Gerrans: “Porte vroeg mij of ik het team wilde versterken”

Gerrans: “Porte vroeg mij of ik het team wilde versterken”

foto: Sirotti

woensdag 20 december 2017 om 15:59

Al vroeg in het seizoen was duidelijk dat Simon Gerrans niet zou verlengen bij Orica-Scott. Komend seizoen verkast hij naar BMC. In gesprek met Cyclingnews vertelt hij over de overstap en zijn rol binnen de Amerikaanse ploeg.

Ondanks een vertrek zonder enig kwaad bloed, wil hij niet al te veel kwijt over de reden waarom hij Orica-Scott verlaat. “Ik focus mij liever op de toekomst met BMC. Het was tijd voor verandering. Ik zag dat en het management zag dat ook. We waren blij om beide onze eigen weg in te slaan”, legt hij uit. Wat zijn plannen voor het komende seizoen waren wist hij toen zelf ook nog niet. “Ik dacht na over stoppen. Ik wist zeker dat ik niet door zou gaan met Orica maar ik had verder geen plannen.”

Een aanbieding van landgenoot Richie Porte bood toekomstperspectief. Na de positieve test van Samuel Sánchez was de 32-jarige klassementsrenner op zoek naar een ervaren wegkapitein. “Ik hield alle opties open en toen kwam dit op het pad. Richie benaderde mij of ik bij het team wilde aansluiten om hem te helpen. Hij zag dat ik geïnteresseerd was dus toen betrok hij het management erbij. Het was een voor de hand liggende keuze na Orica-Scott”, stelt Gerrans.

Doelen in 2018
Bij zijn nieuwe werkgever zal de voormalige Australisch kampioen op de weg vooral Porte ondersteunen. “Ik krijg bepaalde doelen maar die draaien allemaal rondom het helpen van Richie. Dat begint in Januari bij de Tour Down Under. Daar willen we zijn titel gaan verdedigen. Het weekend daarna mag ik voor mijn eigen kans gaan tijdens de Cadel Evans Great Ocean Road Race”, vertelt hij.

Tijdens de heuvelklassiekers kan hij wellicht ook een keer zijn eigen kans grijpen. Al is Dylan Teuns gedurende die periode de absolute kopman. “Dat is echt heel belangrijk. Je kan niet met twee jongens tegelijk proberen een race te winnen. Het hele team, sterker nog, de hele organisatie moet achter je staan als je wil winnen. Daar mag ik gaan helpen”, stelt hij.

Naast de ondersteunende rol tijdens de koers wil de 37-jarige Australiër vooral zijn ervaringen delen met het team. “Ik heb in verschillende rollen voor verschillende teams gekoerst. Ik hoop die ervaring goed te kunnen benutten. Tevens kan ik ook mijn eigen bijdrage leveren aan de WorldTour punten. Ik koers nog altijd op een hoog niveau. Ik heb niet het gevoel dat ik iets moet bewijzen. Ik heb al zo veel behaald in mijn carrierè, meer dan ik had gedroomd. Ik maak gewoon het beste van de huidige situatie.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

tdcbolide 20 december 2017 om 16:06

Dus geen extra pion voor Van Avermaet?

0
west 20 december 2017 om 16:15

Typisch een renner die ervaring heeft met andere renners ondersteunen.

0
WernerFranke 20 december 2017 om 16:38

“versterken”
Yeah, right.

0
theking 20 december 2017 om 16:47

Staat toch echt bekend als een renner die enkel voor zichzelf koerst. Lijkt me nou niet echt geschikt als wegkapitein.

0
dikkechaap 20 december 2017 om 16:48

Ik heb altijd het gevoel dat hij te weinig heeft gewonnen. Een aantal keer op cruciale momenten gevallen.

0
Zjoske 20 december 2017 om 17:08
Quote:
Je kan niet met twee jongens tegelijk proberen een race te winnen.

Toch heb je dit heel vaak geprobeerd samen met Matthews. WK 2015 en Amstel Gold Race 2016 om maar 2 voorbeelden te noemen. Waarschijnlijk had hij dit inzicht toen nog niet.

0
De Brigadier 20 december 2017 om 18:27

Gerrans meer verschillende monumenten gewonnen dan Valverde, GvA en Sagan, bijvoorbeeld. Meer dan genoeg. En van de slechts 4 renners van deze generatie met twee of meer (Cancellara, Boonen, Gilbert).

Wel vaak geblesseerd geweest maar dat verdoezeld zijn reeds groteske erelijst enkel. Ondertussen prima wegkapitein. Wordt een leuk Australisch NK met het ijzersterke BMC trio (met ook nog de huidige kampioen), een zeer degelijk Sunweb (vooral als Matthews eens start) en een breed maar kopmanloos Mitchelton (zal vermoedelijk vooral van comeback kid Meyer moeten komen).

0
Mathieu Moller 20 december 2017 om 18:51

@De Brigadier
Haig en misschien Howson kunnen het heuvelachtige parcours van het Australisch kampioenschap volgens mij ook wel aan.

0
Titaantje 20 december 2017 om 18:56

Daniel Martin, Kristoff en Degenkolb wonnen ook al 2 monumenten

0
ifor 20 december 2017 om 22:10

Gerrans die voor Teuns gaat rijden? Ik geloof er helemaal niets van!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone