Genomineerd voor de Gerrit Schulte Trofee 2020: Mathieu van der Poel

dinsdag 1 december 2020 om 20:00
Genomineerd voor de Gerrit Schulte Trofee 2020: Mathieu van der Poel

foto: Cor Vos

Sinds maandag 30 november zijn de stembussen geopend voor de verkiezing van Wielrenner van het Jaar, Wielrenster van het Jaar en Renner van de Toekomst. Het publiek kan exclusief stemmen via WielerFlits.nl/verkiezing. De genomineerden stellen we graag nog kort aan jullie voor.

Mathieu van der Poel kennen we al jaren als alleskunner. Vanwege de coronacrisis schoot het mountainbiken er het afgelopen jaar bij in, maar hij beloofde wel door te gaan met mountainbiken tot de Olympische Spelen van 2024. De veldritcampagne van de Alpecin-Fenix-kopman bleef wel intact, omdat het coronavirus pas daarna Europa platlegde.

Van de acht crossen die Van der Poel in januari en februari 2020 reed, won hij ze alle acht. Naast de veldritten van Baal, Gullegem, Brussel, Otegem, Zonnebeke en Hoogerheide was hij ook de beste op het NK veldrijden in Rucphen en het WK veldrijden in Dübendorf. Op het modderige Zwitserse vliegveld was Van der Poel oppermachtig: hij zette nummer twee Tom Pidcock op meer dan een minuut.

Het voorjaar op de weg van de coureur van Alpecin-Fenix bleef beperkt tot de Volta ao Algarve. Na de coronapauze stond een vijftal Italiaanse koersen op het programma van Van der Poel. In Strade Bianche (15e), Milaan-Turijn (13e) en Milaan-San Remo (13e) had hij zich meer willen tonen. In Gran Piemonte (derde) en de Ronde van Lombardije (tiende) kwam hij er al wat doorheen, mede door aanvallend koersgedrag. Dat Van der Poel de vorm te pakken kreeg, kwam een week later tot uiting op het NK op de weg rond de VAM-berg. Getergd na zijn tegenvallende Italiaanse periode reed hij op imponerende wijze naar de tweede Nederlandse titel uit zijn carrière.

foto: Cor Vos

Op het EK in Plouay wist Van der Poel, nadat hij onderweg aanval na aanval had geplaatst, naar de vierde plaats te sprinten en in de Druivenkoers werd hij derde. In Tirreno-Adriatico was het wachten tot de voorlaatste etappe: de Nederlands kampioen wist vanuit de vroege vlucht de heuvelrit naar Loreto te winnen. Twee weken later zette Van der Poel in de slotrit de BinckBank Tour op zijn kop door de lastige slotrit naar Geraardsbergen te winnen na een solo van ruim 70 kilometer. Hij wist daarmee ook de eindzege in de Nederlands-Belgische rittenkoers op te eisen.

Een dag na die indrukwekkende solo debuteerde Van der Poel ook in Luik-Bastenaken-Luik. Hij was niet in staat om de beste renners te volgen in de heuvelzone, maar kon in Luik wel de sprint om de zesde plaats winnen. In de Brabantse Pijl liet Van der Poel zich vervolgens als titelverdediger in de sprint verrassen door kersvers wereldkampioen Alaphilippe. Gent-Wevelgem eindigde in een onderling duel tussen eeuwige rivalen Van Aert en Van der Poel. Terwijl zij naar elkaar keken, won Mads Pedersen.

Een week later in de Ronde van Vlaanderen kwam het opnieuw aan op een duel tussen WVA en MVDP. De droomfinale voor menig wielerfan eindigde na 243,3 kilometer in een sprint in Oudenaarde, die beslist werd op een banddikte. In het voordeel van Van der Poel. Het betekende de eerste monumentale overwinning uit zijn carrière, en als het aan hem ligt is het ook niet zijn laatste.


Vul hieronder jouw stem in

Dit artikel delen:

13 Reacties

Romāns Vainšteins 1 december 2020 om 16:23

Gaan we dit over meerdere weken uittrekken?

‘Dames en heren, voorrrr wie m nog niet kent! ‘

0
FDJ 1 december 2020 om 17:28

Haha precies mijn gedachte. Voor de beloften etc is een voorstelrondje misschien nodig, maar deze kent een ieder.

0
Frank V 1 december 2020 om 16:57

De koeien moet gemolken worden. Het begint zielig te worden. Of is men er echt zo vol van? Schrijf dan misschien rechtstreeks brieven van adoratie aan de begunstigde.

0
doorak 1 december 2020 om 20:56

Neem nog een slokje azijn.

0
Wheely 1 december 2020 om 17:09

Wielerflits is nou eenmaal “partner” van deze verkiezing en besteedt er derhalve extra aandacht aan. De andere kandidaten zullen ook wel hun rubriekje krijgen. Zo gaan die dingen.

0
$kedel 1 december 2020 om 17:48

Spannend zeg… Er is toch maar 1 kandidaat lijkt me

0
Michelangelo 1 december 2020 om 18:11

Ik hoop toch echt dat de journalisten en trouwe wielervolgers ook de prestaties van Lavreysen op waarde weten te schatten.
Vaak iets minder in beeld bij de grote massa, maar ook hij heeft zijn tak van sport echt gedomineerd…

0
$kedel 1 december 2020 om 20:13

Hardstikke knappe prestaties maar ik schat alleen de winst in de RVV al hoger in dan totale dominantie op de baan.
De naam Lavreysen zegt me dan ook alleen iets door berichten op Wielerflits.
De prestaties van de nederlanders op de baan moeten ook nog maar bevestigd worden op de spelen waar altijd weer andere landen de kaas van het brood komen eten.. Tevens ook een van de redenen dat baanwielrennen nog niet helemaal in de vergetelheid is geraakt, er zijn een heleboel medailles mee te verdienen.

0
Brabander 1 december 2020 om 20:18

Moeilijk dit hoor. De baan zegt me persoonlijk helemaal niets, maar om Lavreijsen kun je eigenlijk niet heen

0
doorak 1 december 2020 om 21:00

Inderdaad, Lavreysen verdient die aandacht en waardering absoluut. RVV heeft dan wel een grotere naam dan baanwedstrijden. Echter het niveau waarop Harry veelvuldig acteert en scoort met evenzo toewijding en harde training is minstens evenwaardig.

0
Lalsacien 1 december 2020 om 21:18

Tja, Mathieu is “gewoon” wereldkampioen veldrijden gewonnen. Daarnaast een paar mooie overwinningen op de weg met de RVV als orgelpunt. Daar kan Lavreysen in een niet olympisch jaar niet tegenop wat mij betreft.

0
Adrianus 3 december 2020 om 23:10

Opnieuw wielrenner en sportman van het jaar!

0
Ronald van der Meer 12 december 2020 om 16:51

Verkiezing sportman gaat niet door dit jaar

0

Headlines

Populair

Materiaalzone