Froome: “Gesprekken over potentieel van een nieuwe vakbond”

vrijdag 28 september 2018 om 09:48
Froome: “Gesprekken over potentieel van een nieuwe vakbond”

foto: SWPix (archief)

Er worden gesprekken gevoerd over het oprichten van een nieuwe vakbond die de belangen behartigt van de profrenners. Dat zegt Chris Froome in gesprek met Velonews. De winnaar van de Giro d’Italia werpt zich op als aanspreekpunt van de renners, nadat donderdag Gianni Bugno herkozen is als president van de CPA. Volgens veel renners ging dat op oneerlijke wijze.

“Het is tijd voor verandering”, zegt Froome. “Er wordt veel gesproken achter de schermen. Er zijn gesprekken over het potentieel van een nieuwe vakbond, of om meer samen te werken met de CPA. De bal ligt nu bij hun. Deze verkiezing is een wake up call voor veel renners over hoe de situatie nu is. Het maakt renners duidelijk wat er veranderd moet worden om vooruitgang te boeken.”

‘Het lijkt erop dat de e-mail compleet genegeerd is’
Froome ondertekende met andere toppers een brief om de CPA-verkiezing uit te stellen. Zij wilden dat alle renners persoonlijk de keuze hadden om te stemmen. Om te stemmen moest je alleen hoogstpersoonlijk in Innsbruck zijn. Daarnaast waren er landen waarbij de nationale vakbond stemde namens alle renners. De brief kwam niet goed aan bij het CPA. “Zij waren boos dat wij ons openlijk uitspraken en niet direct naar hen. Toen hebben wij een groep met invloedrijke renners, renners met naam en een stem in het wielrennen, samengebracht en een gezamenlijk bericht gestuurd”, legt Froome uit.

“We wilden vertellen hoe wij ons voelden en wat we graag zouden zien gebeuren bij het CPA. Het lijkt erop dat deze e-mail compleet genegeerd is en dat ze doorgaan met wat ze aan het doen zijn”, aldus een gefrustreerde viervoudig Tourwinnaar.

‘Ik heb Bugno nog nooit ontmoet en ik ben al meer dan tien jaar prof’
“Ik vind het verwarrend dat ik statements zie van UCI-voorzitter Lappartient dat het geweldig is dat alle stakeholders instemmen, terwijl niet één renner is betrokken bij de discussies. Het is niet zijn fout, maar die van het CPA. Zoals het er nu voorstaat zijn ze niet een organisatie die werkelijk de renners vertegenwoordigt. Ik heb Bugno nog nooit ontmoet en pas een paar dagen terug heb ik hem voor het eerst gesproken. En ik ben al meer dan tien jaar prof. Dat is vreselijk en zegt genoeg over het CPA”, vertelt Froome.

De Britse kopman van Sky wil dat iemand namens de renners belangrijke meetings bijwoont en de renners continu op de hoogte stelt van de beslissingen die genomen moeten worden. “Ik was verrast dat ingestemd was met de hervormingen voor 2020, terwijl niet één renner iets gevraagd is over die hervormingen”, wijst hij naar alle partijen die dat hebben opgesteld. “Het CPA doet wat het CPA wil doen. Ze lijken niet bezorgd over wat renners willen. Dit wordt een grote test, want komt er een nieuwe verkiezing zoals wij hebben aangevraagd, of doen ze wat ze willen? De bal ligt bij hen.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

Rico. 28 september 2018 om 09:56

Ongeacht wat ik vind van zijn manier van rijden of van de middelen die hij gebruikt, vind ik dat Froome hier op een goede manier zijn verantwoordelijkheid neemt als één van de belangrijkste renners in het peloton.

Dit lijkt me een omwenteling die het wielrennen goed kan gebruiken, een rennersvakbond die daadwerkelijk de mening van de renners vertegenwoordigt en aan tafel zit als er belangrijke beslissingen worden genomen.

Fast Freddy 28 september 2018 om 10:06

+1

Brummel 28 september 2018 om 12:14

+2

john 28 september 2018 om 11:12

Oneerlijke wijzen !!!!!!! heeft Froome juist daar geen enorme ervaring mee

LucasR 28 september 2018 om 12:13

Poëzie.

Romāns Vainšteins 28 september 2018 om 11:13

-1
Hoe verder Froome wegblijft hiervan des te beter

marehoek 28 september 2018 om 11:20

Froome.charme offensief?

Simon1 28 september 2018 om 11:41

Ok mooi dat Froome dit doet.

rahimns 28 september 2018 om 11:42

Wat je ook van hem vindt, hij heeft hier wel een goed punt.

Theo Smits 30 september 2018 om 22:18

Dat had Armstrong toen ook

HoofdIsVrij 28 september 2018 om 11:45

Ik weet er inhoudelijk te weinig van, maar opvallend dat vrijwel alleen Engelstalige renners en met name de Britten hun ongenoegen uiten met de kandidaatstelling van Millar als grondslag. Als renners zich niet gehoord voelen waarom horen wij dan niks van de rest van de wereld?

Kan de redactie niet wat belletjes plegen naar Nederlandse renners of zij hier van wakker liggen?

Rico. 28 september 2018 om 12:00

Eens, inhoudelijk is er niet zo heel veel bekend. Wat er wel bekend is (renners moeten fysiek aanwezig zijn om te kunnen stemmen, voor de belangrijkste landen stemt alleen de bond en niet de renners) geeft alleen niet echt het idee dat er hier sprake is van een gezond democratisch systeem.

Mwielerfan 29 september 2018 om 17:35

Enige is dat het natuurlijk wel deels ook de fout is van uci

Mwielerfan 29 september 2018 om 17:38

De brief was door veel meer renners ondertekend waarin ook veel niet Engelstalige.
Verder zijn die Fransen n Italianen die de boel nu runnen kennelijk geen reet geïnteresseerd in daadwerkelijke inspraak.

NDI22 28 september 2018 om 12:00

Prima, huidige situatie slaat nergens op. Bugno heeft aan de Franse, Spaanse en Italiaanse bond genoeg, die hebben samen 360 stemmen door middel van de aanwezigheid van 3 mensen. De rest heeft minder renners&stemmen en/of moeten individueel aanwezig zijn.

Samlambeej 28 september 2018 om 12:22

Op de goede weg, daarna een nieuwe wielerbond. :)

t731 28 september 2018 om 14:49

Dit is alsof er een alternatieve FIFA voorgesteld wordt vanwege de aanhoudende corruptie en vage verkiezingsmanieren, maar dat dan de voorvechters hiervan allemaal uit het nog veel twijfelachtiger Saoedi-Arabië komen. Millar, Froome, Thomas, Martin. Verder nog niemamd gehoord. Met andere woorden, het British Cycling van Dave Brailsford. Ik mis nog de mediastatements van de broertjes Yates en dan is de wegrenners-cosca weer compleet.

dikkechaap 28 september 2018 om 16:29

Als je verder nienand gehoord hebt, had je beter moeten luisteren.

leegloper 28 september 2018 om 18:09

Alternatieve bond of rennersvakbond? Millar van Brailsford? Jij volgt het goed zeg.

t731 28 september 2018 om 18:32

Simpele reactie. De analogie is tussen bonden in de sportwereld, niet tussen specifiek rennersvakbonden. Brailsford is van british cycling maar dat bevat niet alleen de wegrenners van sky, ook veel lijntjes naar jeugd die voor andere teams kiest of heeft gekozen en natuurlijk positief over angelsaksische invloed in de bonden, kijk naar de vorige uci-voorzitter. Het is niet een far stretch om de link met notoire dopeur en altijd op angelsaksische hand spelende Millar te leggen.

Ik zou eerder zeggen, jij volgt het goed. Pffff.

Mwielerfan 29 september 2018 om 17:40

Er zijn op deze site ook berichten geweest waarin duidelijk werd dat veel meer renners uit niet Engelstalige landen de brief ondertekend hadden.
Schaam je om zonder het te volgen met zulke domme beschuldigingen te komen. Je lijkt bugno wel…

Alexander 28 september 2018 om 17:02

Even voor de mensen die het gemist hebben; Er is een brief gestuurd die ondertekend is door over de honderd renners(ik weet exacte aantal niet meer). Hierin werd duidelijk aangegeven wat de opmerkingen waren en zij vroegen enkel uitstel van 1 jaar. Daarin had Bugno mooi voorzitter kunnen blijven.

Lapjestrui 28 september 2018 om 17:49

-2 (0). Zoveelste trucje uit het US Postal handboek dat Bruyneel ooit aan Brailsford heeft uitgeleend. Deed Armstrong ook altijd handig: strooien met wat goodwill op z'n tijd. Die anti dopage tester bijvoorbeeld.

Armstrong won er zeven en werd ook nog es WK. Baas boven baas.

Lapjestrui 28 september 2018 om 17:53

PS: Goed verhaal over Bugno.

Vincent Lacressonniere 28 september 2018 om 20:01

Mwah…

De renners zullen vast gelijk hebben wanneer ze stellen dat ze te weinig gehoord worden door en te weinig invloed hebben op hun eigen vakbond.

Maar van wat ik er van begrijp zijn de (stem) procedures al jaren hetzelfde. Nu staat er een maand voor de verkiezingen een schreeuwer op die niet perse alle voordeel van de twijfel verdiend, en is de hele Angelsaksische wielerclub ineens in rep en roer.

Misschien eerst even afwachten?

Men gaat er volgens mij aan voorbij dat er bij de CPA gewerkt wordt door mensen die elkaar kennen, weten wat ze aan elkaar hebben, hypotheken moeten betalen, enz.

Je kunt die boel niet in een maand omgooien, ook niet als je punt valide is (de stemprocedure is ridicuul).

Bugno is nu aan zet. Hij zegt alle signalen serieus te nemen, en moet daar nu iets mee doen. Dat betekent dat hij flinke hervormingen moet gaan doorvoeren en die dingen kosten tijd.

Men is zo hijgerig tegenwoordig….
Als Millar 2 jaar geleden was begonnen met hijgen had hij nu misschien daadwerkelijk iets voorelkaar gekregen. Nu is hij (en vele renners met hem) vooral verongelijkt.

Mwielerfan 29 september 2018 om 17:42

Iedereen die bij cpa werkt en deze stemprocedure in stand hield is incapabel. Dus waarom treuren als die met iets anders hun hypotheek moeten betalen als ze nu hun werk niet goed doen?

Volg hier

Headlines

Materiaalzone