE Magazine
64 Reacties
Sorteer op:
24 mei 2015 10:36
Hoelaat starten ze vandaag?
24 mei 2015 10:50
12:30, half een.
24 mei 2015 11:10
Best schandalig dat je anno 2015 het begin van de etappe nog niet kunt zien. Zelfs niet op een livestream oid....
24 mei 2015 11:15
@rogergarcia

Wanneer moet die aanvallen. Als je goed kijkt naar het parcours in laatste tientallen km's 2 zware 1ste categorie klimmen. Daar zal Astana volle bak doortrekken om proberen renners op de voorlaatste col al te lossen. In dat geval krijg je minuten als losers aan je broek gesmeerd, want in de afdaling en het kleine gedeelte licht oplopend van 8 km gaat Astana gewoon vol doortrekken.

Dit gebeurt in de 80% gevallen, als het parcours gelijk is aan die van vandaag.

En Kruijswijk, die wordt vandaag door 80% van het peloton gewoon herkend hoor. Zo vaak in de aanval en een sublieme tijdrit. Die weten echt wel dat die kan aanpikken.
24 mei 2015 11:16
@rogergarcia

Klopt dit is echt een mooi etappe om vanaf het begin te zien!
Zal namelijk zwaar oorlog zijn in het peloton, omdat veel renners mee willen gaan doen voor een etappeoverwinning/ bergtrui.
24 mei 2015 11:17
Ik vermoed dat Sky voor vuurwerk zal zorgen, als Kiryienka op kop komt rijden weten wij al genoeg.
24 mei 2015 11:19
Hmm, ik verwacht dat Astana het vandaag anders gaat uitspelen. Ik verwacht enorm veel aanvallen in het begin. De kopgroep zal wel ontstaan op de beklimming. Dan zullen er echter al enorm veel mannen gelost zijn in het peloton en ik sluit niet uit dat er zelfs maar een man of 30 overblijft in dat peloton. Ik denk dat Astana vandaag wel eens de troeven Landa of Cataldo gaan uitspelen. Die zullen ze best eens in de aanval kunnen sturen op de eerste beklimming. Met een uitgedunt peloton zie ik niet in wie die gasten terug moet gaan pakken. Contadors team is niet de sterkste gebleken.
24 mei 2015 11:20
Waarom zou SKY voor vuurwerk gaan? Om Porte er helemaal af te knallen?

Kiriyenka kan nog beter mee in de aanval gaan nu hij toch goed is. Ik vermoed dat onze gabbers Zakarin, Betancur, Kruijswijk, Pellizotti, Inxausti & consorten het wederom niet kunnen laten en 'gewoon' voorop gaan rijden weer, die demarreren ongeveer automatisch wanneer het bergop loopt.
Dat gezegd hebbende denk ik wel dat Astana wat 'cash' wil voor al haar noeste werken en graag Aru of Landa als eerste de meet over ziet gaan. Die laatste berg is wel iets voor Landa om er met een Sastre-knal vantussen te gaan. Wordt een leuke etappe!
24 mei 2015 11:36
Ik zou graag Keizer en Lindeman zien. Lindeman kan dan werk doen voor Kruijswijk na de eerste klim tijdens de heuvels, terwijl Keizer zich spaart in de kopgroep om Kruijswijk te helpen op de voorlaatste klim en wellicht afdaling.
24 mei 2015 11:36
Als Kruiswijk geen tijd meer verliest kan hij zelfs top 5 rijden.
24 mei 2015 12:00
Sinds wanneer is Kruiswijk de absolute topper bergop om in het klassement van plaats 21 naar top 5 te springen? Beetje realistisch blijven denk ik dan...
24 mei 2015 12:14
VDB lijkt me beter en beter te worden. Hij heeft blijkbaar enorm gewerkt aan zijn tijdrijden, hopelijk dat zijn klimcapaciteiten hierdoor niet wat geslonken zijn :)
24 mei 2015 12:22
@fastfluppe

Ik vond VDB klimmend juist tegenval. In het begin van de Giro kon hij net niet de drie grote volgen (Contador, Aru en Porte) toen dacht ik hij is een topvorm. Maar, in de etappe daags nadat Kruijswijk 8 minuten had verloren, verloor hij gewoon 2 minuten en hij eindigde hij zelfs achter Kruijswijk die nog erg vermoeid was van de eenzame achtervolging een dag eerder. Dus....

Ben benieuwd. Het is hem zeker gegund.
24 mei 2015 13:28
Waar is tegenwoordig het `volg hier`topic gebleven op WF? Kan ik ergens ook mijn beklag doen voor de huidige set-up van de website?

Reacties zijn gesloten.