Jonathan Cantwell (36) overleden

Jonathan Cantwell (36) overleden

foto: Sirotti (archief)

woensdag 7 november 2018 om 08:48

Ex-prof Jonathan Cantwell is op 36-jarige leeftijd heengegaan. De ex-prof van onder andere Saxo Bank overleed dinsdagavond in het bijzijn van familie en vrienden. Over de toedracht van zijn overlijden is nog weinig bekend, maar van verdachte omstandigheden is geen sprake. Na zijn carrière werd er teelbalkanker bij hem vastgesteld, maar die ziekte overwon hij. 

“Hij was een sympathieke larrikin“, zegt Henk Vogels, een van Cantwells voormalige teammanagers, aan RideMedia. “In mijn tijd dat ik met Johnno werkte, won hij veel races. Hij was een geweldige renner en een sympathieke kerel, maar hij kon ook zaken groter maken dan dat ze waren. Ik ben er kapot van om het nieuws te horen.”

Voor zijn tijd als coureur was de Australiër verkoper van een fietsenmerk en werkte hij in verschillende fietswinkels. “Ik herinner me dat ik hem uit een fietsenwinkel heb gehaald om hem te laten racen,” zei Vogels. “En in dat eerste jaar in de Verenigde Staten won hij zo’n 25 races. Hij was een freak op de fiets die het winnen gemakkelijk leek te maken.”

Profloopbaan
Cantwell maakte in het Amerikaanse en Australische circuit vooral naam als criteriumrenner. Maar ook in normale wegkoersen wist de snelle man profkoersen te winnen. Het bewoog Bjarne Riis ertoe om hem in 2012 een contract bij Saxo Bank-Tinkoff te geven. Cantwell won meteen twee etappes in de Tour of Taiwan (2.1).

Het hoogtepunt van zijn loopbaan kwam in datzelfde seizoen, toen hij de Tour de France mocht rijden. Hij reed de Franse rittenkoers uit en eindige in de massasprint naar Rouen (rit 4) als zesde. Als lead out-man reed hij een verdienstelijke seizoen, waarop de Deense formatie besloot zijn contract te verlengen.

Het jaar 2013 was aanvankelijk niet zijn beste seizoen. Saxo Bank-Tinkoff deed hem geen nieuwe aanbieding, maar na een goed najaar – hij werd onder meer tweede in de World Ports Classic – lijfde Drapac hem in. In 2014 reed hij verdienstelijk. Desondanks bleef een langer verblijf – waarop hij recht dacht te hebben – uit, waarop Cantwell zijn carrière beëindigde en weer aan het werk ging.

De tweet van de Australische wielerbond en de reacties op de tweet van Koen de Kort doen vermoeden dat Cantwell zelf het einde van zijn leven heeft bepaald. Op dit moment is dat echter niet duidelijk.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Viktrodriguez 7 november 2018 om 09:21

Edit Redactie: Fixed. – YIJ.

Verder natuurlijk zeer treurig nieuws met iemand die op veel te jonge leeftijd is overleden.

ah-ja 7 november 2018 om 10:18

Redactie check die vertaling ajb…

achtpuntzes 7 november 2018 om 11:48

RIP Johnno.

Zelfmoord plegen in bijzijn van familie en vrienden lijkt me trouwens niet echt waarschijnlijk. Euthenasie wel.

Geraint 7 november 2018 om 14:31

Helaas, dat hij overleden is in het bijzijn van vrienden en familie hoeft niet uit te sluiten dat het om zelfmoord gaat.

Een kennis van me heeft nog twee weken geleefd weliswaar aan een machine.

tendam 7 november 2018 om 14:35

@8.6
Die tweet van Cycling Australia lijkt me te wijzen op zelfmoord. Hoe dan ook, veel te jong natuurlijk.

FondriestTF3 7 november 2018 om 13:25

Hij heeft in september nog een triathlon (WK voor agegroup) gedaan en afgelopen week nog serieuze trainingen. Dus dat ziek zijn, lijkt me sterk.

Youri IJnsen 7 november 2018 om 13:57

Er staat nergens in het artikel dat hij ziek is, noch dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

IlPirata 7 november 2018 om 19:41

RIP

Mwielerfan 7 november 2018 om 23:52

Tweet van de kort verwijst helemaal niet naar zelfmoord of euthanasie oid toch? Sad kan net zo goed naar overlijden in heg algemeen verwijzen

xistnc 8 november 2018 om 00:15

Dat staat er ook niet. Maar los daarvan, het is een warrig artikel.

Headlines

Materiaalzone

Populair