Geraint Thomas: “Ik ben niet bang voor Roglic en Evenepoel in de Giro”

Geraint Thomas: “Ik ben niet bang voor Roglic en Evenepoel in de Giro”

foto: Cor Vos

vrijdag 5 mei 2023 om 08:45
Interview

Geraint Thomas heeft in de eerste maanden van dit seizoen alles in het werk gesteld om in de Giro d’Italia op topniveau te zijn. Topresultaten zaten er tot nu toe nog niet in voor de Welshman, die een van de kopmannen van INEOS Grenadiers is in Italië. “Er zijn zeker kansen om Primož Roglič en Remco Evenepoel te verslaan”, is hij hoopvol.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Dat de kopmannen van Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step voor een andere aanloop kiezen naar de Giro, doet Thomas niets. “Ik kijk niet echt naar wat anderen doen en welk programma zij rijden. Ik focus mij op hoe ik in de beste vorm aan de start kan staan, en wij denken dat de route via de Tour of the Alps de beste was”, vertelt hij.

“Ik ben niet bang voor ze, maar ik weet wel dat zij zeker de twee sterkste renners gaan zijn”, is de Tourwinnaar van 2018 realistisch. “Zeker na wat ze dit jaar al hebben laten zien, en ook de afgelopen jaren. Ze zijn super sterk, maar we hebben wel een goede kans om ze te verslaan.”

Vorig seizoen reed Thomas in de schaduw van het titanenduel tussen Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard naar een derde plaats in de Tour de France. Verwacht hij dat de Giro op eenzelfde scenario uitdraait, waarin hij toekijkt hoe twee toppers elkaar bestrijden? “Dat weet ik niet. We gaan wel zien hoe het uitdraait. Het peloton is tegenwoordig zo sterk, dat er veel meer jongens zijn die een rol kunnen gaan spelen. Dat moeten we gaan zien.”

Lees ook:
Slotweek Giro intrigeert Tao Geoghegan Hart: “Onmogelijk om te winnen als je dan niet top bent”

Met horten en stoten
Met een 88e plaats in de Tour Down Under en een 45e plaats in de Ronde van Catalonië maakte Geraint Thomas nog niet bepaald indruk in 2023. “De eerste maanden van het jaar gingen wat met horten en stoten, wat betreft het trainen. Dat kwam door wat gezondheidsproblemen. Maar het gaat goed nu en ik heb hard gewerkt. Ik heb met plezier getraind en mezelf tot het uiterste gedreven”, vertelt hij over zijn voorbereiding.

Dat goede resultaten uitbleven in de eerste maanden van het jaar, baarde Thomas geen zorgen. “Nee, niet echt. Het is natuurlijk niet ideaal, maar ik ken mezelf best goed nu, na 17 jaar als profwielrenner. Je moet mentaal sterk blijven, je eigen ding blijven doen en controle hebben over de dingen waar je controle over kán hebben. Je moet je geen zorgen maken over iets waar je geen controle over hebt.”

Laurens De Plus, Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart – foto: Cor Vos

De laatste wedstrijdprikkel haalde Thomas in de Tour of the Alps. Na drie weken op hoogte in de Sierra Nevada volgde een vijftiende plaats in het eindklassement, in een helpende rol voor Tao Geoghegan Hart (die de rittenkoers won, red.) en Pavel Sivakov. De Welshman kon zich vinden in die rol, vooral omdat hij de Tour of the Alps gebruikte als voorbereidingskoers op de Giro.

“Mijn vorm is al een stuk beter geworden”, zo vertelde hij. “Die vorm is nog niet echt 100%, maar dat hoeft ook niet slecht te zijn. Vooral als je kijkt naar de Giro, waar het zwaartepunt ligt in de laatste week. Dat gaat hoe dan ook heel zwaar worden.”

Hart: “Geraint kan toewerken naar één specifiek doel”

“Geraint heeft geen geweldige start van het seizoen gehad, maar hij heeft in de Tour of the Alps laten zien hoe goed hij nu al rijdt. Hij is echt aan het bouwen richting zijn hoofddoel”, vertelt Tao Geoghegan Hart over zijn ploegmaat en medekopman in de Giro.

“Het belangrijkste voor Geraint is dat hij altijd één specifiek doel heeft, en ik heb nog nooit meegemaakt dat hij dat doel niet behaalde of er niet stond”, legt hij uit. “Ik denk echt dat hij op de goede weg is. Het niveau lag super hoog in de Tour of the Alps en ik kijk ernaar uit om straks drie weken met hem te gaan koersen.”

Lees ook:
Giro 2023: De deelnemers en rugnummers

Dit artikel delen:

17 Reacties

Titaantje 1 mei 2023 om 16:17

Ik zie Geraint nog wel als favoriet voor de 3e plek. Heeft een wat lastige start gehad, maar het aantal tijdritkilometers speelt hem in de kaart. En hij is taai, je krijgt hem er bergop echt niet makkelijk af. Het zal Rev en Rog vast lukken, maar het is maar de vraag of de rest hem er ook zomaar af krijgt. Ik denk niet dat dat constant lukt.

3
Rode_Rick 1 mei 2023 om 16:35

Dit klinkt wel als het recente Ineos in de Tour. “We gaan voor de winst, maar we riskeren er niks voor en als we aan het einde 3e zijn dan zijn we hardstikke blij”

3
Marik 1 mei 2023 om 07:57

Het is ook overdreven om bang voor iemand te zijn. Als Thomas maar wel beseft dat hij die 2 gewoon niet kan volgen.

2
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 1 mei 2023 om 09:36

Thomas & Ineos hoeven inderdaad niet bang te zijn. Je hebt twee sterkere tegenstanders (op papier). Ze moeten dus als collectief slim en sluw rijden. Het is niet onmogelijk.

2
Aerts 1 mei 2023 om 19:08

Snap ik. Voor die 2 surfen ben ik ook niet bang.
Ze fietsen alleen wel veel harder dan G en ik.

1
Zen Hooligan The Shakra Jugend 12 mei 2023 om 23:38

Dat gevoel is wederzijds lijkt me

0
Zen Hooligan The Shakra Jugend 12 mei 2023 om 23:39

Als in: zij zijn ook niet bang voor jou

0
go Ineos 1 mei 2023 om 10:35

Kom op G. Je hebt best kans, maar als het niet lukt moet je ook Hart kunnen helpen, want dat lijkt me buiten die twee de sterkste van het peloton

-1
Sander van der Sluis 1 mei 2023 om 18:46

Tegen wie heb je het?

1
Pizzi 1 mei 2023 om 18:56

Tegen G, dat lijkt me vrij duidelijk ;)

0
Posterix 1 mei 2023 om 17:37

Ik zou wel ff uitkijken voor Roglic… die ligt zo weer op zijn plaat, dus beter rij je elders of voor hem in het pak.

-1
dakraamflats 1 mei 2023 om 08:19

Hij zegt twee dingen: ze zijn de sterksten, en we kunnen ze verslaan. Eeeehhhh?
Zou verder prachtig zijn, Thomas en Hart in topvorm. Ineos gaat de sleutel zijn deze giro, om witje kapot te krijgen. Ik weet al wel wie er uiteindelijk mee heengaat…

-7
Deef Dubbelzwammer 1 mei 2023 om 08:31

“witje kapot”, waarover heb je het toch, man. Ga jij je dakraam maar herstellen.

3
dakraamflats 1 mei 2023 om 08:56

Ik wacht even op de reactie van Marik op jouw ‘reactie’.

-7
Marik 1 mei 2023 om 09:04

Ik ben het volledig eens met Deef, het is een vreemde reactie.

1
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 1 mei 2023 om 09:33

“Helemaal kapot zitten / gaan” ” je tegenstander kapot rijden” dat zijn volgens mij gewone uitdrukkingen in het wielrennen. Mooie, beeldende uitdrukkingen ook, vind ik.

-1
hjjanssen1973 1 mei 2023 om 10:00

Eens. Ik zie Thomas wel volgen en dan ergens tussen 3-5 AK eindigen. Genoeg puntjes voor mijn ploegie. Hart is volgens mij beter dan Thomas. En Arensman komt er doorheen deze Giro, maar pas op het eind. Wordt een geweldige klimtijdrit!

1

Headlines

Populair

Materiaalzone