Fiets aan de wilgen 2014: Rémi Pauriol en Sébastien Hinault

donderdag 20 november 2014 om 09:00
remi pauriol

foto: Sirotti

Er is een tijd van komen, maar ook van gaan. Dit jaar zijn een hoop renners gestopt met koersen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2014 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Vandaag aandacht voor twee Franse renners: Rémi Pauriol en Sébastien Hinault

Rémi Pauriol
Rémi Pauriol, geboren in Aix-en-Provence, reed heel zijn carrière in Franse dienst. Hij koos pas op relatief late leeftijd, als 21-jarige, voor het wegwielrennen. In zijn jeugd was het mountainbiken zijn domein. Na zeven jaar mountainbiken stapte hij in 2003 over naar VC La Pomme Marseille, waar hij de kans kreeg het mountainbiken te combineren met wegwielrennen. Een jaar later, in 2004, liet Pauriol het mountainbiken voor wat het was en focuste hij zich volledig op de weg. Dat seizoen won de aanvaller verschillende Franse wedstrijden. Pauriol’s winst in 2005 op het kampioenschap van Frankrijk voor renners jonger dan 21 jaar. Dit trok de aandacht van Crédit Agricole, waar hij datzelfde jaar een stagecontract verdiende.

Hij mocht vervolgens blijven waardoor hij in 2006 officieel profwielrenner werd. In zijn eerste profseizoen behaalde hij zijn beste resultaat voor de groen-witte ploeg: een tweede plaats in Parijs-Corrèze. Datzelfde jaar debuteerde hij ook in de Giro d’Italia, zijn eerste grote ronde. Hoewel hij als neoprof een beloftevol seizoen reed, wist hij dat zijn in zijn eerste profjaar niet te winnen. Die mijlpaal werd een jaar later bereikt in de Franse koers Route Adélie Vitré, waar hij in de sprint sneller was dan de Rus Alexander Khatuntsev.

In 2008 wordt de dan 26-jarige renner voor het eerst geselecteerd voor de Tour de France, en wordt hij uitgenodigd voor de Franse nationale selectie voor de Olympische Spelen in Peking. In de Chinese hoofdstad eindigt hij in de wegwedstrijd als 33e, na een groot deel van de race in de aanval te hebben gereden. Aan het einde van dat jaar houdt Crédit Agricole op te bestaan en stapt hij over naar Cofidis.

remi pauriol

In het shirt van zijn nieuwe werkgever zorgt hij direct voor succes met de winst in de GP La Marseillaise, de openingswedstrijd in Europa. Later dat jaar verslaat hij Davide Rebellin in een sprint in de Grand Prix van Lugano. Na een knappe tiende plek in de proloog van Parijs-Nice, moest hij een dag later de wedstrijd verlaten met een gebroken sleutelbeen door een valpartij. Hoewel hij net op tijd hersteld was voor de Tour de France bleef het een jaar met ups-en-downs, door een nieuwe botbreuk in de herfst van het seizoen.

Na twee jaar Cofidis wilde Pauriol zijn carrière in 2011 nieuw leven inblazen. Dat probeert de Fransman bij FDJ. De overstap leidt niet tot opmerkelijk betere prestaties. In het vroege voorjaar eindigt hij als vijfde in het door Thomas Voeckler gewonnen eindklassement van de Tour du Haut Var. Een maand later moet hij diezelfde Voeckler als enige voorlaten in de vierde rit van Parijs-Nice. De tweede plek in de rit naar Belleville is dat jaar zijn beste prestatie.

In 2012 behaalt Pauriol zijn laatste professionele overwinning. Op 26 februari soleert hij in zijn thuisland naar de zege in Les Boucles du Sud Ardèche. Zijn medevluchters passeren meer dan een halve minuut later de finishlijn in Ruoms. Tijdens de Ronde van Spanje, die hij dat jaar rijdt, lekt zijn transfer naar Sojasun uit. FDJ-BigMat, zoals zijn ploeg in 2012 voluit heet, rijdt een anonieme Ronde van Spanje. Pauriol eindigt in het algemeen klassement op de 23ste plek als beste renner van de ploeg. De achterstand op Alberto Contador bedraagt meer dan 41 minuten.

remi pauriol

Terug op ProContinentaal-niveau weet Pauriol in 2013 niet te verrassen. Na een solide voorjaar moet hij in de tweede helft van het seizoen steeds vaker afstappen. Pas laat in dat seizoen wordt bekend dat de sponsor vertrekt. De ploegleiding probeert het team te redden, een nieuwe geldschieter wordt uiteindelijk niet meer gevonden. Na vergeefse pogingen een nieuwe ploeg te vinden, staakt Pauriol zijn zoektocht eind januari 2014. Na een profcarrière van negen jaar gaat hij aan de slag in de wijngaard van zijn familie in Lambesc, dat in het zuidoosten van Frankrijk ligt, op vijftig kilometer van Marseille.

Naam: Rémi Pauriol
Geboortedatum: 04 april 1982 (32)
Geboorteplaats: Aix-en-Provence
Nationaliteit: flag-fr Frans
Twitter:@rpauriol

Ploegen:
2005: flag-fr Crédit Agricole
2006: flag-fr Crédit Agricole
2007: flag-fr Crédit Agricole
2008: flag-fr Crédit Agricole
2009: flag-fr Cofidis
2010: flag-fr Cofidis Le Credit en Ligne
2011: flag-fr Francais des Jeux
2012: flag-fr Equipe Cycliste FDJ – BigMat
2013: flag-fr Sojasun
2014: –

Aantal overwinningen: 3
flag-fr Grand Prix D’Ouverture la Marseille 2009
flag-it GP Di Lugano
flag-fr Les Boucles du Sud Ardèche 2012

Grote rondes: 8
flag-it Giro d’Italia (2006)
flag-fr Tour de France (2008-2011)
flag-es Vuelta a España (2007, 2010, 2012)

Sébastien Hinault
Een handvol wielrenners weet hun profcarrière te rekken tot na hun veertigste verjaardag. Sébastien Hinault is een van hen die het lukt. De man uit Saint-Brieuc, die op 11 februari 1974 werd geboren, kijkt terug op een carrière van indrukwekkende 18 seizoenen.

Zijn professionele wielerleven begon in 1997 bij GAN, de voorloper van Crédit Agricole. De ploeg waarvan hij maar liefst 13 jaar het shirt zou dragen. Het feit dat Hinault – die geen familie is van zijn land- en naamgenoot Bernard Hinault – tot zijn veertigste prof kon blijven is niet gek gezien zijn prestaties. Hoewel hij geen indrukwekkend palmares bijeen reed, is hij een laatbloeier. Zijn eerste profzege behaalt hij in augustus 2000 in de Tour du Finistère.

sebastien hinault

Een jaar eerder debuteert Hinault in de Tour de France. De belangrijkste wedstrijd op de kalender zou hij tussen 1999 en 2007 negen keer op rij rijden. Alleen in 2004 moet hij voortijdig uitstappen. Hinault moest het in zijn loopbaan voornamelijk hebben van zijn aanvalslust en top tien plekken in sprints, een veelwinnaar was hij niet. Tussen 1997 en 2014 behaalt hij 12 overwinningen, waaronder een ritzege in de Ronde van Spanje in 2008. In de straten van Zaragoza was hij de snelste van een zeer omvangrijk peloton. Het lukt hem daar om gevestigde sprinters als Oscar Freire en Tom Boonen voor te blijven.

Sebastien Hinault

In 2009 kiest hij voor een nieuw avontuur in eigen land, bij AG2R La Mondiale. Na een solide voorjaar waarin hij alle grote voorjaarsklassiekers rijdt, stelt zijn ploeg hem op in de Ronde van Italië. Met driemaal een plek in de top tien van een rituitslag is zijn Giro-debuut geslaagd. Met een zesde plek in de oktoberkoers Parijs-Bourges ruikt hij heel eventjes aan de zege, maar tegen een sprinter als André Greipel is hij niet opgewassen.

Tijdens zijn tweede seizoen in het shirt van AG2R La Mondiale focust Hinault zich met succes op de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Op de wielerpiste van het Noord-Franse Roubaix finisht hij als achtste in Parijs-Roubaix 2010. Naar eigen zeggen is dat zijn beste prestatie op de fiets. Eind augustus dat jaar behaalt hij zijn tweede top tien notering in een klassieker met een negende plek in de Vattenfall Cyclassics. Zijn goede prestaties blijven dat jaar niet onopgemerkt. De Franse bondscoach Laurent Jalabert beloont hem met een plekje in de selectie voor de wegwedstrijd van de wereldkampioenschappen in het Australische Geelong.

Sebastien Hinault

Na vier seizoenen AG2R La Mondiale stapt Hinault over naar het nieuw gecreëerde Zwitsers team IAM Cycling. Na twee seizoenen zonder noemenswaardige uitschieters kondigde hij dit jaar na Parijs-Tours zijn afscheid aan via de website van het regionale Bretonse dagblad Ouest-France. De ervaring van achttien profseizoenen blijft behouden voor het Franse wielrennen, onlangs werd bekend dat Hinault komend jaar aan de slag gaat als ploegleider bij het ProContinentale Bretagne-Séché Environnement.

Naam: Sébastien Hinault
Geboortedatum: 11 feburari 1974 (40)
Geboorteplaats: Saint-Brieuc
Nationaliteit: flag-frFrans
Website:
Twitter: @hinaultseb

Ploegen:
1997: flag-fr Gan
1998: flag-fr Crédit Agricole
1999: flag-fr Crédit Agricole
2000: flag-fr Crédit Agricole
2001: flag-fr Crédit Agricole
2002: flag-fr Crédit Agricole
2003: flag-fr Crédit Agricole
2004: flag-fr Crédit Agricole
2005: flag-fr Crédit Agricole
2006: flag-fr Crédit Agricole
2007: flag-fr Crédit Agricole
2008: flag-fr Crédit Agricole
2009: flag-fr AG2R La Mondiale
2010: flag-fr AG2R La Mondiale
2011: flag-fr AG2R La Mondiale
2012: flag-fr AG2R La Mondiale
2013: flag-ch IAM Cycling
2014: flag-ch IAM Cycling

Aantal overwinningen: 12
Belangrijkste overwinningen:
flag-es Vuelta a España 2008, rit 1
flag-fr Tour du Limousin 2008
flag-fr Paris-Bourges 2004

Grote rondes: 17
flag-it Giro d’Italia (2009, 2010)
flag-fr Tour de France (1999-2007, 2011-2012)
flag-es Vuelta a España (2008-2010, 2014)

Lees ook:
Overzicht Fiets aan de wilgen 2014

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair