Evenepoel doet oproep aan Vuelta: “Zo weinig mogelijk mensen in aankomstzone”

woensdag 31 augustus 2022 om 13:31
Evenepoel doet oproep aan Vuelta: “Zo weinig mogelijk mensen in aankomstzone”

foto: Cor Vos

Simon Yates en Pavel Sivakov, de nummers vijf en negen in het voorlopige klassement, waren op woensdagochtend de grootste slachtoffers van het coronavirus. COVID-19 houdt de Vuelta a España flink in zijn greep, ziet ook leider Remco Evenepoel. De Belg roept voor de start van de elfde etappe op tot actie. Volgens Evenepoel doet de Vuelta-organisatie op dit moment niet genoeg.

Castelli

“Het is zeker jammer. Ze reden gisteren allebei een vrij goede tijdrit op zo’n parcours en waren sterk bezig. Dit nieuws was wel even schrikken. De aankomstzone na de tijdrit was wel een kleine nachtmerrie. Er was heel veel volk en niemand droeg een mondmasker. Misschien moeten we een statement maken bij de organisatie dat het veiliger moet en dat er veel meer maatregelen moeten worden genomen om de ronde veilig af te sluiten”, citeert Het Laatste Nieuws.

Maar waar denkt Evenepoel dan allemaal aan? “Zo weinig mogelijk mensen bij de aankomstzone. Ik zeg maar iets: het afzetten op vijf kilometer van de meet, zodat niemand er meer door kan. Dat is de enige optie”, klinkt het.

De drager van de rode trui krijgt vandaag een – zeker voor Spaanse begrippen – vlakke etappe voor de wielen geschoven. De verwachting is dat er in finishplaats Cabo de Gata gesprint zal worden voor de overwinning.

Dit artikel delen:

48 Reacties

martini151 31 augustus 2022 om 13:47

Ja joh, even 5 kilometer voor de finish volledig afzetten. Hoe denkt hij dat dat te organiseren is?

6
Romāns Vainšteins 31 augustus 2022 om 14:02

Is ook totaal niet te doen, dan krijg je een cirkel met 100en af te zetten wegen en 1000en die niet van en naar huis kunnen. Maar Evenepoel is ook geen professor in de ruimtelijke ordening of zo.

Wat zou kunnen is een ‘aankomstkooi’ met na de fotozone een fuik richting bussen. Ceremonies dan even op een noodschavotje met een beperkt aantal fotograven er bij. Zonder publiek. Lessen vd toekomst want deze vuelta dit toepassen is te kort tijd.

Kleikers apart in kooi is de kortste klap, daarmee ondervang je grofweg 50%

-2
Emergo 31 augustus 2022 om 14:03

Ik denk dat hij met aankomstzone toch iets anders bedoelt.

6
De Dikbilgorgel van Dorestad 31 augustus 2022 om 14:07

Als hij het over 5km heeft, dan bedoelt hij dus niks anders met aankomstzone.

Overigens wil het in Spanje per ongeluk nog wel eens lukken om kilometers af te zetten. Zodra het wat waait, worden de hekken in de laatste kilometers meervoudig vastgezet aan bomen, lantaarnpalen en wat maar in aanmerking komt. Met hun leven bewaakt door Guardia Civil. Met als gevolg dat niemand er meer door kan, op wat locals na die natuurlijk altijd wel een sluitroute weten.

Dus ik wens REV een stevige bries toe!

-1
guyremgabdel 31 augustus 2022 om 14:42

Waarom worden het UCI covid-protocol niet gewoon toegepast, dwz GEEN publiek toelaten in het rennersdorp bij de start en aankomstzone, vooral dus bij de bussen.

6
theKings 31 augustus 2022 om 16:21

Gaan we weer, net als met elke discussie in Nederland, iedereen alleen maar bezig zijn eigen gelijk op te dringen als een echte missionaris. Of je nou voor of tegen bent het is gewoon heel simpel, hou een beetje respect en rekening met elkaar. Laat de teams en renners zelf beslissen en als Evenpoel meer daadkracht vraagt van de organisatie dan mag daar best naar geluisterd worden. Misschien niet alles te realiseren en 5 km misschien onmogelijk maar alles wat verbeterd kan worden alleen maar mooi. Snap wel dat die gast zenuwachtig is. Je zal maar op het punt staan met overmacht te winnen en dan de ronde met corona te moeten verlaten.

6
Brabander 31 augustus 2022 om 16:38

Een uitermate genuanceerde reactie. Waarvoor hulde

2
Goturead 31 augustus 2022 om 13:38

Zelf ook geen handtekeningen meer uitdelen dan he

4
Panache 31 augustus 2022 om 13:58

De laatste 5 kilometer van de etappe afsluiten voor publiek vind ik een wat vreemd voorstel. De zone na de finish vrij van publiek, alle fotografen netjes achter een hek en de mogelijkheid voor renners om zonder ‘contact’ vanuit de finish naar de bus te gaan zou ik dan wel weer begrijpen als mogelijk voorstel.

4
Wildebert 31 augustus 2022 om 15:50

Soms echt verschrikkelijk die eigenwijze Nederlanders. Geen wonder dat ons landje bijna niets meer te besturen is.

3
Brabander 31 augustus 2022 om 15:52

Mijn Nederlandse 'Facebookvrienden' zeggen altijd: 'Dit kan alleen in Nederland'
Mijn Vlaemsche 'Facebookvrienden' zeggen altijd: 'Dit kan alleen in België'
Zo onnozel :)

1
Polleke 31 augustus 2022 om 17:50

De organisatie heeft hier zeker schuld aan… 5 ploegen lagen gisteren tesamen in zo’n mega hotel waar ze met honderden opdringerige gasten 2 dagen verbleven, één daarvan een rustdag waar ze ook wel eens willen relaxen…

3
Brabander 31 augustus 2022 om 18:34

We gaan dus weer schuldigen zoeken? ‘Keihard aanpakken’ zeker?

0
josi 31 augustus 2022 om 13:40

Hij heeft gelijk, maar eigenlijk hadden ze dat natuurlijk al vanaf het begin moeten doen. Het is toch niet echt een grote verrassing dat het virus zich zo makkelijk en snel verspreidt als je geen maatregelen neemt.

2
advocaat van de duivel 31 augustus 2022 om 17:42

En wat is daar verkeerd mee dat het zich verspreidt? De regels zorgen voor problemen, niet het virus.

-1
svdveen 31 augustus 2022 om 14:06

Positieve test, dokter laten checken en zijn advies volgen. Bij geen symptomen, wat bij de meesten zoniet bijna allemaal zo is, kan er gereden worden. Er is tegenwoordig geen reden meer om alleen op basis van een positieve test iemand uit te sluiten.

1
Poeksel 31 augustus 2022 om 14:08

Volgens mij hadden (bijna) alle renners die met een positieve test naar huis zijn gegaan symptomen?

8
Rondje 25 31 augustus 2022 om 14:16

Evenenpoel had gisteren zelf ook geen mondkapje op bij het flash-interview. Begrijpelijk natuurlijk kort na zo'n inspanning, maar had zelf natuurlijk ook kunnen kiezen om dat op dat moment niet te laten doorgaan met het uitrijden op de fiets. Nu nog ingrijpen met maatregelen zal weinig meer uithalen denk ik. Voordat dit effect heeft zal de Vuelta zo goed als afgelopen zijn. Hopelijk zal het hierbij blijven maar vrees het ergste. Niemand is veilig zo blijkt. Zonde van de Vuelta.

1
Baardmans 31 augustus 2022 om 14:40

Geen testen meer. Mee eens. Renners en andere atleten zijn zo lang buiten de maatschappij gehouden dat ze helemaal geen weerstand meer hebben. Ze zijn dus nu voor alles snel vatbaar. Stoppen dus met mondkapjes enz. Allemaal ziek worden. Net als voor Corona. Dit is het beste medicijn.

1
guyremgabdel 31 augustus 2022 om 14:46

Ik weet niet waarom mondkapjes zo moeilijk liggen in holland, maar ook de handen ontsmetten is een elementaire basisregel. Hoeveel ontsmettingsgellen staan er nog in de winkels ? En hoeveel mensen gebruiken die ? Ik zie trouwens nog altijd viezerikken die niet eens hun handen wassen na een toiletbezoek. Neem dan de klink maar eens vast.

0
Michiel 31 augustus 2022 om 14:56

nederland zit vol met eigenwijze gasten, die alleen hun eigen vrijheid van belang vinden. Afstand houden en mondkapjes dragen deden ze vorig jaar al veel minder, en als ze erop werden aangesproken kreeg je een grote bek of een ik lach je uit reactie.

-3
Romāns Vainšteins 31 augustus 2022 om 14:57

Net alsof er ook maar iemand inzicht heeft wat de verschillen NL vs BE op dat vlak zijn.

Ik geloof er niet zo in.

2
schlunzi 31 augustus 2022 om 15:16

Wat een specialisten hier: basis les infectieziekten en je weet dat bij een virus handen wassen en zelfs mondkapjes zinloos zijn. Al twee jaar geleden is aangetoond dat smeer infectie bij Corona niet bestaat. Ongelofelijk dat dit besef niet doordringt. Gewoon stoppen met testen en naar je lichaam luisteren, net als vroeger. Dat schijnt niet meer te kunnen… Brave new World!

2
Brabander 31 augustus 2022 om 15:39

Och. Weer wat mondkapjesfetisjisten hoor. Verschrikkelijk die dingen.
Waarom denk je dat er zoveel weerstand tegen is (en zeker niet alleen in Nederland wat al een belachelijke aanname is)? Ze zijn vies, ze zitten niet, ze zijn onpersoonlijk en het ziet er gewoonweg niet uit

4
Michiel 31 augustus 2022 om 15:44

Vooral in Nederland, specifiek in Brabant heerst de weerstand.In het buitenland veel minder, in Italie bv was er eigenlijk nooit discussie.

Ze werken en de natuurlijke reactie als je er eentje draagt is dat de ander afstand houdt. Dat zou voldoende moeten zijn qua argumenten

0
Brabander 31 augustus 2022 om 15:47

Dan zet jij toch lekker een mondkapje op joh ;)

0
Michiel 31 augustus 2022 om 15:59

Dat doe ik ook als het verplicht wordt en/of de omstandigheden zo zijn dat het nodig is (veel corona besmettingen en een demente moeder)

1
Brabander 31 augustus 2022 om 16:01

Zelf doe je het ook alleen als het verplicht is dan? Dan moet je er wel altijd mee rondlopen als je die dingen propageert

3
Michiel 31 augustus 2022 om 16:10

Als het verplicht wordt zal ik er weer eentje dragen en als het niet verplicht is en tegelijk Corona wel rondwaart zal ik em ook daar dragen waar ik het nodig vind om mijn kwetsbare moeder te beschermen.

0
Romāns Vainšteins 31 augustus 2022 om 16:20

Ik zet hem min of meer zonder morren op waar het moet maar ben wel een ongelofelijke prutser ermee. Altijd dezelfde, in de achterzak, verkeerd om, neus vrij etc. Geen werkelijke onwil maar aangeboren laksheid.

Daarbij heb ik itt tot kennelijk Michel geen ouderen in mijn directe omgeving waar ik veel kom en een jong gezin. Daar loop je een golf liever als eerste op ipv dat je het krampachtig uitstelt. Naar mijn ouders andere kant vh land eerst even een testje.

1
Michiel 31 augustus 2022 om 16:26

Herkenbaar Romans :)

Al vind ik het wel naar mondkapje te dragen bij mn moeder. Mimiek valt weg, ik praat minder verstaanbaar en dat is wel iets onontbeerlijks als je met Alzheimer patienten communiceert.

2
Brabander 31 augustus 2022 om 16:37

Ik snap je wel hoor. Maar je geeft zelf al aan: de mimiek valt weg, je wordt onverstaanbaar. Met andere woorden: het wordt enorm onpersoonlijk/inhumaan. Ik kies er persoonlijk dan liever voor om wat meer afstand te bewaren. Mijn ouders bijvoorbeeld ervaren mondkapjes ook als een soort 'freak show'. Net als mijn oma van 93 trouwens

2
Michiel 31 augustus 2022 om 16:48

Ik weet alleen niet hoe ver mn spuug reikt, ik praat soms best met consumptie. En er zijn al genoeg wetenschappers die de 1,5 meter kraken (3 meter zou het minimaal moeten zijn). Ik zou de dood van mn mams niet op mn geweten willen hebben. We passen er wel een mouw aan

0
Maarten_85 1 september 2022 om 01:43

Baat het niet, dan schaadt het niet. Dat was altijd het devies toen het over de mondkapjes ging. Maar dat was een leugen. En we zijn er blijven intrappen om de doodeenvoudige reden dat er op televisie nooit, maar dan ook nooit een immunoloog werd uitgenodigd om te polsen of het klopt. Een immunoloog, je weet wel, zo iemand die bestudeert wat allerlei factoren met ons immuunsysteem doen. Zo iemand als dr. ir. Carla Peeters, die zich in mondkapjes heeft gespecialiseerd. Hier een gesprekje met haar: https://www.youtube.com/watch?v=21RTxLvWJ9Q

Mondkapjes zijn verschrikkelijk slecht voor de gezondheid, om verschillende redenen. Om te beginnen adem je voortdurend je eigen uitgeademde CO2 in en krijg je te weinig O2 binnen. Dat kan je zelf heel gemakkelijk voelen als je een mondmasker op hebt, en het zorgt voor allerlei nadelige effecten op korte en lange termijn.

Op korte termijn zijn er de hartkloppingen, hoofdpijn, stress, toegenomen activiteit van het sympathisch zenuwstelsel (flight-fightreactie), concentratieproblemen en verhoogde kans om je onwel of moe te voelen. Je ervaart ook meer weerstand in je ademhaling door het psychologische effect van een mondkapje en de ongemakken die ermee gepaard gaan (temperatuurstijging, hogere luchtvochtigheid, beklemmend gevoel). Dat begint trouwens al na een paar minuten. Eigenlijk zou je om de twee minuten het mondmasker even moeten afzetten.

Daarnaast zijn er de langetermijneffecten van de mondmaskerdracht en het dalende zuurstofgehalte dat ermee gepaard gaat. Denk daarbij in de eerste plaats aan een verzwakt immuunsysteem en een verhoogd aantal ontstekingen. De mondmaskerplicht is dus eigenlijk een uitstekende manier om een epidemie uit te lokken, maar dat ter zijde. Je hebt ook meer energie nodig om de ontstekingen de baas te kunnen, dus meer vermoeidheid enzovoort. Eigenlijk kun je dat alles perfect vergelijken met de nadelige effecten van luchtverontreiniging op het immuunsysteem.

Maar daarnaast heb je ook de stofjes van het mondmasker zelf en de organismen die erop achterblijven: dat komt bij het inademen allemaal in je lichaam terecht. Wat de organismen betreft, weten we dat mondmaskers zorgen voor een verhoogde concentratie van bacteriën en schimmels in het masker en dus ook in de neus- en keelholte. Die bacteriën en schimmels komen bijvoorbeeld van de etensresten die je uitademt, maar die door het masker niet weg kunnen. De aanwezigheid daarvan wordt verergerd door onvoldoende kennis van het correct gebruik van je mondmasker. Je moet het namelijk elke twee uur vervangen, niet om de halve dag. De andere regels zijn beter gekend, maar worden onvoldoende toegepast (frequent je handen wassen bij aanraking e.d.).

Dit valt echter door goed gebruik aan te pakken. Anders is het met de stofjes van het mondmasker zelf. Er zijn nooit strikte kwaliteitseisen gesteld aan de mondkapjes. Zo worden die zonder veel controle uit China ingevoerd. Dat geldt trouwens ook voor medische mondkapjes. Synthetische mondmaskers bevatten allerlei toxische stoffen van kleurstoffen en bleekmiddelen, en per definitie bevatten ze ook toxische stofdeeltjes in de stoffen zelf. Die komen in de longen terecht, wat de kans verhoogt op schade aan de longepitheelcellen, de eerste barrière om infecties te voorkomen. Daardoor wordt het lichaam nog extra ontvankelijk voor infecties en ziekte.

Het ergste zijn wat dat betreft uiteraard de plastic mondmaskers. Als je die draagt, krijg je voortdurend vezels van allerlei synthetische stoffen binnen van het masker zelf en van de verf, zoals polymeren als polypropyleen, polyester, polystyreen en teflon, maar ook metalen als zilver, aluminium en koper, en zelfs het levensgevaarlijke grafeen (zie bv. https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2021-0139.pdf, over grafeen, zie o.a. de video op volgende webpagina: https://roguemale.org/2021/11/30/graphene-oxide-like-razor-blades-in-the-blood/). Dit zijn bovendien deels ook nanodeeltjes, waardoor die stoffen tot heel diep in je lichaam kunnen doordringen. Mondmaskers worden daarom ook wel "het nieuwe asbest" genoemd. De vuistregel is: hoe kleiner de stofjes, hoe dieper ze doordringen. Grovere stoffen blijven in de neus- en keelholte, kleinere komen in de luchtwegen terecht, nog kleiner in de bloedbanen, en de allerkleinste doorbreken zelfs de bloed-hersenbarrière en kunnen op termijn Alzheimer e.d. veroorzaken. Dat geldt overigens ook voor andere uitstoters van nanodeeltjes, zoals chemtrails (bevatten nanodeeltjes van o.m. aluminium, barium en strontium), maar ook de recente generaties voertuigen met verbrandingsmotoren – zeker sinds het emissieschandaal (dieselgate), daarna werd dit alleen maar erger. Het is niet voor niets dat er sinds enige tijd een luchtzuiveraar voor ultrafijnstof in mijn woning staat. Die moet ik geregeld reinigen, want in geen tijd is hij bedekt met een vies zwart laagje. Maar buiten op straat hebben we geen verweer.

Je zou nu kunnen denken: dan gebruik ik toch enkel nog (ongeverfde?) katoenen mondmaskers? Ja, dan zal je inderdaad minder last hebben van die synthetische stoffen. Maar je zal wel een pak meer bacteriën en schimmels binnenkrijgen. Op dat vlak scoren de synthetische mondmaskers namelijk tienmaal beter (tienmaal minder bacteriën en schimmels). Het is dus kiezen tussen de pest en de cholera.

En dat terwijl ze niet eens werken. Dat heb ik zelfs nog mogen zien in een reportage op EenVandaag. Ik was bijzonder verrast dat ze dit hebben uitgezonden, want normaal gezien wordt dit gecensureerd. Concreet kunnen mondmaskers enkel werken tegen transmissie als je én een FFP2 gebruikt (of hoger), én dat masker aan alle kanten met plakband afplakt. Anders heeft het nauwelijks tot geen effect. Dat merk je overigens ook als je pakweg in een autobus met mondmaskerplicht gaat testen. Ook dat is trouwens al in de reguliere tv-journaals gedemonstreerd, deze keer op de Vlaamse televisie.

Wat de renners nu dus doen, is dweilen met de kraan open, en ze maken er alleen maar hun eigen gezondheid mee kapot, precies in een periode waarin ze het uiterste van hun lichaam vergen. Dan hoeft het geen verbazing te wekken dat zoveel renners ziek uitvallen. En dat ze dan positief testen op corona, dat komt enkel door de corruptie van de PCR-test. Maar daarover heb ik het elders al gehad (https://www.wielerflits.nl/nieuws/remco-evenepoel-wil-rode-trui-vasthouden-dat-zou-echt-een-heel-grote-droom-zijn/#comment-1062126).

1
advocaat van de duivel 31 augustus 2022 om 17:39

Hij zou beter een oproep doen om te stoppen met testen en covid als een andere respiratoire aandoening te beschouwen…

1
Alfred Issendorf 31 augustus 2022 om 18:08

Na Hinault en Armstrong hebben we eindelijk weer een patron!

1
Dikke Vrouw 31 augustus 2022 om 13:44

Wijze woorden kampioen , hopelijk luistert de organisatie ..

0
VerstandOpNul 31 augustus 2022 om 13:56

Ik zou vooral kijken naar alle binnenruimtes waar renners zich gedurende deze 3 weken begeven. De hotels waar ze verblijven lijken me nog het meest riskant..

0
alpeko 31 augustus 2022 om 13:38

Gewoon stoppen met dat onzinnige preventieve getest.

-8
VerstandOpNul 31 augustus 2022 om 13:59

In veel situaties is dat wellicht beter, maar uitgerekend bij topsport lijkt me dat toch riskant.

1
Reusjen 31 augustus 2022 om 14:11

Hoezo verstandopnul? Is er reden om aan te nemen dat het gevaarlijk is om te sporten met een asymptomatische besmetting?

0
guyremgabdel 31 augustus 2022 om 14:40

Er was eens ene Colbrelli ….

1
schlunzi 31 augustus 2022 om 15:09

Helemaal mee eens, temeer de test ondertussen op van alles aan slaat. Compleet belachelijk. Als een renner symptomen vertoont, ok. Maar a-symptomatische besmettingen? Sorry.

0
Brabander 31 augustus 2022 om 15:34

Colbrelli wordt wederom ten onrechte ten tonele gevoerd. Die wordt hier door sommige lieden te pas en te onpas aangevoerd als 'Covid-slachtoffer' terwijl dat nooit gecommuniceerd is

4

De renners hebben met de verplaatsing allemaal lekker bij elkaar op schoot gezeten in het vliegtuig. Ook met die zgn hepa-filters in het vliegtuig zijn die kleine virusjes die zich door lucht verplaatsen, niet weg te denken.
Beste manier is de Vuelta nog in 1 grote tijdrit te veranderen, dan nog ook zonder publiek/toeschouwers. Gezellig is anders.

-3
VerstandOpNul 31 augustus 2022 om 18:02

@Reusjen: de vraag moet zijn: is er reden om aan te nemen dat het 100% veilig is om (top)sport te bedrijven met een besmetting.

3

Net binnen

Populair

Materiaalzone