Thomas kan ‘spelen’ in derde Giro-week: “We moeten Arensman en De Plus gebruiken”

Thomas kan ‘spelen’ in derde Giro-week: “We moeten Arensman en De Plus gebruiken”

foto: Cor Vos

dinsdag 23 mei 2023 om 07:15
Interview

Geraint Thomas staat na twee weken Giro d’Italia 2023 op een tweede plek in het klassement, nadat vroege vluchter Bruno Armirail het roze van hem overnam in de rit van afgelopen zaterdag. Dat was niet direct de bedoeling, maar veel maakt het volgens hem niet uit. “Al verwacht ik dat de verschillen voor de klimtijdrit niet groot zijn”, vertelt hij in een digitale persconferentie waar WielerFlits bij was.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Het lijkt al bijna vergeten, maar een week geleden stond de rustdag wars van de corona-ellende met de opgave van topfavoriet Remco Evenepoel als hoogtepunt. Hoe anders is dat zeven dagen later, beaamt ook de Welshman. “Angst is veel gezegd, maar we zijn ons er zeker van bewust en doen nog altijd ons uiterste best om overal vandaan te blijven en de kleine dingen goed te doen. Ook al lijkt dat soms onbelangrijk. Maar we moeten alles ertegen blijven doen. Het is zonde dat jongens door toedoen van corona er niet meer bij zijn. Hopelijk volgt niemand meer deze week.”

Wat wel opviel in de tweede week, is de vermeende wapenstilstand tussen de overgebleven favorieten. “Dat is een moeilijke”, vindt G. “Ik ben daar zelf ook een beetje over teleurgesteld. Ik had mezelf graag eens getest tegen de andere mannen. Op papier zijn er wel kansen geweest, maar dan zaten de omstandigheden niet mee. Denk aan de tegenwind op de Gran Sasso in rit zeven. Én: op tv lijkt het er soms makkelijk uit te zien, als we breeduit over de weg rijden. Maar dan rijden we nog steeds driehonderd-hoog of vierhonderd-laag aan watts. Het basisniveau in het peloton ligt vandaag de dag gewoon veel hoger dan het ooit geweest is”, legt Thomas uit.

Thomas droeg al enkele dagen de roze trui – foto: Cor Vos

Toch verwacht hij ook geen gekke aanval zoals die van Chris Froome in 2018. “Dat was echt superzeldzaam. Natuurlijk is wielrennen uiteindelijk entertainment. Maar voor ons renners draait het nu eenmaal ook om winnen. Je wilt geen energie verspillen. Kijk naar Richard Carapaz vorig jaar. Die kwam in de slotweek tekort, omdat hij gekke aanvallen deed wanneer hij maar kon. Ik wil ook zeker koersen, maar niet puur ter vermaak om me vervolgens op te blazen en iemand anders te zien profiteren. Ik heb het voor deze Giro moeilijk gehad. Ik ging erin om zo weinig mogelijk tijd te verliezen en ik hoopte op mijn best te zijn in week drie. Dat gaat dan weer beter dan verwacht.”

Loodzware slotweek
Wielerfans hoeven volgens de kopman van INEOS Grenadiers niet lang meer te wachten op spektakel. “Zeker niet. We krijgen drie aankomsten bergop en een superzware tijdrit. Mensen móeten het proberen. Hoewel we niet aan de leiding staan, ben ik wel de best geplaatste klassementsrenner. Het initiatief om aan te vallen ligt bij mijn concurrenten, omdat ze moeten proberen tijd terug te winnen. Wij hebben onze eigen manier met hoe we de Giro verder willen aanpakken. Daar hebben we goed over nagedacht. Hopelijk werpt dat zijn vruchten af.”

Lees ook:
Giro 2023: Voorbeschouwing etappe 16 naar Monte Bondone – Erop of eronder?

In de jacht op het roze kijkt Thomas vooral naar João Almeida en Primož Roglič. “Zij staan nog altijd het dichtste bij mijn positie en zijn zodoende nu het grootste gevaar. Maar ik vlak ook Damiano Caruso niet uit. Hij is heel constant en heel ervaren, net als ikzelf ben. Hij is niet de meest explosieve renner, maar Caruso is er wel altijd. Hij maakt ook een sterke indruk. Hij is vaker dichtbij de eindzege geweest, dus we moeten oppassen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat iedereen die in en rond de top-10 staat, nog gevaarlijk is. Er kan nog heel veel veranderen in de slotweek.”

Zaterdag valt het klassement in een definitieve plooi met – als het doorgaat – de individuele klimtijdrit naar Monte Lussari. Thomas verwacht niet dat de Giro voor die chrono al beslist is. “Ik denk dat de top van het klassement dan nog best dicht bij elkaar zit. De volgende dagen zullen dat uitwijzen, maar ik denk dat het hier en daar slechts gaat om een handvol seconden, als het gaat om tijdwinst in de bergritten. Of ik vertrouwen heb in die tijdrit tegen Roglič? Zeker, hopelijk pakt hij geen minuten op mij tot die tijd. Maar ik weet zeker dat hij hetzelfde over mij zal zeggen.”

De Plus (rechts) is een belangrijke pion voor Thomas en INEOS Grenadiers – foto: Cor Vos

Tactisch steekspel
Jumbo-Visma is als enige ploeg nog compleet en UAE Emirates raakte alleen Alessandro Covi kwijt. INEOS Grenadiers verloor Filippo Ganna (corona) en Tao Geoghegan Hart (valpartij) en bovendien werd de gekwetste Pavel Sivakov kansloos voor het klassement na diezelfde val met Hart. Toch hebben de Britten met Thymen Arensman (negende) en Laurens De Plus (tiende) nog twee renners in de top-10, in tegenstelling tot Jumbo-Visma en UAE Emirates. We zagen Arensman al zijn plan trekken in de ingekorte rit naar Crans Montana. Een factor in de slotweek?

“Absoluut!”, stelt Thomas. “Het zijn kaarten die wij nog altijd in onze hand hebben en we zullen zeker elke manier bekijken waarop wij hen kunnen gebruiken in ons voordeel. Thymen en Laurens rijden heel erg goed deze Giro. Natuurlijk zijn Roglič en Almeida ook heel sterk. Maar de best geplaatste renners onder hen zijn denk ik Brandon McNulty (Diego Ulissi en Davide Formolo staan wel nog voor hem, red.) en Sepp Kuss. Tactisch gezien kunnen ze daar dus moeilijker mee spelen dan dat wij dat kunnen. Dus ja, Arensman en De Pluski moeten we zeker gaan gebruiken.”

Lees ook:
Thymen Arensman voelt zich beter worden: “Kijk uit naar heel zware slotweek”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Rode_Rick 22 mei 2023 om 17:59

Hadden ze al veel eerder moeten doen. Nu hebben ze mooi gewacht tot Roglic heeft kunnen herstellen

5
Kopinkas 22 mei 2023 om 19:35

’t Is veelzeggend genoeg dat de ‘G’ die tot nu toe het meeste indruk gemaakt heeft, luistert naar de naam Derek Gee.
Drie tweede plekken voor Gee tot nu toe. De kans dat het ook voor ‘G’ bij een tweede plek blijft, lijkt me groot.

4
go Ineos 22 mei 2023 om 18:27

Ik denk dat Roglic zeker de eerste twee weken niet geweldig was, het was misschien verstandig om het eens te proberen. Hart was zeker de eerste twee weken beter dan G geweest en die was dan de uitgesproken persoon daarvoor. Hopelijk kan G nog een aantal seconden pakken deze week en dan een fantastische tijdrit rijden.

2
Reusjen 23 mei 2023 om 00:18

Na zijn valpartij zou dat zo kunnen zijn, maar op de enige berg waar de klassementsmannen doorgereden hebben maakte Roglic de meeste indruk. Dus op basis waarvan was Roglic de mindere?

0
Lalsacien 23 mei 2023 om 07:10

@Reusjen de tijdritten?

1
Cycling 23 mei 2023 om 09:06

@Lalsacien Als je de 2 tijdritten van Almeida, Thomas en Roglic bekijkt, gaat het om enkele seconden verschil. Almeida de sterkste in de 1e en Thomas in de 2e. Roglic beide keren als 2e van deze 3. Hoe in hemelsnaam kan iemand dan zeggen dat 1 van de 3 de sterkste is op basis van de tijdritten

0
Romāns Vainšteins 23 mei 2023 om 10:11

Wat je wel voorzichtig stellen kan is dat naast zijn op bovenlip het met de tijdrit bergop van Almeida ook snor zit. Op hem zal Roglic tijd moeten pakken via een aanval.

0
Cochise 22 mei 2023 om 23:12

Met “gebruiken” bedoelt hij waarschijnlijk: kilometerslang doelloos aan de kop van de favorietengroep sleuren? Of gaat Ineos eens écht iets tactisch verzinnen.

2
Romāns Vainšteins 22 mei 2023 om 18:18

Gaan ze niet doen ben ik bang, het sky dna van bergop watteren zit er nog stevig in. Jammer wel want met name Arensman is echt wel een linke gast, sluit maar eens uit dat hij ineens een grote blijkt te zijn

1
Reusjen 22 mei 2023 om 18:28

Hij zegt toch ook dat het vooral van de anderen moet komen. Thomas doet niets tot hij achterstand heeft. En ook dan doet hij waarschijnlijk niets…

3
Ouwe Taaie Bask 22 mei 2023 om 21:09

De tijd van spelen is nu wel voorbij toch?
Of is het spel deze keer: een GT winnen met een zo laag mogelijk wattage? Man man man, m’n schoonmoeder kon haar karretje nog wel aanhaken zei ze.. en ik geloof haar ook nog!

1
Lars Maden 22 mei 2023 om 18:31

Beetje de Giro van de armoede tot dusver. Hopelijk vanaf morgen wat spektakel.

0
Rulifaller 22 mei 2023 om 21:54

Als je ervan uitgaat dat de verschillen voor de TT klein zullen zijn, dan ga je er dus vanuit dat iedereen lekker blijft zitten tot die tijd. Want het parcours is zo lastig dat er bij een aanval echte verschillen zullen ontstaan.

Ik vrees dat de komende drie etappes nog weinig gaat gebeuren. Hoogstens de laatste en zwaarste rit. Maar dan doen ze waarschijnlijk weer niks omdat ze bang zijn voor de TT de dag erna…

0
Rulifaller 22 mei 2023 om 21:54

Als je ervan uitgaat dat de verschillen voor de TT klein zullen zijn, dan ga je er dus vanuit dat iedereen lekker blijft zitten tot die tijd. Want het parcours is zo lastig dat er bij een aanval echte verschillen zullen ontstaan.

Ik vrees dat de komende drie etappes nog weinig gaat gebeuren. Hoogstens de laatste en zwaarste rit. Maar dan doen ze waarschijnlijk weer niks omdat ze bang zijn voor de TT de dag erna…

0
jappe666 23 mei 2023 om 10:24

Als dat écht hun plan is om hun overtal uit te spelen, vraag ik mij af waarom ze Arensman gewoon op het wiel van Kämna lieten zitten tot ze beiden uitzakten in die eerdere ontsnapping, ipv vol door te rijden terwijl TJV in de achtervolging moest. Ze waren toen weg met een man of 12 als ik mij goed herinner, als ze daarin perfect zouden ronddraaien (wat ze oorspronkelijk deden, muv Arensman) dan hadden ze TJV helemaal kunnen uitroken…

0
fietsvriend 23 mei 2023 om 10:36

Misschien.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone