Gianni Savio bevestigt ProTeam-status voor Androni en mikt op de WorldTour in 2024

woensdag 1 december 2021 om 11:54
Gianni Savio bevestigt ProTeam-status voor Androni en mikt op de WorldTour in 2024

Daniel Muñoz wint een rit in de Ronde van Roemenië - foto: Cor Vos

Gianni Savio kan ook in 2022 rekenen op een ProTeam-licentie. Zijn ploeg – die volgend jaar onder de naam Drone Hopper-Androni Giocattoli zal rondrijden – ontbrak eind oktober op de lijst van de UCI met aanvragen voor de nieuwe licenties in 2022. De flamboyante Italiaanse teammanager zei toen al dat het goed zou komen en bevestigd nu de licentie bij SpazioCiclismo.

We zien de Italiaanse ploeg dus komend jaar gewoon weer terug in het profpeloton. Dat Androni Giocattoli-Sidermec – zoals de ploeg nu nog heet – niet op die eerder uitgegeven lijst prijkte, wijt Savio aan bureaucratische redenen. In de podcast SpazioTalk legt hij uit dat zijn nieuwe Spaanse hoofdsponsor Drone Hopper een startup-bedrijf is. Daardoor kunnen zij geen omzet van het afgelopen jaar aan de UCI presenteren, een van de financiële vereisten voor een nieuwe licentie. Daardoor liep de procedure vertraging op, omdat er dan een reeks aanvullende controles nodig zijn.

“We hebben alle documenten nu ingeleverd en ik kan bevestigen dat we op de volgende UCI-lijst zullen staan met licentieaanvragen, die naar buiten komt”, benadrukt Savio. Door de komst van Drone Hopper droomt de Italiaanse formatie ervan om vanaf het seizoen 2024 deel uit te maken van de WorldTour. Een aanwinst voor Italië, want het wielergekke land heeft sinds het verdwijnen van Lampre-Merida geen team meer op het hoogste niveau. De bekendste namen van het team in 2022 zijn die van talenten Santiago Umba, Juan Diego Alba, Jefferson Cepeda, Didier Merchán, Andrii Ponomar en Natnael Tesfatsion.

Savio en zijn ploeg staan vooral bekend om het uitstekende scoutingswerk in Zuid-Amerika. Zo braken in het verleden onder meer de Colombiaan Iván Ramiro Sosa en in een verder verleden Venezolaan José Rujano door bij de Italiaanse ploeg. Ook Tour de France- en Giro d’Italia-winnaar Egan Arley Bernal maakte op 18-jarige leeftijd zijn profdebuut voor deze ploeg. Maar ook een aantal Italianen uit de WorldTour zetten hier hun eerste stap. Denk aan Davide Ballerini, Mattia Cattaneo en Fausto Masnada van Deceuninck-Quick-Step, aan Alessandro De Marchi van Israel Start-Up Nation en aan Diego Rosa van Arkéa Samsic.

In 2014 reden er eenmalig ook twee Nederlanders bij Savio en consorten: Kenny van Hummel en toen Nederlands kampioen Johnny Hoogerland.

Van Hummel en Hoogerland, met in het midden Gianni Savio – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

9 Reacties

lo squalo dello Stretto 1 december 2021 om 12:44

Zou mooi zijn, eindelijk weer een Italiaans team in de WT

0
guyremgabdel 1 december 2021 om 12:53

Idd, maar al het geld gaat daar voor de sport naar F1 en het calcio

0
Jean Dumas 1 december 2021 om 16:07

Dat zal niet Savio zijn, wellicht ooit de licentie van Emirates of Bahrain als de golfstaatjes afhaken.

0
IlPirata 1 december 2021 om 12:57

Erg goed nieuws voor het Italiaanse wielrennen. Maar WT eerst maar even zien natuurlijk.

0
Michelangelo 1 december 2021 om 14:15

en dan zal er toch echt ook wat kwaliteit bij moeten komen. Scouts mogen dus hard aan het werk.

0
Cochise 1 december 2021 om 14:48

Geweldig man, geweldige ploeg die al veel talent lanceerde, maar WT? Schoenmaker, blijf bij je leest denk ik dan. Al zou de giro-organisatie zijn jarenlange werk (oa als opleidingsploeg voor Italiaans talent) wel meer naar waarde mogen schatten bij de uitnodigingen. Misschien daarom dat hij naar de WT lonkt.

0
Murcia 1 december 2021 om 14:58

Voor wat betreft de Giro ben ik het volledig met je eens maar Vegni heeft Savio bepaald niet onder speeddial staan. Het zou geen rol mogen spelen maar die twee zijn niet bepaald vriendelijk voor elkaar. WT klinkt mooi maar daar moet echt flink wat extra geld bij en deze sponsor zie ik de benodigde bedragen niet een twee drie ophoesten.

0
SCIC 1 december 2021 om 17:31

Het is nauwelijks meer een Italiaans team te noemen. De toppers komen van buiten Italië. Een plekje in de Giro van 2022 lijkt mij ook lang niet zeker.

0
IlPirata 1 december 2021 om 23:22

Onzin, tel dit jaar nog 12 Italiaanse renners, sponsors en staf zijn uit Italië en de Bottecchia fietsen ook.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone