Nederlandse toppers ondertekenen brief om stemming CPA uit te stellen

Nederlandse toppers ondertekenen brief om stemming CPA uit te stellen

David Millar. foto: Sirotti (archief)

dinsdag 25 september 2018 om 09:25

De verkiezing van de nieuwe voorzitter van wielervakbond Cyclists Professional Associés, kortweg CPA, doet veel stof opwaaien in het peloton. Huidig voorzitter Gianni Bugno heeft volgens diverse renners de regels zo opgesteld dat hij niet kan verliezen van uitdager David Millar. Inmiddels hebben 27 renners, waaronder de Nederlanders Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk en Wout Poels, een open brief aan Bugno ondertekend met het verzoek de stemming uit te stellen.

Nathan Haas heeft de volledige lijst met ondertekenaars getweet. Daaruit blijkt dat de volledige top vijf van de Tour de France zijn handtekening heeft gezet. Ook de Belgen Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven staan met hun naam onderaan de brief. In het document verzoeken de renners onder meer dat de verkiezing wordt uitgesteld naar 2019. De huidige datum van de verkiezing kan dan worden gebruikt om alle financiële zaken op orde te krijgen. De sporters willen bovendien graag een mail ontvangen met alle cijfers uit het jaar 2017. Verder moet de CPA de regels van de stemming aanpassen. Bijna 300 renners hebben de bijbehorende petitie inmiddels getekend. De stemming staat momenteel voor komende vrijdag gepland, in het Oostenrijkse Innsbruck.

In de bijna 20-jarige historie van de CPA werd de strijd om de voorzittershamer nooit betwist: aan het einde van elke termijn werd telkens één naam naar voren geschoven. Bugno leek op weg naar een derde opeenvolgende termijn als voorzitter. Maar onlangs maakte oud-renner David Millar bekend dat hij zich mengt in de strijd om het voorzitterschap.

De kritiek van Froome op de gang van zaken was reden genoeg voor Bugno om een reactie te geven. “Ik ben blij met de uitdaging (van tegenkandidaat David Millar, red.), maar we mogen de CPA of het functioneren ervan niet in een slecht daglicht plaatsen. Ik vraag dat aan Froome. Trek de CPA niet in twijfel”, vertelde Bugno tegen Velonews.

Dit artikel delen:

13 Reacties

jvh93 25 september 2018 om 09:38

De renners gaan het heft in Eigen handen nemen, het werd tijd dat die bobo’s die alleen maar aan hun Eigen centen denken en niets met wielrennen hebben minder invloed krijgen

0
kielabokki 25 september 2018 om 09:42

David Millar, bespottelijk!

Zijn die Britten nou helemaal van de pot gerukt, of wat?

0
FBahamontes 25 september 2018 om 09:44

“Ik ben blij met de uitdaging (van tegenkandidaat David Millar, red.), maar we mogen de CPA of het functioneren ervan niet in een slecht daglicht plaatsen. Ik vraag dat aan Froome. Trek de CPA niet in twijfel”

Gesproken zoals een echte dictator, kritiek is verboden.

0
Birdheart 25 september 2018 om 09:48

Domme vraag, maar wat is de verwachtte uitkomst van de stemming? En wat wil het peloton? Als dit dezelfde man is, zou je zeggen laat hem aantreden voor een jaar zorg dat alles in orde is voor over een jaar en dan officieel stemmen en plan trekken.

0
Theokik 25 september 2018 om 11:58

Volgens mij is dat precies het voorstel:)

0
assen 25 september 2018 om 09:53

Het verlangen naar zelfbeschikking is menselijk, ongeacht wat je dan uiteindelijk gaat doen met die zelfbeschikking.

0
Mwielerfan 25 september 2018 om 10:19

Minste wat een voorzitter kan doen is openheid over financiën inderdaad. Maar uiteindelijk zou het leuk zijn als er kandidaten met beleid zijn om tussen te kiezen.

0
Polleke 25 september 2018 om 10:43

Millar als doping- uitmelker kan natuurlijk nooit een optie zijn voor eender welke functie, dat de cleane generatie daar maar eerst even over nadenkt….

0
aardappeljager 25 september 2018 om 10:47

En jij durft je hand ervoor in het vuur te steken dat de heer Bugno tijdens zijn carrière nooit iets tot zich genomen heeft dat niet is toegestaan?

0
Polleke 25 september 2018 om 12:33

Uiteraard niet…

0
Romāns Vainšteins 25 september 2018 om 10:57

Vermoeiend gezwam, iets harder fietsen lijkt me belangrijker dan deze materie binnenstebuiten keren als renner zijnde.

0
Vincent Lacressonniere 25 september 2018 om 11:39

Ik ben nu wel benieuwd naar renners die de petitie (bewust) niet getekend hebben en naar het waarom.

0
jooprioolpijp 25 september 2018 om 13:05

Het gaat hier niet om de specifieke kandidaten, het gaat om het feit dat er meerdere kandidaten kunnen zijn waar je ook echt op kunt stemmen. Dat staat los van de hoeveelheid boter op de verschillende kandidaat-hoofden. En er lijkt me genoeg materiaal voorhanden voor een rennersvakbond om zich druk om te maken – het is niet bepaald zo dat bij de UCI en de ASO de renner voorop staat… Kortom, goede zaak dat hier heibel getrapt wordt.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone