Enrico Gasparotto pakt zijn tweede Amstel Gold Race
foto: Sirotti
zondag 17 april 2016 om 16:45

Enrico Gasparotto pakt zijn tweede Amstel Gold Race

Enrico Gasparotto heeft de Amstel Gold Race 2016 gewonnen. De ervaren Italiaan van Wanty-Groupe Gobert was de betere van Michael Valgren (Tinkoff) in een sprint-à-deux, nadat zij zich hadden losgereden op de laatste meters van de Cauberg. In de sprint achter hem werd Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) derde door Bryan Coquard te snel af te zijn.

Kopgroep zonder Nederlanders
De koers werd direct hard gemaakt, waardoor het peloton zelfs even in twee delen brak. Vluchters kwamen in het eerste uur ook niet weg. Elf mannen wisten zich toch nog los te rukken van het peloton, zonder Nederlanders: Laurens De Vreese (Astana), Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Alex Howes (Cannondale), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Matteo Bono (Lampre-Merida), Kevin Reza (FDJ), Larry Warbasse (IAM Cycling), Josef Cerny (CCC Sprandi Polkowice), Fabien Grellier (Direct Energie) en Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini). Zij hadden bij de eerste passage aan de finish, na zo’n zestig kilometer, een voorsprong van 4.35.

Orica-GreenEDGE en Katusha nemen heft in handen
In het peloton waren het de verwachte ploegen die de kop namen. Orica-GreenEDGE, Sky en Katusha controleerden de vlucht en bepaalden het tempo in dienst van hun kopmannen Michael Matthews, Simon Gerrans, Michal Kwiatkowski en Joaquim Rodriguez. Zij lieten het verschil schommelen rond de vier minuten.

De koers breekt open, evenals de hemel
De koers bleef lange tijd gesloten, terwijl donkere wolken zich samenpakten boven Valkenburg en omstreken. Rodriguez kwam in de smalle straatjes ten val, maar kon terugkeren. Ook Stef Clement kwam hard in aanraking met het asfalt. Op 65 kilometer van de meet gebeurde eindelijk eens iets in het peloton. Tosh Van der Sande trok ten aanval en kreeg Gianni Meersman, Niccolo Bonifazio en Björn Thurau mee. Sky mende het peloton.

17-04-2016 Amstel Gold Race;

Regen en hagel kenmerkten de koers – foto: Sirotti

Gilbert en Dumoulin lossen
De Vreese, Howes, Montaguti, Bono, Grellier en Warbasse hielden stand in de kopgroep. De vier achtervolgers bleven hangen rond de anderhalve minuut. De Eyserbosweg was de plek voor Michael Albasini om een nieuwe speldenprik te plaatsen. Hij kwam niet ver, waarna LottoNL-Jumbo zich goed liet zien van voren. Van der Sande was de sterkste van de achtervolgers, maar hij kon niet voorkomen dat het op gang getrokken peloton hen op de Keutenberg terugpakte. Philippe Gilbert was een van de gelosten, waarna een mechanisch probleem ook Tom Dumoulin uitschakelde.

Wellens geeft er een stevige snok aan
Op de voorlaatste beklimming van de Cauberg was het tempo te hoog voor de uittredend winnaar: Michal Kwiatkowski zakte er doorheen en stapte direct af. Het peloton van zo’n vijftig man sterk pakte op veertien kilometer de laatste vroege vluchters terug. Orica-GreenEDGE nam de leiding in het peloton, maar zij hadden geen antwoord op een venijnige aanval van Tim Wellens op acht kilometer van de meet. De Lotto Soudal-Belg liep twintig seconden uit. Van organisatie was geen sprake in de achtergrond, al kwamen sommige ploegen met wanhoopspogingen om Wellens terug te pakken.

LottoNL-Jumbo leidde het peloton op de Cauberg, waar Wellens nog een voorgift van twaalf seconden had. Gasparotto sprong op de flanken van de slotklim over de dappere Wellens. In Gasparotto’s wiel moest Bakelants afhaken. Michael Valgren maakte nog oversteek naar het Italiaanse wiel. In de achtergrond bleef men afwachten, waardoor Gasparotto zijn tweede overwinning in de Amstel Gold Race (na 2012) op kon rapen.

17-04-2016 Amstel Gold Race; 2016, Wanty - Groupe Gobert; 2016, Tinkoff; 2016, Bardiani Csf; Gasparotto, Enrico; Valgreen Andersen, Michael; Colbrelli, Sonny; Valkenburg;

Het podium van de Amstel Gold Race 2016: Valgren, Gasparotto, Colbrelli – foto: Sirotti

RIDE Magazine
152 Reacties
Sorteer op:
17 april 2016 17:41
@Striga, klopt, Matthews en Gerrans waren de exponenten van deze editie. Wat een oneer doen ze op die manier ook Hayman aan die na vorige week weer in goede doen bleek.
17 april 2016 17:41
Mooie overwinning van Gasparotto, het is hem (en de ploeg) gegund na alles wat ze hebben meegemaakt. Tja, en de koers was ongelofelijk mat vandaag. Sky rijdt de hele dag op kop voor iemand die er op de voorlaatste keer Cauberg af moet, Orica probeert het met een paar demarrages maar komt op het einde een paar mannetjes te kort.

Lotto-Jumbo was in de breedte goed (vijf man in het peloton), maar miste een afmaker. Ze hadden beter iemand mee kunnen sturen met Wellens (of Van der Sande in een eerder stadium), dan waren ze meer in beeld geweest.
17 april 2016 17:42
De Nederlanders hebben zeer zwak gereden inderdaad. Hulde voor de Belgen, die we veel hebben gezien. Dat de Nederlanders aan het einde niet meekomen, verbaast me niet, er is sinds Karsten Kroon geen Nederlander mee die de Cauberg lekker verteert. Maar de hele tijd meefietsen zonder iets te proberen, dat is wel slecht.

En dan Wellens. Man man man wat was hij goed. Hij was zelfs zo goed dat hij zichzelf in de vingers heeft gesneden, want hij demarreerde zo hard dat er niemand mee kon. Met twee mannetjes erbij had ie het gered. En dan nog tiende worden.
17 april 2016 17:46
LyndaLid!!! Ik heb goed nieuws!!!

@PuritoRodriguez está bien después de su caída en la Amstel Gold Race, donde sólo ha sufrido rasguños. Estará perfecto para Flecha y Lieja.
17 april 2016 17:49
@Purito
ik begrijp geen Spaans maar het klinkt meer dan goed!!!!
17 april 2016 17:49
Ja die Wellens is steengoede renner. Op naar de sprint op Huy.

Laatste 5 minuten kijken, en je mist ook niets.
17 april 2016 17:50
Quote:
Ze hadden beter iemand mee kunnen sturen met Wellens (of Van der Sande in een eerder stadium), dan waren ze meer in beeld geweest.


Die ging vrij hard, dus dat was sowieso niet vanzelfsprekend geweest.
17 april 2016 17:52
Gelukkig maar!

Ik weet het even niet meer voor de komende wedstrijden. Ik zeg voor Huy nog steeds Henao, Purito, Valverde (en Alaphillipe).

Voor Luik dezelfde namen met Nibali en Costa erbij. Maar het niveau lijkt eigenlijk gewoon vrij laag te zijn, niemand is écht goed. Henao en (ookal is het slechts Leon) Valverde lijken eigenlijk de enige, en Nibali zal in Trentino ook wel topvorm tonen. Misschien kan Alaphilippe nog een stapje zetten. Daniel Martin was in Baskenland ook gewoon ronduit slecht.
17 april 2016 17:52
@Matisz
Hij heeft slechts wat oppervlakkige schaafwonden/krassen. Zal in perfecte vorm WP en Luik kunnen aanvatten.

Hij heeft de Amstel dus overleefd! :)
17 april 2016 17:52
Een podium om snel weer te vergeten en men kan wel zeggen dat met Gasparotto je een winnaar van naam hebt maar die is in de nadagen van zijn carriere en heeft de laatste jaren niet veel meer laten zien.
Als het merendeel van de renners pas in de laatste 30km besluit te gaan koersen of zelfs wacht tot de Cauberg dan krijg je dit soort teleurstellende wedstrijden met namen van B categorie vooraan.
17 april 2016 17:55
Prachtige tv-middag gehad zonder kou en regen, maar wel genoten van 200 jongens die allemaal hun uiterste best hebben gedaan en geen van allen zitten te wachten op commentaar, zoals die door velen van ons op de eerste drie discussiepagina's laten horen!
17 april 2016 17:55
@Purito
Nou ben ik pas echt tevreden onze Catalaanse vriend kan zijn kansen (hopelijk) eerlijk verdedigen.

Nogmaals prachtig interview van Gasparotto. Wanty verdiende dit echt voor mij!
17 april 2016 17:57
Deze koers is alleen leuk op Cycling Manager, in het echt is het waardeloos. Die top 5 alleen al, 3/4/5 zijn renners voor Milaan-Sanremo. Leg gewoon de meet terug op de Cauberg. Lijkt het tenminste nog ergens op.
17 april 2016 17:58
Komaan, waarom gaat niemand mee met Wellens? Dat was het uitgelezen moment met een gedecimeerd Orica. Iedereen wou een open koers, maar het alsof enkel Lotto Soudal daar effectief pogingen voor ondernam.
17 april 2016 18:02
Na mijn 'gaap' post heel ver voor de finish, hoop je als wielerliefhebber en ook wat chauvinistisch toch op een wonder. Njet, zowel qua koersverloop, als wat de onzen betreft. Als het er echt om gaat, doen we niet mee was het weer. Maarrr, dit is wel onze thuiswedstrijd manne, knap dat jullie er met 7 man bijzitten, maar op 47 verdampt dat snel. Ik kan me dan ook geen enkele tevredenheid bij de TLJ, Giant(hoewel Duits Nl roots) en Roompot voorstellen.
Snel vergeten, en maar weer dromen over Kruiswijk in de Giro). Of stijgt er iemand boven zichzelf uit in de heuvelklassiekers.... Tijd voor een donderspeech a la Tinkoff zou je haast zeggen.
17 april 2016 18:03
Je moet gewoon van die hele Cauberg af. Zolang je dat onding er in wil blijven houden kan je bijna geen fatsoenlijke finale maken.

Of: Alternatieve finale:
Schweiberg, Vijlnerbos (Camerig) vanuit Epen, dan naar de Kruisberg, dan Eyserbosweg en dan kortste weg naar Valkenburg (daar de finish, of boven op Cauberg).
17 april 2016 18:04
Quote:
Komaan, waarom gaat niemand mee met Wellens?

Misschien ging hij daarvoor iets te fanatiek in de aanval? Kreuziger had hij bijvoorbeeld misschien gewoon beter mee kunnen nemen, in plaats van zoveel indruk te willen maken.
17 april 2016 18:08
Amstel Gold Race het wereldkampioenschap van de "SMACHTLAPPEN ".
17 april 2016 18:11
Ook mooi om te lezen: Chad Haga (ook al is het als laatste) is vandaag ook gefinishd!
17 april 2016 18:17
Is het niet gewoon saai doordat heuvelrenners hele andere types zijn dan de kassei-stoempers? Afwachten is hen met de paplepel ingegoten, het hele jaar rijden ze achter een Sky-treintje aan in de rondes, net als hun ploegleiders achter Discovery of Banesto.
17 april 2016 18:20
Waardeloze wedstrijd, en ook weer heel veel autos op het parcours geparkeerd. Anti reclame voor de wielersport.De minste wedstrijd van dit jaar.
17 april 2016 18:27
Er is duidelijk iets mis met die 34 hellingen ! Heel de koers wordt daardoor afwachtend .
Idem Waalse pijl en Luik .
De oplossing is mss de aanloop naar de STRATEGISCHE punten . Een wegversmalling zoals in de Vlaamse ardennen .... en niet teveel hellingen .
Maar ja , sommigen houden van een massasprint hé .
Ik versta ook niet waarom de nederlanders echt niets doen . Vroeger namen die gewoon de koers superhard in handen en was het veel toffer .
17 april 2016 18:31
De Amstel staat nu echt ver onderaan in mijn lijstje van favoriete WT klassiekers..

1. Roubaix
2. Vlaanderen
3. Milan Sanremo (ja echt, die finale heeft echt karakter en is gewoon altijd spannend)
4. E3
5. Luik
6. Gent-Wevelgem
7. Lombardije
8. Waalse Pijl
9. San Sebastian
10&11. Canada

20. Amstel
17 april 2016 18:32
Het lijkt de laatste tijd toch niet meer goed te werken, dat draaien en keren in alleen Zuid-Limburg. Waarom niet een keer een lange vlakke aanloop proberen (al dan niet in Limburg) en daarna gewoon een ronde door Zuid-Limburg, waarbij elke klim slechts één keer wordt aangedaan. Zijn we ook af van de kritiek op het criteriumkarakter (Waterreus) en het draaien en keren (De Vlaeminck). Feit blijft, dat de kasseienklassiekers een vaak heroïsch en atletisch gevecht te zien geven, dat je hier niet of nauwelijks ziet.
17 april 2016 18:33
@LL
Strade vergeten?

Reacties zijn gesloten.