Fiets aan de wilgen 2014: Martijn Maaskant

maandag 24 november 2014 om 09:00
Martijn Maaskant

foto: Sirotti

Er is een tijd van komen, maar ook van gaan. Dit jaar zijn een hoop renners gestopt met koersen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2014 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Vandaag aandacht voor een landgenoot: Martijn Maaskant.

Verdienstelijk amateur en belofte
Martijn Maaskant werd op 27 juli 1983 geboren in Zuidland, een dorp op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Twintig jaar later maakte hij kennis met zijn ploeggenoten bij Van Vliet-EBH-Gazelle, wat tegenwoordig Cyclingteam De Rijke is. Daar zou hij uiteindelijk drie jaar rijden. Door etappezeges in Olympia’s Tour en de Ronde van Antwerpen merkte ook Rabobank hem op. Zodoende voegde hij zich in 2006 op vrij late leeftijd (22) bij de opleidingsploeg van de bankiersformatie.

Onder de vleugels van Nico Verhoeven was hij vooral in het tweede seizoen (2007) erg succesvol. Maaskant won de Ronde van Drenthe en het eindklassement in de Ronde van Normandië. Bovendien pakte hij etappezeges in opnieuw Olympia’s Tour, de Ronde van Lotharingen en de zware Spaanse beloftenkoers Circuito Montañes. Daardoor stond hij zelfs een tijdje aan de leiding van de Europe Tour, waardoor er verschillende grote ploegen interesse toonden.

Profdebuut bij Slipstream

Martijn Maaskant

De Zuid-Hollander verkoos uiteindelijk een overstap naar het Amerikaanse Team Slipstream van manager Jonathan Vaughters boven een profcontract bij Rabobank. “Ik had ook bij Rabobank kunnen rijden, maar daar gaf men mij geen garanties voor het voorseizoen. Bij mijn toekomstige team mag ik de grote voorjaarsklassiekers voor mijn eigen kans rijden, dat is mij zwart op wit beloofd. Niet dat ik zeg dat ik in de Amstel Gold Race direct voor de zege mee doe, maar ik wil in 2008 wel zoveel mogelijk ervaring opdoen in dergelijke koersen om in de toekomst te kijken wat ik kan uitrichten in die wedstrijden,” vertelde Maaskant in augustus 2007 aan De Telegraaf.

Het bleek een gouden zet te zijn van de dan 24-jarige Maaskant. Hij baarde met een vierde plaats opzien in de door Fabian Cancellara gewonnen Monte Paschi Eroica (tegenwoordig de Strade Bianche). Hij bleek een voorbode van een wel heel bijzonder voorjaar. Een maand later reed de neoprof een uitstekende Ronde van Vlaanderen, die hij als twaalfde voltooide. Maar zijn meest in het oog springende prestatie boekte hij zeven dagen later in de Hel van het Noorden.

Vierde in De Hel

Martijn Maaskant Parijs Roubaix

Tom Boonen, Alessandro Ballan en Cancellara deden die zondagmiddag op de kasseistroken tussen Compiègne en Roubaix niet voor elkaar onder. Zij mochten in een – door Boonen gewonnen – sprint met drie strijden om de overwinning. Een daverende verrassing volgde drie minuten en 39 seconden later. Maaskant draaide als vierde de wielerbaan op en had niemand in zijn wiel. Hij was de beste van de rest. Niemand anders dan Maaskant – in een tijd dat Niki Terpstra nog op meer dan een kwartier werd gereden, Sebastian Langeveld de Helleklassieker nog nooit uitgereden had en Lars Boom het de Belgen nog lastig maakte in de veldritwereld – zou in de daarop volgende jaren de Nederlandse troef moeten worden voor de kasseienklassiekers.

Hij mocht dat seizoen ook zijn debuut maken in de Tour de France, die hij afsloot als 134ste. Een jaar later focuste Maaskant zich opnieuw op de Vlaamse voorjaarsklassiekers. In de Ronde van Vlaanderen werd onze landgenoot na een sprint met een grote groep om plek twee – na de ontketende Stijn Devolder – vierde achter Heinrich Haussler en Philippe Gilbert. Een week later reed Maaskant een kleurloze Parijs-Roubaix, waarin hij op bijna achttien minuten van winnaar Boonen binnenkwam. Hij reed opnieuw de Tour en mocht daarna ook opdraven in de Vuelta, waarna 2009 er zo goed als op zat.

Zware val in Parijs-Nice 2011
Begin 2010 lag Maaskant zijn focus opnieuw op de kasseienklassiekers. Met een 98ste plek in Vlaanderen en een magere 22ste stek in Roubaix viel het voorjaar behoorlijk tegen. Een jaar later leek hij weer over de juiste vorm te beschikken, toen hij in de Belgische seizoensopener Omloop Het Nieuwsblad zevende werd. Maaskant leek op stoom te komen en met een blakende vorm richting de kasseienklassiekers te trekken. Twee weken later sloeg het noodlot echter toe. Bij een zware valpartij in de zevende etappe van Parijs-Nice brak hij zeven ribben, was hij een tijdje buiten bewustzijn en kreeg hij door zijn kwetsuur zelfs bloed in zijn longen. Maaskant moest het hele voorjaar aan zich voorbij laten gaan. Pas aan het einde van het seizoen durfde hij uit te spreken dat hij volledig hersteld was.

Martijn Maaskant

De Zuidlander hoopte in 2012 eindelijk weer eens mee te spelen in het voorjaar en het rampjaar 2011 achter zich te laten. Hij wist de Omloop het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne en Nokere Koerse nog wel uit te rijden, maar in de rest van de kasseienwedstrijden haalde hij de finish niet. Voor Parijs-Roubaix werd hij niet eens meer geselecteerd. Toen hij in ‘zijn’ wedstrijden in 2013 (72ste in Vlaanderen, 73ste in Roubaix) opnieuw tegenviel, besloot ploegleider Vaughters zijn contract niet meer te verlengen.

“Nooit meer op niveau gekomen”
Uiteindelijk viste UnitedHealthcare, een Amerikaanse ProContinentale ploeg, Maaskant op. Zijn team kreeg een wildcard voor De Hel, waarna hij door Hendrik Redant (ploegleider bij UnitedHealthcare) gebombardeerd werd tot kopman. Maaskant was gemotiveerd om een goed resultaat te rijden. Maar terwijl landgenoot Terpstra erin slaagde solo als eerste de finish te passeren, kwam Maaskant bijna tien minuten later in anonimiteit als 81ste over de aankomst.

In oktober van dit jaar – nadat hij sinds eind april geen koers meer had gereden – volgde dan het onafwendbare nieuws: Maaskant hing zijn fiets aan de wilgen. “Sinds mijn val in 2011 heb ik geprobeerd om weer op mijn oude niveau te komen. Ik heb er alles aan gedaan en voor gegeven, maar moet toch accepteren dat het me niet meer gaat lukken om terug te komen op het niveau wat ik denk nodig te hebben voor de top”, luidde het verdict. En zo kwam er een einde aan de carrière van een groot talent dat geboren was voor de kasseienklassiekers. Hij leek voorbestemd om Nederland jarenlang succes te bezorgen in het voorjaar, maar deze belofte heeft hij mede door blessureleed niet waar kunnen maken.

Martijn Maaskant

Naam: Martijn Maaskant
Geboortedatum: 27 juli 1983 (31)
Geboorteplaats: Zuidland (Zuid-Holland)
Nationaliteit: flag-nl Nederlands
Website: www.martijnmaaskant.nl
Twitter: @maaskantmartijn

Ploegen:
2003: flag-nl Van Vliet-EBH-Gazelle
2004: flag-nl Van Vliet-EBH Advocaten
2005: flag-nl Van Vliet-EBH Advocaten
2006: flag-nl Rabobank Continental
2007: flag-nl Rabobank Continental
2008: flag-us Slipstream-Chipotle (vanaf 04-07 Garmin-Chipotle)
2009: flag-us Team Garmin-Slipstream
2010: flag-us Team Garmin-Transitions
2011: flag-us Team Garmin-Cervélo
2012: flag-us Garmin-Sharp
2013: flag-us Garmin-Sharp
2014: flag-us UnitedHealthcare

Aantal profzeges: 9
Belangrijkste resultaten:
flag-fr Vierde in Parijs-Roubaix (2008)
flag-be Vierde in de Ronde van Vlaanderen (2009)
flag-it Vierde in Monte Paschi Eroica (2008)
flag-nl Ronde van Drenthe (2007)
flag-nl Twee ritzeges Olympia’s Tour (één in 2003, één in 2007)

Grote rondes: 5
flag-fr Tour de France (2008, 2009, 2010)
flag-es Vuelta a España (2009, 2012)

Lees ook
Overzicht: Fiets aan de wilgen 2014

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair