Flandrien 2019: Wout van Aert klopt Remco Evenepoel na fotofinish

Flandrien 2019: Wout van Aert klopt Remco Evenepoel na fotofinish

©Cor Vos

dinsdag 5 november 2019 om 21:19

Wout van Aert is door zijn collega-renners verkozen tot Flandrien 2019. Kleiner kon het verschil met de nummer twee niet. Van Aert haalde het met één punt voorsprong op Remco Evenepoel. Philippe Gilbert finishte als derde. Sofie De Vuyst volgt Sanne Cant op als Flandrienne.


Met vijf waren ze genomineerd: Philippe Gilbert, Wout van Aert, Remco Evenepoel, Thomas De Gendt en Victor Campenaerts. Stuk voor stuk met mooie adelbrieven. Uiteindelijk werd het dus een nek-aan-nekrace tussen de twee youngsters. Van Aert trok het laken naar zich toe met een voorsprong van slechts één schamel punt op de vice-wereldkampioen tijdrijden.

De Flandrien is een organisatie van Het Nieuwsblad. Een panel van managers en ploegleiders nomineerde in eerste instantie vijf kandidaten. Daarna was het aan de renners om hun voorkeur uit te spreken. 80 procent van het Belgische profpeloton heeft zijn stem uitgebracht.

Voor Van Aert, die de trofee uit handen kreeg van wielerlegende Francesco Moser was het niet zijn eerste bekroning op het Gala van de Flandrien. In 2016 won hij al de Flandrien van het Veld, een categorie die dit jaar werd afgevoerd. Op de erelijst volgt hij Yves Lampaert op. Recordhouder is Greg Van Avermaet, die de bekroning maar liefst zes keer in de wacht sleepte

Sofie De Vuyst haalt het van Sanne Cant
Bij de dames was het resultaat echt verrassend te noemen. Niet topfavoriete Sanne Cant, voor de derde keer op rij wereldkampioene in het veld, maar de 29-jarige Sofie De Vuyst is door haar collega-rensters verkozen tot Flandrienne. De andere genomineerden waren Jolien D’Hoore, Lotte Kopecky en Julie Van De Velde.

Voor het eerst werd ook de Trofee Patrick Sercu uitgereikt. Die beloont de beste mannelijke renner in alle disciplines, behalve het wegrennen. Toon Aerts, Victor Campenaerts, Kenny De Ketele, Robbe Ghys en Jens Schuermans waren de genomineerden. Victor Campenaerts werd de eerste laureaat.

Julian Alaphilippe – niet aanwezig in het Oostendse Casino Kursaal – is verkozen tot Internationale Flandrien. Dries Devenyns is de ‘beste ploegmaat’ van 2019.  Dries Verstappen, Julie De Wilde en Ilan Van Wilder wonnen respectievelijk de trofee van beste nieuweling, beste junior en beste belofte.

Alle winnaars verzameld – © Cor Vos

Dit artikel delen:

23 Reacties

WernerFranke 5 november 2019 om 21:26

Zit hier een geldprijs aan vast die Nuyens kan claimen?

A.M.M. Jonkers 5 november 2019 om 21:47

Sniper heeft zijn advocaat al benaderd…….

Hollow Knight 5 november 2019 om 21:29

Puur objectief gezien heeft Philippe Gilbert het beste seizoen gehad. Remco Evenepoel is daarentegen de meest indrukwekkende Belg van het seizoen, gezien zijn jonge leeftijd.

Ik snap niet echt waarom Wout Van Aert dit heeft gewonnen.

Twee zeges in de Dauphiné, BK tijdrijden en één Tour etappe is mooi, maar komt niet in de buurt van Remco & Gilbert.

En dan te denken dat Van Avermaet die trofee een aantal keer gewonnen heeft door enkel wat .HC & .1 koersjes te winnen.

Zal wel vriendjespolitiek zijn zeker. Ik kan mij niet anders inbeelden hoe Van Avermaet die trofee 6 keer kan winnen en Gilbert maar 3 keer.

salb 5 november 2019 om 21:36

Vriendjespolitiek? Het zijn de renners zelf die stemmen

adelaarvanantwerpen 5 november 2019 om 21:47

De diversiteit in Van Aert zijn prestaties is wel ongezien. Sprints tegen de snelste van de wereld, tijdritten tegen toppers. Bij de beste kasseien renners en ook nog meedoen in klassiekers als MSR en Strade Bianche.

Misschien op basis van uitslagen gaat de prijs eerder naar Gilbert of Evenepoel, maar ik vond Van Aert dit seizoen toch beter vanwege zijn grotere all round kwaliteiten

Van Aert stond er ook vanaf het begin van het jaar tot aan zijn blessure itt tot Evenepoel die een minder voorjaar reed en Gilbert die we alleen zagen in PR en de vuelta.

jooprioolpijp 5 november 2019 om 21:52

@HK Als je jouw manier van redeneren doorzet heb je geen verkiezing nodig, dan volstaat een rekenformule. Uiteraard, bij verkiezingen spelen persoonlijke voorkeuren mee, tot en met de gunfactor…

KnightBiker 5 november 2019 om 22:03

+1 @adelaarvanAntwerpen
@HK
Als je alleen naar de overwinningen kijkt zitten de 3 erg dicht bij elkaar, maar als je naar het gehele plaatje kijkt hebben we Van Aert vaker aan het front gezien. Zeker Gilbert weet zich vaak erg goed maar beperkt zijn dagen wel tot wanneer hij echt kans maakt, wel weer winnaar van een monument en dat telt dubbel. Evenenpoel was vaak indrukwekkend maar de camera zocht hem ook wel vaak op.
Dat Van Aert De prijs kreeg komt wellicht ook door de blessure, op het hoogtepunt dramatisch uit koers is ook wel iets speciaals.

Massimo Bataille 5 november 2019 om 22:24

Goh ik vind het ook best spannend hoor:

Als je kijkt:
Gilbert heeft
P-Roubaix (monument), 2 ritten vuelta en 1 rit in de provence (2.1)
2de in rit Dauphine en 3de in rit P-Nice

Gilbert wint voornamelijk zijn monument ( en zeer sterke vuelta, jammer van de pech in WK), maar heeft voor de rest een ‘matige’ voorjaar, met dank aan de sterkte van Wolfpack met Stybar en Jungels.
Evenepoel heeft:
San Sebastian, EK Tijdrijden, rit in Adriatico(2.1) en rit + AK belgium tour(2.HC)
2° WK tijdrijden.

Evenepoel heeft een zeer sterk najaar, met San Sebastian, EK TT en 2° WK TT. Maar heeft tot de belgium tour ( en Hammer ervoor) nog te weinig getoond (ervaring opdoen). Maar toch nog eens zeggen, 19jaar…
Van Aert heeft:
1 rit Tour, 2 ritten Dauphine en BK tijdrijden
2° in rit Tour, 2° in E3, 2° in rit Daupine (2°WK veldrijden)
3° in Strade Bianchi, 3° in rit dauphine, 3° in BK
6° in San Remo.

Van Aert wint minder maar is wel overal paraat (van de winter, voorjaar en tour) en in verschillende disciplines (TT, sprinten en klassiekers). Was ook overal aanwezig in de klassiekers ( en wat zonder pech in Roubaix).

Hollow Knight 5 november 2019 om 22:48

Ik denk dat jullie vergeten dat Parijs-Roubaix de meest prestigieuze klassieker is.

Enkel het WK en misschien de Olympische Spelen kunnen hoger ingeschat worden qua eendagswedstrijden.

En de twee Vuelta etappes die Gilbert won, waren ook heel indrukwekkend. Hij heeft niet voor niets de Gele Wimpel.

john 6 november 2019 om 08:34

Om dat er mensen met verstand van de sport hebben gekozen

Pol 6 november 2019 om 08:47

U snapt niet waarom Wout van Aert gewonnen heeft. Dat komt om dat je totaal geen verstand van wielrennen hebt.En je hebt hier al meerdere aangegeven dat de wielersport niets voorstelt.

dikkechaap 6 november 2019 om 11:10

Van Aert heeft twee ritten in de tour gewonnen dit jaar.

Covadonga 6 november 2019 om 21:58

@HK
Parijs-Roubaix de meest prestigieuze? Dat lijkt me nogal een subjectief oordeel. Daar over gesproken: PR wordt nogal overgewaardeerd. Het is een gelukskoers waar bijna alleen specialisten aan mee doen. Ik vind het dan ook een flutkoers.

Samlambeej 6 november 2019 om 22:24

@Covadonga
Flutkoers? Dat kan je niet menen? Die hele verkiezing is subjectief. Dat er dan nog druk over geargumenteerd wordt is des te onzinniger.

boenk 13 november 2019 om 20:57

Gilbert mag dan PR gewonnen hebben, van Aert was er een klasse beter. Jammer van die 3 achtervolgingen.

koos verrek 5 november 2019 om 22:07

Nou hopen dat ie ooit terug op ze niveau komt. Ronduit indrukwekkend in ’t tijdrijden en de sprint, dat ie dat kon tege de wereldtop had niemand verwacht.
En dan die vleeshaak in de Tour. Effe zien wat er nog van komt.

Japsie 6 november 2019 om 08:52

PR is wellicht voor de globale wielervolger de koers met de grootste naam, maar ik vind het niet de meest prestigieuze. Maar daar ga je al, blijft subjectief, niet objectief.
Zowel Gilbert, Evenepoel als van Aert hebben een prachtig seizoen gereden. Mij om het even.

Wheely 6 november 2019 om 08:58

De collega renners hebben gekozen, met dat in het achterhoofd lijkt mij Wout een hele logische winnaar.

snoep de hond 6 november 2019 om 09:37

@redactie, jullie zijn vergeten te vermelden waarom Thomas De Gendt tussen de winnaars op de foto staat.
Ik heb het uit nieuwsgierigheid zelf maar opgezocht en blijkbaar heeft hij "De Vonk van het Jaar" gewonnen (prijs voor het spectaculairste wielermoment van het afgelopen seizoen) voor zijn solo in de Ronde van Frankrijk.

Domestique 6 november 2019 om 10:00

Gilbert inderdaad de man met de grootste overwinning, maar gevoelsmatig denk ik toch ook meer aan van Aert en Evenepoel als renner van het jaar. Leek alsof ze veel meer in the picture reden.

Gilbert naast die fantastische Roubaix en een sterke Vuelta ook een pak minder gezien dan in bv. 2017.

Blijft inderdaad moeilijk. Internationaal gezien vind ik het lijstje van Bernal op papier gezien misschien wel het strafste, maar qua gevoel vind ik Alaphilippe dan weer de man van het seizoen. Terwijl Roglic op zijn beurt de meest regelmatige was.

Maikel Vennix 6 november 2019 om 12:26

Voor mij een mooie winnaar…
Kiezen van “de Flandrien” is moeilijker dan een normale wedstrijd. Het is een “jury-ding”, met daarbij enerzijds resultaten in verschillende wedstrijden, en anderzijds ook de persoonlijke waardering die je daaraan toe kent. En dan de gun-factor.

Voor mij is WvA een prima keuze. Al actief in het veld (met redelijke resultaten), daarna mooie ereplaatsen in de klassiekers, en vervolgens de echte stap gezet met enkele klinkende overwinningen.
Evenepoel mag van mij nog een jaartje in de wachtkamer. Ook hij heeft natuurlijk een schitterend seizoen gereden (net als Gilbert overigens). Zijn tijd gaat nog komen…

Vwb Alaphillipe: prima keuze. Maar er is een Nederbelg die minstens net zo goed heeft gereden, alleen heeft die zijn overwinningen in 3 disciplines behaald. Weet niet hoe dit wordt bekeken in de beoordeling voor internationale Flandrien (alleen op de weg, of ook in het veld en de MTB)

chasse patat 6 november 2019 om 12:53

We hebben het hier over klassementsresultaten. Is dat het criterium voor een “Flandrien”? Volgens Wikipedia is de omschrijving “Een flandrien is een wielrenner die een wielerwedstrijd hard maakt door voortdurend te kiezen voor de aanval en te blijven rijden totdat hij oververmoeid de streep bereikt.” Dat lijkt mij dan ook het criterium om een keuze te maken. Volgens dat criterium heeft Wout het dit jaar lijkt mij terecht gewonnen van Gilbert. Hij had behalve de koersen die hij hard heeft gemaakt ook de strijd met Roompot en zijn herstel aan te gaan. Chapeau Wout! In één jaar tijd ben je voor mij van een persoon waar ik mij regelmatig aan ergerde geworden tot een fan die jou nog mooie resultaten gunt!

Headlines

Materiaalzone

Populair