Gesink schikt zich in knechtenrol: “Terpstra is heel goed”

vrijdag 25 september 2015 om 09:55
Gesink schikt zich in knechtenrol: “Terpstra is heel goed”

Foto: Sirotti

Robert Gesink rijdt aanstaande zondag in een voor hem ongebruikelijke rol. Dit jaar is de 29-jarige renner niet de kopman van de Nederlandse selectie, maar rijdt hij in dienst van Niki Terpstra. Aan De Telegraaf vertelde hij daar geen problemen mee te hebben.

“Niki is heel goed. Ik heb er geen problemen mee om in een dienende rol voor hem te koersen”, aldus Gesink. “Ik ben meteen akkoord gegaan toen bondscoach Johan Lammerts me vroeg of ik dit WK met een rol op het tweede plan wilde rijden”, geeft hij aan.

Samen met Bauke Mollema kiest hij voor de aanval. “Bauke en ik moeten vooruit zien te geraken, zodat andere landen het vuile werk moeten opknappen. En die andere mannen van ons moeten dan zo fris mogelijk in de finale komen. Van Niki weten we dat hij heel goed is in positie kiezen, dan is er van alles mogelijk”, voorspelt hij.

Voor Gesink wordt het zijn zesde deelname aan het WK. Zijn beste prestatie dateert uit 2008, toen hij in het Italiaanse Varese tiende werd. Vorig jaar in Ponferrada was hij niet van de partij.

Morgen lees je op WielerFlits een Weekendinterview met de Nederlandse kopman Niki Terpstra.

Dit artikel delen:

54 Reacties

nickdt 25 september 2015 om 11:49

Pfff. Gesink! Rijdt gewoon voor jezelf man. Als puntje bij paaltje komt gaat die reservebelg voor Boonen rijden.

0
schipperaar 25 september 2015 om 11:49

Lefevere geeft niks om landsbelang, slapen zijn renners weer in zijn luxe hotel om een betere nachtrust te garanderen?

0
Man met de hamer 25 september 2015 om 11:49

Inderdaad, het ziet er naar uit dat we een soort België 2 zijn ditmaal.

0
Moosje07 25 september 2015 om 11:49

Beetje jammer dit, terpstra zelf zal niet knechten als het parcours niet voor hem is, maar de rest doet het wel. Hoop niet dat terpstra wint, dan nog liever een niet-nederlander. Als hij maar niet bij etixx rijdt

0
Plaggie 25 september 2015 om 11:51

Je zet alleen druk op andere landen als jouw afvaardiging in de kopgroep de sterkste man van die kopgroep is. Dus of de tactiek gaat werken ligt aan wie er van andere landen mee zijn, maar positief dat mollema en gesink als vooruitgeschoven pionnen worden genoemd.

0
schipperaar 25 september 2015 om 11:59

Laat je niet voor het karretje spannen Robert, blijf zelf lekker fris tot id finale, er zullen genoeg pionnetjes vooruit geschoven worden maar toch niet jij en Bauke mogen we hopen. Rijden al genoeg bananen rond. Vorig jaar met 4 man in finale bergop had kunnen volstaan, hou lekker je kruit voof het laatst.

0
Bazzz 25 september 2015 om 12:00

@kreiger
Ik hoop dat je nog niet helemaalbwakker was, de opmerking is in ieder geval niet erg slim en dan druk ik mezelf licht uit

0
Romāns Vainšteins 25 september 2015 om 12:02

Belachelijk dat Dumoulin kennelijk nog zo nodig op moet komen draven. Dit hele WK had hij beter kunnen laten schieten.

0
schipperaar 25 september 2015 om 12:09

@rv
Hij heeft ondanks alles een ticket voor Wilco gereserveerd next year en wie zegt dat ie moet?

0
vanSpringel 25 september 2015 om 12:10

@schipperaar……….
Inderdaad, if you can’t beat them, join them,………..then beat them !

0
schipperaar 25 september 2015 om 12:17

Fijn, je naamgenoot liet zich zelden strikken en zeker niet door een bondscoach, wat een plan weer op 3 dagen voorhand, win je de oorlog niet mee.

0
debarreman 25 september 2015 om 12:35

Kansloos op kop rijden bij het WK is hetzelfde als (als NL-club) veel balbezit hebben in een Champions League wedstrijd.

Omdat NL geen afmaker heeft qua sprint in een groep/peloton, moet het goede momentum worden gecreëerd om het peloton aan gort te rijden. Je hersens gebruiken dus, en niet aanvallen om het aanvallen.

0
ikbenprocycling 25 september 2015 om 13:11

Mensen, er blijft in koers nog alle gelegenheid de kaarten Gesink en Mollema te trekken als dat toevallig zo zou blijken uit te komen. Maar het zal daar wss gewoon een massabedoening worden op het end.

@RV, toch lijkt het me een goede leerervaring voor hem (de negatieve keerzijde en buffelen in zijn darkest hour), met het oog op 2016 waarin Rio zekerheidje is (mits vormbehoud). Ik vertrouw er daarbij op dat hem na zondag lang en goed rust gegund wordt en hij zal supercompenseren en zich geleidelijk weer iets sterker zal opbouwen richting en in 2016 als sterke jonge kerel en zo verder getectyleerd gaat worden.

0
MDKIDW 25 september 2015 om 13:23

kijk eventjes naar de weersverwacthing voor komende zondag in Richmond. Er is namelijk veel regen voorspeld. Dat gaat er echt wel inwegen na 250km koers met die kuitenbijters. dus ik zie echt geen grote groep voor de winst sprinten. Dit gaat echt een rit worden voor de voorjaars klasbakken. de belgen denken zelfs dat dit het perfecte parkours is voor een type stybar en daar behoren naast een aantal andere ook Terpstra en boom toe. dus ik vind het vrij logisch dat gesink zich in een knechtenrol wil gaan schikken.

0
aoyen 25 september 2015 om 13:38

Terpstra rijdt gewoon voor ettix zondag. Dat is absoluut niet in zijn nadeel.

0
john 25 september 2015 om 13:38

@Borsje . Wees maar niet bang dat Gesink voor Tom .B gaat rijden dat doet Nikky T wel Gesink gaat voor Sep van M rijden

0
Witte Trui 25 september 2015 om 13:42

Ik vind het eigenlijk wel mooi dat we dit jaar renners met de inhoud daarvoor – voor een dergelijke lange en zware koers – vroegtijdig – ‘oorlog’ kunnen laten maken. Heel anders dan, met alle respect, een Flens of Ruijgh vooruit sturen. Kan best een slijtageslag worden, met mogelijk weinig ploegen die voor een ‘sprint’ rijden (Australie, 2 man Slowakije, Duitsland en Frankrijk?). Je ziet aan koersen met vergelijkbaar profiel (zonder kasseitjes) toch sterke renners goed eindigen (nog vóór een Sagan), zoals v. Avermaet en ook Gesink.

Koersen maar!

0
Marakus 25 september 2015 om 13:46

Gesink rijdt gewoon voor Nederland (zoals het hoort) en Terpstra rijdt voor zichzelf/Nederland en als dat kansloos wordt dan rijdt hij voor Tornado Tom…

0
Lombarda 25 september 2015 om 13:50

Ik hoop toch niet dat ze alle kaarten op Terpstra zetten, hoe goed ik hem ook vind. Laten Gesink, Mollema en Dumoulin ervoor zorgen dat ze zelf ook in de positie kunnen komen om te winnen. Ik denk zelfs dat Terpstra daar meer aan heeft dan aan al die dienende rollen.

0
schipperaar 25 september 2015 om 14:29

Met hele dag regen zouden ze afstand beter halveren om te voorkomen dat peleton meer dan gehalveerd wordt.

0
LaurentJalabert 25 september 2015 om 14:30

Wat een gezeik hier (zoals altijd als de naam Gesink in de kop staat). Ik heb wel zin in het wk. geen echte kanshebber in het team, kan alleen maar meevallen en als het tegenvalt, is zoals verwacht. Bovendien heerlijk dat alle toppers meerijden in oranje.
Overigens dat Boonen – Terpstra verhaal is zo langzamerhand oud nieuws, denk je nu echt dat Terpstra zelf geen wk wil worden.

0
Coldeportes 25 september 2015 om 15:41

Wel handig en uitgekookt om je koerstactiek met naam en toenaam alvast vantevoren in de media te roepen. Goed voor het verrassingseffect…. :6

0
Michel Pollentier 25 september 2015 om 15:53

@jalabert +1! Oeverloos geneuzel over Terpstra keer op keer. Reken maar dat hij wil winnen! Niki is een vechtjas en daarnaast topprof, dat gedoe over vorig jaar is zooo overdreven. Geen nederlander reed daar een deuk in een pakje boter behalve Terpstra. En Boonen werd geen WK, toch?

0
ikbenprocycling 25 september 2015 om 17:07

Coldeportes, er zit vast wel meer achter. Bovendien is ieder land toch minstens 99,5% met zichzelf bezig buiten en in deze (ultra) koers. Ik denk niet dat andere meer favoriete landen schrik of zorg zullen hebben om onze kopman(strategie) Terpstra, althans niet tot in het laatste rondje als ze eindelijk bemerken dat hij er fris bij zit. Niki gaat zich de hele koers sparen, en <i>hopen</i> op een situatie zoals waarmee hij PR won (0,000001% kans hier), of een ultiem mini vluchtje met een andere hopeful met een zwakker eindspurt.

Als de hele zooi op een hoop komt in het laatste rondje, wat aannemelijk is, mogen naast Terpstra ook Mollema, Gesink, Boom en Dumoulin in de slotkilometers ieder voor eigen kansen gaan. Te hopen dat ze op tijd (voor ingaan laatste ronde) allen goed communiceren via de ploegleiding zodat die en allen bekend is wie nog de beste benen heeft voor de finale. Laatste instructies: bepaald teamwork voor zover nog uitvoerbaar. Hier zou duidelijk aangetoond kunnen worden of 'oortjes' (voor tactische communicatie) beslissende meerwaarde hebben.

Niki is een echte werknemer, maar in dit geval in deze stand van zijn carrière hoeven we hem denk ik niet te wantrouwen. Die gaat op zeker voor de hoogste eigen eer, en desnoods in de laatste kilometer voor een andere Nederlander de eindspurt aantrekken. Mollema of Dumoulin (minimale kans dat die dan nog een lucifer over heeft, vrees ik) zouden dan voor de hand liggen.

0
Jungle Man 25 september 2015 om 17:25

En aan het eind wint kristoff

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone