Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 9

zondag 17 mei 2015 om 07:00
Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 9

Foto: Sirotti

Hemelsbreed liggen Benevento en San Giorgio del Sannio niet zo gek ver uit elkaar, maar met een beetje goede wil kan je er een fraaie etappe van maken voor de negende dag in de Giro d’Italia. De rit belooft een interessante te worden, met prima kansen voor avonturiers.

Parcours
215 kilometer en geen meter is vlak. Dat is de korte versie van de voorbeschouwing op deze etappe, waarin de renners gelijk vanaf de eerste meters te maken krijgen met een hellend wegdek. Onderweg komen de heren drie beklimmingen van naam tegen; de Monte Terminio (tweede categorie), de Colle Molella (eerste categorie) en uiteindelijk de Passo Serra (tweede categorie), op twaalf kilometer van de finish. En dit zijn alleen nog maar de gecategoriseerde beklimmingen; het parcours is bezaaid met venijnige, korte hellingen die de kuiten langzaam maar zeker uitputten.

T15_MadonnaDC_2_alt

De top van de laatste klim ligt, zoals gezegd, op twaalf kilometer van de streep. De Passo Serra is weliswaar relatief kort, maar behoorlijk pittig. In 3,6 kilometer loopt de weg aan gemiddeld acht procent omhoog, met een maximum van maar liefst dertien procent. In een eventuele vluchtersgroep gaat het hier zonder twijfel exploderen. Na de top volgt een korte afdaling, waarna er opnieuw twee kilometer moet worden geklommen. Dit stuk kent een stijgingspercentage van vijf procent. In de laatste kilometers vlakt het wat af.

Favorieten
Dit is een etappe voor avonturiers. Met het parcours zoals het is, moet een vluchtersgroep het kunnen halen tot het einde. En dus lijkt het niet waarschijnlijk dat de klassementsmannen zich gaan bemoeien met de dagzege. Dit zou een dag kunnen zijn voor mannen met een lange adem en ferme klimmersbenen, dus wellicht dat Philippe Gilbert deze dag heeft omcirkeld in zijn agenda. Hij zou een prima motor zijn in de kopgroep en is snel genoeg om een eventuele sprint te winnen.

PIC453579989

Dit lijkt bovendien een ideale etappe voor Bardiani-CSF. De vrijbuitersploeg wist vorig jaar maar liefst drie etappes te winnen, maar voorlopig staan ze droog. Stefano Pirazzi en Enrico Battaglin zouden daar graag verandering in willen brengen. Beide renners hebben bewezen dat ze een aanval succesvol kunnen afronden. Hetzelfde geldt voor Maciej Paterski van CCC Sprandi Polkowice. Let bovendien op Lampre-Merida. De Italiaanse formatie is in de winning mood. Kunnen Diego Ulissi of Jan Polanc voor een tweede etappezege gaan?

Deze etappe biedt daarnaast kansen voor klassementsrenners die inmiddels veel tijd hebben verloren. Zij maken, net als Steven Kruijswijk en Benat Intxausti in de achtste etappe, kans op een vrijgeleide van het peloton en beschikken over de kwaliteiten om het af te maken. Denk daarbij aan Ryder Hesjedal (Garmin-Cannondale), Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) en Ion Izagirre (Movistar).

PIC461642951

Nederlanders zijn ook zeker niet kansloos op een dag als deze. Stef Clement liet eerder tegenover WielerFlits al weten dat hij geen etappe heeft uitgekozen, maar mocht hij mee kunnen, dan is dit wel een aardige mogelijkheid. Ook Tom-Jelte Slagter moet dit soort ritten op een goede dag ook aankunnen, net als Pieter Weening. Weening heeft het over het algemeen prima naar zijn zin in de Giro en zou zomaar voor een derde ritzege kunnen gaan.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Stefano Pirazzi en Ryder Hesjedal
** Maciej Paterski, Diego Ulissi en Enrico Battaglin
* Jan Polanc, Pieter Weening, Stef Clement en Ion Izagirre

Dit artikel delen:

42 Reacties

Deoudjes 16 mei 2015 om 19:04

Ideale rit voor Gilbert en Ulissi

Tokstar 16 mei 2015 om 19:05

Ulissi zal er weer dichtbij zijn. Hoop dat Phil toch ook eens mee kan doen.

Mark96 16 mei 2015 om 19:05

Raar dat Gilbert de meeste sterren krijgt. moest het gister aardig afleggen. Voor de rest wel erg veel vluchters.

Akse 16 mei 2015 om 19:16

Hoop dat we Clement eens in de aanval gaan zien, die lijkt ook goeie benen te hebben deze giro

nasibal 16 mei 2015 om 19:26

Neem aan dat we matthews niet hoeven verwachten morgen?

Purito 16 mei 2015 om 19:30

Ik hoop dat Astana vanaf het begin vol het gaspedaal indrukt. Dan is dit een rit waarin er veel kan gebeuren. Op papier altijd de leukste ritten.

VDB44 16 mei 2015 om 19:33

@Mark96: Gilbert had problemen met z’n ketting gisteren op 1400m van de finish.

Jotto-Lumbo 16 mei 2015 om 19:36

Wat een heerlijk parcours de eerste week van de Giro. Lekker veelzijdig en waarop alles kan gebeuren.

NairoQ 16 mei 2015 om 19:37

Denk dat Gilbert zal meezitten in de vlucht, en dan zou hij het mogen afmaken ook.

Romāns Vainšteins 16 mei 2015 om 19:38

Verraderlijke rit, present!

Ik vind dit nou wel een mooie piste voor een Contador-coup, oppassen heren!

Mark96 16 mei 2015 om 19:50

@Vdb44, aah oke wist ik niet.

Ik ben Ik 16 mei 2015 om 19:55

Eerst zorgen dat je in de goede vlucht zit, wat al niet vanzelfsprekend gaat, dan een goede verstandhouding in samenwerking en hopen dat ze je laten rijden.
Al die ster verdelingen en favorieten naar voorschuiven is theorie, een voorbeschouwing van de aankomende rit vind ik mooi wat betreft parcours beschrijving en eventueel de weersomstandigheden die dag in die streek. Is mooi dat Wielerflits dat doet maar….. ik heb geen idee.
Lijkt mij wel een zwaar parcours voor de 9 de dag.
Dat de beste moge winnen.

robotour 16 mei 2015 om 19:56

Er zal er ingevlogen worden vanaf het begin om in de juiste ontsnapping te zitten. Koers zal
waarschijnlijk moeilijk te controleren zijn. De klassementsrenners willen zich niet laten verrassen, dus zal het voor de aanvallers weer moeilijk worden om genoeg voorsprong te krijgen en zodoende om de etappezege te kunnen strijden.

oborobo 16 mei 2015 om 20:02

Weening vandaag op grote achterstand.Gespaard voor morgen?

DrJ 16 mei 2015 om 20:07

Reken maar op Clement morgen.

Orakel 16 mei 2015 om 20:14

Lampre en Orica willen best een sprintje. Zal moeilijk worden voor de vluchtgroep.

Timocycling 16 mei 2015 om 20:17

Kruijswijk gewoon nog een dagje meegaan ;)

Met de kop in de wind 16 mei 2015 om 20:21

Weening is inderdaad aan het sparen om………. Morgen zijn kopmannen matthews of gerrans bij te kunnen staan in de finale. Ik begrijp ook niet echt waarom hij een ster krijgt. Trouwens geen slecht woord over Weening want hij is een super knecht die prima op zijn plek is bij OGE maar ik denk niet dat hij mag aanvallen van de ploegleiding want hij is gewoon te waardevol voor zijn kopmannen in de finale. Een Aussie ploeg wil een Aussie winnaar.
Als het op de nlers moet aankomen denk ik aan clement en keizer

SolerEritrean 16 mei 2015 om 20:34

Zeker geen overgangsritje noemen dit, amai nog niet!

Romāns Vainšteins 16 mei 2015 om 20:35

Wat je in rondes vaak ziet is dat een select groepje cowboys meerdere malen het hazepad neemt, dat zijn de mannen in vorm en met goesting. Ik verwacht met name dus weer wat van dezelfde namen als de afgelopen ritten en nu met name Zakarin en Betancur. We kunnen natuurlijk vet lachen dat deze heerschappen ontploften vandaag maar voor mij is het met name een teken dat ze gretig zijn.

Lover16 16 mei 2015 om 20:38

Het wordt een pittige rit, een kuitenbijter.

Striga 16 mei 2015 om 20:39

Als Lobato zich een keer normaal positioneert in de laatste km, kan hij iedereen erop leggen op zo’n kick finish. Gister was hij super snel maar moest weer van veelste ver komen.

Tokstar 16 mei 2015 om 20:45

@striga
Het zou me verbazen moest eender wie van de sprinters dit overleven.

DrJ 16 mei 2015 om 20:49

Jullie hebben allemaal gezien dat er 2 bergen van 2e categorie in liggen en 1 van de 1e??…Dan zou ik niet aan Lobato,Gerrans en Matthews denken …normaal gesproken…

hildeke 16 mei 2015 om 21:36

Mijn sterren voor morgen:
***** Ulissi
**** Gilbert,Ion Izagirre,Battaglin
*** Pirazzi,Pellizotti,Weening
** Adam Hansen,Sylvain Chavanel
* Chad Haga

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair