Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 9

zondag 17 mei 2015 om 07:00
Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 9

Foto: Sirotti

Hemelsbreed liggen Benevento en San Giorgio del Sannio niet zo gek ver uit elkaar, maar met een beetje goede wil kan je er een fraaie etappe van maken voor de negende dag in de Giro d’Italia. De rit belooft een interessante te worden, met prima kansen voor avonturiers.

Parcours
215 kilometer en geen meter is vlak. Dat is de korte versie van de voorbeschouwing op deze etappe, waarin de renners gelijk vanaf de eerste meters te maken krijgen met een hellend wegdek. Onderweg komen de heren drie beklimmingen van naam tegen; de Monte Terminio (tweede categorie), de Colle Molella (eerste categorie) en uiteindelijk de Passo Serra (tweede categorie), op twaalf kilometer van de finish. En dit zijn alleen nog maar de gecategoriseerde beklimmingen; het parcours is bezaaid met venijnige, korte hellingen die de kuiten langzaam maar zeker uitputten.

T15_MadonnaDC_2_alt

De top van de laatste klim ligt, zoals gezegd, op twaalf kilometer van de streep. De Passo Serra is weliswaar relatief kort, maar behoorlijk pittig. In 3,6 kilometer loopt de weg aan gemiddeld acht procent omhoog, met een maximum van maar liefst dertien procent. In een eventuele vluchtersgroep gaat het hier zonder twijfel exploderen. Na de top volgt een korte afdaling, waarna er opnieuw twee kilometer moet worden geklommen. Dit stuk kent een stijgingspercentage van vijf procent. In de laatste kilometers vlakt het wat af.

Favorieten
Dit is een etappe voor avonturiers. Met het parcours zoals het is, moet een vluchtersgroep het kunnen halen tot het einde. En dus lijkt het niet waarschijnlijk dat de klassementsmannen zich gaan bemoeien met de dagzege. Dit zou een dag kunnen zijn voor mannen met een lange adem en ferme klimmersbenen, dus wellicht dat Philippe Gilbert deze dag heeft omcirkeld in zijn agenda. Hij zou een prima motor zijn in de kopgroep en is snel genoeg om een eventuele sprint te winnen.

PIC453579989

Dit lijkt bovendien een ideale etappe voor Bardiani-CSF. De vrijbuitersploeg wist vorig jaar maar liefst drie etappes te winnen, maar voorlopig staan ze droog. Stefano Pirazzi en Enrico Battaglin zouden daar graag verandering in willen brengen. Beide renners hebben bewezen dat ze een aanval succesvol kunnen afronden. Hetzelfde geldt voor Maciej Paterski van CCC Sprandi Polkowice. Let bovendien op Lampre-Merida. De Italiaanse formatie is in de winning mood. Kunnen Diego Ulissi of Jan Polanc voor een tweede etappezege gaan?

Deze etappe biedt daarnaast kansen voor klassementsrenners die inmiddels veel tijd hebben verloren. Zij maken, net als Steven Kruijswijk en Benat Intxausti in de achtste etappe, kans op een vrijgeleide van het peloton en beschikken over de kwaliteiten om het af te maken. Denk daarbij aan Ryder Hesjedal (Garmin-Cannondale), Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) en Ion Izagirre (Movistar).

PIC461642951

Nederlanders zijn ook zeker niet kansloos op een dag als deze. Stef Clement liet eerder tegenover WielerFlits al weten dat hij geen etappe heeft uitgekozen, maar mocht hij mee kunnen, dan is dit wel een aardige mogelijkheid. Ook Tom-Jelte Slagter moet dit soort ritten op een goede dag ook aankunnen, net als Pieter Weening. Weening heeft het over het algemeen prima naar zijn zin in de Giro en zou zomaar voor een derde ritzege kunnen gaan.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Stefano Pirazzi en Ryder Hesjedal
** Maciej Paterski, Diego Ulissi en Enrico Battaglin
* Jan Polanc, Pieter Weening, Stef Clement en Ion Izagirre

Dit artikel delen:

42 Reacties

Twixman 16 mei 2015 om 21:38

Groepje voorop, vechten het uit tijdens de laatste klimmetjes. Opnieuw de PCT-ploegen gaan er morgen voor vechten.
Contador gaat eventueel zijn roze trui “weggeven” aan een renner vooraan…

rosencrantz 16 mei 2015 om 21:54

Moordrit, dit. Gelijkaardig aan de rit naar La Spezia , maar een kilometer of 70 langer. Ik verwacht wel minder actie dan in La Spezia want extra kilometers zullen wel veel renners afschrikken na de eerste week die ze nu al gehad hebben.

fabioaru 16 mei 2015 om 22:11

Waarschijnlijk een etappe voor een ontsnapping. Lastig te voorspellen wie hier de topfavoriet is, ook afhankelijk van wie het peloton laat rijden.

Ik verwacht hier mannen als Chaves, Niemiec, Zakarin, Felline, Ulissi, Gilbert, Visconti, Hesjedal, Pirazzi, Paterski, Zardini, Polanc, Weening, Izagirre, Battaglin, Formolo, etc

Als ik dan toch een sterrenverdeling moet maken:

**** Ulissi
*** Felline, Gilbert
** Paterski, Battaglin, Visconti
* De rest van de genoemde namen

Rik1994 16 mei 2015 om 22:18

Zou deze etappe te lastig zijn voor lindeman als die mee gaat in een ontsnapping?

Manuel Beltran 16 mei 2015 om 23:24

Ik snap niet dat Gilbert sterren krijgt, laat staan zo veel. Hij gaf voor de Giro aan er niet fit aan te beginnen, twijfelde zelfs over deelname. Reden waarom hij toch wilde rijden was om in een van de eerste ritten het roze te pakken, de trui die nog ontbreekt op zijn palmares. Dat is alvast niet gelukt. Eerlijk gezegd verwacht ik weinig van Gilbert deze Giro.

Zul je net zien dat ie nog drie ritten pakt ;)

Munz 16 mei 2015 om 23:28

Is dit niets voor Slagter? Of is die niet in vorm?

Tokstar 17 mei 2015 om 07:14

@Manuel
Gilbert begon deze Giro nochtans met zich veel te laten zien. Gedreven en zeker niet slecht. Hij kan zomaar z’n ritje nog meepikken.

droomteam 17 mei 2015 om 07:57

Ik hoop dat er een vlucht stand houd . Ja dan zijn de namen hier al wel neergezet . Visconti – Nizzolo – Chaves – Niemec – Hesjedal – Danielson o.a

vanuit de kantlijn 17 mei 2015 om 08:54

normaal gesproken is dit de LL Sanchez etappe, maar die zal wel de hendel moeten opendraaien bij G-Astana… Hopelijk een kopgroep met mooie namen en spetterende finale!!!

pirazzi 17 mei 2015 om 09:08

Een etappe waar Contador nu moet doen wat hij al een paar dagen belooft, namelijk de roze trui kwijtraken. Visconti zou een goede tussenpaus kunnen zijn die staat maar 1 minuut 16 achter en mag de etappe en het bergklassement winnen en dus (tijdelijk) de roze trui overnemen. Dan heeft Contador ook echt rust op de rustdag.

AronAap 17 mei 2015 om 09:28

Kopgroepje met namen als Hesjedal, Zakarin en Niemec lijkt me het meest logisch, ik hoop ook dat de klassementmannen zich weer laten zien.

lottojumbofan 17 mei 2015 om 09:57

Chaves vandaag voor winst.

ikbenprocycling 17 mei 2015 om 10:23

Zeer smakelijk parcours

pirazzi 17 mei 2015 om 10:56

De etappe begint om 11:00 vandaag.

Romāns Vainšteins 17 mei 2015 om 11:01

Kruijswijk zou op zich nog eens mee kunnen gaan wanneer er goede usual suspects vantussen gaan. Hij heeft zich gisteren denk ik niet helemaal opgeblazen of zo.

oscarito1908 17 mei 2015 om 12:46

Vandaag verwacht ik Weening, dit is echt zijn parcours.

Rondo 17 mei 2015 om 14:30

Ik kijk even naar Rossi, wat kan die man sturen ! Hou zal die op een fiets afdalen?

Headlines

Materiaalzone

Populair