Fuglsang, Lutsenko en Astana in verband gebracht met dopingarts Ferrari
foto: Cor Vos
zondag 2 februari 2020 om 20:56

Fuglsang, Lutsenko en Astana in verband gebracht met dopingarts Ferrari

Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko worden in verband gebracht met de geschorste dopingdokter Michele Ferrari. Dat melden Deense en Noorse media op basis van een geheim rapport van anti-dopingorganisatie CADF. In dat rapport staat dat Ferrari, ondanks zijn levenslange schorsing, nog actief contact heeft met renners.

In het rapport staat het volgende: “Informatie van CADF geeft aan dat Astana-renner Jakob Fuglsang behoort tot het dopingprogramma van Michele Ferrari. Ook ploeggenoot Alexey Lutsenko was aanwezig bij minstens één ontmoeting tussen de twee in Nice of Monaco.”

Bezoek tijdens Ronde van Catalonië 2019
Vanwege zijn levenslange schorsing is de hulp inroepen van Ferrari verboden, op straffe van een schorsing van minstens twee jaar. Volgens het CADF (dat namens de UCI alle dopingtests uitvoert, maar in 2021 vervangen wordt door ITA) is er informatie voor handen waarin staat dat de Italiaanse sportarts betrokken is bij het verstrekken van doping aan Astana-renners. Hij zou meermaals een bezoek hebben gebracht, onder meer tijdens de Ronde van Catalonië 2019. De uitvalsbasis van Ferrari zou het Zwitserse Lugano zijn.

Insiders bevestigen ontmoeting Fuglsang en Ferrari
Politiken, DR en VG hebben – los van het onderzoek van het CADF – twaalf insiders gesproken die bevestigen dat Fuglsang gezien is met Ferrari tijdens een training. De getuigenis zou zijn gekomen van een specifieke ’toprenner’, die vooralsnog weigert naar buiten te treden.

Verder is bekend dat Alexander Vinokourov, de huidige ploegbaas van Astana, in het verleden klant was van Ferrari. Dat zou de link tussen zijn renners en Ferrari versterken. In 2014 werden veel Astana-coureurs in het Padova-rapport gelinkt aan de sportarts. Met dat rapport gebeurde uiteindelijk niets, maar volgens het rapport van CADF zou het gaan om tien Astana-renners.

Astana wil niet reageren
Astana, Fuglsang en Lutsenko zijn geconfronteerd met het rapport. De Kazachstaanse ploeg en de kopmannen willen ‘niet reageren op een rapport dat gebaseerd is op aanwijzingen en geruchten’. Ook dokter Ferrari heeft niet gereageerd, evenals zijn zoon en zakenpartner Stefano Ferrari.

RIDE Magazine
89 Reacties
Sorteer op:
2 februari 2020 22:00
Bij een schorsing ook Astana wielerploeg uit de competitie halen. En niet verdachte renners de gelegenheid geven naar een andere ploeg te gaan zonder afkoopsom.
2 februari 2020 22:03
Die hangen!
2 februari 2020 22:03
https://www.theguardian.com/sport/2015/feb/27/astana-doping-cycling-troubled-team
2 februari 2020 22:14
Oh nee please laat dit niet waar zijn, dit kunnen we echt wel missen als wielerliefhebbers. :( Maar ik vrees ervoor, er is precies toch al wat bezwarende info verzameld en Astana was ook zo goed vorig jaar, met Fuglsang en Lutsenko als uitblinkers. Misschien daarom ook niet enorm verrassend, maar het blijft een grote schok om zo'n bericht te lezen.
2 februari 2020 22:14
Astana? Echt waar? Ik kan het nauwelijks geloven. :)

Als het waar is mogen ze die boevenploeg opdoeken en Vino 4ever schorsen. Wel jammer van Fuglsang als het waar is, vond het wel een sympathieke renner...
2 februari 2020 22:21
Hoop echt dat ze het niet rond krijgen en Astana ijskoud doorkoerst zonder notie te nemen van het krijsen rondom hen. Zo n toffe ploeg wil ik niet kwijt als liefhebber.
    2 februari 2020 22:30
    Die hebben zich nooit ergens wat van aangetrokken, behalve toen Westra zei dat hij cortisonen gebruikte, toen waren ze opeens geschokt.

    Qua koersen vind ik ze "wel tof" ja, voor de rest niet echt.
    2 februari 2020 22:50
    Heb hier hetzelfde gevoel bij. Misschien omdat ik toch al dusdanig cynisch over wielrennen ben geworden dat ik toch helemaal niemand vertrouw.

    Dus dan zo’n attractieve ploeg als Astana maar liever niet kwijt. ;)
2 februari 2020 22:45
Triest als het waar is van Fuglsang. Leek me altijd een sympathieke en eerlijke renner. De omgang met Ferrari, zeker als dat verboden is, zal wel niet gegaan zijn over een onschuldig trainingschema.
    2 februari 2020 22:57
    Blijkbaar spraken ze af voor wedstrijdjes Scrabble.
    2 februari 2020 23:01
    Michele had een vriendschapsband met de hond van Jakob, is dat nou ook al verboden?
2 februari 2020 23:03
Train in het vervolg gewoon met Salazar, dat mag wel nog gewoon.
2 februari 2020 23:03
Als dit waar is, zou ik het toch zonde vinden als astana en fuglsang en lutsenko geschorst worden. Vindt het zo'n gezellige ouderwetse schimmige ploeg dat attractief koerst.
2 februari 2020 23:06
Dr Ferrari is een performance genie. Met dope erbij een performance GOD.

Fuglsang? Die heb geen talent. NUL. Werd wel jong WK maar was geluk. Kan alleen goed rijden met dope. Alleen wat voor en net achter Fuglsang rijdt is 100% pure clean cut talent. Goeiemiddag…
2 februari 2020 23:16
Wel een opmerkelijk detail in de zaak dat Fuglsang fietsend achter Ferrari op de scooter gezien zou zijn. Waarom zou je dat risico nemen?
    2 februari 2020 23:24
    Dat lijkt me idd ook van de pot gerukt...rond Monaco waar het wemelt van de concurrenten...ik ga voor de piste van een vechtscheiding tussen CADF en UCI...
    2 februari 2020 23:25
    Dit vraag ik me dus ook heel erg af. Dan ben je toch wel heel erg dom. Maarja, dat is dus ook puur op basis van een verklaring van een toprenner die verder niet naar voren wil treden.

    Op basis van wat ik hier lees lijkt de bewijslast me overigens sowieso vrij miniem. Als ze met het 550 pagina’s tellende Padova rapport al niks konden, ben ik benieuwd of ze hier wel ooit iets mee gaan kunnen.
    3 februari 2020 00:20
    Achter de brommer is geen contact.
    Stel Ferrari woont in de omgeving of is er met vakantie, heeft er een tweede woning in de buurt en brommert vaak rond omdat hij het leuk vindt wanneer hij de profs ziet trainen. Is nu eenmaal zijn hobby. En hij mag overal rijden. Mag overal op een terras koffie drinken, ook wanneer daar nu net toevallig renners pauzeren.
2 februari 2020 23:37
Wel plaats voor een nieuwe WT ploeg, een plaats vrij in de tireno
2 februari 2020 23:44
Nou ja affaire nr. 3612
Dit zal de koers ook niet doen stoppen. Dit heeft ook iets gerustellends . Wat zou het wielrennen zijn, totaal zonder doping.
Dan klopt er ook iets niet toch.
Gelukkig blijven bepaalde dingen in het leven onveranderlijk.
2 februari 2020 23:45
Alle ballen nu op Astana? Er zijn toch teams die vorig jaar een veelvoud aan overwinningen hadden? Allemaal brandschoon zeker, itt Astana? Dat zou niet redelijk en logisch zijn toch?
    3 februari 2020 09:00
    Natuurlijk zijn die brandschoon, want die hebben geen Vinokourov en komen niet uit een verre voormalig Sovjetrepubliek als Kazachstan. Een AG2R heeft bijvoorbeeld niet minder bewezen(!) dopingzaken gerelateerd hun WT(!)-team over de geschiedenis, maar daarvoor worden wel heel erg weinig problemen gemaakt. De opleidingsploeg van Astana wordt ook vaak op het gemak maar meegeteld met de WT-ploeg.
    3 februari 2020 10:07
    Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat een team ketonen afwijst en dan wel aan zwaardere prestatieverhogende producten zit. AG2R en Sunweb hebben m.i. terecht een schoon imago.
2 februari 2020 23:54
Dit verhaal zou nog dommer zijn dan het mexico-verhaal van Rasmussen. Zo dom kun je toch niet zijn. Spreek dan ver vd bewoonde wereld af of zo....
3 februari 2020 00:05
Ferrari = doping. Hij heeft destijds een revolutie in de doping ontketend met zijn wetenschappelijke benadering. Hij heeft dopinggebruik geprofessionaliseerd en naar een hoger niveau gebracht.

Hij is dus achter de schermen nog actief en als hij Fuglsang, Loetsenko en wie weet nog meer heeft geprepareerd met doping, is de eerste vraag die ik me stel wat hij nu weer heeft verzonnen op doping gebied. Fuglsang & co zijn veelvoudig gecontroleerd. Ik vermoed dat er weer nieuwe en nog niet (goed) te traceren dopingmethoden rondwaren in het peloton.

Fuglsang dreigt zo de nieuwe Rasmussen te worden. Als Vinokourov de spil is tussen zijn renners en dokter Ferrari, krijgt Vino eindelijk zijn welverdiende en "long overdue" definitieve exit uit het wielrennen. En zal de hele ploeg Astana imploderen.

Dat hele gepraat bij ploegen over het gebruik van schijnbaar onschadelijke Ketonen deed me al de wenkbrauwen fronsen. Er is weer iets groots gaande...
    3 februari 2020 00:28
    LOL, welverdiende schorsing.... Onzin. Wanneer dat zo zou zijn dan moet er duidelijk bewijs zijn en tot zover is de schorsing waar u op doelt nooit gebeurd. Juist omdat men geen bewijs heeft.
    Het hele jaar speculeren wie er nu wel of niet iets pakt. Allerlei insinuaties op pikken omdat de pers nu eenmaal graag schrijft over waar wrijving is.
    Bijv. Ketonen waarvan sommige denken dat het een wondermiddel is terwijl dat lang niet zeker is. Zelfs bij Jumbo schijnen ze het niet goed vast te kunnen stellen. Niet elke renner daar neemt het.

    Simpel, Koers is Koers, geniet ervan en de instanties dienen de controles goed uit te voeren met de huidige high tech apparatuur en houden het bloedpaspoort in de gaten. Zolang die geen overtuigend bewijs ergens van hebben is het gewoon koers. Al het andere is gezeik om het maar eens zo uit te drukken.
    3 februari 2020 00:49
    @ Doorak

    Hoe bedoel je ? Vinokourov is in 2007 gewoon officieel een jaar geschorst voor bewezen dopinggebruik hoor. Daarna is hij echter teruggekeerd in het peloton. Dat gedoe met Kolobnev over omkoping is van daarna en daar is hij niet voor gestraft.

    https://www.sport.be/nl/wielrennen/article.html?Article_ID=250223&v=08082017
    3 februari 2020 10:11
    doorak, misschien moet je eens wat minder LOL en 'onzin' gebruiken wanneer iemand een juiste constatering maakt...
    3 februari 2020 10:40
    Als "Zelfs bij Jumbo schijnen ze het niet goed vast te kunnen stellen."
    -Nou dat wil echt wat zeggen... Gaan ze niet aan de grote klok hangen vriend.

    "geniet ervan en de instanties dienen de controles goed uit te voeren met de huidige high tech apparatuur"
    -Genieten ja, maar raak niet te betrokken met eender wie.
    -Het nemen van doping loopt altijd voor op de controle van doping. Er gaan (logischerwijs) ook meer middelen om in het nemen dan in de controle van.
    4 februari 2020 03:47
    @scott je en? Dat hij eens bestraft is geweest is een andere zaak. U heeft het over een welverdiende schorsing hetgeen impliceert dat hij bestraft moet worden.
    Punt is waarvoor dan. Er is geen zaak dus niets welverdiend. Insinuaties en wat er op zou kunnen lijken is geen feit. Immers bij een feit volgt vervolging. Dat is de kern.

    LOL @Panache omdat lieden met een plank voor de kop blijven "schreeuwen" om straf etc terwijl het niet aan de orde is. Huilen met de wolven in het bos. Dat ken jij ook goed zoals we onlangs zagen. Geen juridische opleiding en ervaring en verschil niet eens kennen tussen rechtswege aansprakelijk zijn waarvoor veroordeling maar niet strafbaar zijn door schuld ofwel opzet.

    Mbt ketonen. Speculeren zijn geen feiten. Uiteraard vertellen ze alles niet bij TJV. Echter sommige gebruiken Beta Alaline, Creatine etc. Mag allemaal terwijl voor sommige dit echt een klein verschil, soms een redelijk verschil aan verbetering oplevert en voor anderen helemaal niets doet. Dat dus.
    Ken meerdere renners die ik octacosanol (op spinazie basis, niet suikerriet) adviseerde. Bij de meeste een 8 - 13 % verschil door minder verzuring en meer vermogen vanwege betere zuurstofopname. Middel is nooit schadelijk geweest. Vooral voorgeschreven aan ouderen met ademhaling problemen, benauwdheid door bronchitis en astma.
    Ofwel een hoop gehuil om niets.
3 februari 2020 00:58
Tja Astana. Dossierpagina 37 ofzo.
3 februari 2020 06:43
Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat Ferrari af en toe gaat wandelen met de hond van Fuglsang. Meer is er niet aan de hand.
Ok, soms gaat de hond mee op de brommer van Ferrari, en fietst Fuglsang een eindje mee.
3 februari 2020 08:30
De progressie van Fuglsang vorig jaar, op zijn leeftijd is echt grote onzin en zo ongeloofwaardig als wat. Vandaag dus de bevestiging. Nu de zaak nog even rondmaken en opzouten uit de wielerwereld.
    3 februari 2020 09:41
    Het was in elk geval 'opmerkelijk', die metamorfose van 'net-niet-coureur' naar winnaar.
3 februari 2020 08:48
Jongens Ferrari heeft al die jaren gewoon open en bloot trainingsbegeleiding aangeboden op zijn website en blog. Dus erg verrassend is het allemaal niet. Nu is die website wel al een tijdje niet bijgewerkt. Dus hij had het vast nog druk genoeg. De paginas waar expliciet trainingbegeleiding wordt aangeboden staan er ook niet meer, maar je kan gewoon contact opnemen met hem. Ik denk dat er genoeg genoeg italiaanse amateurs/elite/semi profs zijn die trainingsschemas en meer ontvangen van hem. Je hebt echt niet verregaande contacten binnen de wielerwereld nodig om hem te vinden.
https://www.53x12.com/about

Je kan er verder alles van vinden, maar niet dat hij niet van wanten weet. Ook is de pak kans blijkbaar nog altijd nihil met een goed programma.
3 februari 2020 09:18
Alle sterke Denen hebben Epo tot nu toe: Riis "Da war Epo"
Rasmussen "where about"
Fuglsang "nieuw dieet"

Wie is de volgende? Toevallig nog een of andere Deen? ;)

Overigens mag van Avermaet die Ferrari ook bedanken. Anders had hij die lift naar goud nooit gekregen.
    3 februari 2020 10:08
    "lift naar goud"? yeah right. Behalve dan zelf 250km afzien. Aan de rekker hangen bij de klimmers als lichte klassieker man. Als weinige een tricky afdaling rijden zonder brokken, ronddraaien met compagnon Fuglsang en het dan heel proper afmaken in de sprint.
    3 februari 2020 10:23
    precies, dat doet wel heel erg afbreuk aan de prestatie van GvA.
    3 februari 2020 10:39
    @ tvm
    Je vergeet Kim Andersen nog....De eerste gele trui drager voor Denemarken....Die werd voor het leven geschorst, Ik meen me te herinneren dat hij 3x werd betrapt
    3 februari 2020 10:51
    Dat is dus het probleem met die dopinggevalletjes, je kunt die renners niet zomaar weggummen uit de koers. Je kunt resultaten schrappen maar nooit de impact die de renner heeft gehad op de koerssituatie. In het geval van het ardennen drieluik van afgelopen jaar was Fuglsang een hoofdrolspeler. We moeten gewoon accepteren dat er gebruikers tussen zitten anders kun je de koers nooit serieus nemen.

Reacties zijn gesloten.