Flinke straffen voor W52-renners: João Rodrigues voor zeven jaar geschorst

woensdag 5 oktober 2022 om 08:23
Flinke straffen voor W52-renners: João Rodrigues voor zeven jaar geschorst

De carrière van João Rodrigues lijkt voorbij - foto: Cor Vos

Zeven renners van W52-FC Porto zijn door het Portugese antidopingagentschap voor meerdere jaren geschorst. Zo moet João Rodrigues, die vorig jaar nog de beste was in de Volta ao Algarve, een straf van maar liefst zeven jaar uitzitten.

Nog eens zes andere coureurs hebben een schorsing van drie jaar aan hun broek. Het gaat om Rui Vinhas, Ricardo Mestre, Ricardo Vilela, Daniel Mestre, José Neves en Samuel Caldeira. Deze renners zijn door het Portugese antidopingagentschap ADoP geschorst wegens ‘bezit van een verboden stof en verboden methode’. De straf van Rodrigues (27) valt hoger uit omdat er ook nog eens afwijkende waarden zijn geconstateerd in zijn bloedpaspoort.

In april kwam het nieuws naar buiten dat Nuno Ribeiro, ploegleider van W52-FC Porto, was opgepakt vanwege zijn betrokkenheid bij een dopingzaak. De Portugese politie zette een groot team op de zaak en bij huiszoekingen werden, volgens diverse landelijke media, bij tien renners van het team dopingmiddelen aangetroffen. De UCI besloot vervolgens de licentie van de Portugese formatie in te trekken.

De renners van W52-FC Porto in betere tijden – foto: Cor Vos

W52-FC Porto was voor dit bewuste dopingonderzoek al meerdere keren in het nieuws vanwege dopinggevallen. Oud-renner Raúl Alarcón ging bijvoorbeeld in hoger beroep tegen een vierjarige schorsing als gevolgd van abnormale waardes in het biologische paspoort, maar de Spanjaard en de ploeg verloren die zaak bij het CAS.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Westland95 5 oktober 2022 om 08:36

Goh, de renners die 1x in het jaar meer dan 7 watt per kilo een klim op rijden. Wie had dit zien aankomen.

1
Cochise 5 oktober 2022 om 09:46

Over lange dopingstraffen gesproken. Nog één seizoen wachten en de 12-jarige dopingschorsing van de cobra is voorbij. Zou hij op 40-jarige leeftijd z’n ijskraampje op Tenerife niet willen inruilen voor een koerstenue?

1
Kerstie 5 oktober 2022 om 08:57

Nu komt het mooie: ze gaan volgend jaar met goede hoop verder!
De harde kern heeft dus allemaal een schorsing te pakken. Geen verrassing want deze 7 zijn allemaal niet vooruit te branden tot dat ze op de fiets stappen in de ronde van Portugal. 7 jaar is wel lang, maar voor de rest zitten de meeste toch al eind carrière. Nou de overige 3/4 die geen straf hebben zou ik adviseren om lekker te stoppen. Wat een ellende deze ploeg en dat wil dus volgend jaar doorgaan

0
ssj 5 oktober 2022 om 09:20

Toch bizar. Je bent toch gek als je doping gebruikt voor alleen de ronde van Portugal?

0
Handige Harry 5 oktober 2022 om 09:28

De vraag is natuurlijk of het enkel voor die koers was.

Het zegt trouwens wel genoeg als je in een rondje de bergen opvliegt maar er nog steeds geen WT ploeg is die je wil hebben.
Die zullen het allang hebben gezien dat het niet pluis is.

0
Mwielerfan 5 oktober 2022 om 10:34

Iedereen wist dit al 10 jaar, het duurde alleen zo lang voor Portugal zelf met name ingreep. De ploeg bleef vermoedelijk bewust continentaal en geen pro conti omdat ze dan vrijwel alleen met landelijke anti doping te maken hebben en praktisch geen out of competition internationale professionele anti doping maatregelen

0
Pizzi 6 oktober 2022 om 11:29

#FreeAlarcón

0
Deo 5 oktober 2022 om 11:09

Goed dat ze zijn gepakt, aan de andere kant zijn dit allemaal renners die al gemiddeld 10 jaar meedraaien en het is lastig te geloven dat ze dit jaar pas collectief worden gepakt. Of te wel de dopingtests werken simpelweg niet, of ze zijn niet uitgevoerd.. In ieder geval doet het mij denken dat doping bij grote WT ploegen nog steeds erg goed mogelijk is. Zaken als de grote bahrain inval helpen niet om dit tegen te spreken. De doctoren en ploegleiders van velen ploegen bestaan uit louter ex doping zondaars in het gebruik of stimuleren hiervan. Nee, ik geloof niet meer in een schoon peloton en dat deed ik pre covid nog wel met als hoogtepunt 2017-2019 waar weinig buitenaardse prestaties werden geleverd. In de tijd dat de nog niet eens absurd sterkend klimmende Bernal als nieuwe “Merckx” werd aangeduid. In 2020 waren de prestaties van een enorm niveau wat niet in de trend paste van de voorgaande jaren. Die piek is nu anno 2022 nog bezig en steeds meer renners meten zich met die piek. (Eerst enkel Pogacar, van Aert, vd Poel, Roglic en nu een dozijn)

-1
vincenzo 5 oktober 2022 om 14:20

En de belangrijkste uit het dozijn is …

2
Wheely 5 oktober 2022 om 09:34

Ik dacht altijd dat het soort van gedoogd werd daar, for old times sake ofzo.

-2
Mwielerfan 5 oktober 2022 om 10:36

Kennelijk hebben ze door in Portugal dat ze belachelijk werden gevonden door de rest van de wereld. En is dat belangrijker dan hun thuis ronde winnen. Ik moet zeggen dat nu ze ook Algarve gingen winnen tegen echte profs ze misschien ook hun hand overspeeld hebben

0

Headlines

Populair

Materiaalzone