Forse verjonging bij Lotto Soudal zorgt voor onrust

Forse verjonging bij Lotto Soudal zorgt voor onrust

© Cor Vos

zondag 20 september 2020 om 17:52

Lotto Soudal heeft voorlopig 22 renners onder contract voor 2021. Daaronder zes nieuwkomers, waarvan er drie die uit het opleidingsteam komen: Viktor Verschaeve, Harry Sweeny en Sébastien Grignard. Een tiental renners van de huidige kern zit al een poos in de wachtkamer, voorlopig in onwetendheid over hun toekomst.

Filippo Conca (21), stagiair bij Androni Giocattoli, komt over van Biesse Arvedi. Andreas Kron (22) van Riwal-Securitas en volgens Het Nieuwsblad kom ook Sylvain Moniquet (22) naar Lotto Soudal. De Waalse klimmer over van de opleidingsploeg van Groupama-FDJ. Ook Verschaeve, Sweeny en Grignard zijn pas 21 of 22 jaar jong.

Naar verluidt is Lelangue zinnens nog minstens een of zelfs meerdere jongeren uit de eigen opleidingsploeg over te hevelen naar de hoofdmacht. Het zou zomaar kunnen dat de helft van de kern van Lotto Soudal jonger dan 23 jaar is. Maar vooral: het zorgt er ook voor dat het aantal nog beschikbare plekjes smelt als sneeuw voor de zon, terwijl nog tien renners in de wachtkamer zitten, onwetend of ze hun contract wel of niet kunnen verlengen.

Voorlopig tien renners zonder contract
Al ziet dat er niet goed uit omdat er financieel nog amper ruimte zou zijn. De kans dat Brian van Goethem, Remy Mertz, Tomas Marczyński, Jelle Wallays, Sander Armée, Nikolas Maes, Adam Hansen, Tosh Van der Sande, Jonathan Dibben en Rasmus Iversen op zoek moeten naar een alternatief, wordt met de dag reëler.

Als er toch nog wat extra budget wordt gevonden, zou Tosh Van Der Sande de eerste zijn die alsnog een contractverlenging krijgt. Meer zelfs, kopmannen als Caleb Ewan en Thomas De Gendt zijn vragende partij om Van Der Sande langer aan hun zijde te hebben.

Dit artikel delen:

17 Reacties

FDJ 20 september 2020 om 18:13

Lijkt mij vooral een teken dat het budget er niet ruimer op wordt bij deze ploeg. Je gooit alle ervaring weg en ook een aantal renners die in hun rol belangrijk zijn zoals Van Goethem of gewoon een winnaar is van twee edities van Parijs Tours.

0
Rawolf 20 september 2020 om 18:35

Van der Sande en Wallays zijn echt WT renners die goed bij Lotto Soudal passen. Zwaktebod dat men die geen contract kan aanbieden.

Armee en Hansen niet bij de Lotto zou vreemd ogen.

0
Verweggistan 20 september 2020 om 19:17

Maes, Armee en Van der Sande zou je toch gewoon moeten kunnen behouden. Wallays schijnt al andere opties te hebben.

0
Turtlehead 20 september 2020 om 19:19

Tsja, een paar opgewarmde lijken als kopman en dan meer dan de halve ploeg U23 maken…. Apart beleid.

0
Kannibaal van Schepdaal 21 september 2020 om 22:20

Een beetje zoals bij UAE. Eerst gevestigde waarden als Aru, Martin en Kristoff halen, en tegelijkertijd zwaar investeren in de jeugd.

Misschien omdat de jonge talenten zo kunnen leren van de ervaren mannen, en de oude renners na enkele jaren vanzelf verdwijnen, dan wel zich schikken in een andere rol?

Sunweb kiest trouwens ook volop voor de jeugd, maar trekt daarnaast met Bardet ook een ervaren renner aan.

0
wielrenner 20 september 2020 om 20:08

Op naar de wedstrijden U23.

0
Grobbel 20 september 2020 om 20:12

Nou ja, als het voor Sunweb werkt… :)
Al weet ik niet of Lotto-Soudal met dezelfde zorgvuldigheid aan het scouten is.

0
Grobbel 20 september 2020 om 20:16

Overigens hebben twee renners van hun U23-ploeg deze week aardig huisgehouden in Ronde de l'Isard (en eentje daarvan daarvoor ook al in de Baby Giro), en die worden nog niet eens bij de doorstromers genoemd.

0
Cochise 20 september 2020 om 20:24

Anderzijds hebben ze in een aantal van die jonge gasten al jarenlang geinvesteerd via de opleidingsploeg en vind ik het niet meer dan normaal dat er vragen gesteld worden bij de meeste van die 10 namen. Hansen heeft al een paar jaar betekenisloos mogen rondrijden in grote rondes om dat record te breken. Mertz, Van Goethem, Dibben en Iversen zijn geen WT-niveau. Marczyski heeft ook z’n beste tijd gehad en als ik moet kiezen tussen Maes/Wallays of veelbelovende gasten zoals Van Gils, Vandenabbeele of Vervloesem zou ik het wel weten.

0
CechRepublic 20 september 2020 om 20:30

Zou het voor Wellens niet een keer verfrissend zijn om ergens anders te gaan rijden? Heeft Lotto meteen weer wat geld voor andere renners.

0
peterwinnen 20 september 2020 om 20:41

Met alle respect, maar alle namen die blijkbaar weg moeten hebben nou geen onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Kwestie van doorselecteren lijkt me.

0
john 21 september 2020 om 07:50

En die wat mogen blijven wel dan??

0
katerkop 20 september 2020 om 21:30

Zou verstandig zijn. De genoemde vertrekkers voegen heel weinig toe op WT-niveau. Prima om dan talenten een kans te geven.

0
zietemgaan 21 september 2020 om 08:54

even paar renners opgezocht, bv:
Tosh Van Der Sande, 29, twee kleinere overwinningen en waardevol werk in ondersteuning

Jelle Wallays: 31 en 9 overwinningen, waaronder één in de Vuelta en twee keer Parijs-Tours

Sander Armée: 34, 2 ritoverwinningen, waaronder één in de Vuelta in 2017

Brian Van Goethem: 29 en niets gewonnen

Adam Hansen: 39, een monument van een helper

Dus ik begrijp het wel, ook dat ze Tosh willen houden. Enkel Jelle Wallays zou ik zeker niet weg doen, maar wellicht vraagt hij te veel?

0
Marcus Aurelius 21 september 2020 om 13:55

Waarom steengoede renners als Tosh en Jelle wegmoeten om Degenkolb een zwaar te loon te betalen, die trouwens ook niks presteert weet ik niet. Of betaalt de Duitse lotto zijn salaris …. ?

0
Grobbel 21 september 2020 om 19:54

Neem aan dat die een doorlopend contract heeft.

0
jappe666 21 september 2020 om 17:41

Niet gek als je bedenkt dat de Lotto-Soudal U23 al meer heeft laten zien in enkele weken, dan sommige renners van LTS in hun hele carrière dat ze daar zitten.
Het ging wel eens tijd worden dat het daar allemaal op de schop gaat en dat er gepresteerd moet worden wil je een contract hebben het jaar daarop.
Als je vooruit wil moet je durven doorselecteren en de renners niet laten vastroesten met toch de zekerheid dat je contract verlengd wordt.
Iets wat de Franse ploegen ook even mogen noteren trouwens.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone