Ex-Belkin-renner Bobridge (27) stopt vanwege artritis

Ex-Belkin-renner Bobridge (27) stopt vanwege artritis

foto: Sirotti

dinsdag 29 november 2016 om 12:15

Jack Bobridge is wielrenner af. De 27-jarige Australiër kampt sinds 2010 met chronische reumatoïde artritis, maar ondervond er het laatste seizoen te veel hinder van. De hardrijder zwaait als Australisch kampioen af bij Trek-Segafredo, vertelt hij aan The Advertiser.

‘Grote ronde niet gemakkelijk met pijn’
Het afgelopen seizoen keerde Bobridge nog één keer terug naar Europa. “Het interesseert me niet echt wat anderen van me denken. Ik ben dit jaar teruggegaan naar Europa om alles in mijn hoofd af te sluiten. Ik kwam erachter dat het niet meer leuk was door de artritis en de pijn. De ellende waar je doorheen moet in de grote rondes en andere koersen, is gewoon niet leuk. Ik heb pijn in mijn voeten, handen en mijn rug. Daar moet mijn lichaam tegen vechten, terwijl een grote ronde op zichzelf al hard genoeg is. ”

Geen spijt
De Australiër – die in 2013 en 2014 voor Belkin reed – woont inmiddels in Perth, waar hij binnenkort zijn eigen fitnesszaak opent. “Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en het stoppen met trainen en koersen, is mijn artritis honderd procent beter dan daarvoor. Ik hoef nu ook geen medicatie meer te nemen. Om mijn lichaam helemaal te slopen door nog een paar jaar door te gaan, zag ik niet zitten. Dat is sport me niet waard. Ik heb een mooie carrière gehad, maar heb geen honger meer om te koersen. Dus ik denk dat het een goede beslissing is geweest.”

‘Trackrecord’
Bobridge’s grootste triomf is het wereldrecord op de vier kilometer achtervolging op de baan. In 2011 brak hij het ‘niet te verbreken’-record van Chris Boardman uit 1996, door een tijd van vier minuten en 10,534 seconden te realiseren op de Australische baankampioenschappen. Bobridge werd vaak aangemerkt als een alles-of-niets-renner. “Mijn allereerste WK-finale op de baan verloor ik van Taylor Phinney. Hij zei op de after-party dat ik eens rustig moest beginnen, omdat ik dan meer zou winnen. Ik zei hem dat als ik dat bleef doen, ik mezelf zou blijven ontwikkelen. En dat als ik op een dag niet zo doodgaan op de fiets, ik ontzettend hard zou rijden. In Sydney kwam op die dag alles samen, dat was erg speciaal.”

Grootste prestaties Jack Bobridge
flag-wc flag-nr1 WK Tijdrijden U23 (2009)
flag-nl Vijfde etappe Eneco Tour (2010)
flag-au Australisch kampioen op de weg (2011, 2016)
flag-wc Wereldrecord vier kilometer achtervolging (2011)
flag-au Eerste etappe en bergklassement Tour Down Under (2015)

Dit artikel delen:

8 Reacties

achtpuntzes 29 november 2016 om 12:19

@ redactie:
'anders' moet 'anderen' zijn en in de een na laatste zin 'zou' toevoegen.

tendam 29 november 2016 om 12:35

Als we dan toch gaan zeuren: Bobridge woont niet ‘weer’ in Perth want hij komt oorspronkelijk uit de omgeving van Adelaide, waar zelfs een fietspad is aangelegd met zijn naam.

Volgens mij kon hij de laatste jaren alleen nog in de Australische hitte presteren, ik weet weinig van reuma maar ik vermoed dat daar wel een verband is.

jenku 29 november 2016 om 13:25

Jammer voor Bobridge dat hij op deze manier noodgedwongen moet stoppen. Toch een leuke prijzenkast bij elkaar gefietst ondanks reuma.

girardengo 29 november 2016 om 14:35

Het is al knap dat hij met artritis nog zo lang op hoog niveau heeft gereden.

Polleke 29 november 2016 om 18:48

Groot talent hoor… in zijn eerste profjaren wilde elke ploeg hem hebben, en dan ging het licht langszaam uit, nu weten we waarom…

nielsboy 29 november 2016 om 20:59

@Tendam: Klopt, in warm weer had hij er minder last van, omdat de spieren warmer zijn (zo ver ik begrijp tenminste,)

@Polleke: Was al langere tijd bekend ;)

Jungle Man 29 november 2016 om 23:07

Knap om met artritis zo te presteren. Zo jammer voor die jongen dat ie daar last van heeft.

Viktrodriguez 30 november 2016 om 02:56

Altijd zonde als een coureur noodgedwongen moet stoppen.

Headlines

Materiaalzone

Populair