Gerben de Knegt roept Mathieu van der Poel officieel op voor WK MTB
Foto: Orange Pictures
dinsdag 20 juni 2017 om 22:21

Gerben de Knegt roept Mathieu van der Poel officieel op voor WK MTB

Bondscoach Gerben de Knegt heeft Mathieu van der Poel officieel geselecteerd voor het wereldkampioenschap mountainbiken marathon. Aanstaande zondag vindt het WK plaats in het Duitse Singen.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van der Poel mist wel het NK op de weg. Het WK op de mountainbike is een bewuste keuze geweest, gaf hij eerder al aan in gesprek met WielerFlits. “Ik geef mezelf daar meer kansen om te winnen, dan op het Nederlands kampioenschap op de weg. Ik heb er vertrouwen in dat ik wel geselecteerd zal worden”, vertelde hij half mei.

In totaal heeft De Knegt veertien renners en rensters onder zijn hoede. Zij hebben zich weten te kwalificeren, of zijn door bondscoach geselecteerd, zoals Van der Poel. Ook de bekende namen van Marc de Maar en Jasper Ockeloen behoren tot de selectie. Hans Becking is de regerend Nederlands kampioen mountainbiken.

Nederlandse selectie voor het WK MTB Marathon (25 juni, flag-de Singen)
Mannen
Mathieu van der Poel
Hans Becking
Marc de Maar
Jasper Ockeloen
Bas Peters
Rob van der Werf
Roel Verhoeven
Robbert de Nijs
Bart Classens
Thom Bonder
Tim Smeenge

Vrouwen
Hielke Elferink
Laura Turpijn
Linja de Jonge

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
21 juni 2017 10:29
@ Pietertje, volgens spreekt niemand hier negatief over MTB, maar als een Marc de Maar na een wegcarriere van 10 jaar binnen een jaar in een WK selectie kan rijden zegt dit wel iets over het niveau. Ik denk dat het onmogelijk is om het andersom te doen, dat je 10 jaar MTB rijden je binnen een jaar in de WK op de weg selectie rijdt.
21 juni 2017 10:40
FF over de geplaatste foto, weet iemand of MvdP idd op een Fully rijdt met de marathon (alle wedstrijden)? Zo te zien aan zijn stuurbord wel, maar kan iemand dat bevestigen svp?
Volgens wat ik zie aan wat en waar MvdP rijdt, doet hij de dingen die hij leuk vindt en gaat hij niet voor UCI punten. Dit is wat hij leuk vindt iig.
En over het niveau en het verschil van de wegrenners tov andere disciplines. Er is geen wegrenner zonder specifieke training die mee kan komen met de top van een andere discipline, en dat geldt andersom ook. En dat maakt het nu net zo leuk, dat er mannen zijn die dit proberen. Het geeft stof tot discussie en wederzijds respect voor elkaars specifieke onderdeel.
Ik geniet er iig van dat er mannen zijn met uitzonderlijke talenten die er in alle onderdelen waar ze in startten met wat extra training, toch goed presteren.
Maar MTB XC en Word tour op de weg zijn geen vergelijk vwb deelnemers onderling.
Sagan was vorig jaar ook niet zonder extra training op de MTB naar Rio afgereisd (gelukkig:-) )
21 juni 2017 10:50
@Thailand: ik denk dat je gelijk hebt. Aan de andere kant zie ik wel jongens die 10 jaar MTB rijden en vervolgens na overstap op de weg de Giro winnen of wereldkampioen worden en niet andersom. Maar het maakt mij niet uit. De weg heeft meer geld en is in dat opzicht professioneler, de toewijding bij de mountainbikers is niet minder. De top van de MTB is, net als bij de weg, natuurlijk van een onwaarschijnlijk hoog niveau. Allebei prachtige sporten.
21 juni 2017 10:58
@ achtpuntes

Je hebt het er maar moeilijk mee, ik ben gewoon eerlijk, maar ga echt niet googlen op andere reacties, om dan mijn gelijk te halen, zielig.
21 juni 2017 10:58
@dupouey: +1, en sterker nog: de XCO top heeft intrinsiek ws meer fysiek talent voor sporten op 2 wielen, maar passen niet in de wegwielrennerij. Toch een conservatieve wereld geregeerd door oude ego's waar ploegtactiek het individu overstijgt.
21 juni 2017 11:11
@ Plavka:
maar ik heb wel gelijk. als je dat zielig vind, mij best.
21 juni 2017 11:21
@Plavka Het is gewoon ridicuul om andermans levenskeuzes te veroordelen. Is een fulltime baan en / of eigen zaak tegenwoordig de maatstaf om maatschappelijk geaccepteerd te worden? Wat is volgens jou überhaupt de definitie van "een fatsoenlijk leven"?
Ik heb ook een fulltime baan, maar ik train ook 20 uur per week. Ik zit namelijk liever op een zadel dan op een verjaardag. Het interesseert me geen fluit of ik voldoe aan sociale wormen en maden. Ik besteed namelijk 24 uur per dag aan dingen die ik leuk vind. Ik gok Bas Peters ook.
Dat mensen zoals jij hem diskwalificeren zegt meer over jou dan over hem.
21 juni 2017 13:03
Mannen in de mtb marathon zijn sowieso zeer zelden full prof. Daar zit het geld niet, de ploegen zijn kleiner en, eerlijk is eerlijk, de top in de marathon redt het zelden op xco elite niveau. Uiteraard zijn er jongens als Lakata en Sauser geweest, maar de huidige lichting is echt gewoon zwakker. Niets mis mee: vergelijk het met langebaanschaatsen vs marathonschaatsen. VDP moet dit dan ook kunnen winnen zonder pech. De omlopen zijn wat minder technisch dan in de WC XCO en het tempo ligt gewoon wat lager. Strijd over mtb vs weg is zinloos. Ik zie het maar zo: Schurter zou met focus top 10 in grote ronde kunnen rijden, Dumoulin rijdt never nooit top 10 in een mtb xco wereldbeker. Andere disciplines die hier en daar tegen elkaar aan schurken.
21 juni 2017 17:18
Ik vind het anders heel knap dat Bas Peters bij deze selectie zit. Ik heb hem nog zien strijden met Brentjes, Tjallingii en hoe heet die man die gepakt is ook alweer Bakker? Dat waren altijd topduels. Respect dus voor Bas dat hij er nu nog steeds bij zit.
22 juni 2017 08:36
Als algemeen punt:
Ik vind dit een erg leuk nieuwsbericht omdat ik het mooi vind dat er nieuws komt over het MTBen, echter ben ik van mening dat je of:
a) consequent de selecties van de Nederlandse MTB selecties en hun prestaties moet vermelden.
b) geen nieuws over MTB selecties moet vermelden en dus ook niet als toevallig vdP geselecteerd is.
Aangezien je er volgens mij voor kiest dat de sport volwaardig is, en dus volwaardig is zowel met als zonder van der Poel of dat je zegt dat dit niet zo is en dan is het daarmee ook minder interessant als VdP mee doet. Ik heb een beetje moeite met aandacht voor een sport alleen als er bepaalde deelnemers uit een andere discipline meedoen, je ziet dit met skeeleren vaak ook als er bepaalde schaatsers meedoen, of met sommige wielerkoersen als ineens Sven Kramer mee fietst.

@Tom Rey
Volgens mij werkt het (relatief) simpel in het wegrennen/veldrijden valt gewoon beduidend meer geld te verdienen waardoor de beste MTBers vaak hun geluk ook gaan beproeven op de weg in het veld omdat daar een betere boterham valt te verdienen. En daardoor kunnen de betere weg/veld renners met goede stuurmanskunsten/fietsbeheerstechniek ook vice versa in het MTBen goed meekomen.

Het grote probleem van de mountainbikesport is gewoon dat het enorm moeilijk goed in beeld te brengen is als "totaal" wedstrijd, waardoor het "marketing technisch" een minder aantrekkelijke sport is en er daarom ook minder geld valt te verdienen.

Door te zeggen dat het niveau van het MTBen laag is doe je allen wel (erg) te kort, uiteindelijk is het ook bij MTBen de conditie/het vermogen wat de doorslag doet geven, en is het dus niet raar dat de supertalenten als Sagan & van der Poel ook in het MTBen met de allerbeste mee kunnen doen.

@Thailand Marc de Maar is een renner die al jaren MTB wedstrijden rijdt en ook op (top)niveau naast zijn weg carriere, het is zeker in het geval van de Maar allesbehalve dat hij "ineens" bij de selectie zit

Reacties zijn gesloten.