Geneesmiddelen en elektronica in beslag genomen bij Bahrain Victorious-onderzoek

vrijdag 1 juli 2022 om 08:52
Geneesmiddelen en elektronica in beslag genomen bij Bahrain Victorious-onderzoek

foto: Cor Vos

Bij de huiszoekingen in de zaak rondom Bahrain Victorious zijn afgelopen week meerdere spullen in beslag genomen. Dat meldt het parket van Marseille in een statement. Het zou onder meer gaan om geneesmiddelen, telefoons en computers.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Bahrain Victorious bracht deze week naar buiten dat op meerdere plekken doorzoekingen waren gedaan bij renners en stafleden. Volgens informatie van het Openbaar Ministerie in Marseille is dat gebeurd bij drie renners, de ploegmanager, een osteopaat en een ploegdokter. Dat gebeurde in Italië, Spanje, België, Polen, Slovenië, Kroatië en dus in Denemarken, waar de Deense politie donderdagochtend op de stoep stond van het ploeghotel.

“Tussen 27 en 30 juni zijn er huiszoekingen uitgevoerd. Elektronische apparaten (zoals telefoons, computers en harde schijven, red.) zijn in beslag genomen, net als geneesmiddelen waarvan de origine onbekend is of waarvoor een voorschrift nodig is”, aldus het parket van Marseille.

Dylan Teuns en Damiano Caruso
Een van de huiszoekingen was in Halen bij Dylan Teuns thuis, meldt Het Laatste Nieuws. De Belgische heuvelspecialist won vorig jaar een rit in de Tour de France en was dit voorjaar de beste in de Waalse Pijl. Ook ploegmaat Damiano Caruso kreeg op Sicilië bezoek van de instanties, bevestigde hij zelf.

Teuns en Caruso maken dit jaar uit van de Tour de France-ploeg van Bahrain Victorious. De ploeg had donderdag de verplichte persconferentie gepland staan, maar die was snel klaar omdat het team niet wilde ingaan op de doorzoekingen.

Dit artikel delen:

45 Reacties

Peetvader 1 juli 2022 om 09:05

Kort samengevat: ze hebben dus niet echt iets stafbaars gevonden.

0
Limal 1 juli 2022 om 09:19

Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen. Maar kijk, hier kunnen we iets mee: nu weten we dat er specifieke personen geviseerd worden, wat waarschijnlijk wijst op duidelijke aanwijzingen. Nu hoop ik vooral dat het onderzoek snel afgerond wordt en dat dan de resultaten wereldkundig gemaakt worden (in de mate van het mogelijke – eventueel obv wie er voor de rechter gedaagd wordt). En als er toch geen strafbare feiten vastgesteld worden, dan moet dat vooral ook zo snel mogelijk gecommuniceerd worden!

0
RefleX 1 juli 2022 om 09:41

Knap dat je die conclusie uit dit nieuwsbericht kunt halen Peetvader. Geneesmiddelen waarvan de origine onbekend is of waar voorschriften voor nodig zijn die nu (nog) niet aangetoond konden worden behoeven wel degelijk verder onderzoek.

Wat mij betreft toont de hele situatie aan dat er wel degelijk links en rechts kleine dingen worden gevonden waardoor de grootte van het onderzoek gerechtvaardigd blijft echter niks groots wat de ploeg per direct in de problemen brengt.

0
YogiBear 1 juli 2022 om 09:42

@Peetvader Dat weten we nog niet. Of denk je dat ze dit in een paar dagen allemaal kunnen controleren. Wat we zeker weten is dat er heel serieuze aanwijzingen moeten zijn voordat er zo groot in meerdere landen met hulp van Europol invallen worden gedaan.

0
Gibo 1 juli 2022 om 09:15

Dat ze drie renners uitpikken wijst toch op vermoedens in een bepaalde richting.
Ik heb alvast geen van hun renners in mijn poultjes!

0
zietemgaan 1 juli 2022 om 09:28

Sporza legt de focus op de mogelijkheid van bloeddoping. Die is idd niet te vatten tenzij je de zakjes vindt (ergo de vroege huiszoekingen) of een digitaal spoor vindt, ergo computers etc.. als het Franse gerecht het bij het rechte eind heeft dan hoop ik dat ze alles snel zullen kunnen bewijzen!

0
Steven_E 1 juli 2022 om 09:33

Wat ik onlangs wel heb opgepikt is dat Teuns wel héél sterk terug in competitie kwam meteen na z’n ziekte…

0
FDJ 1 juli 2022 om 09:34

Dit geeft in ieder geval wat meer duidelijkheid. Er is dus geen sprake van een brede inval geweest waarbij alles doorzocht is, maar er zijn specifieke renners en artsen bezocht. Waarvan er eentje al betrokken zou zijn bij operatie Aderlass. Wel benieuwd wie de derde renner is. De eerste twee renners zijn in ieder geval renners die na jaren subtop de afgelopen twee seizoenen de aansluiting bij de top vonden. Caruso was jarenlang een klant voor plaats 5-10 en vorig jaar bleek hij in de slotweek misschien wel de beste in de Giro en Teuns was ook al vanaf 2015 prof en won zijn wedstrijden wel, maar wat dit voorjaar werd vertoond in de Waalse Pijl, Luik hebben we jaren niet van hem gezien

0
Kopinkas 1 juli 2022 om 10:40

Teuns die de voorbije twee seizoenen de aansluiting bij de top vond? Zeg maar gerust sinds 2019 en zijn overstap naar Bahrein.
Kijk er zijn erelijst nog eens op na.
Overigens blijft Teuns ook de man die in BMC-tenue in 3 weken tijd 8 zeges behaalde in 2017.
Caruso vorig jaar vond ik hoe dan ook stukken merkwaardiger dan de winst van Teuns in de Waalse Pijl (uiteindelijk een machtsexplosie met perfecte timing in een wedstrijd waarin hij eerder ook al op het podium stond).

0
Tdf 1 juli 2022 om 09:39

Dylan Teuns te veel shag in huis?

0
Posterix 1 juli 2022 om 13:33

Hahahha ik hoop op heel veel interviews met Dylan en dan het liefst in het Engels.

0
Marcus Aurelius 1 juli 2022 om 09:39

Geneesmiddelen, altijd interessant. Bedriegers hebben geen potteke staan met ‘doping’ erop. Dus de medicamenten dienen eerst te worden onderzocht. Mocht er iets anders zitten dan wat er op de verpakking staat is sowieso de status ’ter kwader trouw’ al bevestigd. Hetzelfde uiteraard met verborgen medicatie … Maar renners zijn ook wel slimmer dan dat. Je gaat zoiets (meestal) niet thuis verstoppen.

0
Maillot à Pois 1 juli 2022 om 09:49

Slimmer dan dat? De verhalen zijn toch legio van spul dat gewoon in de frigo stond…

0
Pietspeed 1 juli 2022 om 09:52

Lol, al decennia lang bestaat het juridische begrip ’te kwader trouw, niet meer. Het is ‘niet – te goeder trouw’. Te kwader trouw vloeide voort uit de zgn ‘subjectieve wilsleer’ cq wat iemands wil, bedoelingen is. Dat is never, nooit te bewijzen. Het gaat om de meer objectieve leer van ‘normatieve toerekening’. Afleiding van omstandigheden en feiten wat als strafbare feiten te bewijzen is.

0
platteprijs 1 juli 2022 om 10:01

Klaarblijkelijk weet Wf meer dan Sporza, want bij de Vlaamse omroep weten ze niet zeker of het huis van Teuns doorzocht is.

0
Dikke Vrouw 1 juli 2022 om 10:01

Nou nou met alle respect hoor maar als je die teuns hoort praten een groot licht is het niet .. en wat moet je zijn voor doping : oerdom

0
Albeijing Feeniks 1 juli 2022 om 10:17

Nou, ik zou zeggen enorm intelligent als je ermee wegkomt..en er komen enorm veel renners mee weg. Laat ze het eerst maar eens bewijzen. Bonne chance.

0
Kopinkas 1 juli 2022 om 10:35

Oerdomme uitspraak. We zijn de tijd lang voorbij toen doping de ‘peer van Pollentier’ was. Zo’n Armstrong was bovengemiddeld intelligent en manipulatief, om maar één naam te noemen.

0
KnightBiker 1 juli 2022 om 10:59

Intelligentie is toch niet direct een maatstaaf voor morele waarden? Theuns zal echt wel weten wat hij uitspookt en wat de risico’s zijn als hij doping zou gebruiken daar heeft intelligentie niet zoveel mee van doen.
(Kortom ik vind het niet zo’n fraaie stelling dat er iets mis zou zijn met Theuns morele compass omdat hij niet zo vlot praat)

+1 Kopinkas – goed concreet voorbeeld

0
Merlinappa 1 juli 2022 om 13:11

Ik ken toevallig ook iemand die gepakt is: was nota bene een dokter. Dat doping voor domme mensen is, is echt onzin.

0
drethehague 1 juli 2022 om 10:12

Die worden uit de tour gehaald… mooie propoganda /afleiding voor de nieuwszenders gelijk !

0
Albeijing Feeniks 1 juli 2022 om 10:16

Enorm verdacht team! Net als dat hele UAE.

0
Landeirovic 1 juli 2022 om 12:05

En waarom is het hele Uae team verdacht? Daar vliegt belange niet elke renner. De renners die er goed presteren zijn gewoon de renners die verwacht worden.

0
dynamo 1 juli 2022 om 10:33

zullen wel plaspillen , van de vrouwen , van het team b.v. , zijn, doet me denken aan een keeper:)

0
Kopinkas 1 juli 2022 om 10:33

Heeft het Parket van Marseille de autoriteit om op Deens grondgebied, en voordien in België en Sicilië huiszoekingen uit te voeren? De Tour mag dan een Franse organisatie zijn, maar dat is toch geen vrijbrief om in alle landen waar de wedstrijd langskomt, en in alle landen waar renners uit het peloton resideren, dit soort politie-acties op te zetten. Of wel?
Ik denk nu aan de Festina-tour, waar Willy Voet aan de Belgisch-Franse grens betrapt moest worden met verboden spul – en dat was toch ook al na het Schengen akkoord over vrij verkeer binnen de Europese grenzen.
Heb zelf volstrekt geen juridische achtergrond, maar daar zou ik hier graag wat meer over lezen.

0
Txirrindularitza 1 juli 2022 om 10:38

Wat ik begrepen heb heeft de Franse politie hun Deense broeders verzocht dit uit te voeren. De Denen zullen, neem ik aan, dan ook gevraagd hebben waarom ze dit zouden moeten doen, of er een gerede verdenking is. Anders zal men zich toch niet voor het karretje laten spannen.

De Festina-tour is nauwelijks een vergelijk, want daar werd me toch een partij bloeddoping aangetroffen. Zie Virenque en co nog huilen hoe oneerlijk het was haha.

0
Dark Noise 1 juli 2022 om 11:49

@Kopinkas In het kader van internationale samenwerking kan de politie van bv Denemarken via het Deens parket perfect werken in opdracht van bv het Franse parket.

0
Marlin 1 juli 2022 om 13:04

Dat is een normale procedure bij criminaliteit. Eigenaardig dat je dat niet weet. Politiediensten van een land vragen de medewerking van politiediensten van een ander land. Dat gebeurt voortdurend, in de strijd tegen smokkel, fraude, drugstrafiek, mensensmokkel enz.

0
Posterix 1 juli 2022 om 13:36

Daar zijn instanties voor. Die heten Europol binnen europa en Interpol als het intercontinentaal moet.

0
Renaissance 1 juli 2022 om 10:45

Jan Tratnik is de laatste naam. Past precies in de trend van presteren boven wat we gewend zijn en daarvoor moesten ze invallen in Slovenie.

0
Albeijing Feeniks 1 juli 2022 om 10:51

Tratnik… die TJV wilde binnenhalen… ik zie hier een link…

0
Aart van Woud 1 juli 2022 om 12:30

Misschien dat ze hem daarom ook niet haalden..

0
jappe666 1 juli 2022 om 12:55

Is dat een feit, of jouw deductie?

Er was een inval bij Milan Erzen, de Sloveense ploegbaas, Piotr Kosielski, de Poolse dokter, en Barnabé Moulin, de Franse physio.

De eerste twee zouden dus verklaren waarom er invallen waren in Slovenië en Polen.
Denemarken is ook logisch, gezien de Tourstart.
Dan heb je België, met Teuns, en Italië, met Caruso.

De ploegleiders in de Tour zijn Miholjevic (Kroatië), Stangelj (Slovenië) en Florencio (Spanje).

Alle landen zijn daarmee gecoverd, vandaar dat ze niet weten wie de 3de renner is denk ik.

0
Deel Koeper 1 juli 2022 om 10:54

Teuns heeft gemeld dat bij het onderzoek van vorig jaar eveneens zijn laptop en telefoon in beslag werden genomen en dat hij die na een jaar nog steeds niet had terug gekregen.

Zouden ze een wagen ook jaren mogen bijhouden omdat er een verdacht papiertje in het handschoenenkastje zat?

0
Marlin 1 juli 2022 om 13:08

Is een jammerlijke zaak. Maar dat gebeurt vaker bij onderzoeken. Zolang de zaak loopt, nog onderzoeksdaden moeten gesteld worden, er nog geen conclusies getroffen werden, of er nog geen rechtszaak plaats gevonden heeft, kunnen de gerechtelijke autoriteiten voor onderzoek in beslag genomen goederen achterhouden. Eenmaal de zaak afgesloten wordt, zal Teuns zijn laptop en gsm terugkrijgen. Tenzij hij natuurlijk schuldig bevonden wordt.

0
Romāns Vainšteins 1 juli 2022 om 14:10

Menselijker en aannemelijker is het dat die overspannen Marseillelui zijn spullen gewoon kwijtgeraakt zijn.

0
Alfons Haavers 1 juli 2022 om 11:00

Los van wat er daadwerkelijk gaande is, vraag ik me wel af of dit gevolgen heeft voor het contract van Teuns voor komend jaar. Wie waagt het nu nog om hem als vet betaald speerpunt voor volgend seizoen aan boord te hijsen?

0
Kopinkas 1 juli 2022 om 11:24

Heel terecht punt! Naar Astana dan maar? (verschrikt kijkende emoji mét zweetdruppeltje, als die al bestaat)

0
Chippen 1 juli 2022 om 11:10

het einde van juni en het begin van juli blijven het hoogseizoen van de dopingjagers in het wielrennen

het heel jaar stilletjes op de achtergrond je ding doen, maar als er een nieuw onderzoek moet worden opgestart, iets moeten worden opgevolgd bij een bestaand onderzoek of ergens anders over moet worden gecommuniceerd, dan moet het wel in die 2 magische weken. als je die gouden periode net mist, dan moet je jammer genoeg een jaar wachten.

0
Sjaak P 1 juli 2022 om 12:26

Gebruikelijke pre-Tour storm in een glas water.

0
S.t.B 1 juli 2022 om 12:50

Deze grootschalige operatie is een signaal an sich en daarmee een behoorlijk statement. Wellicht zullen de betrokken autoriteiten zijdelings ook erg benieuwd zijn naar de kringen in het water die deze geworpen steen zal voortbrengen.
Of je hier tijdens de Tour eventuele abnormaliteiten mee in verband kunt brengen is voor hen ongetwijfeld interessant om te bestuderen.

Zullen de prestaties van bepaalde renners/ploegen (dus zeker niet alleen Bahrein) ineens verdacht matig zijn, mogelijk verhuld door (drog)redenen zoals ziekte, blessures etc.
Heb het vermoeden dat we deze Tour nog vreemde dingen te zien gaan krijgen.

0
Klein Verzet 1 juli 2022 om 12:51

Doping? Nou, nou nou. Uhh, een lichte vorm van over-medicatie op z’n hoogst, of toch gewoon een Onanaatje? Ja, het is hoog tijd voor operatie Schoonschip door alle teamartsen tijdens de Tour te vervangen door artsen uit eigen organisatie; van ASO/UCI.

0
Marlin 1 juli 2022 om 13:12

Dat is sowieso veel te laat. De dopingfeiten situeren zich tijdens het tweede deel van het winterseizoen en tijdens de voorbereidingsperiodes. Met niet-traceerbare medicatie. De tijd dat tijdens de Tour zelf bloedtransfusies verricht werden, soms zelfs op een hotelkamer, is al een tijd voorbij. Verder is het zo dat teamartsen vanuit de organisatie er voor spek en bonen zouden bijlopen. Die zouden hooguit de bloeddruk mogen meten. De eigenlijke teamartsen zouden dan wel vanuit de schaduw opereren.

0
drethehague 1 juli 2022 om 13:09

Haal bahrein maar uit je poultje . Die worden eruit gehaald ….

0
Dolledriesoldebroek 1 juli 2022 om 13:15

Ooit eens een hotel gedeeld met een schimmige kerel met een bahrain jasje aan. Die liep de hele dag rond met een papieren agenda/dagboek die niet van zijde week, denk dat ze digitaal niks zullen vinden…

Jammer dat we niet gauw een paar foto’s uit dat boekje hebben genomen haha!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone