Froome neemt bekende sportadvocaat in de arm
foto: Sirotti
vrijdag 15 december 2017 om 14:39

Froome neemt bekende sportadvocaat in de arm

Chris Froome heeft de bekende sportadvocaat Mike Morgan in de arm genomen om te voorkomen dat hij een schorsing krijgt voor zijn positieve test op Salbutamol. Dat melden Britse media. Morgan verdedigde eerder al de belangen van mensen binnen de wielerwereld, onder wie Alberto Contador en Johan Bruyneel.

Wielrenners Lizzie Deignan, Sergio Henao en Daryl Impey werden ook door Morgan bijgestaan, evenals topsporters Maria Sharapova, Marin Cilic (beiden tennis), Veronica Campbell-Brown (atletiek) en Mamadou Sakho (voetbal).

‘Zaak kan nog maanden duren’
Bronnen van Le Monde en The Guardian, die het nieuws over de positieve test van Froome naar buiten brachten, zeggen dat het aannemelijk is dat de zaak pas in de lente van 2018 – mogelijk tijdens de Giro d’Italia – verder gaat. Sky heeft een team van juristen en wetenschappers ingeschakeld om Froome’s onschuld te bewijzen, maar de benodigde laboratoriumstudie is nog niet uitgevoerd. Omdat dit onderzoek veel tijd vergt, is het onwaarschijnlijk dat het voor 2018 plaatsvindt.


Vuelta-winnaar Froome moet zich bij de UCI verantwoorden vanwege een te hoog gehalte Salbutamol in zijn urine. Na de achttiende etappe van de Ronde van Spanje is een dubbele hoeveelheid van het middel voor astmapatiënten vastgesteld. De A-staal en B-staal waren positief. Salbutamol staat op de dopinglijst, maar zonder attest mag een renner een bepaalde hoeveelheid inhaleren. Froome had 2000 nanogram per milliliter in zijn urine, waar 1000 nanogram is toegestaan.

Froome zelf ontkent iets strafbaars te hebben gedaan. Hij moet samen met zijn ploeg Sky, en nu dus ook met de steun van advocaat Morgan, uitleggen hoe het kon dat twee keer de toegestane hoeveelheid Salbutamol in zijn urine terecht is gekomen.

Alles weten over de zaak-Froome? Klik hier voor een overzicht.

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
15 december 2017 14:44
Walgelijk dat Froome mag blijven fietsen, advocaten mag inhuren en dan met een smoes er mee weg kan gaan komen. Schorsen tot het bewezen is dat hij echt geen normaal mens is maar van de maan komt.
Waarom deze uitzonderingspositie. Grrrr
15 december 2017 14:46
Iets met twee pufjes..uh.. maten meten.. Schandelijk!
15 december 2017 14:48
Nou nou.. Het zou eerder walgelijk zijn wanneer hij geen advocaat zou mogen "inhuren"... Eenieder mag zich toch verdedigen. En volgens mij is de gebruikelijke weg bij een dergelijke detectie. Was dat met Yates ook niet zo?
15 december 2017 14:48
Beetje laat, hij wist het al veel langer en pas nu het in het nieuws is wil hij een advocaat.
Ja, meer dan is toegestaan, maar de processen die zich in een lichaam afspelen, met name onder topprestaties is voor mij te complex om er een oordeel over te hebben. Eerst maar goed laten uitzoeken.
15 december 2017 14:49
@Kolderman Met andere woorden: hij mag zich niet verdedigen. Walgelijk zo'n rechtsopvatting.
15 december 2017 14:50
Hier kon je natuurlijk op wachten.
Was sky niet die ploeg die in 2010 aankondigde een schone Britse tourwinnaar af te leveren. En één van de meest transparante ploegen te worden.
Sky is meer de ploeg van, ben je niet betrapt, dan heb je niks genomen. Word je wel betrapt dan ligt de fout niet bij ons maar bij........... En daar gaat een leger advocaten nu naar zoeken.
15 december 2017 14:52
Reageerde iedereen hier maar eens als TomDJ: "[Het is] voor mij te complex om er een oordeel over te hebben. Eerst maar goed laten uitzoeken."

Sluit ik mij 100% bij aan.
15 december 2017 14:53
Beetje raar om hier af te geven op het feit dat Froome een advocaat neemt. Wel vraag ik mij af of het nu zo'n goede keus is, deze kerel. Veel van de door hem verdedigde mensen zijn toch echt geschorst... :)
Ik lees hier en eerder ook van Martin dat er hier met twee maten wordt gemeten. Werd Ulissi dan wel voorlopig geschorst voor ditzelfde vergrijp? Toch ook niet?
15 december 2017 14:55
Moeten sportadvocaten ook een dopingcontrole ondergaan?
15 december 2017 14:56
@hoofdisvrij.De beide testen hebben een positieve uitslag dus schorsen!
15 december 2017 14:57
@wielrenner
Lees voor de grap dit draadje op twitter eens door: https://twitter.com/lukascph/status/941353550180945920

Laat maar weten wat je er van vindt als je het uit hebt.
15 december 2017 15:02
Ik ben benieuwd of er een tijd staat waarbinnen Sky en Froome moeten reageren. Het is namelijk ietwat raar dat nu pas gedacht wordt aan advocaten en testen terwijl het al vanaf 20 september bekend.
Kan Froome zeggen: ja zo'n onderzoek duurt heel lang, tegen de tijd dat ik 40 ben zou het wel klaar moeten zijn. En dat hij ondertussen gewoon kan blijven fietsen en de competitie eventueel kan vervalsen indien hij toch schuldig blijkt te zijn. Zoals gebeurde met Contador die de Giro won maar later die overwinning moest inleveren, maar waarvan het nooit zeker zal zijn wie die Giro had gewonnen mocht Contador niet meegedaan hebben...
15 december 2017 15:06
In deze zaak is hij schuldig (want positief/boven de limiet) tot onschuld bewezen is. Ze moeten de regel gewoon aanpassen dat een renner tijdens de periode dat hij zijn onschuld mag bewijzen, niet mag fietsen. Limiet is er niet voor niks.
15 december 2017 15:07
Eerst maar goed uitzoeken? De zaak is toch zo klaar als een klontje.. dus schorsen, hij is niks meer als een ander..of misschien toch wel? deze zaak stinkt van alle kanten.. UCI, SKY, geld, belangen..
15 december 2017 15:07
De feiten zijn er .Die advocaat is nodig voor de strafmaat
15 december 2017 15:11
Volgens mij zijn de mensen die "schuldig tot onschuld bewezen" lopen te roepen ongeveer dezelfde mensen die vinden dat de politie altijd maar onschuldige burgers loopt te naaien ("ga eens boeven vangen")...
15 december 2017 15:11
Dit onderzoek is procedureel gezien het normale vervolg op het feit dat bij Froome een concentratie hoger dan 1000 nanogram/ml werd gevonden.
Het gebruik van Ventolin met als werkzame stof Salbutamol is toegestaan al worden wel voorwaarden gesteld aan de hoeveelheid.
Froome is formeel niet op doping betrapt maar er zijn verdachte waarden gevonden die verder onderzocht moeten worden en waar een plausibele verklaring voor kan zijn.
Ik vind dat er rond de Sky ploeg en Froome cq Wiggins veel zaken spelen die zeer verdacht zijn. Maar oordelen dan wel veroordelen doe je op grond van feiten en heldere conclusies en nadat er sprake is geweest van een normale rechtsgang.
Dat deze zaak zonder nader onderzoek al in de publiciteit is gekomen is schadelijk voor de wielersport en geeft ruimte voor onnodige speculatie en opborrelen van veel onderbuik gevoelens. Zo bleek/blijkt ook op dit forum uit meer dan 80% vd reacties helaas.

Ik vind Froome een anti-wielrenner, uitermate verdacht maar ik oordeel pas als het onderzoek klaar is en de feiten helder zijn.
15 december 2017 15:11
En uitspraak op de vooravond van de Tour, wedden iemand?
15 december 2017 15:12
Gel*l van iedereen die hier nu Froome verdedigt, ze zouden recht van spreken hebben gehad als Froome begin september na de positieve tweede staal een advocaat had ingehuurd om het hoe en waarom te bewijzen.
Maar neen , Froome haalt die advocaat pas binnen omdat er twee kranten met een verhaal naar buiten komen over een "doping"affaire uit de Ronde van Spanje in augustus van het dit jaar . Sky en de UCI hadden niet de behoefte om alles naar buiten te brengen en een deal met Froome die de kans kreeg om zich schoon te laten verklaren. Na twee positieve stalen. Iedereen hangt na een tweede positieve staal behalve Froome.
Vorig jaar werd er nog een Belgische veldrijdster "Femke van den Driessche" levenslang geschorst omdat in haar materiaal post een fiets met een electrische motor stond, let wel stond, want niemand heeft haar er op zien fietsen.
Hier wordt zwaar met twee maten gemeten.
15 december 2017 15:13
On topic: het zou pas vreemd zijn als hij geen advocaat in de arm nam, sportrecht is best wel verwarrende en van tijd tot tijd tegenstrijdige materie.
15 december 2017 15:14
Gadverdamme, krijgen we dat gezeik weer en mogelijkerwijs dus precies hetzelfde shitscenario als bij Contador in 2011 waarbij een tikkende tijdbom meekoerst.

Tuurlijk is het SKY's recht om deze zaak op een verschrikkelijke wijze te gaan dreineren maar als Vegni zou ik hem weigeren aan de girostart wanneer dat onderzoek nog hangende is, zoiets moet je niet willen in je ronde.
15 december 2017 15:15
Andere zijn voor minder al geschorst geworden, of tijdelijk op non actief gezet. In hoeverre hij schuldig is weet ik niet. Echter met Bradley Wiggens was er toch ook iets aan de hand met een attest. Krijgt Sky een voorkeursbehandeling??? Geld maakt zeker iets uit m.b.t. rechtsbescherming of is het rechts overbescherming.
15 december 2017 15:15
Ik vind het heel normaal dat Froome de kans en de tijd krijgt om aan te tonen dat hij "onschuldig" is. Alleen zou ik hier graag toch ook wat tijddruk achter willen zien. Het kan en mag niet zo zijn dat er nu nog maanden en maanden onderzoeken plaats vinden en Froome in de tussentijd volop mag koersen. Ik zou zeggen, geef Froome en Sky 6 maanden de tijd, vanaf het moment dat Froome op de hoogte is gesteld van zijn overtreding (20 Sept red.), om vooruitgang te boeken in het onderzoek. Zien ze daarna geen voldoende bewijs of aantoonbare vooruitgang in het onderzoek ,waarom Froome meer dan het dubbele Salbutanol in zijn urine had, dat ze hem per direct een voorlopige schorsing opleggen. Dat bespaard een hoop gedoe, als ze straks en een Vuelta en misschien ook een Giro zege moeten afpakken, omdat Froome niet eens had mogen koersen bij een eventuele schorsing.
15 december 2017 15:15
Ik denk dat de column van onze vriend Thijs Z wel hout snijdt. Sky zit continue in het grijze gebied, nu zijn ze te ver gegaan. Straffen dus. Hopelijk snel.
15 december 2017 15:19
"het aannemelijk is dat de zaak pas in de lente van 2018 – mogelijk tijdens de Giro d’Italia – verder gaat":

Stel dat Froome door alle tumult en dagelijkse interviews heen straks gewoon ijskoud de Giro pakt.
Als hij daarin niet weer betrapt zou worden, vergeef ik hem het lullige Salbutamol missertje.
Wat een heerlijke morsige soap blijft het wielrennen. Ik kijk uit naar seizoen 2018 !

Reacties zijn gesloten.