Gasparotto en Thurau uit Dauphiné, MPCC bevestigt twee gevallen met te laag cortisol

Gasparotto en Thurau uit Dauphiné, MPCC bevestigt twee gevallen met te laag cortisol

foto: Sirotti, archief

zondag 12 juni 2016 om 12:24

Enrico Gasparotto en Björn Thurau zijn in de laatste etappe van het Critérium du Dauphiné niet van start gegaan. Volgens L’Équipe komt dat doordat de Wanty-Groupe Gobert-renners een te lage cortisolwaarde hebben. Dit zou naar voren zijn gekomen na een test, na afloop van de etappe van zaterdag.

Wanty-Groupe Gobert maakt deel uit van de MPCC. De beweging voor een geloofwaardig wielrennen hanteert regels die bij een te lage cortisolwaarde de renner in kwestie acht dagen uit competitie gehaald moet worden. Daardoor zijn de Italiaanse winnaar van de Amstel Gold Race en zijn Duitse ploeggenoot niet van start gegaan.

Een te lage cortisolwaarde kan duiden op een verminderde gezondheid. Vorig jaar hebben onder andere Lars Boom (Astana) en George Bennett (LottoNL-Jumbo) hetzelfde meegemaakt. De Kazachstaanse ploeg besloot Boom toch te laten starten in de Tour de France, waarmee zij de regels overtraden en uit de MPCC zijn gezet. LottoNL-Jumbo is zelf uit de beweging gestapt na het voorval met Bennett daags voor de start van de Giro d’Italia.

Update 14.00 uur – MPCC bevestigt twee te lage cortisolwaarden
In een statement op haar website heeft de MPCC bevestigd dat zaterdag 11 juni bij twee renners een te lage cortisolwaarde is geconstateerd. Namen noemt men niet. In de Dauphiné zijn elf leden van de MPCC aanwezig, daar hoort Wanty-Groupe Gobert bij. Zij hebben hun renners afgestaan voor een speciale cortisoltest van de Beweging voor een Geloofwaardig Wielrennen.

Dit artikel delen:

30 Reacties

bergop 12 juni 2016 om 13:57

De cortisolspiegel in het bloed heeft een dag/nacht ritme: ’s ochtends vlak na het ontwaken het hoogst, aan het eind vd middag het laagst. En dus net op dat moment (na afloop vd etappe) gemeten. Medisch gezien heeft één lage cortisolmeting geen enkele betekenis.

0
Romy2007 12 juni 2016 om 13:58

Been is weg bij wanty he, al maanden

0
wakkie 12 juni 2016 om 14:02

Ik had Gasparotto zeer sterk verwacht in enkele etappes en dat is niet uitgekomen…

0
krypton 12 juni 2016 om 14:33

edit redactie: niet doen en ontopic svp

0
Lalsacien 12 juni 2016 om 22:26

Ach ja, de fransen hebben wel eens goede initiatieven.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone