Erzen (Bahrain Victorious): “Tizanidine? Nog nooit van gehoord, we gebruiken het niet”

vrijdag 22 oktober 2021 om 10:59
Erzen (Bahrain Victorious): “Tizanidine? Nog nooit van gehoord, we gebruiken het niet”

foto: Cor Vos

Milan Eržen, de grote man achter Bahrain Victorious, heeft gereageerd op het nieuws dat het National Centre for Biotechnology Information Tizanidine heeft aangetroffen in haarmonsters die zijn afgenomen bij profwielrenners. Daarbij wordt de link gelegd met de inval van de Franse autoriteiten bij Bahrain Victorious in de meest recente Tour de France. “Tizanidine? Wat is dat?”, aldus Eržen.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Volgens het NCBI kwam de Franse publieke gezondheidsinstantie met het verzoek om haarmonsters te onderzoeken in het laboratorium. Zij wilden dat deze monsters, die verzameld zijn bij internationale wielrenners, getest zouden worden op Tizanidine. Uit het onderzoek bleek dat bij drie renners (van de zeven monsters) inderdaad Tizanidine was aangetroffen. De concentratie van dit middel was bij de drie positieve monsters 1.1, 3.7 en 11.1 picogram per milligram.

Onzin, zo laat Eržen weten aan Cyclingnews. “Tizanidine… Wat is dat? Dat gebruiken we niet. Ik heb er nog nooit van gehoord. Onze ploeg en onze renners zijn niet op de hoogte gebracht van dergelijke bevindingen. We onthouden ons verder dan ook van commentaar.”

Link met Bahrain Victorious 
Nergens in de publicatie wordt gesproken over een specifieke ploeg of een datum van afname. Maar de link met de inval bij Bahrain Victorious in de Tour de France kan worden gemaakt, omdat het verzoek van de organisatie komt van een Franse publieke gezondheidsinstantie. In het volledige rapport, dat in handen is van WielerFlits, valt ook het volgende te lezen: “Tijdens een internationale drieweekse wielerwedstrijd in Frankrijk controleerde een speciale gezondheidsorganisatie van de politie een gehele ploeg.”

Dat sluit goed aan bij het verhaal van Bahrain Victorious. Afgelopen juli, toen het team door de opgave van Jack Haig nog maar zeven renners in de Tour had, werd bij de ploeg een politie-operatie uitgevoerd door het parket van Marseille en het OCLAESP, een Franse eenheid die strijdt tegen misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu. Bij de inval werden de hotelkamers van de renners en stafleden doorzocht en moesten sommigen enkele bezittingen afstaan. Ook werden enkele mensen uit de ploeg verhoord.

Wat is Tizanidine? 
Tizanidine is een drug die gebruikt wordt als spierverslapper. Gebruik kan een ontspannend effect hebben op de spieren (sneller herstel, makkelijker slapen) en het vermindert mogelijk kramp. Het wordt verstrekt door de merken Sirdalud en Zanaflex. Het gebruik van dit middel is niet verboden volgens het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA), maar kan voor therapeutische doeleinden alleen worden verkregen via een machtiging voor tijdelijk gebruik.

Dit artikel delen:

35 Reacties

De Cabybara van de Conradkade 22 oktober 2021 om 11:08

Wordt er in het artikel gesproken over een jaartal? Anders zou het ook nog Arkea kunnen zijn geweest vorige jaar.

0
the student 22 oktober 2021 om 11:25

Ik denk dat het Arkea is. Het zou ongelofelijk snel zijn, van methode naar meetwaarden naar controle tot aan studie opgeschreven binnen een maand. Niet mega hoogstaand tijdschrift en de review is wel weer absurd snel gegaan.

Version of Record online:
05 October 2021
Accepted manuscript online:
21 September 2021
Manuscript accepted:
15 September 2021
Manuscript revised:
13 September 2021
Manuscript received:
13 August 2021

Arkea verhaal is ook maar van September 2020. En daar zijn achteraf nog verhoren en huiszoekingen geweest omdat ze echt iets zochten. In de wetenschap duren dingen lang, maar als er een gerechtelijke macht tussen zit dan duurt het allemaal nog veel langer. Dat de resultaten een jaartje hebben moeten duren zou toch niet zo uitzonderlijk zijn.

0
the student 22 oktober 2021 om 11:44

Ten tijde van de zoeking reed Arkea met 7 renners. Er werd specifiek later verteld dat er drie verdachten waren naast de ploegarts van deze drie. Dat waren de broeders Quintana en Winner Anacona.
Dat matched in ieder geval alvast perfect met 3 van de 7 aangetroffen.

0
Mwielerfan 22 oktober 2021 om 11:47

21 sep is accepted, dus dat is na de review lijkt me

0
the student 22 oktober 2021 om 11:54

Ja maar het onderzoek was dus al klaar en opgeschreven op 13 augustus. Dan krijgen reviewers twee/drie weken om het te lezen. Na die twee weken volgt een beslissing. Waarschijnlijk "accept met minor revisions" die 15 september al opnieuw ingediend werden. Hierna neemt de editor op 21 september de eindelijke beslissing het te publiceren. Waarna het 5 oktober voor het eerst online staat.

Maar let even. Van sample afname, naar gerechtelijk bevel tot analyse voor specifiek dit. Het contacteren van een lab voor analyse het uitvoeren van de analyse ( nieuwe methode!) en het schrijven van het artikel allemaal voor 13 augustus lijkt mij compleet onwaarschijnlijk.

Overigens reed Bahrain ook met 7 ten tijde van de inval, maar hebben we later nog niets gehoord over verdachten.

0
Merlinappa 23 oktober 2021 om 08:02

Interessante constatering, dit zou inderdaad heel logisch zijn. Kan er iemand van jullie verder induiken Wielerflits?

0
Shinzawai 22 oktober 2021 om 11:15

Geen sterke reactie van Erzen. Hij had beter kunnen zeggen dat hij geen commentaar heeft, omdat het niet om een verboden middel gaat. Met deze harde ontkenning maakt hij het zichzelf potentieel moeilijk als later blijkt dat de ploeg dit (legale) middel wel heeft gebruikt.

0
Panache 22 oktober 2021 om 12:14

Maar als hij gewoon de waarheid spreekt (omdat het bijvoorbeeld Arkea betreft) dan is het toch wél een prima/sterke reactie?

0
Verweggistan 22 oktober 2021 om 11:19

Moet ie even op het etiket van z’n toverdrank kijken.

0
Murcia 22 oktober 2021 om 11:23

Erzen is Sloveens voor: Mijn naam is Haas.

0
Jean Dumas 22 oktober 2021 om 11:46

Kan ie beter in de Formule 1 gaan werken.

0
Willem Kieft 22 oktober 2021 om 12:58

“I did not have sexual relations with that woman”.

0
jimmen 22 oktober 2021 om 11:24

in picogram… kom op zeg, dat zou betekenen 1.1×10^-12/mg. Nou lijkt mij dat niet echt prestatiebevorderend zulke kleine aantallen.

0
the student 22 oktober 2021 om 11:28

Wat er in het haar terecht komt en achterblijft ( na wassen etc ) is niet evenredig met wat er in het lichaam is toegediend. Maar je kan natuurlijk heel snel een of andere vage shampooboer omkopen om het middel in hun shampoo te stoppen. En dan glashard beweren dat het via de shampoo in het haar terecht is gekomen.

0
the student 22 oktober 2021 om 11:34

En ik zou voortaan een goede scheermes sponsor zoeken. Iedereen kaal, dan is dit probleem ook opgelost.

0
Marco 22 oktober 2021 om 11:59

Je kunt ook het testosteron in je haar bijsturen

Alpecin – Omdat ik mijn haar wil behouden

0
Panache 22 oktober 2021 om 12:18

Lijkt mij wat vergezocht dat een shampoboer te maken wil krijgen met een recall en slechte publiciteit omdat hij zogenaamd een medicijn in zijn product heeft zitten. Moet je vervolgens hopen dat er uit die batch geen cleane pot shampoo opduikt die het hele verhaal ontkracht, los van de onzekerheid of het medicijn ‘overleeft’ in een fles shampoo en of wassen met shampoo een medicijn in je haren krijgt. Omdat het geen illegale stof is hoeft Bahrein (of Arkea) zich daar ook niet mee bezig te houden.

0
Wildebert 22 oktober 2021 om 11:43

Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Haarzuiver lijkt het niet.
Verder, beetje slappe verdediging, maar dat kan een bijwerking van het middel zijn.

0
Mwielerfan 22 oktober 2021 om 11:50

Middel is niet illegaal, waar gaat dit over? Frans overheidsagentschap wantrouwt buitenlanders in Franse ploegen?

0
Marco 22 oktober 2021 om 11:50

Het blijft vreemd dat in de wielersport zowel bij media als bij volgers het bijna leuk is om iets te ontdekken waar men iets op kan plakken.

Het is om te beginnen geen doping, niet alleen officieel omdat het niet op de lijst staat maar ook niet omdat het prestatie verlagend werkt.

Het verhaal hier: Wat is Tizanidine? staan fouten in wat betreft de werking.

De compleet logische verklaring waarom dit middel bij drie van de 7 renners gevonden is, is omdat die andere geen problemen hebben en het dus liever niet nemen omdat je er eerder trager dan sneller van gaat fietsen.

De kans is heel groot, dat ze dit bijvoorbeeld bij Bernal ook zullen vinden. Niet omdat ik Bernal wil beschuldigen van iets maar omdat dit middel bij uitstek is om iemand met rugklachten op zijn fiets te laten zitten zonder pijn.

Dan is het kiezen uit twee kwaden, ga ik op de fiets met pijn maar kan ik beter presteren of ga ik zonder pijn op de fiets maar werkt dit medicijn tegen mijn prestaties in. Het zal dus afhangen van de hoeveelheid pijn of je dit neemt of niet.

Dit alles trouwens nog los van het feit we nog altijd niet zeker kunnen zeggen dat het om Bahrain gaat.

Verder staat op de doos Zanaflex dus tenzij je de bijsluiter leest weet je helemaal niet dat je tizanidine inneemt.

0
Murcia 22 oktober 2021 om 12:03

Kan best meegaan in je verhaal maar natuurlijk blijft de vraag staan wat voor reden de arts had om aan topsporters een middel voor te schrijven dat specifiek wordt gegeven aan MS of hersenverlamming patiënten. Een middel dat nooit eerder bij mijn weten is gebruikt wordt nu bij maar liefst drie renners van dezelfde ploeg ingezet. En voor wat betreft de merknaam, als ik iets krijg voorgeschreven ga ik op zijn minst checken wat voor spul het is. Dat blinde vertrouwen in de ploegarts is één van de minder fraaie kanten binnen de wielrennerij.

0
Marco 22 oktober 2021 om 12:17

Dat komt Murcia omdat je de toepassing moet omkeren van medicijn naar toepassingsgebied. multipele sclerose MS is 1 van de 7 toepassingsgebieden. In het lijstje hieronder staan er een aantal die voor een renner veel logischer zijn. Van Vleuten rijdt er op dit moment mss ook wel mee…. (na operatieve ingrepen aan het bewegingsapparaat)

Voor wat betreft het spul checken.. als ik mezelf neem, dan lees ik de werking, eventuele bijwerkingen en allergieën.. De werkzame stoffen niet altijd…

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/t/tizanidine
Tablet: Spasmen van de skeletspieren,

bij statische en functionele aandoeningen van de wervelkolom (cervicale en lumbale syndromen);
na operatieve ingrepen aan het bewegingsapparaat bv. bij een discus-hernia of gewrichtsaandoeningen van de heup.

Tablet of capsule mga: Spasticiteit door neurologische aandoeningen zoals:

multipele sclerose;
chronische myelopathie;
degeneratieve aandoeningen van het ruggenmerg;
een cerebrovasculair accident;
cerebrale verlammingsverschijnselen.

0
Bob en Niek 22 oktober 2021 om 11:59

Ach, wij gebruiken ook wel eens wat. Moet kunnen.

0
Magician 22 oktober 2021 om 12:02

“Dat sluit goed aan bij het verhaal van Bahrain Victorious.”

En misschien nog wel beter bij dat van Arkea, zoals hierboven in de reacties staat. Of staat er in het rapport iets dat wij hier niet lezen maar dat Arkea wel uitsluit? Samen met dat het dus niet eens op de lijst van het WADA staat en Bahrain de beschuldigingen al genoeg heeft gehad dit jaar vind ik het allemaal nogal stemmingmakerij.

0
Panache 22 oktober 2021 om 12:20

“Rapport” kan je voor 50 euro kopen: https://analyticalsciencejournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/dta.3164

0
the student 22 oktober 2021 om 13:08

Ik kan wel een pdfje pluggen hoor voor mij gratis. Of gebruik sci-hub, dat werkt vast ook wel.

0
Marco 22 oktober 2021 om 14:13

Altijd leuk the student… als dat kan..

0
thorsen 22 oktober 2021 om 12:47

Zoals altijd in de wielrennerij, schuldig tot bewezen onschuldig, lijkt het wel. En zelfs als je onschuldig bent dan vergeet men dat, of krijgt het niet eens mee. Sommigen hebben bv. Padun al lang veroordeelt zonder enige vorm van bewijs dus alles wat daar bovenop komt is alleen maar bevestiging voor hun.

Als dit echt om Arkea zou gaan en niet Bahrein is dit een hele kwalijke zaak.

Om nog maar niet te spreken over het feit dat het om een NIET-doping middel gaat. Dus waar hebben we het in godsnaam over.

0
xistnc 22 oktober 2021 om 13:27

Volgens mij heb je gisteren ook al van alles uitgekraamd en werd daar genuanceerd op gereageerd. Het hoeft geen doping te zijn, maar dan kan het alsnog een overtreding zijn.

En of het nu om Bahrein of Arkea gaat, dat maakt voor de ernst van de zaak an sich toch niets uit?

0
Maillot à Pois 22 oktober 2021 om 17:34

@xistnc
Het kwalijke zou zijn dat Bahrain indien het om Arkea zou gaan dagenlang onterecht verdacht gemaakt is in de pers.

Zoals het an sich voor de ernst van de zaak niet uitmaakt welke renner zijn vrouw sloeg, maar het best wel kwalijk is voor hen die onterecht genoemd worden

0
Chaba Jimenez 22 oktober 2021 om 15:30

Volledig in de ontkenning. Is ook nog gemakkelijk nu.

Had wel gehoopt dat we getrakteerd zouden worden op een foto van dit semi-onderwereld figuur.

0
Explorer 22 oktober 2021 om 15:35

“Tizanidine… Wat is dat? Dat gebruiken we niet…
Nee dat gebruiken ze niet, maar wel een lekkere pannekoek met stroop.
Wat een verwoording…

0
Wildebert 22 oktober 2021 om 15:41

Zo wordt het misschien voortaan bah…niet zo rein.

0
Ward 22 oktober 2021 om 19:29

De link met Bahrein werd hier gisteren door Wielerflits als waarheid verkondigd. Ook nu lees ik weinig nuance van de redactie. De kritische noot komt van de reageerders die toch meer nuance aanbrengen. Dat valt voor mij over de noemer “tendentieuze berichtgeving ”.

0
Jean Dumas 23 oktober 2021 om 11:59

Het gebruik van het middel lijkt mij redelijk wijd verbreid, als je de koerswijze van de afgelopen twee jaren in ogenschouw neemt. Profrenners zijn cardiovasculair zo aan elkaar gewaagd, dat de explosies in de finale vooral op kracht lijken te worden beslist. Een beetje hulp van de dokter in het diepgaan zal vast geen kwaad kunnen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone