Fiets aan de wilgen 2013: Robert Hunter

woensdag 27 november 2013 om 06:47
Robert Hunter

foto: Sirotti

Voor vele renners was het afgelopen seizoen, al dan niet voorlopig, het laatste in hun profcarrière. Door het verdwijnen van veel ploegen moesten sommigen onverhoopt de fiets aan de wilgen hangen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2013 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Vandaag de eerste Afrikaanse winnaar van een Vuelta-etappe: Robert Hunter.

Robert Hunter
Op 22 april 1977 werd in een ziekenhuis in Johannesburg een blank babytje geboren. Robert Hunter speelde in zijn jeugd cricket, wat in Zuid-Afrika zeer populair is. Tevens behaalde hij naar eigen zeggen ook de zwarte band in karate, toch ging hij in een andere sport op jacht naar roem. Hunter vestigde zich in Belgisch Limburg en koerste daar voor de bescheiden Minerva-ploeg. Dat de sprinter talent had, bleek uit een stagecontract dat de grote Italiaanse topploeg Mapei-Bricobi hem eind 1998 aanbood. Zijn eerste profcontract, een seizoen later, tekende hij echter bij een andere grote Italiaanse ploeg: Lampre-Daikin.

In zijn eerste jaar bij de roze-paarse ploeg liet hij zich een aantal keer opmerken in massasprints. In de Ronde van Spanje verraste hij vriend en vijand door op redelijk koele manier de tweede etappe te winnen. In een door een zware val ontsierde massasprint sprong hij makkelijk naar het wiel van de vroeg vertrokken Robbie McEwen, die hij met een tweede versnelling ter plaatse liet en zo als eerste Afrikaan ooit een etappezege boekte in de Vuelta a España. Hij nam zelfs bijna het puntenklassement mee, maar zag in Madrid dat wijlen Franck Vandenbroucke zes puntjes meer had. Het jaar daarop kroonde hij zich tot Zuid-Afrikaanse kampioen tijdrijden, won hij etappes in de Ronde van Nederland tijdens massasprints in de straten van Hoorn en Leeuwarden en werd hij in diezelfde ronde tweede achter Erik Dekker.

In 2001 was hij opnieuw succesvol op Nederlandse bodem met winst in de Tour Beneden-Maas, en later dat jaar won hij opnieuw een etappe in de Ronde van Spanje. Het zou zijn laatste jaar bij Lampre-Daikin zijn, want in 2002 keerde hij terug bij Mapei, dat toen met Quick Step als co-sponsor door het leven ging. Hunter boekte drie etappezeges in de Tour de Langkawi, reed een sterk voorjaar met een zesde plaats in Gent-Wevelgem en een twaalfde in de enige Ronde van Vlaanderen die hij ooit reed. Ook betwistte hij voor het eerst de Tour de France en won hij daarna nog een etappe in de Ronde van Polen. Na dat jaar vertrok hij alweer bij Mapei; Rabobank viste hem op.

center>Hunter

Het eerste seizoen was ronduit dramatisch. Een vierde plaats in de Tour de Picardie was zijn beste resultaat. Dat jaar poetste hij een seizoen later weg met twee ritzeges en de eindoverwinning in de Tour of Qatar, evenals twee ritzeges in de Ronde van Zwitserland, de UNIQA Classic en één ritzege in de Sachsen Rundfahrt. In 2005 tekent Hunter dan een contract bij het Zwitserse Phonak. Hij wint de Doha International en een etappe in de Catalaanse Wielerweek en de Tour of Georgia, verder is het niet veel soeps. Ook het jaar daarop niet; de enige zege die dat seizoen op het palmares van Hunter prijkt is de gouden medaille op de tijdrit van het Afrikaanse kampioenschap.

Phonak hield na positieve test van kopman Floyd Landis, na een jaar eerder al de dopingzondaars Oscar Sevilla en Tyler Hamilton op straat te hebben gezet, op te bestaan. Hunter tekende voor het klein Team Barloworld, dat via een wildcard toch mee mocht doen aan de Tour de France van dat jaar. Hij beschaamde dat vertrouwen van de Tour-directie niet: in de eerste week was hij al een paar keer dichtbij een etappezege. In de elfde etappe was het dan toch raak: in navolging van Marcel Molines (1950) opnieuw een Afrikaanse ritzege, nu in Montpellier. Hij werd daarmee de eerste Zuid-Afrikaanse winnaar van een Touretappe. Hunter werd dat jaar ook tweede in het puntenklassement, dat gewonnen werd door Tom Boonen.

In de jaren daarna was Hunter altijd in dienst van Angelsaksische ploegen. Zelf winnen deed hij nog in wel in etappes in de rondes Murcia, Oostenrijk, de Middellandse Zee en van de Kaap. Verder hielp hij in zijn laatste jaren voornamelijk anderen als lead-out aan de winst. Vorig jaar wist hij nog wel Zuid-Afrikaans kampioen op de weg te worden en won hij met die trui om zijn schouders in april van dit jaar de Mzansi Tour in zijn vaderland. In oktober van dit jaar aan deed hij zijn fiets aan de wilgen, maar kondigde hij aan als ploegleider van zijn laatste ploeg actief te blijven in het profpeloton.

Naam: Robert Hunter
Geboortedatum: 22 april 1977 (36)
Geboorteplaats: Johannesburg
Nationaliteit: flag-za Zuid-Afrikaans
Website: Geen.
Twitter: @RobbieHunter

Ploegen:
1998: flag-it Mapei-Bricobi (vanaf 1 september)
1999: flag-it Lampre-Daikin
2000: flag-it Lampre-Daikin
2001: flag-it Lampre-Daikin
2002: flag-it Mapei-Quick Step
2003: flag-nl Rabobank
2004: flag-nl Rabobank
2005: flag-ch Phonak Hearing Systems
2006: flag-ch Phonak Hearing Systems
2007: flag-gb Barloworld
2008: flag-gb Barloworld
2009: flag-gb Barloworld-Bianchi
2010: flag-us Garmin-Transitions
2011: flag-us Team RadioShack
2012: flag-us Garmin-Barracuda
2013: flag-us Garmin-Sharp

Belangrijkste overwinningen:
flag-fr Elfde etappe Tour de France, 2007
flag-es Tweede etappe Vuelta a España, 1999
flag-es Zeventiende etappe Vuelta a España, 2001
flag-za Zuid-Afrikaans kampioen op de weg, 2012
flag-za Zuid-Afrikaans kampioen tijdrijden, 2000
flag-qa Twee etappes + eindzege Tour of Qatar, 2004
flag-ch Twee etappes Tour de Suisse, 2004
flag-mu Afrikaans kampioen tijdrijden, 2006
flag-fr Etappe + eindzege Tour de Picardie, 2007
flag-atEerste etappe Österreich-Rundfahrt, 2011

Aantal overwinningen: 47

Grote rondes: 17
flag-it Giro d’Italia (2002, 2009, 2011-2013)
flag-fr Tour de France (2001-2003, 2005-2008, 2010, 2012)
flag-es Vuelta a España (1999, 2001, 2004)

Rubriek Fiets aan de wilgen 2013:
Juan Antonio Flecha
Jurgen Van de Walle
Anders Lund
Angelo Furlan
Sandy Casar
Yann Huguet
Denis Menchov
David Zabriskie
Anthony Charteau
Anthony Ravard
Bert Grabsch
Andreas Klöden
Xavier Florencio
Mikel Astarloza
Christian Vande Velde
Levi Leipheimer
Marco Pinotti
Stuart O’Grady
Robert Hunter

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair