Fiets aan de wilgen 2014: Juan José Haedo

donderdag 6 november 2014 om 12:00

Er is een tijd van komen, maar ook van gaan. Dit jaar zijn een hoop renners gestopt met koersen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2014 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Naast Allan Davis behandelen we vandaag ook Juan José Haedo.

De wieg van Juan José Haedo wieg stond op 26 januari 1981 in de Oost-Argentijnse stad Chascomús. Als zoon van oud-renner Juan Carlos Haedo stond zijn sportieve toekomst vast. Haedo zou gaan wielrennen, maar bleek uiteindelijk over meer talent te beschikken dan zijn vader. Op jonge leeftijd brak de oudste Haedo – ook zijn twee jaar jongere broertje Lucas Sebastián werd prof – door op de baan, waar hij in 1999 als junior de Argentijnse titel pakte. Tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen veroverde hij goud op de onderdelen sprint, teamsprint en één kilometer tijdrit. Een jaar later werd hij Argentijns kampioen bij de elite en won hij tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen goud op de keirin.

In 2003 koos Haedo voor de weg en tekende zijn eerste profcontract bij de Amerikaanse Colavita-Bolla-ploeg. Hij bleef er drie seizoenen en liet in die jaren zien over snelle benen te beschikken. In het Amerikaanse circuit sprintte hij naar acht zeges, wat aanleiding was voor het iets grotere Toyota United Pro Cycling Team om hem in te lijven. Ook bij deze ploeg bleef hij sprintzeges boeken, maar nu ook in gerenommeerde Amerikaanse wedstrijden als de Tour of California en de Tour de Georgia.

Overstap naar Europa
Door die overwinningen begon hij ook de interesse te wekken van de grote Europese ploegen. CSC-ploegleider Bjarne Riis durfde het aan om de Argentijn naar de ProTour te halen. In het begin van het seizoen (toen de wedstrijd nog in februari werd verreden) schoot hij in de Tour of California twee keer raak en legde hij beslag op het puntenklassement.

Juan José Haedo

In april van dat jaar won hij de semi-klassiekers Rund um Köln en de Grote Prijs van Aarhus. Een jaar later, in 2008, won Haedo in eigen land twee ritten in de tweede editie van de Tour de San Luís. Hij was wederom succesvol in de Tour of California en wist ook de Classica Alméria op zijn naam te brengen. Dit tot tevredenheid van Riis, die zijn contract met twee jaar verlengde.

Het seizoen 2009 was opnieuw redelijk succesvol voor de sprinter, met vijf seizoenszeges, waaronder de GP Cholet . Een jaar later zag hij zijn jongere broertje jongere broertje Lucas Sebastián ploeggenoot worden bij het team dat inmiddels omgedoopt was tot Saxo Bank. Haedo won dat jaar opnieuw Rund um Köln. Dit was echter een voorbode op twee zeges met meer prestige: een rit in de Ronde van Catalonië en een etappe in het Critérium du Dauphiné, beide toebehorend aan de ProTour. Zijn grootste triomfen boekte de Argentijn in 2011. In maart van dat jaar wist hij een rit te winnen in de zware WorldTour-wedstrijd Tirreno-Adriatico.

Juan José Haedo

Ritzege in de Vuelta
Waar Haedo het in de grote koersen moest afleggen tegen de topsprinters, bleek 6 september 2011 zijn geluksdag te zijn. In het Spaanse Haro werd de massasprint door een verkeerd aangegeven rotonde een chaos. Haedo was echter wel bij de pinken, dook in een gat dat Peter Sagan door een stuurfout creëerde en bleek vervolgens veruit de sterkste. De dolgelukkige Argentijn versloeg Alessandro Petacchi en Daniele Bennati met straatlengtes voorsprong.

Juan José Haedo

In zijn laatste contractjaar bij Saxo Bank zegeviert hij in april tijdens de GP de Denain Porte du Hainaut, waarna hij niet veel later in de Giro start. Daar griste hij op Deense bodem in Horsens op een haar na een etappe mee, maar helaas voor Haedo was Matthew Goss sneller. Twaalf dagen later moest hij opgeven, maar mocht hij van de ploegleiding zijn eer redden in de Tour de France. Daar deed hij het redelijk goed met drie top tien-notering na een massasprint en een knappe vierde plaats tijdens de spurt op de Champs Elysées.

In 2013 keerde hij terug op het oude nest in de Verenigde Staten, toen hij een contract tekende bij Jamis-Hagens Berman. Deze ploeg is een voortvloeisel van zijn eerste profploeg en dus was het welbekende cirkeltje rond. In wat later zijn laatste profwedstrijd bleek – de Grand Prix Cycliste Saguenay – boekte Haedo nog wel een overwinning in een 74,2 kilometer lange rit in en rond Chicoutimi. De Argentijn kon de motivatie om te trainen en weg te zijn bij zijn gezin niet meer voor de volle honderd procent opbrengen en besloot om op 33-jarige leeftijd zijn fiets aan de wilgen te hangen.

Juan José Haedo

Naam: Juan José Haedo
Geboortedatum: 26 januari 1981 (33)
Geboorteplaats: Chascomús
Nationaliteit: flag-ar Argentijns
Website: Geen
Twitter: @eljotahaedo

Ploegen
2003: flag-us Colavita-Bolla Wines
2004: flag-us Colavita-Olive Oil
2005: flag-us Colavita-Sutter Pro Cycling Team
2006: flag-us Toyota-United Pro Cycling Team
2007: flag-dk Team CSC
2008: flag-dk CSC-Saxo Bank
2009: flag-dk Saxo Bank
2010: flag-dk Saxo Bank
2011: flag-dk Saxo Bank-Sungard
2012: flag-dk Team Saxo Bank
2013: flag-us Jamis-Hagens Berman
2014: flag-us Jamis-Hagens Berman

Aantal overwinningen: 44
Belangrijkste resultaten:
flag-es Ritzege Vuelta a España 2011
flag-it Ritzege Tirreno-Adriatico 2011
flag-fr Ritzege Critérium du Dauphiné 2010
flag-es Ritzege Volta a Catalunya
flag-de Rund um Köln 2007 en 2010

Grote rondes: 7
flag-it Giro d’Italia (2007, 2009 en 2012)
flag-fr Tour de France (2012)
flag-es Vuelta a España (2008, 2010 en 2011)

Lees ook
Overzicht: Fiets aan de wilgen 2014

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair