Gent-Wevelgem eert slachtoffers Eerste Wereldoorlog met drie halfverharde stroken
De bekende scherprechter in Gent-Wevelgem: de Kemmelberg - foto: Sirotti
donderdag 24 november 2016 om 10:46

Gent-Wevelgem eert slachtoffers Eerste Wereldoorlog met drie halfverharde stroken

Gent-Wevelgem kent een kleine parcourswijziging in 2017, maar mogelijk wel eentje met grote gevolgen. In en rond Ploegsteert zijn de zogenoemde Plugstreets toegevoegd: drie halfverharde stroken in de buurt van het slagveld in de Eerste Wereldoorlog.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Verbinding tussen sport en het verleden
In en rond Ploegsteert liggen nu diverse begraafplaatsen van geallieerde soldaten, waarvan er tijdens de Eerste Wereldoorlog zo’n 600.000 in de Belgische Westhoek sneuvelden. De passage over de halfverharde wegen ligt tussen de eerste en de tweede beklimming van de Kemmelberg. “Door de Plugstreets mee op te nemen in het parcours wordt er opnieuw gestreden, zij het dan gelukkig met de fiets. Daarnaast brengen wij hommage aan de slachtoffers en kan de televisiekijker op gepaste wijze de gesneuvelden gedenken. Laten we nooit vergeten hoe zij voor ons streden!”, vertelt koersdirecteur Hans De Clercq.

Parcourswijziging ter nagedachtenis van de Kerstbestanden
“Het gaat hier over drie stroken, halfverharde wegen of anders genaamd Green Roads, met een totale afstand van 5,2 kilometer”, legt De Clercq uit. “De eerste twee stroken zijn licht hellend en bevinden zich in open vlakten waar de wind vrij spel zal hebben. Aan de ingang van de tweede strook ligt het Christmas Truce Monument, dat de symboliek van de Kerstbestanden in 1914 weergeeft. Het inpassen van deze strook tussen de twee Kemmel-beklimmingen, zal voor bijkomende nervositeit zorgen. Er zal minder mogelijkheid zijn om te recupereren. De wedstrijd zal hier niet gewonnen worden, maar het kaf zal verder van het koren worden gescheiden.”

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
24 november 2016 11:03
Klinkt goed! Zal zeker spektakel opleveren, maar wel lastig om een peleton zonder kleerscheuren over zulke wegen te krijgen.
24 november 2016 11:04
"In en rond Ploegsteert zijn de zogenoemde Plugstreets toegevoegd....." Plugstreet is gewoon een Engelse verbastering van Ploegsteert. Zie http://www.plugstreet1418.be. In normaal NL: een slechte landweg of boerenweggetje.
24 november 2016 11:19
Mooie kleine aanpassing in de koers waar het 1e wereldoorlog-thema niet prominent genoeg kan zijn, 88 x belangrijker dan wie er starten en hoe de koers nou precies verloopt. Beter was nog geweest dat de 1e Kemmelomloop er hiervoor uitgehaald was en er nog wat unieke kilometers ingestopt waren, Gent Wevelgem is tegenwoordig met Paris Roubaix de meest onderscheidende keienkletser en heel veel mooier dan dat gedraai- en keer daaro verderop in Vlaanderen.
24 november 2016 11:25
Dit hoort bij Gent-Wevelgem. Heel nobel en mooi gebaar van de organisatie. Als inwoner van de Westhoek ben ik enorm fier en toont nogmaals eens hoeveel er werd gevochten tijdens de Grote Oorlog.
24 november 2016 12:25
En Frank zag dat het goed was.
24 november 2016 12:38
@ RV: Als je eens even de route van Gent-Wevelgem op kaart zou bekijken, zou je zien dat er hier nog veel meer draaien en keren inzit dan in de RvVlaanderen. Ik mis toch de passage in Frans Vlaanderen ook, zorgde voor nog iets meer schifiting en variatie.
24 november 2016 13:29
@ Steven E > Ik omschreef het niet helemaal juist > GW is een mooie kop-en-staart koers maar het kan nog beter idd, de Kemmel + omgeveing gewoon 1 x aandoen en eerder in de wedstrijd nog Duinkerken zou het accent nog verder richting WOI verleggen en de koers denk ik geen kwaad doen.
24 november 2016 14:45
Misschien ook eens tijd om de slachtoffers van Srebenica te eren of is dat nog te vers?
Gedenken is leuk maar kost geen enkele moeite, niks dan zelf verering.
24 november 2016 14:58
@schipperaar
Dus omdat het geen enkele moeite kost kan je het beter laten en is het gelijk zelf verering? Kromme redenatie. En waarom zou je in godsnaam de slachtoffers van Srebrenica herdenken doormiddel van een wielerkoers in Vlaanderen?
24 november 2016 15:01
@schipperaar
Zo kan je alles kapot relativeren.
24 november 2016 16:22
Sensatie zoekerij in naam van de gesneuvelden....na het dodelijke ongeval van dit jaar zou een beetje voorzichtigheid beter gepast zijn...
24 november 2016 19:25
@Polleke: Dus dit moet niet voor jou als ik zo je reactie lees?
24 november 2016 21:07
Puur koersmatig een Strade Bianchi-achtige injectie die ik alleen maar kan toejuichen, maar de WO1 referentie doet hier een tikkeltje geforceerd aan. In de streek passeer je altijd wel vlak aan een soldatenkerkhof of slagveld. En het argument om de Kemmelberg aan te doen is ook nooit het Frans ossuarium geweest.
Het is niet dat ze het peloton hier door een loopgraaf jagen...
Waarom er niet voor uitkomen dat het hen vooral om de spektakelwaarde te doen is?
24 november 2016 22:19
@nederbelg: Dat is dikke onzin dat het een Strade Bianche achtige injectie is. Het heeft gewoon met WO1 die momenteel 100 jaar geleden bezig was in de streek. Ik woon zelf in de Westhoek en ik weet hoe het leeft in de streek.
24 november 2016 23:18
@Neutrale... nee, voor mij is dit gewoon het opzoeken van chaos en spektakel, dat sentimentele sausje over de 1WO een voorwendsel om het verkocht te krijgen, zoals Nederbelg aangeeft, je hoeft echt niet over karrewegen om aan een oorlogskerkhof voorbij te komen in de Westhoek....
24 november 2016 23:52
@Polleke: Dat het niet iedere koers moet ben ik wel akkoord maar niet dat ze het opzoeken voor chaos en spektakel ben ik het helemaal niet mee eens. Nogmaals, het is om de Grote Oorlog te herdenken en wat voor een leed heel veel mensen hebben gehad tijdens die oorlog. Ik vindt het een geweldig gebaar van de organisatie maar als je niet van de Westhoek of überhaupt van de streek bent begrijp je dat ook gewoon niet.
25 november 2016 07:30
Onder de Menenpoort, langs Tyne Cott, Boezinge, Etc... allemaal asfalt...
25 november 2016 08:11
@"Neutrale"
Hoe aanmatigend: omdat je uit de Westhoek komt, denken dat je als enige het diepe doorgronden hiervan kan claimen. Ben een regelmatige bezoeker van Westhoek en Noord-Frankrijk, maar ook binnen mijn Vlaamsbrabantse roots-regio leeft de Grote Oorlog: mijn Machelse overgrootouders werden geterroriseerd, Leuven waar ik woon en werk besteedde veel aandacht aan de herdenking van de vernielingen door de Duitsers. Toch zag ik de GP Jef Scherens niet op de herdenkingskar springen (evenmin als L-Bastenaken-L het Ardennenoffensief 'claimt').
Ik stel vast dat het accent op Flanders Fields in G-W mooi samenvalt met de heropleving in het herinneringstoerisme én de heropleving van het Britse en Angelsaksische wielrennen (en bijbehorende supporters). Uiteraard is hier een mercantiel luik aan!
25 november 2016 09:50
Hoe dan ook is het gewoon prima om deze koers met het WOI - thema te verweven want veel smeriger als destijds kan het nauwelijks worden. Een goede gelegenheid om sport en geschiedenis te combineren, altijd + 1.
25 november 2016 10:45
En nou maar hopen dat er geen windje staat (zie afgelopen zondag) anders waaien de frietenkoten weg en is het te gevaarlijk
25 november 2016 14:09
@RV
Dit verbijstert me. Zelf ben ik een wielerfreak én een history buff, en ik houd beide netjes gescheiden. De hele herdenkingsindustrie rond WO1 is al zwaar uit de bocht gegaan. Het wachten is nog op een biertje (nog een passie van mij) dat Ieperiet gedoopt wordt, een extra rokerige schuimkraag heeft, en uitpakt met de slogan 'giftig lekker'. Nogmaals: supporters staan niet op de Kemmel voor het knekelveld, maar voor het spektakel (inclusief bloed als het even kan).
25 november 2016 14:15
@ nederbelg:
het is precies honderd jaar geleden. laat ze toch lekker herdenken.
25 november 2016 14:18
Ik kijk GW even graag vanwege de vele indrukwekkende monumenten en de schimmige omgeving (waarin je de gebeurtenissen terugplaatst). Of WOI 'overhyped' is onderhand heb ik geen totaalbeeld van maar GW is iets waarmee je het tot het einde der tijden ieder jaar weer even in herinnering kan brengen, dat moet je niet nalaten mijns inziens.
25 november 2016 14:34
@achtputzes
Heb je ooit de Last Post in Ieper meegemaakt? Dát is herdenken. Van koers krijg ik ook graag kippenvel, maar om andere redenen.
25 november 2016 15:14
Is er iemand die weet hoeveel slachtoffers er aan de andere kant vielen, was toch vaak een man tegen man gevecht.

Reacties zijn gesloten.