Robert Gesink toch voor klassement in de Tour de France

Robert Gesink toch voor klassement in de Tour de France

foto: Sirotti

woensdag 1 juni 2016 om 08:05

Een hard gelag voor Robert Gesink. Nota bene op zijn dertigste verjaardag kreeg hij van bondscoach Johan Lammerts te horen dat hij niet bij de selectie zit voor de Olympische Spelen, ondanks dat hij als enige renner zijn volledige seizoen op Rio af had gestemd. “Dit is een tegenvaller”, bekent hij in De Telegraaf.

Krediet
Tijdens de Ronde van Italië liet Lammerts nog weten dat hij vooral naar de prestaties van de renners in de eendagsklassiekers zou kijken. Dat de KNWU-bondscoach daar uiteindelijk vanaf is gestapt, blijkt nu. Gesink werd op het laatste moment namelijk vervangen door Steven Kruijswijk. De geboren Varssevelder zoekt dat vooral bij zichzelf, vertelt hij in de wakkerste krant van Nederland. “Ik had me inderdaad op de Olympische Spelen verheugd. Het was zeker een circuit dat op mijn lijf geschreven is. Het afgelopen voorjaar heb ik echter in de klassiekers niet gebracht wat er van mij verwacht werd. Daardoor had ik de selectie niet meer zelf in de hand. Ik had op een beetje meer krediet gerekend vanwege mijn prestaties in de eendagswedstrijden in de afgelopen jaren. Al kan ik me voorstellen dat Lammerts nu moeilijk om Kruijswijk heen kon.” De nummer vier van de jongste Giro kon in het eendagswerk de laatste jaren nog niet overtuigen. Kruijswijks beste resultaat is een 59ste plaats in de Amstel Gold Race van 2012.

Klassement in de Tour
Waar Gesink, die op dit moment op een hoogtestage op Tenerife vertoefd, aanvankelijk naar de Tour de France zou afreizen als vrijbuiter en steun voor Wilco Kelderman, richt hij nu toch al zijn pijlen op het eindklassement. De rolwisseling is op verzoek van het ploegmanagement. “De knappe prestaties van Steven (in de Giro d’Italia, red.) zijn voor mij een goede motivatie om in de Tour opnieuw voor een korte klassering te gaan. Steven en ik trainen al vele jaren nauw samen en hebben veel contact. We krijgen allebei grotendeels begeleiding van trainer Louis Delahaije. We weten wat we waard zijn. Voor de hoogtestage op Tenerife hebben we de knoop doorgehakt dat ik opnieuw voor het klassement ga. De zesde plek in de Tour van vorig jaar na een moeizame aanloop, heeft mij aangetoond dat ik nog altijd met de besten kan wedijveren. Het is de bedoeling dat Wilco naast mij ook voor een kort klassement gaat. Al krijgt hij een ietwat vrijere rol.”

Rittenkaper in de Vuelta
Gesink had zijn seizoen volledig afgestemd op de Olympische wegrit, waardoor hij in de Tour zijn diep gekoesterde wens om eens een rit te winnen kon najagen. Dat idee verdwijnt nu nog voor een jaar in de ijskast, al gaat hij proberen in de Vuelta a España te ervaren hoe hij op die manier moet koersen. Het management van LottoNL-Jumbo heeft de Condor van Varsseveld namelijk gevraagd toch als kopman af te reizen naar Frankrijk. “Het is niet alleen een heel andere mindset om als rittenkaper naar de Tour te trekken, het is ook een heel andere koerswijze. De laatste jaren ben ik in alle grote rondes gestart als klassementsrenner. Die omschakeling maak je niet direct. Daarom kan ik me vinden in de vraag van de ploeg. In de Vuelta kan ik later eens kijken hoe die andere rol me bevalt. Ik heb net pas mijn dertigste verjaardag gevierd, dus ik heb nog wel een paar jaren om me volledig op dagsuccessen te richten.”

Dit artikel delen:

160 Reacties

Wilco-kelderman 1 juni 2016 om 08:09

Tja…

0
Kwouter 1 juni 2016 om 08:10

Goede mindset om zo om te schakelen.

Wel jammer dat hij in de Tour niet voor een ritzege zal blijven gaan. Zou wel mooi op zijn palmares staan.
Zie hem liever juist in de Vuelta voor een podium gaan, ivm de iets mindere tegenstanders dan in de Tour.

Edit; Kan trouwens van de ploeg/sponsoren wel begrijpen dat hij in de Tour voor een kort klassement moet gaan. Vuelta wordt namelijk door het grote publiek bijna niet gevolgd in tegenstelling tot de tour.

0
assen 1 juni 2016 om 08:10

Wat een prof die Gesink – klasse! Nu nog goed presteren in de Tour zoals vorig jaar, en in andere rondjes, en we zijn helemaal gelukkig. :-)

0
Sephiroth 1 juni 2016 om 08:14

Ben benieuwd hoe het uitpakt, ook of het voor kelderman beter uitpakt als hij wat meer schaduwkopman is.

0
rahimns 1 juni 2016 om 08:14

Ik ben er blij mee…. lijkt me een prima oplossing zo. Eigenlijk heeft de bondscoach een probleem voor TLJ zo opgelost De ploeg wilde eigenlijk gewoon dat Robert voor het AK ging en zag die vrijbuitersrol nooit echt zitten. Nu kan Robert dat gaan proberen in de Vuelta en hebben ze daar Kruijswijk die voor een AK kan gaan.

0
maurizio 1 juni 2016 om 08:14

Lammerts is een goeie coach……Helaas nu even niet. Dumoulin en Poels moet hij zeker meenemen. De anderen twee zijn toch maar knechten

0
Orakel 1 juni 2016 om 08:15

Wazig artikel…

" dat hij vooral naar de prestaties van de renners in de eendagsklassiekers zou kijken. Dat de KNWU-bondscoach daar uiteindelijk vanaf is gestapt, blijkt nu".

Oh ja? Op welke basis in de klassiekers dit seizoen zou een selectie van Gesink dan gegrond zijn?

Daarna gaat het over "direct de knop omzetten" terwijl later in het artikel gesuggereerd wordt dat al vóór de hoogtestage besloten is om voor een klassement in de Tour te gaan. Wist Gedink dan al langer dat hij niet naar Rio zou gaan…?

Vooral voor Gesink een jammerlijke samenloop van omstandigheden. Dit zou zijn seizoen moeten worden. Geen gedoe, geen gezondheidsproblemen meer. Goede winter en dan knallen. Jammer dat dit niet zichtbaar is in de resultaten…

0
Plaggie 1 juni 2016 om 08:16

Logische en sportieve reactie. Maakt voor ons hopelijk de Tour weer leuker om te volgen. Komaan Robert.

0
Chaba 1 juni 2016 om 08:17

goed verhaal en realistische benadering van Gesink en ik snap dat TLJ hem voor een Klassement wil laten gaan.
Maar wat bedoelt hij met hij gaat voor klassement en Kelderman ook maar Kelderman heeft een ietwat vrijere rol? betekent dat Kelderman dan niet helemaal voor klassement hoeft te gaan..erm..

0
iwangoeree 1 juni 2016 om 08:20

Gesink heeft altijd grote uitspraken, en presteert maar heel weinig.

0
LaurentJalabert 1 juni 2016 om 08:21

Elk nadeel heb z'n voordeel.

0
Jaizkibel2008 1 juni 2016 om 08:23

Ik vind het van weinig professionaliteit getuigen als je een maand voor de start opeens besluit om voor een klassement te gaan. Als je echt iets wil bereiken dan moet je er obsessief mee bezig zijn.

0
Cyclingbruh 1 juni 2016 om 08:24

@chaba

Ik denk dat Kelderman zijn klassement beetje opdezelfde wijze aanpakt als Atapuma afgelopen giro deed.

0
tendam 1 juni 2016 om 08:29

@jaizkibel2008
De term ‘weinig professionaliteit’ is natuurlijk niet van toepassing op Gesink. Het is ook nooit zeker geweest dat hij alleen voor ritzeges zou gaan. En qua voorbereiding zal er weinig verschil zijn, je moet in beide gevallen hard een berg op kunnen rijden.

0
Hakkie2 1 juni 2016 om 08:30

Prima besluit. Dit is wat Gesink goed kan, waar hij wereldtop in is. En dat zei ik gister al in het TLJ topic: de ploegleiding is nooit gelukkig geweest met de keuze om als rittenkaper te willen gaan. Kelderman is niet betrouwbaar genoeg als enige kopman in de belangrijkste koers van het jaar.

0
rkfiets 1 juni 2016 om 08:31

@iwangoeroe, als je zijn palmares bekijkt, valt dat nogal mee. Verschillende keren top-10 in een grote ronde. Als je zesde in de TdF kan worden, kun je met een beetje meer mazzel ook het podium halen.

0
michielbrands 1 juni 2016 om 08:32

@Jaizkibel2008 tjah hij kan wel obsessief bezig blijven met Rio, maar als je daar niet naartoe mag heeft dat vrij weinig nut. Daarnaast denk ik dat de voorbereiding op Rio qua hoogtestages etc. relatief weinig afwijkt van de voorbereiding op de tour. hij zal vooral iets meer op zijn snelheid hebben getraind, dat hoeft niet per definitie in zijn nadeel te werken in de tour.

0
Komi 1 juni 2016 om 08:32

Helder verhaal van Gesink, geeft zelf ook dat die niet behoren heeft gepresteerd in de Ardennen wedstrijden. Maar is natuurlijk wel teleurgesteld. En ook goede keuze om toch voor het klassement te gaan, en in de Vuelta voor de etappes. Denk ook niet dat Wilco het kopmanschap voor het klassement al kan dragen.

0
Stuntpiloot 1 juni 2016 om 08:32

Knap hoe deze man toch met zijn teleurstellingen om gaat. Ik had zelf ook liever gesink gezien op de OS, maar hij geeft een goede schets van de situatie. Zelf matig voorseizoen dan is het hopen op krediet, wat ik hem wel gegeven had. Maar helaas ben ik geen bondscoach.

0
Scotty 1 juni 2016 om 08:34

@rahimns, +1

Wel m'n twijfels bij een AK voor Kelderman met een ietwat vrijere rol. Beetje vlees noch vis.

Ik denk dat het goed is voor een renner om heel doelbewust een strategie te kiezen. Of het dan zo uitpakt is maar afwachten, dan kan je altijd nog een andere rol pakken.
(In mijn ogen zou hij gewoon moeten meesterknechten voor Gesink trouwens, volgens mij kan hij daar nog genoeg van leren).

0
Turtlehead 1 juni 2016 om 08:36

Hèhè, wat erg voor hem. Nou moet ie tóch voor een klassement rijden. Heel goed, ik vind het veel leuker om iemands plekkie gedurende drie weken te volgen (liefst een beetje vooraan…), dan af en toe een flits te zien.
Maar ik wordt doodmoe van het gezaag van de sportman Gesink. Rijden man, en presteren, zoals vorig jaar, dat is super!

0
F4L 1 juni 2016 om 08:42

Wat houdt die vrijere rol voor Kelderman precies in? Willen ze hem hier mee uit de schaduw houden en hopen dat hij niet onderuit gaat?

0
Arema Pro Cycling Team 1 juni 2016 om 08:43

Wordt dus vechten met Mollema om plaats 8-10…

0
LaurentJalabert 1 juni 2016 om 08:51

@Arema – lekker flauw… Vorig jaar was dat ook niet het geval. Echt zo’n dooddoener die opmerking. Dat zei je waarschijnlijk ook over Kruiswijk.

0
Mountainking 1 juni 2016 om 08:51

Ik dent dat er weinig veranderd is. Na de eerste week wordt de balans opgemaakt. Dan kun je de kopman aanwijzen. Zo’n eerste week is een loterij.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone