Froome over Salbutamol: “Op doktersadvies de dosis verhoogd”

Door Youri IJnsen, woensdag 13 december 2017 om 09:04

foto: Sirotti

Chris Froome heeft middels een statement gereageerd op zijn vermeende dopinggebruik. De winnaar van de jongste Tour de France en Vuelta a España is tijdens die laatste ronde betrapt op het middel Salbutamol. Volgens de dopingregels mag een renner 1000 nanogram per milliliter in zijn urine hebben. Bij Froome was dat 2000 nanogram.


“Het is welbekend dat ik astma heb en ik weet exact wat de regels zijn”, stelt Froome. “Ik gebruik een inhaler (altijd binnen de toegestane limieten) om mijn symptomen onder controle te houden en ik weet zeker dat mij iedere dag een test staat te wachten als ik een leiderstrui draag. Mijn astma werd gedurende de Vuelta slechter, waardoor ik het advies van de ploegdokter heb gevolgd om mijn dosis Salbutamol te verhogen.

Zoals altijd heb ik met grote zorg opgelet dat ik niet meer gebruikte dan de toegestane hoeveelheid. Ik neem mijn voorbeeldfunctie in het wielrennen heel serieus. De UCI staat volledig in haar recht om de testen te bestuderen. Samen met mijn ploeg zullen we alle informatie prijsgeven die nodig is.” Teammanager Sir David Brailsford zegt in hetzelfde statement Froome volledig te vertrouwen en dat er andere factoren van invloed kunnen zijn op de uitslag van de test.

75 Reacties

west 13 december 2017 om 10:59

Tue’s zouden uberhaupt niet mogen bestaan. Een middel, of een hoeveelheid middel, zouden op de dopinglijst moeten staan als het op lange of korte termijn ook dermate schadelijk is voor een lichaam. Als dit niet zo is, waarom zou de één dan wel een pilletje en een pufje mogen en de ander niet? Dat is grijs gebied wat enkel gecreeërd is op het moment van het maken van de regels om een handjevol toenmalige sporters blij te houden.

Jean Dumas 13 december 2017 om 11:26

@leegloper,
Ik denk dat de sterren iets in de maak hebben voor Dumoulin. Mijn gevoel zegt dat Tom sowieso de beste ronderenner is na Froome en zonder Froome in de Tour (die helemaal niet zo bergachtig is als men denkt, vooral niet in de laatste week)?

Pédaleur de charme 13 december 2017 om 11:33

@verstandopnul
Ik heb ook de indruk dat Froome een minder cynische valsspeler is dan Armstrong. Salbutamol is geen EPO. Maar op basis waarvan concludeer je dat Froome integer is? Ik sta zelf veel te ver van hem af om zulk soort conclusies te kunnen trekken. In elk geval lijkt het erop dat Sky niet het onschuldige witte lammetje is dat het vaak gepretendeerd heeft te zijn.

Explorer 13 december 2017 om 11:40

Een arts weet de limieten, froome weet de limieten, uci weet de limieten. Limieten zijn er om niet overschreden te worden. Deze zijn namelijk prestatie bevorderend als je dat wel doet.
Waarom meer puffen terwijl je weet dat het niet kan en mag. Hij zat gewoon op zijn limiet, dan ga je bij sky onethisch te werk en puf je omdat je astma hebt en niet omdat je prestatie bevorderend sport aan het bedrijven bent???? Kom op zeg.

west 13 december 2017 om 11:54

Ik geloof meer dat Contador en co. niet wisten dat hij er 0,0000001 overheen zat, dan Froome en zijn staf een volledige 1000 punten.
Of iedereen heeft niet nagedacht, wat raar is voor een doktersadvies.
Of men heeft een risico genomen, wat ook raar is als het om systematisch dopinggebruik gaat met zoiets triviaals.
Of hij had echt last van zijn astma en men heeft op basis daarvan een risico genomen om “in de race te blijven”.
In de laatste twee gevallen is er allebei sprake van een bewuste overscheiding, dus lood om oud ijzer.

Romāns Vainšteins 13 december 2017 om 12:03

Froome heeft het eventuele valsspelen gewoon lekker uitbesteed aan de specialisten van team SKY net zoals Wiggins dat deed, als gewillig onnozel labratje lekker in het wieltje sjokken.

Hij zal en moet geschorst worden puur vanwege het feit dat anderen om hetzelfde vergrijp ook geschorst zijn.

Romāns Vainšteins 13 december 2017 om 12:04

En dat gejank van ‘astma!’ is ongelofelijke lulkoek, astmapatienten worden geen profwielrenners klaar.

rvb 13 december 2017 om 12:15

advies van de ploegarts, zoooo doorzichtig.

rvb 13 december 2017 om 12:16

Ik mag ze allemaal niet, ploegartsen, trainers, ploegleiders, renners, etc. , zulk fout volk, onbeschrijfbaar.

ikbenprocycling 13 december 2017 om 12:17

Met een Latijnse muil a la Moscon was Anglicaanse koorknaap Froome al lang het zondebokje geweest.

rvb 13 december 2017 om 12:18

tussen 2() boogerd zijn schorsing zit er bijna op :(

rvb 13 december 2017 om 12:21

de wielersport is net de gewone maatschappij, nou ja, die van rusland dan lol

VerstandOpNul 13 december 2017 om 12:26

@Pédaleur de charme: niks; puur mijn indruk. Ik doe ook geen uitspraak over schuldig/onschuldig.. Kan me goed voorstellen dat hier een schorsing voor volgt..
Mijn reactie is meer die van een liefhebber, die zich telkens na zo’n bericht afvraagt waar hij eigenlijk naar heeft zitten kijken tijdens de koers..

Frits des Jeux 13 december 2017 om 12:31

Ze gooien het op de doktoren. Opzich slim. Deed Yates ook en kwam voor een dopingvergrijp met een maand of 6 schorsing weg. Dit zie ik nu ook wel gebeuren. 6 maanden met terugwerkende kracht, betekent geschorst tot en met begin maart. Dan is er totaal geen man over boord voor Froome met het oog op de Tour. De giro wordt lastiger.

west 13 december 2017 om 12:45

Hoeft Thomas iig niet op zoek naar een nieuwe ploeg om een klassementje te rijden ;)

schipperaar 13 december 2017 om 13:09

Als de dokter het zegt houdt alles op natuurlijk, waarschijnlijk een schorsing van drie maanden.

Scott Sunderland 13 december 2017 om 13:38

Tja als Petacchi en Ulissi er ook voor geschorst werden…

Ziet er niet goed uit voor Froome. Wellicht angst gehad de Vuelta alsnog te verliezen en extra pufjes genomen om meer zuurstof te krijgen. Niet de bedoeling helaas.

Volgens mij heeft Sky officieel een zero tolerance beleid toch ? Als Froome effectief geschorst wordt moet hij dus ook ontslagen worden neem ik aan ??

Ivan 13 december 2017 om 13:42

Dat zero-tolerance beleid zal dan toch wel voor die dokter gelden. Froome wist natuurlijk niet beter.

WernerFranke 13 december 2017 om 14:06

@west
je moet natuurlijk je terminologie kennen.
Contador: 0,000.000.000.050 g/ml, limiet: verboden bij elke hoeveelheid
Froome 0,000 002.000 g/ml, limiet: 0,000.001.000 g/ml

rvb 13 december 2017 om 14:47

je mag meer hebben dan duizend, maar dan moet wetenschappelijk worden bewezen dat het komt door niet meer te hebben ingenomen dan toegestaan, dus hij kan er nog mee weg komen, maar ik denk dat het wetenschappelijk niet te bewijzen is, maar er is dus 1 parachute lol.

TWyk_ 13 december 2017 om 15:12

Met een normale dosering zou je ook geen 1000 ng in je bloed moeten hebben maar daar ruim onder moeten blijven. Die waarde calculeert natuurlijk al bepaalde normale pieken in de dopingmetingen in omdat anders iedereen die een inhaler gebruikt om de haverklap positief zou worden beoordeeld.
Als de ploegdokter ook maar een beetje verstand zou hebben zou zelfs de verhoogde dosis die Chris innam ook niet tot 1000 ng in het bloed hebben moeten leiden maar misschien dat hij daar wel bij in de buurt zou kunnen komen of in extreme omstandigheden over zou kunnen raken.
Dat hij een waarde van 2000 ng zou bereiken lijkt me alleen mogelijk door opzettelijke overdosering of ernstige fouten van de ploegarts in de beoordeling van het effect op het salbutamol gehalte in de urine

"Mijn astma werd gedurende de Vuelta slechter, waardoor ik het advies van de ploegdokter heb gevolgd om mijn dosis Salbutamol te verhogen."

kun je mogelijk ook interpreteren als:
Mijn conditie werd gedurende de Vuelta slechter, waardoor ik het advies van de ploegdokter heb gevolgd om mijn dosis Salbutamol te verhogen."

ikbenprocycling 13 december 2017 om 15:23

je zal maar teamarts zijn van zo’n stal:
damned if you do, damned if you don’t

Zjoske 13 december 2017 om 15:23

@WF
Inderdaad, 1000 klinkt als heel veel meer maar je eenheden moeten wel eerst overeenkomen voordat je dingen met elkaar wil vergelijken.

schipperaar 13 december 2017 om 15:56

Het betreft een dosering voor 24 uur maar zoals hij zn puffertje gebruikt is zoals we vroeger start pilote(soort ether) gebruikten bij een koude motor of lekkende kabels, niet bevorderlijk overigens voor de motor vanwege het schrale mengsel. Wie weet hoe belastend het is voor de longen bij hevige inspanning zien we pas bij een revisie.

Mark 13 december 2017 om 20:43

Ik vind het een lastige kwestie, het zit echt in het grijze gebied. Dit is een ander verhaal dan epo, wat mij betreft.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.