Ex-ploegmaat Gaimon bekritiseert Cardoso’s statement
foto: Sirotti
woensdag 28 juni 2017 om 09:50

Ex-ploegmaat Gaimon bekritiseert Cardoso’s statement

Het blijft vooralsnog opvallend stil binnen het peloton over de positieve plas van André Cardoso. Erg weinig insiders spreken zich uit, maar Phil Gaimon – een voormalig ploegmaat van Cardoso bij Cannondale – is een uitzondering. De Amerikaan heeft een blog geschreven over het incident. Daarin haalt hij uit naar het statement van Cardoso. “Het lijkt wel gecopy-pastet door een shitty PR manager, zijn zaakwaarnemer of een of andere advocaat.”

Cardoso zegt in zijn statement dat hij kapot is van het nieuws. De Portugees van Trek-Segafredo beweert onschuldig te zijn.

“Het lijkt op bijna iedere andere ontkenning, van Tyler Hamilton tot Bill Cosby”, schrijft Gaimon. “Ik zie niet hoe zo’n statement ooit kan werken. André denkt waarschijnlijk dat het verstandig is om zelf stil te blijven en het over te laten aan de experts. Hij krijgt veel advies van idioten, waardoor het erop lijkt dat hij er zelfs niets om geeft, en dat is frustrerend.”

“Dat is ook voor een groot deel waarom ik dacht dat er iets mis was met de positieve plas van Tom Danielson in 2015″, vervolgt Gaimon. “Hij werd gek op Twitter, met ontkenningen gevuld met typefouten en rauwe emotie. Het is precies dezelfde reactie die ik zou hebben bij een positieve plas. Als hij daar aan het liegen was, zou hij er een Oscar voor verdienen.”

“Als je gearresteerd zou worden voor verkrachting of moord, zou je ook niet geduldig wachten tot je advocaat een verklaring optekent. Je zou van de daken schreeuwen dat je onschuldig bent en twitteren zoals onze president. Het zou lijken alsof je gek geworden bent. Wie het statement van Cardoso ook schreef, heeft of niet het beste voor met Cardoso, of diegene onderschat de intelligentie van wielerfans.”

Gaimon hoopt dat Cardoso inderdaad onschuldig is. “Maar het ziet er niet goed uit. Ik ben boos, maar ik ben vooral verward en verdrietig.”

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
28 juni 2017 14:22
@Tendam
Die term mag wat mij betreft ook verboden worden, dan gebruiken we een ander woord.

Vind jij een reactie van een oud-ploeggenoot nutteloos? Ik denk dat die er wel iets zinnigs over zou moeten kunnen zeggen. Van zijn ploeggenoten zou je ook verwachten dat ze zouden reageren en hem af zouden vallen als hij hen zo in de maling zou hebben genomen. Wat als hij positief had getest in de Tour zelf? Dan zouden ze een renner minder hebben gehad en was de ploeg gedupeerd.
28 juni 2017 14:26
@Switchfoot,
Hou toch op over die Omerta. Dat slaat op vroeger toen iedereen binnen de ploeg (van ploegleider tot mecaniciens) georganiseerde dopinggebruik verzweeg. Het zou mij heel erg verbazen als zulk soort "maffiapraktijken" nog wijdverspreid zijn binnen de wielerwereld. Natuurlijk word er nu nog steeds doping gebruikt, maar ik denk dat er niet of nauwelijks nog profploegen die zich bezig houden met georganiseerd dopinggebruik.

Je redenatie vind ik ook raar; omdat er door wielrenners weinig over wordt gesproken trek jij de conclusie dat het een alledaags gebeurtenis is? Dus als ze er heel veel over doping zou worden gesproken dan zou het nauwelijks gebeuren?
En opmerkingen van renners die clean wilden blijven (en clean willen winnen) waren er zeker aan het begin (en ook nog wel tijdens) het EPO-tijdperk. Of je het wil geloven of niet er is echt wel iets veranderd sinds die tijd.

Daarbij deelt deze gast totaal geen "insite information" en doet hij slechts aannames op basis van hoe hij verwacht zelf te reageren in zo'n situatie. Hij denkt dat mensen die hard roepen dat ze onschuldig zijn, waarschijnlijk onschuldig zijn. Nu kan ik mij nog een Texaan herinneren die niet alleen overal heel hard riep dat hij onschuldig was, maar ook nog eens iedereen die hem beschuldigde met de grond gelijkmaakte. Oftewel ieder mens reageert verschillend en met dit nieuwsbericht kan ik helemaal niks.
28 juni 2017 14:32
Van EPO is bekend dat het niet komt aanwaaien. Tenzij er natuurlijk een zwerm met EPO gevulde spuitjes ergens is ontsnapt. En laat die nou toevallig net Cardoso te pakken hebben gekregen. Arme jongen, wat een pechvogel toch.
28 juni 2017 14:32
Cosby er even bijslepen, kan het smakelozer...
28 juni 2017 14:42
@Snoep

Ik geloof ook wel dat het dopinggebruik lang niet meer zo erg is en zo georganiseerd is als 15 jaar geleden, maar dat betekent niet dat het geen probleem meer is. Het is niet uit te sluiten dat het nog steeds (in kleinere doseringen of op ern andere manier) georganiseerd gebruikt wordt. Dit is overigens ook niet te bewijzen, dus het blijft gissen.

Ik reageer voornamelijk op mensen die zeggen dat iemand er geen mening over mag geven en dat er niet teveel aandacht aan geschonken moet worden, want erover zwijgen doet, mijns inziens, meer kwaad dan goed. Daarnaast beschuldigt Gaimon Cardoso niet, hij geeft alleen zijn mening. Hetgeen geen kwaad kan.
28 juni 2017 15:25
Ik vind omerta maar een stom woord, maar ben het verder volledig met Switchfoot eens.
Ik vind sowieso dat er vooralsnog opvallend weinig reacties vanuit het peloton komen.
28 juni 2017 19:12
ik vond het juist geen standaard reactie. Het eerste deel "ik ontken en B-staal afwachten etc" wel, maar de wijze waarop hij aangaf dat hij begrijpt hoe het publiek hem nu ziet en hoe erg hij dat vindt, vond ik toch wel van een groter inzicht getuigen dan wat veel voorgaande renners hebben laten zien. En hij komt gelukkig ook niet met een aanvullende reden als "m'n ontlastingremmers veranderd, m'n hond z'n prik eindigde in mn been, of wellicht was de melk wat verzuurd"

Reacties zijn gesloten.