Fabio Jakobsen: “Stiekem droom ik van meer dan alleen meekoersen”

Door Maxim Horssels & Youri IJnsen
zondag 11 april 2021 om 07:00
Interview

Fabio Jakobsen maakt zondag in de Ronde van Turkije zijn rentree in het wielerpeloton. Exact 250 dagen na zijn horrorcrash in de Ronde van Polen in augustus 2020, speldt de Hulk uit Heukelum weer een nummer op zijn wielershirt. Voorafgaand aan zijn rentree sprak WielerFlits vrijdagmiddag met hem tijdens een digitaal persmoment, georganiseerd door zijn team Deceuninck-Quick-Step.

Waar sta je nu, aan de vooravond van de Ronde van Turkije?
“Als je het vergelijkt met dit punt vorig jaar, dan is de basisconditie daar. Vorig seizoen kwam ik terug van een hoogtestage en was ik in topconditie voor de koersen die eraan kwamen. Nu ben ik weer twee maanden goed aan het trainen. De basis is in orde. Nu moet ik werken om de laatste tien tot vijftien procent te groeien. Dat is lastig om thuis te doen.

Wielrennen is natuurlijk een racesport. Je hebt koersen nodig om jezelf te verbeteren. Daarom ben ik nu hier, om de balans tussen thuis trainen en wedstrijden rijden te vinden. Om het gevoel weer te krijgen, om van daaruit toe te werken naar grotere koersen later tijdens dit seizoen. Mijn trainer zou zeggen: de oude Fabio moet er ergens nog inzitten. En die gaan we proberen eruit te halen.”

Waar ondervind je nog hinder van?
“Eigenlijk heb ik dat in de koers niet echt meer, behalve dat ik nog moeilijk kan eten. Ik zal alles in kleine stukjes moeten snijden of breken voor de wedstrijd, want ik kan niets afbijten. Alle reepjes zal ik van tevoren moeten openmaken. Anders is het moeilijk voor me; dat is het grootste ongemak wat ik heb.

Ook moet ik nog een aantal testen ondergaan aan mijn stembanden. Mijn linkerstemband was verlamd. Hij zat vast in het midden, maar nu beweegt het weer – zoals jullie kunnen horen. We willen kijken hoe het reageert op maximale inspanning. De stembanden moeten dan namelijk helemaal naar de buitenkant openstaan, om zuurstof op te nemen. Dat is iets wat de medische staf nog steeds moet monitoren.

Ook moet ik in de zomer nog een keer naar het ziekenhuis voor mijn tanden. Ik mis in mijn onder- en bovenkaak in totaal tien tanden. Over drie tot vier maanden moeten het bot en de implantaten sterk genoeg zijn om de tanden erop te kunnen zetten. Dit zijn de laatste twee grote punten die nog openstaan in het revalidatieproces. Daarna kan ik toewerken naar mijn topniveau als wielrenner.”

foto: Fabio Jakobsen

Heb je schrik om in een peloton te rijden?
“Dat is de vraag. Ik had nooit angst van of schrik in een peloton. Een angst- of schrikreactie is iets onbewusts. Dat is iets wat je pakt. Tot nu toe heeft me dat in ritjes nog niet gepakt. Maar als dat gebeurt in een koers en ik begin te remmen, dan is dat niet raar. Dat heeft te maken met vertrouwen en dat zal moeten groeien. In het begin zal dat vertrouwen misschien een beetje weg zijn. Maar daarna zal dat wel weer terugkomen, hoop ik. Daarvoor hebben we bij de ploeg een psycholoog, die me daarin begeleidt.”

Met wat voor rol trek jij naar Turkije?
“Het doel van de ploeg is hier om met Mark Cavendish etappes te winnen. Mijn doel is om het team daarbij te helpen en om alle acht etappes uit te rijden. Voor mij is het belangrijk dat het weer gewoon voor me is om wielrenner te zijn. Ik ben hier om weer te wennen aan het leven als een prof. Stiekem hoop ik dat ik elke dag groei. Dat mijn lichaam het ritme weer oppakt van koersen, herstellen, slapen en eten. Dat het allemaal blijft draaien. Heel brutaal: in mijn hoofd kan ik een sprint winnen. Maar fysiek zal dat even moeilijk zijn. Dat is nog niet voor nu waarschijnlijk, maar ik denk er weleens aan. Het doel van een spurter blijft winnen.

Of ik ga sprinten voor de zege of ga aantrekken voor Cavendish, hangt af of ik voor hem zit. Of dat hij juist voor mij zit (lacht). Ik zou het niet erg vinden om een lead out voor hem te doen. Ik heb heel veel respect voor zijn palmares. Hij is de beste sprinter in de historie van het wielrennen, vind ik. In de eerste sprint zal ik hem waarschijnlijk helpen. Ik denk dat ik alleen een sprint kan winnen als ik me écht goed voel en denk dat ik kan winnen.

Maar ik vermoed dat dit nog niet voor nu is. Mijn hoofd wil het wel, maar mijn lijf zal nog moeten wennen aan het opnieuw terug koersen. Het kan dus ook zo maar zijn dat de benen op tien kilometer van het einde leeg zijn of dat mijn focus iets minder is. Maar als ik Cav kan helpen of dat ik goed genoeg ben om zelf te winnen, dan zal ik mijn hand opsteken en dat uitspreken.”

Jakobsen laatste koers voor de bewuste val, winst in GP J.P. Monseré – foto: Cor Vos

Hoe ziet jouw programma er ná Turkije uit?
“Voorlopig staat daar alleen de Ronde van Turkije op. Verder weet ik het nog niet. Na deze wedstrijd gaan we kijken wat we gaan doen. Turkije is een goede eerste wedstrijd omdat het parcours redelijk goed te doen is en het een rittenkoers is. Een eendaagse is net wat intensiever koersen en dus een stuk lastiger.

Bovendien staan er hier maar een paar WorldTeams aan de start. Niks ten nadele van de andere renners, maar het deelnemersveld is net iets minder sterk dan in de grote rondes. Na Turkije gaan we met het team kijken wat we gaan doen. Er zijn nog heel wat mooie koersen in het vooruitzicht, bijvoorbeeld een Vierdaagse van Duinkerke (van 4 tot 9 mei, red.).”

Verwacht jij dit jaar al te winnen?
“In mijn gedachte heb ik al een aantal sprints gewonnen, maar mijn lichaam moet ook meewerken. Ik ben er nog niet honderd procent zeker van dat het dit jaar al gaat gebeuren. Mijn trainer zegt wel dat de oude Fabio er nog is. In trainingen voel ik soms dat het er in zit, maar trainingen en wedstrijden zijn iets totaal anders. Laat ik zeggen dat ik vijftig procent zeker ben dat ik een wedstrijd win dit jaar.”

Wat vind je van de veiligheidsmaatregelen die zijn ingevoerd sinds je val?
“Veiligheid is behoorlijk belangrijk voor mezelf, maar ook voor anderen. We beoefenen een sport waar ongelukken kunnen gebeuren. Dat hoort natuurlijk niet zo te zijn. Maar als de veiligheidsmaatregelen honderd procent in orde zijn, zouden de gevolgen voor de renners en het publiek niet zo groot moeten zijn.

De nieuwe maatregelen zijn denk ik niet slecht. Maar als ik eerlijk ben, ben ik er nog niet zo mee bezig geweest. Er waren andere zaken waarop mijn focus lag.”

Ben jij de eerste die nu zijn hand opsteekt en zegt als iets niet veilig is?
“Ik krijg in Turkije een vrije rol – gelukkig – en daar ben ik blij mee. Na een kilometer of honderd mag ik zeggen hoe ik me voel en wat ik wil doen. Als ik me goed voel, zal ik zeggen dat ik wil sprinten. Ik ga ervan uit dat de finishes hier veilig zijn. Ik heb hier al eens eerder gereden en op een vlaggetje na, waren het altijd veilige sprints.

Daarom ben ik niet enorm angstig voor de finishes hier. Je zal me zeker nog een keer goed zien kijken als we wel een lokale lus hebben, waar het gevaar zit. Maar dat is iets wat ik altijd al deed en zal blijven doen. Uiteindelijk word je van vallen geen betere wielrenner, dus ik wil het liefst op m’n fiets blijven zitten (lacht).”

De bewuste sprint met het vlaggetje, waarnaar Jakobsen refereert – foto: Cor Vos

Heb je de laatste maanden overwogen te stoppen met wielrennen?
“In het begin was ik er niet mee bezig om weer wielrenner te worden. Ik was vooral blij dat ik er nog was. Met de klap die ik heb gemaakt, word je normaal gesproken ook geen wielrenner meer, denk ik.

Uiteindelijk werd het een proces waarbij het elke keer een stukje beter gaat. Waarbij de artsen en doktoren mij ervan overtuigden dat ik, op tien tanden na en stuk bot wat ik mis, verder niets mankeerde. Ik had dus ook een verlamde stemband waardoor ik tijdelijk niet kon praten. Maar als je merkt dat het lichaam zich aan het herstellen is, dan begin je stiekem te dromen.

Wat er gebeurd is, is natuurlijk uitzonderlijk. Het is niet normaal voor een wielrenner. En wat ik ook zeg in het filmpje van de ploeg: ik fiets gewoon heel graag en koers ook graag. Op een gegeven moment kwam dat gewoon terug. Maar dat heeft wel even geduurd, want er is nog zoveel anders moois in het leven.”

Ben je karakterologisch veranderd door de crash?
“Ik ben nog iets dankbaarder. En als er nog iets van arrogantie in mij zat, is dat nu verdwenen. Ik heb mij gerealiseerd dat het leven eindig is en dat je elk moment moet pakken. Vroeger dacht ik dat ik net wat meer recht had op een plekje in het profpeloton, omdat ik ook meer trainde en er meer voor leefde. Maar nu realiseer ik mij dat het allemaal gegeven is. Maar verder heb ik qua persoonlijkheid verder geen grote ommezwaai gemaakt. Hoe het met mijn onbevangenheid is, gaan we de komende dagen zien.”

Ben jij een prater in het peloton, Fabio? Kijk je uit naar het weerzien met je collega’s?
“Enorm! Het is fijn om terug te zijn. De meeste mensen zullen de beelden van de valpartij gezien hebben. Dat zag er natuurlijk niet mooi uit. Veel renners zullen zich herkend hebben in de situatie, het had hen ook kunnen overkomen. Veel jongens zullen waarschijnlijk naar me toe komen en zeggen dat het goed is dat ik er weer ben. Dat is leuk voor mij en mijn antwoord zal dan steeds hetzelfde zijn: ‘Ook leuk om jou weer te zien.’

Weet je, we doen deze sport allemaal samen. Ik kan geen koers winnen als ik de enige ben die meedoet. Dat geldt ook voor jullie als journalisten en mijn collega’s – ook in andere teams. Het is leuk om weer met hen te praten. Normaal doe ik dat niet veel, omdat we met Deceuninck-Quick-Step altijd van voren koersen (lacht). Maar ik zal zeker tijd maken voor iedereen die een praatje met me wil maken. Terugkeren in koers gaat een geweldige ervaring zijn.”

Hoe het is om weer terug te zijn in koers? – foto: Cor Vos

Contact Dylan Groenewegen
Vragen over Dylan Groenewegen en of de renners met elkaar al contact hebben gehad, werden nog voordat Jakobsen kon antwoorden door de persverantwoordelijke ondervangen. Toch vond Jakobsen de ruimte om ook hierop te antwoorden. Nadat de vraag voor de tweede keer gesteld werd, antwoordde Jakobsen met een korte, maar zeer duidelijke ‘nee’.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Lendilonus 9 april 2021 om 17:02

Geweldig om deze jongen weer terug te zien in het peloton, hopelijk kan hij dit soort koersen gebruiken om weer op zijn oude niveau terug te komen. Alleen jammer om te zien dat hij uitgerekend voor Cav, iemand die verantwoordelijk is voor het einde van de carrière van een collega en daarnaast nog een stuk of 10 andere idiote acties op zijn naam heeft staan, de sprint aan moet trekken.

0
Peetvader 9 april 2021 om 17:16

Wat steekt het toch bij sommigen hier dat Jakobsen zo positief spreekt over alles en iedereen bij Deceuninck-Quickstep…

0
Peter Lippens 9 april 2021 om 17:42

we zullen dan maar zwijgen over Sagan die Cav in de hekken heeft gecatapulteerd en daarna heeft Cav nooit meer zijn niveau gehaald maar Sagan is populair bij het journaille en de vox populi, heel wat minder bij zijn collega’s. Natuurlijk was Cav geen doetje maar ‘m van alles beschuldigen ga me net iets te ver.

0
Lendilonus 9 april 2021 om 18:26

Helaas Peter maar ik ben ook geen fan van Sagan, voor mij een gevaarlijke sprinter(en ondanks enkele fraaie kunstukjes toch ook wel een sleper) die doet alsof hij de koning van het peloton is met een alleenrecht op de ideale positie. Cav heeft echter meerdere malen bewust anderen laten vallen en niet alleen zoals Groenewegen in een soort blinde waas om te winnen maar ook echt uit rancune.

0
toiletduck 9 april 2021 om 21:35

Ik snap de negatieve reacties of verwijzingen naar andere renners nav de opmerking van Lendi niet zo goed. Hij geeft met vrij duidelijke en nette argumenten aan waarom hij het lastig te verkroppen vindt dat Jakobsen voor Cav gaat rijden. Wat heeft Sagan daarmee te maken?

0
Romāns Vainšteins 9 april 2021 om 22:40

Zowel Sagan als Cav hebben evenals Groenewegen en Bouhanni nooit iemand express laten vallen. Ze hebben wel eens in spurts rare streken uitgehaald, dat wel.

0
DeTourwinjeinbed 10 april 2021 om 10:36

@Romans
Klinkklare onzin. Als je op zo'n snelheid het besluit neemt rare streken uit te halen, neem je daarmee dus het risico express iemand te laten vallen. Dat weten ze donders goed.

Op dit forum lijkt het soms wel dat het stelselmatig goedgepraat wordt als iemand onverantwoorde risico's neemt. Uiteindelijk moeten we het zo'n renner niet aanmeten: "hij doet het niet expres". Dat is toch raar?
Nee. Degene die onverantwoorde risico's NEEMT, doet het expres, en diegene moet een voorbeeld aan van Aert gaan nemen. Leer normaal te sprinten. Het zijn niet voor niks dezelfde namen die bij crashes terugkomen(cavendish, bouhanni).

Bovendien doe je faire sprinters zo ook te kort in mijn ogen. Daar zijn er namelijk ook genoeg van.

0
nickdt 10 april 2021 om 13:19

RV:

Tom Veelers says hi.

Veelers liet zich terugzakken na het aantrekken van de sprint, Cav kwam achterop hem, bewoog zich naar Veelers toe en beukte hem omver, wat einde carriere van Veelers betekende.

Dus niet recht praten wat krom is, want dat argument ga je niet winnen door de feiten die ik net heb opgesomd, die van Cav op Veelers was 100 maal erger dan die van Groenewegen op Jakobsen (Ondanks de gevolgen), want Cav kwam achterop bij Veelers en was dus 100% opzettelijk.

0
xistnc 10 april 2021 om 13:26

En ik kan me nog een soortgelijk voorval op de baan herinneren, volgens mij tijdens het omnium op de OS. Ook dat was een doelbewuste actie van Cavendish.

0
Rendo 10 april 2021 om 18:38

@nickdt

Heb de beelden al vaak terug gezien, en mij lijkt het steeds dat net op het moment cavendish wilt passeren Veelers eerder naar hem toe komt en jammerlijk contact maakt… Dus erger kan dat niet zijn. Daarbij was dat van DG veel duidelijker omdat hij 2x zijn arm zet

0
reusjen 9 april 2021 om 18:21

Ik vind het vooral jammer dat er echt iets tussen Fabio en Dylan lijkt te staan. Zelfs zo dat de persvoorlichter er op voorhand tussen gaat staan. Het lijkt me voor beide zwaar.

0
Gilberto 9 april 2021 om 18:26

Het lijken mij vooral ploeggenoten, ploegleiders en andere werknemers van de ploeg van het slachtoffer die er tussen staan…. Volgens mij hadde die 2 er anders allang uitgeweest

0
Franco Ballerini 9 april 2021 om 18:33

Inderdaad jammer, maar zeer begrijpelijk. Voor beiden zwaar, maar voor Fabio toch wel 100 keer zwaarder dan voor Dylan.

0
reusjen 9 april 2021 om 18:41

Dat weet ik niet, schuldgevoel kan een mens van binnenuit opvreten.

Het is ook geen wedstrijd natuurlijk.

0
Franco Ballerini 9 april 2021 om 18:59

Ik heb het zeker ook met Dylan te doen, maar ik begrijp zeer goed dat Fabio nu niet zijn andere wang gaat toekeren. Wat een grote ellende voor hem, maar het belangrijkste is dat zijn lieve vriendin zijn huwelijksaanzoek heeft geaccepteerd. Dat is onvoorwaardelijke liefde.

0
Cyclinglife 9 april 2021 om 21:53

Door dit gedrag nu, wordt het straks extra pijnlijk om ze samen te zien in 1 koers. Er zal een vervelende sfeer hangen van opdringerige verslaggevers, fans e.d. die alleen maar willen weten of ze al gepraat hebben of niet, als ze weer door 1 deur kunnen etc etc…

0
Al Phila 9 april 2021 om 18:26

“We willen kijken hoe het reageert op maximale inspanning”.

Ik neem aan dat dat al wel is bekeken. Als dat niet het geval is, zou hij wat mij betreft niet mogen starten (gezondheid van jezelf en anderen voorop).

0
Hans Hoogvliet 9 april 2021 om 18:34

Succes Fabio … zou er niets van staan te kijken als hij nog een rit pakt ook. Dan gaan er hier een paar flessen open.
Hoop dat hij en Groenewegen weer on speaking terms komen. Groenewegen heeft dit ook geenszins gewild. En in deze gehele kwestie kunnen we lieden als Evenepoel missen als kiespijn.

0
horsm 9 april 2021 om 19:04

Ongelofelijk dat hij start. Uitrijden zou al een prestatie zijn.

0
Ward 9 april 2021 om 19:17

Vind ik ook. Respect voor zijn weg tot hier toe. Al de rest is extra.

0
Panache 9 april 2021 om 20:06

Hoe hij uit zijn woorden komt (focus, concentratie), verstaanbaarheid (logopedie)… Fabio, je hebt al wat horden genomen waar menigeen was afgehaakt. Dat is ook een vorm van winnen.

0
Romāns Vainšteins 9 april 2021 om 22:42

Klopt. Maar tegelijkertijd zie en voel je kraakhelder wat een ongelofelijke klap die gast heeft meegemaakt, ik ben niet 100% in mijn nopjes dat hij nu alweer terug in koers is en al helemaal niet als massaspurter moet ik heel eerlijk zeggen.

0
Michelangelo 9 april 2021 om 22:56

Mooi dat hij eindelijk weer renner wordt. Winnen is vooralsnog bijzaak lijkt me.

Ik moet wel zeggen dat ik de video van DQS een beetje een “kijk-ons-eens-een-happy-family-zijn” filmpje was. Nu snap ik best dat het Fabio geholpen is door zijn ploeggenoten, zeker ook in de laatste fase van zijn herstel. Maar ik vond het er ook wel wat erg dik bovenop liggen. Ach ja, het zal wel aan mijn “wolvenhaar-allergie” liggen…

Maar blauw shirt of niet: hopelijk gaat het hem goed af in Turkije met zijn terugkeer in het peloton. En kan hij ook de laatste stappen zetten in zijn reconstructie.

En met een beetje geluk ergens dit jaar weer een duel met Groenewegen, fair en op het scherpst van de snede…

0
Ragnar Danneskjold 9 april 2021 om 22:57

Mooi interview met wijze woorden van Fabio.
Als hij weer wil koersen moet je hem dat gewoon laten proberen. Dat rare snijbonen daar niet mee in hun nopjes zijn, doet gelukkig totaal niet terzake.

0
bartp25 10 april 2021 om 08:57

Wat fijn om te zien dat hij weer gaat koersen en ik hoop uiteraard ook dat hij uitrijdt. Maar dat lijkt me niet het belangrijkste zoals een aantal personen hier aangeven. Het belangrijkste lijkt mij een goed gevoel op de fiets en in het peloton, lijkt me belangrijker, of hij nou afstapt na 1 dag of uitrijdt. Daarnaast wat er ook gebeurd niet vallen, ik kan me niet voorstellen wat er door zijn hoofd zou gaan als hij nu weer in een val partij terecht zou komen.
Met betrekking tot contact met Groenewegen, ik snap dat het er nog niet is geweest, fabio en dqs willen denk ik eerst het volledig afgehandeld hebben al hoop ik dat ze dit seizoen nog ergens gaan zitten samen. Kan ook helpen in het hele verwerkingsproces van beide renners.

0
antilek 10 april 2021 om 09:25

Als DQS toestemming geeft

0
Joni Gunneweg 10 april 2021 om 20:38

Geweldig dat hij weer mee gaat doen. Het voelt voor hem waarschijnlijk als een eeuwigheid, maar eigenlijk bizar hoe snel hij weer op dit niveau kan acteren.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone