Robert Gesink toch voor klassement in de Tour de France
foto: Sirotti
woensdag 1 juni 2016 om 08:05

Robert Gesink toch voor klassement in de Tour de France

Een hard gelag voor Robert Gesink. Nota bene op zijn dertigste verjaardag kreeg hij van bondscoach Johan Lammerts te horen dat hij niet bij de selectie zit voor de Olympische Spelen, ondanks dat hij als enige renner zijn volledige seizoen op Rio af had gestemd. “Dit is een tegenvaller”, bekent hij in De Telegraaf.

Krediet
Tijdens de Ronde van Italië liet Lammerts nog weten dat hij vooral naar de prestaties van de renners in de eendagsklassiekers zou kijken. Dat de KNWU-bondscoach daar uiteindelijk vanaf is gestapt, blijkt nu. Gesink werd op het laatste moment namelijk vervangen door Steven Kruijswijk. De geboren Varssevelder zoekt dat vooral bij zichzelf, vertelt hij in de wakkerste krant van Nederland. “Ik had me inderdaad op de Olympische Spelen verheugd. Het was zeker een circuit dat op mijn lijf geschreven is. Het afgelopen voorjaar heb ik echter in de klassiekers niet gebracht wat er van mij verwacht werd. Daardoor had ik de selectie niet meer zelf in de hand. Ik had op een beetje meer krediet gerekend vanwege mijn prestaties in de eendagswedstrijden in de afgelopen jaren. Al kan ik me voorstellen dat Lammerts nu moeilijk om Kruijswijk heen kon.” De nummer vier van de jongste Giro kon in het eendagswerk de laatste jaren nog niet overtuigen. Kruijswijks beste resultaat is een 59ste plaats in de Amstel Gold Race van 2012.

Klassement in de Tour
Waar Gesink, die op dit moment op een hoogtestage op Tenerife vertoefd, aanvankelijk naar de Tour de France zou afreizen als vrijbuiter en steun voor Wilco Kelderman, richt hij nu toch al zijn pijlen op het eindklassement. De rolwisseling is op verzoek van het ploegmanagement. “De knappe prestaties van Steven (in de Giro d’Italia, red.) zijn voor mij een goede motivatie om in de Tour opnieuw voor een korte klassering te gaan. Steven en ik trainen al vele jaren nauw samen en hebben veel contact. We krijgen allebei grotendeels begeleiding van trainer Louis Delahaije. We weten wat we waard zijn. Voor de hoogtestage op Tenerife hebben we de knoop doorgehakt dat ik opnieuw voor het klassement ga. De zesde plek in de Tour van vorig jaar na een moeizame aanloop, heeft mij aangetoond dat ik nog altijd met de besten kan wedijveren. Het is de bedoeling dat Wilco naast mij ook voor een kort klassement gaat. Al krijgt hij een ietwat vrijere rol.”

Rittenkaper in de Vuelta
Gesink had zijn seizoen volledig afgestemd op de Olympische wegrit, waardoor hij in de Tour zijn diep gekoesterde wens om eens een rit te winnen kon najagen. Dat idee verdwijnt nu nog voor een jaar in de ijskast, al gaat hij proberen in de Vuelta a España te ervaren hoe hij op die manier moet koersen. Het management van LottoNL-Jumbo heeft de Condor van Varsseveld namelijk gevraagd toch als kopman af te reizen naar Frankrijk. “Het is niet alleen een heel andere mindset om als rittenkaper naar de Tour te trekken, het is ook een heel andere koerswijze. De laatste jaren ben ik in alle grote rondes gestart als klassementsrenner. Die omschakeling maak je niet direct. Daarom kan ik me vinden in de vraag van de ploeg. In de Vuelta kan ik later eens kijken hoe die andere rol me bevalt. Ik heb net pas mijn dertigste verjaardag gevierd, dus ik heb nog wel een paar jaren om me volledig op dagsuccessen te richten.”

RIDE Magazine
160 Reacties
Sorteer op:
1 5 6 7
1 juni 2016 20:42
Ieder zn eige meuk zeggen we hier.


Sorry, maar die 6e plaats was natuurlijk een geweldige prestatie.
1 juni 2016 21:48
Kruijswijk had zo maar de giro kunnen winnen. Dat doet geen enkele andere Nederlander hem voorlopig na. Gesink al helemaal niet meer.
Jammer dat Gesink zich richt op het ak. Dat wordt de zoveelste kleurloze top 10, als het allemaal mee zit. Er zijn er minstens 10 beter, maar of ze op de fiets blijven zitten de hele tour, is de vraag. Richten op een rit en Kelderman een kans geven voor het ak, wat nog steeds kan natuurlijk, was in mijn ogen verstandiger geweest. Gesink is geen echte ronderenner.
1 juni 2016 21:51
@Purito Gaat er niet om wat jij liever ziet. Gaat er om wat Robert nastreeft. Die kiest voor een klassement, niet voor ritzeges. Waarbij ik vermoed dat de mannen waar jij aan refereert, niet uit luxe voor ritzeges kozen.
Robert is in zijn specialiteit (klassementen rijden in grote rondes) net geen wereldtop. Niets om je voor te schamen. Waarbij het verschil met de wereldtop zo klein is, dat hij met een eenmalige uitschieter best eens voor een verrassing kan zorgen. Ik betwijfel of de mannen die jij noemt beter zijn. Dat Robert dit jaar nog niet veel heeft laten zien, komt ook omdat hij nog niet in een grote ronde is gestart.
1 juni 2016 21:54
Gesink is geen echte ronderenner.

Klopt, Gesink is meer een sprinter...
1 juni 2016 22:09
Ben je nou zo dom of wil je grappig zijn? Ik hoop voor je het laatste.
Maar waarschijnlijk bedoelde je eendagsrenner en schreef je tijdens het lachen sprinter.
1 juni 2016 22:27
Mijn opmerking was net zo dom als zeggen dat Gesink geen ronderenner is. Gesink heeft een paar mooie eendagskoersen koersen gewonnen. Maar zijn prestaties in grote rondes zijn toch echt niet minder. Hij is daar een subtopper die, mits in vorm, tegen de top aan zit. In eendagskoersen is dat niet anders. GP Quebec en GP Montreal zijn geen Luik en Lombardije.

Edit: ik begrijp overigens wel dat je graag zou zien dat hij er zich meer op zou toeleggen. Wellicht zou hij daar uiteindelijk meer succes in kunnen halen. Dat is echter geen zekerheid.
1 juni 2016 22:28
Ik blijf verschrikkelijk veel waardering hebben voor Gesink en aangezien hij het zelf graag had gewild, had ik hem graag op de OS zien rijden. Het parcours lijkt hem daar toch beter te liggen dan Kruijswijk.
Aan de andere kant is de OS wegwedstrijd nou ook weer niet van zo prestigieus als bijv een grote ronde of het WK, dus als Gesink het hierdoor in de Tour weer goed doet, dan is dat zo'n voordeeltje dat elk nadeel hep.
1 juni 2016 22:44
Lucky
Ik vind het dommer om te zeggen dat Gesink een sprinter is dan een eendagsrenner hoor...
Maar gelukkig begrijp je precies wat ik bedoel, gezien je edit.
2 juni 2016 00:46
Mooi! Als er een kans is, altijd er voor gaan.

Off: cyclingfever heeft Slagter, Langeveld en Van Baarle voor de Tour staan bij Cannondale. Heb daar nog niets over gehoord verder. Weet iemand hoe cf daar bij komt? (Of heb ik iets gemist...procyclingstats geeft ook geen uitsluitsel)
2 juni 2016 04:32
@ Laurent Jalabert, Ok, helder nu, neem mij niet kwalijk dan. Duidelijk een misverstand trouwens. Het ging mij in die post niet om de wel/niet selectie van Gesink maar alleen om verschillende commentaren over zijn minder/amper presteren in voorgaande jaren waarin ik de tegenslagen die hij te verduren kreeg miste. Nu wat betreft dit jaar heeft Gesink niet gebracht wat zou moeten, geen twijfel. Wat niet wegneemt dat ik een voorlopige selectie met 5,6 kandidaten meer op zijn plaats vind om dan een definitieve selectie kort voor 18 juli bekend te maken.
1 5 6 7

Reacties zijn gesloten.