Flanders Classics neemt organisatie Wereldbeker veldrijden over

donderdag 20 juni 2019 om 18:23
Flanders Classics neemt organisatie Wereldbeker veldrijden over

Wouter Vandenhaute - foto: Cor Vos

De Wereldbeker veldrijden zal vanaf het seizoen 2020-2021 worden georganiseerd door Flanders Classics. Dat heeft de UCI vandaag laten weten via een persbericht. Eerder nam Flanders Classics al de organisatie van de Superprestige veldrijden over. “Door deze samenwerking kan de cross verder groeien”, zo is UCI-voorzitter David Lappartient van mening.

De internationale wielerunie stond traditioneel in voor de organisatie van de Wereldbeker veldrijden, maar die taak zal nu worden overgenomen door het Flanders Classics van Wouter Vandenhaute, dat sinds 2010 ook al verantwoordelijk is voor de organisatie van zes Vlaamse voorjaarsklassiekers. Zo vallen de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Omloop Het Nieuwsblad onder het bewind van Vandenhaute.

Maar Flanders Classics is ook al een tijdje actief in het veldrijden. De organisatie is vanaf 2020 dus verantwoordelijk voor de organisatie van twee van de drie regelmatigheidsklassementen. Flanders Classics zal tenminste tot en met het veldritseizoen 2023-2024 de Wereldbeker veldrijden organiseren. Het belangrijkste is dat het verantwoordelijk is voor de organisatie van de verscheidene wereldbekermanches.

Daarnaast gaat Flanders Classics over de uitzendrechten van zowel de wereldbekercrossen alsmede wereldkampioenschappen die zullen plaatsvinden in België. Maar het is ook verantwoordelijk voor de wereldwijde televisieregistratie van de verschillende Wereldbekers. Tot slot heeft Flanders Classics nu ook de marketing- en sponsorrechten in handen. “Flanders Classics heeft zijn professionaliteit laten zien”, aldus Lappartient.

Toon Aerts won afgelopen seizoen de Wereldbeker veldrijden – foto: Cor Vos

Machtsverschuivingen in het veldrijden
Overigens was ook Galozo – de organisator van de DVV Verzekeringen Trofee – kandidaat om de organisatie van de Wereldbeker veldrijden over te nemen, maar het is dus Flanders Classics geworden. Het geeft echter wel aan dat er achter de schermen flink wat machtsverschuivingen plaatsvinden.

Zo werd vandaag ook bekend dat Golazo SportIDee heeft opgekocht, de organisator van tal van wedstrijden in het veldrijden waaronder de Brico Crossen en de Koppenbergcross. Daarmee verstevigt ook Golazo – organisator van de Baloise Belgium Tour en de Binck Bank Tour – zijn positie in de Vlaamse wintersport gevoelig.

Goed nieuws voor Sporza: WK en BK live op TV
De overname van Flanders Classics legt Sporza overigens geen windeieren. De openbare omroep mag vanaf 2020-2021 tot 2023-2024 het BK en WK veldrijden blijven uitzenden, net als de helft van het aantal wereldbekermanches. In september zullen meer details over de hervormingen in het veldrijden worden aangekondigd.

Dit artikel delen:

9 Reacties

leegloper 20 juni 2019 om 18:40

Ergens curieus dat de sport moet groeien door internationalisering en dat dan de organisatie van de wereldbeker veldrijden van de UCI naar Flanders Classics verhuist.

0
Polleke 20 juni 2019 om 18:44

Is ook een Vlaamsche volksport…

0
FDJ 20 juni 2019 om 18:52

Tja dat internationaliseren is vooral een stokpaardje van een aantal personen. De Belgen willen zelf niet en zolang de startgelden in ere worden gehouden zullen buitenlandse toppers er niet komen ook. Startgelden zijn zo achterhaald. Eerst rijden en dan op basis van prestaties verdienen.

0
rosencrantz 20 juni 2019 om 19:13

Slechte zaak voor het wielrennen in het algemeen. Samen met ASO, krijgen ze een te grote greep op de organisatie van wielerevenementen. Kijk maar naar de koersen die in België WT geworden zijn.

0
Borsje 20 juni 2019 om 19:35

Nog meer wedstrijden niet langer bij Sporza?

0
boenk 21 juni 2019 om 04:44

Zouden allemaal wèl bij Sporza komen, had ik gelezen.

0
Etika 20 juni 2019 om 20:46

Ik bewonder Wouter Vandenhaute. Hij heeft altijd al een hart voor het wielrennen gehad, net als ik. Hij is ondernemer, ik niet. Wil hij vooruit met de cross/koers ? Ja. Wil hij er iets aan verdienen ? Ja.
Wat is het probleem ? Gelukkig dat zulke mensen er zijn.

0
blix 20 juni 2019 om 20:57

Dus volgend jaar kan de ‘Wereld’beker eruit zien als: Koppenberg, Zonhoven, Gavere, Baal, Diegem, Koksijde, Zolder en Namen?

0
west 20 juni 2019 om 22:53

Ze gaan wel iets aan internationalisering doen; Alle crossen krijgen een Engelse naam…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone