Gijs Leemreize na vierde plek Tour de l’Avenir: “Nu kijken of ik dit in een grote ronde ook kan”

Gijs Leemreize na vierde plek Tour de l’Avenir: “Nu kijken of ik dit in een grote ronde ook kan”

foto: Bram Berkien

woensdag 25 augustus 2021 om 12:30
Interview

Gijs Leemreize eindigde afgelopen zondag als vierde in het eindklassement van de Tour de l’Avenir. Hij hoefde alleen toptalent en eindwinnaar Tobias Halland Johannessen, INEOS Grenadiers-renner Carlos Rodríguez en Bardiani-CSF-Faizanè-prof Fillipo Zana voor zich te dulden. “Ik droomde vooraf van het podium, maar voor top-5 had ik ook zeker getekend. Dat is gelukt!”, vertelt de bescheiden 21-jarige klimmer van Jumbo-Visma aan WielerFlits.

Leemreize bereidde zich middels een drieweekse hoogtestage in Tignes voor op de Ronde van de Toekomst. De jongeling verkende meerdere beklimmingen en kwam zo goed beslagen ten ijs aan de start in Noord-Frankrijk. “Maar omdat ik sinds het NK op de weg geen koers meer gereden had, wist ik niet zo goed hoe ik ervoor stond”, begint de Achterhoeker zijn verhaal. “Ook had ik geen idee hoe het niveau in deze koers zou zijn. Vorig jaar zei ik nog dat ik voor een top-5 in het eindklassement wilde gaan, maar nu had ik er geen getal opgeplakt. Het podium is het hoogst haalbare, maar ik wist op voorhand niet of het reëel was.”

Een ploegentijdrit is nooit leuk

Nederland reed vervolgens op de derde dag naar een klinkende zege in de ploegentijdrit. Met Leemreize, die op het slotklimmetje wel moest lossen in de laatste zevenhonderd meter. Hij kwam achttien tellen na zijn ploegmaats over de streep, maar pakte wel tijd op alle overige concurrenten. “Ik heb daar niet te lang bij stilgestaan. Natuurlijk denk je achteraf weleens van: ‘Was dit wel nodig, die achttien seconden laten liggen?’. We waren vooral blij met de winst. Mijn vertrouwen steeg, maar ik wist nog steeds niet hoe de verhoudingen bergop waren. Ik werd uiteindelijk in de ploegentijdrit net wel gelost op een klimmetje…”

Leemreize tijdens de tijdrit in de Ronde van Zwitserland – foto: Cor Vos

“Dat heeft alleen niet heel veel impact op mij gehad”, gaat de jongeling verder. “Ik wist dat ik moest lossen door wat er voor de klim gebeurde. Het is heel mooi dat we daar met zo’n sterk team waren. Maar ik wist wel dat ik vooral moest proberen om mijn beurtjes te doen en op tijd eentje over te slaan, als het niet meer ging. Ik heb natuurlijk niet de PK’s van een Daan Hoole of Mick van Dijke, die veel meer absoluut vermogen hebben. Je moet dan niet dezelfde lange beurten willen doen, want dat moet je bekopen. Ik heb veel afgezien in l’Avenir, maar de ploegentijdrit was het allerzwaarst. Dat nekte me in de slotkilometer.”

In de etappe na de ploegentijdrit was het supernerveus door waaiers en de daaropvolgende vele valpartijen, maar de Nederlanders reden er goed van voren. In de eerste waaier van zeventien zaten vier oranjehemden – Leemreize incluis. “Enzo Leijnse reed daar op kop en wij konden er mooi achterblijven. Ook de dagen erna werkte dat erg fijn. Die sprintritten ben ik zo goed doorgekomen en daarbovenop kwamen nog de successen van Mick (vijf dagen de leiderstrui, red) en Marijn van den Berg (twee ritzeges en de groene trui om de schouders, red.). Voor mij als klassementsrenner gingen die dagen best heel soepel en vlot voorbij.”

Klimmen met de besten

In de zesde etappe naar Septmoncel kregen de beloften de eerste serieuzere beklimmingen op hun pad. Hoewel er geen tijdsverschillen waren, kreeg Leemreize daar voor het eerst het vertrouwen dat hij nodig had: bergop zat zijn vorm goed. Op de finish bovenop de Grand Colombier in rit zeven hoefde de Nederlander enkel Johannessen, Zana, Thomas Gloag en Rodríguez voor te laten gaan. “Precies de jongens die ik verwacht had, al kende ik Gloag niet zo goed van tevoren. Bij de eerste versnelling reden de Noor, de Italiaan en de Spanjaard weg, maar samen met de Brit kon ik terugkeren bij Rodríguez – al moest ik later wel passen.”

De beste vier klimmers van de ronde: Leemreize, Johannessen, Zana & Rodríguez – foto: Tour de l’Avenir

Het voelde voor Leemreize goed dat hij kon wedijveren met de beste klimmers. In de voorlaatste etappe – een bergrit over onder andere de Col de la Croix de Fer – mocht de jongeling zelfs even dromen van een ritzege. Net voor het slotklimmetje keerde hij terug bij andermaal Johannessen, Zana en Rodríguez. Gloag was samen in de achtervolging met onze landgenoot, maar hij ging onderuit in de afdaling van de Croix de Fer. De drie beste klimmers keken elkaar het wit uit de ogen, waarop Leemreize tot vier keer toe een aanval plaatste. Maar beurtelings haalde het trio Leemreize steeds terug, om vervolgens weer te surplacen.

“Dat was frustrerend”, zegt de Achterhoekse klimmer. “Ze keken alleen maar met z’n drieën naar elkaar. Ik had gehoopt dat als ze dat bleven doen, ze mij misschien een keer lieten rijden. Helaas gebeurde dat niet. Ik wist alleen dat ik het zo wel moest proberen, want ik was niet de sterkste van de vier. Een tactische aanval kon me een ritzege opleveren, ik dacht echt dat ik er kon winnen. Ik moest wat geluk hebben, maar dat was helaas niet aan mijn zijde. Het was wel de leukste etappe, want ik kon eindelijk weer eens een finale rijden. Dat was echt leuk. Ik kan mezelf ook niets verwijten, want ik heb er alles aan gedaan om te winnen.”

Toekomstlessen

Met een achterstand van negen seconden op Rodríguez en drie op Zana, was het podium in de slotrit vervolgens een reële kans voor Leemreize. “Ik had het plan om – als ik goed was – al op de Col de l’Iseran aan te vallen. Die had ik tijdens de hoogtestage vaker verkend. De klim an sich is niet lastig, alleen is het op zo’n grote hoogte (2758 meter boven zeeniveau, red.). Rodríguez had hetzelfde plan, hij vertrok daar en ik was toen simpelweg alleen maar in staat om de schade te beperken, in plaats van aan te vallen. In de afdaling kwam alles terug samen, behoudens de Spanjaard. Toen heb ik vol ingezet op een aanval op de slotklim.”

Maar ook dat plannetje viel voor de jonge klimmer in het water. “Johannessen reed daar ter verdediging van zijn leiderstrui de hele klim zo hard omhoog, dat aanvallen niet aan mij besteed was. Het was ook niet aan mij om hem te helpen, dus heb ik gewoon zijn tempo gevolgd. Toen Zana vervolgens aanviel, kon ik niet antwoorden. Het was voor mij toen ook meteen klaar, ik wist dat het podium er toen niet meer in zat. Maar ik ben wel heel tevreden met die vierde plek. Voor mijn gevoel heb ik het nergens laten liggen. Johannessen, Rodríguez en Zana waren de beste drie in koers en ik zat daar net achter. Dit was mijn plek.”

De eerstejaarsprof van Jumbo-Visma onthoudt uit deze beloftenkoers een wijze les. “Voor mij was het belangrijk om zelf eens voor een klassement te rijden”, legt hij uit. “Bij de profs is dat nu nog niet aan de orde. Het was vorig jaar al de bedoeling, maar toen ging de Tour de l’Avenir niet door vanwege corona. Dit was dus een goede en mooie kans om vertrouwen op te doen. Nu heb ik geleerd dat ik in staat ben om over tien dagen goed te herstellen en dat ik voor een klassement kan rijden. Ik word niet slechter tijdens een ronde, mijn niveau daalt niet. De volgende stap is om te zien of dat na drie weken in een grote ronde ook zo is.”


Najaarsprogramma flag-nl Gijs Leemreize
flag-fr Bretagne Classic-Quest France (1.WT)
flag-hr CRO Race (2.1)
flag-it Milaan-Turijn (1.Pro)
flag-it Gran Piemonte (1.Pro)

Dit artikel delen:

27 Reacties

Jean Dumas 25 augustus 2021 om 12:51

Heel goed, ambitie tonen. Mooie koers gereden.

0
Wheely 25 augustus 2021 om 13:04

Genoten van zijn optreden. Volgend jaar eerst maar eens een grote ronde rijden. Benieuwd hoe die zich daar overeind houdt in de ploeg.

0
Martijn Arensman 25 augustus 2021 om 13:06

Vervelende twist maakt Youri in zijn berichtkoppen. Nergens is de ambitie voor een 4e plek in een grote ronde te lezen, wel zijn ambitie om een grote ronde uit te rijden zonder groot verval.

Alles voor de clicks.

Een Gijs heeft een super mooie ronde gereden en alvast mogen ervaren hoe zijn lichaam reageert op hoogte. Belangrijk leergeld.

0
Marik 25 augustus 2021 om 13:15

Ik las de kop helemaal niet zoals jij hem las, gaat dus enkel om interpretatie.

Edit: @redactie, enkel onder dit bericht moet mijn reactie worden goedgekeurd. Onder andere berichten wordt mijn reactie meteen geplaats. Klopt dit?

0
Wheely 25 augustus 2021 om 13:42

Daar moet je een beetje doorheen kunnen lezen, hij wil gewoon een grote ronde rijden. Hoe bevalt het Thymen trouwens in de Vuelta, vorig jaar ging ie net even wat lekkerder toch?

0
Michelangelo 25 augustus 2021 om 13:44

+1.

Stap van klassement in Tour de L’avenir naar klassement in grote ronde is gigantisch. Tussenstap is in ieder geval gewoon eerst een drieweekse ronde gaan rijden, om te zien wat dat inhoudt en wat dat doet met je lichaam. En vanaf daar weer verder kijken.

Leemreize is overigens wel 1 van die mooie groeibriljantjes als je het mij vraagt. Gewoon rustig steeds verder fijnslijpen….

0
Anton van Valouwe 25 augustus 2021 om 13:49

Veel mensen lezen alleen de kop van een artikel, bewust of niet, het is enigszins misleidend.
Voor je het weet heeft deze arme jongen een slechte naam hoog te houden.

0
rennerske 25 augustus 2021 om 13:58

Dacht ook bij het zien van de titel dat het die Gijs naar de bol was gestegen. Gelukkig blijkt daar in het artikel niets van. Gelukkig maar, voor je het weet hebben we een Nedelandse Evenepoel aan onze fiets hangen.

0
Wheely 25 augustus 2021 om 14:01

“Nu heb ik geleerd dat ik in staat ben om over tien dagen goed te herstellen en dat ik voor een klassement kan rijden. Ik word niet slechter tijdens een ronde, mijn niveau daalt niet. De volgende stap is om te zien of dat na drie weken in een grote ronde ook zo is.”

0
Youri IJnsen 25 augustus 2021 om 15:14

@Martijn
Kolder en dat weet je zelf ook. Ik maak geen vervelende twisten in mijn koppen, nooit gedaan ook. Het is een journalistieke taak om een aantrekkelijke kop boven een artikel te plaatsen. Fijn dat dit in ieder geval gelukt is ;-)

Als je WielerFlits en mij een beetje kent, werken wij nooit via het clicks-principe. Daar zijn andere websites voor. Bovendien vraag ik me af of je het volledige artikel hebt gelezen, want dan had je de titel prima begrepen. Jammer dat je een negatieve twist geeft aan dit verhaal. Ben in ieder geval blij dat we het eens zijn over de sterke prestaties van Gijs. Fijne dag nog.

0
Michelangelo 25 augustus 2021 om 18:43

@Youri,
Als je zoveel commentaar krijgt op de titel, dan kan het ook zo zijn dat de titel niet helemaal de landing dekt.
Ik dacht eerst ook obv de titel: goh, wat een braniemannetje, denkt ff dat je ook vierde kunt worden in de TdF als je dat kunstje flikt in L’avenir. Maar de tekst zelf geeft toch een iets ander beeld.

zie de hele polemiek hierover maar als goedbedoelde feedback ;-)

0
Youri IJnsen 26 augustus 2021 om 10:03

@Michelangelo
Zoveel commentaar is relatief. Het zijn er een handvol op inmiddels duizenden lezers ;-) Het gaat mij vooral om de negatieve lading die Martijn hieraan geeft, dat vind ik jammer. Iedereen die mij een beetje kent door de loop der jaren, weet dat ik altijd op kritiek zit te wachten. Dat maakt het product altijd beter. Maar dan moet het wel op z'n plaats zijn.

0
Wheely 26 augustus 2021 om 10:31

Dat het zo vaak gelezen is komt natuurlijk door die pakkende kop. ;)

0
platteprijs 25 augustus 2021 om 14:07

Als Leemrijze de tekst in het citaat in de kop niet gezegd heeft, ben je als journalist wel fout bezig. Is ook nergens voor nodig, want veel mensen zullen geïnteresseerd zijn in dit interview met Leemrijze.

0
rennerske 25 augustus 2021 om 14:20

Goed zo platteprijs. Scherp houden dat journaille!

0
Youri IJnsen 25 augustus 2021 om 15:08

Uiteraard is dit gezegd, anders stond het er niet. Mensen die weten hoe ik werk, weten dat ik nooit woorden zal verdraaien. Bovendien is het stuk keurig langs zowel Gijs als de ploeg gegaan, zonder enige opmerking. Is dit ook weer uit de wereld.

0
rennerske 25 augustus 2021 om 15:27

@Youri
Jij bent erbij geweest, dus geen welles-nietes argumentaties. Blijf dat verwijswoordje “dit” echter moeilijk verteren: doelt hij nu echt al op een vierde plaats in een grote ronde?

0
Napoleon 25 augustus 2021 om 15:52

‘Dit’ slaat niet noodzakelijkerwijs op die vierde plaats. Het kan ook op andere dingen in het interview slaan. In de kop staat alleen dat hij deze uitspraak heeft gedaan na het behalen van de vierde plaats.

0
platteprijs 25 augustus 2021 om 15:55

Ik denk dat we het woordje 'dit' niet zo letterlijk moeten nemen. Geen verwijzing naar de 4e plek – want welke renner gaat nu voor de 4e plek rijden – maar gewoon naar een goed klassement rijden in een grote ronde.

0
rennerske 25 augustus 2021 om 16:08

Oké, laten we het woordje “dit” rusten. Samenvattend blijft Gijs gewoon bescheiden en is hij daarnaast ambitieus met het nastreven van een goed klassement in een grote ronde.

0
nickdt 25 augustus 2021 om 14:14

Tja Leemrijze, die 18 seconden maakt nou net het verschil tussen podium en 4de plek, want dan was je voor Zano geindigd in het klassement.

0
rennerske 25 augustus 2021 om 14:24

Tsja, zo lust ik er nog wel een paar. Hij zal toch niet van weelde gelost zijn. Leemreize geeft ook aan dat hij moeite heeft die beulen met meer vermogen te blijven volgen in zo’n ploegentijdrit.

0
IlPirata 25 augustus 2021 om 14:30

Tof dat er weer een Nederlands klimtalent op doorbreken staat. Kunnen er niet genoeg zijn.
Wat een mooie rit was dat met het gevecht tussen Rodriguez en Johannessen.

0
platteprijs 25 augustus 2021 om 15:59

Weer? Zo dik zijn ze niet gezaaid. En de paar die we hebben, komen (voorlopig) niet ver bij de beroeps: Oomen, Inkelaar, Arensman …

0
Bob en Niek 25 augustus 2021 om 16:59

Mooi interview, sympathieke renner! Zeer talentvol, reed zelfs ons ooit strak uit het wiel in de Arden Challenge.

0
De Melkboer 25 augustus 2021 om 17:07

"nu kijken of ik dit ook in een grote ronde kan"?? Goh, die vind zichzelf geloof ik heel wat datie hier 4de wordt en meteen denkt aan circa 4e in een grote ronde.

0
Napoleon 25 augustus 2021 om 18:39

Ook alleen de kop gelezen?

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone