Enrico Gasparotto pakt zijn tweede Amstel Gold Race

Door , zondag 17 april 2016 om 16:45
Enrico Gasparotto pakt zijn tweede Amstel Gold Race

foto: Sirotti

Enrico Gasparotto heeft de Amstel Gold Race 2016 gewonnen. De ervaren Italiaan van Wanty-Groupe Gobert was de betere van Michael Valgren (Tinkoff) in een sprint-à-deux, nadat zij zich hadden losgereden op de laatste meters van de Cauberg. In de sprint achter hem werd Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) derde door Bryan Coquard te snel af te zijn.

Kopgroep zonder Nederlanders
De koers werd direct hard gemaakt, waardoor het peloton zelfs even in twee delen brak. Vluchters kwamen in het eerste uur ook niet weg. Elf mannen wisten zich toch nog los te rukken van het peloton, zonder Nederlanders: Laurens De Vreese (Astana), Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Alex Howes (Cannondale), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Matteo Bono (Lampre-Merida), Kevin Reza (FDJ), Larry Warbasse (IAM Cycling), Josef Cerny (CCC Sprandi Polkowice), Fabien Grellier (Direct Energie) en Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini). Zij hadden bij de eerste passage aan de finish, na zo’n zestig kilometer, een voorsprong van 4.35.

Orica-GreenEDGE en Katusha nemen heft in handen
In het peloton waren het de verwachte ploegen die de kop namen. Orica-GreenEDGE, Sky en Katusha controleerden de vlucht en bepaalden het tempo in dienst van hun kopmannen Michael Matthews, Simon Gerrans, Michal Kwiatkowski en Joaquim Rodriguez. Zij lieten het verschil schommelen rond de vier minuten.

De koers breekt open, evenals de hemel
De koers bleef lange tijd gesloten, terwijl donkere wolken zich samenpakten boven Valkenburg en omstreken. Rodriguez kwam in de smalle straatjes ten val, maar kon terugkeren. Ook Stef Clement kwam hard in aanraking met het asfalt. Op 65 kilometer van de meet gebeurde eindelijk eens iets in het peloton. Tosh Van der Sande trok ten aanval en kreeg Gianni Meersman, Niccolo Bonifazio en Björn Thurau mee. Sky mende het peloton.

17-04-2016 Amstel Gold Race;

Regen en hagel kenmerkten de koers – foto: Sirotti

Gilbert en Dumoulin lossen
De Vreese, Howes, Montaguti, Bono, Grellier en Warbasse hielden stand in de kopgroep. De vier achtervolgers bleven hangen rond de anderhalve minuut. De Eyserbosweg was de plek voor Michael Albasini om een nieuwe speldenprik te plaatsen. Hij kwam niet ver, waarna LottoNL-Jumbo zich goed liet zien van voren. Van der Sande was de sterkste van de achtervolgers, maar hij kon niet voorkomen dat het op gang getrokken peloton hen op de Keutenberg terugpakte. Philippe Gilbert was een van de gelosten, waarna een mechanisch probleem ook Tom Dumoulin uitschakelde.

Wellens geeft er een stevige snok aan
Op de voorlaatste beklimming van de Cauberg was het tempo te hoog voor de uittredend winnaar: Michal Kwiatkowski zakte er doorheen en stapte direct af. Het peloton van zo’n vijftig man sterk pakte op veertien kilometer de laatste vroege vluchters terug. Orica-GreenEDGE nam de leiding in het peloton, maar zij hadden geen antwoord op een venijnige aanval van Tim Wellens op acht kilometer van de meet. De Lotto Soudal-Belg liep twintig seconden uit. Van organisatie was geen sprake in de achtergrond, al kwamen sommige ploegen met wanhoopspogingen om Wellens terug te pakken.

LottoNL-Jumbo leidde het peloton op de Cauberg, waar Wellens nog een voorgift van twaalf seconden had. Gasparotto sprong op de flanken van de slotklim over de dappere Wellens. In Gasparotto’s wiel moest Bakelants afhaken. Michael Valgren maakte nog oversteek naar het Italiaanse wiel. In de achtergrond bleef men afwachten, waardoor Gasparotto zijn tweede overwinning in de Amstel Gold Race (na 2012) op kon rapen.

17-04-2016 Amstel Gold Race; 2016, Wanty - Groupe Gobert; 2016, Tinkoff; 2016, Bardiani Csf; Gasparotto, Enrico; Valgreen Andersen, Michael; Colbrelli, Sonny; Valkenburg;

Het podium van de Amstel Gold Race 2016: Valgren, Gasparotto, Colbrelli – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

153 Reacties

grunnfred 17 april 2016 om 16:56

Finish gewoon terug naar Maastricht, klaar! Ik herinner me veel leukere koersen uit die tijd.

Scotty 17 april 2016 om 16:57

Het is hem gegund, hele mooie winnaar, erg tof voor zo’n kleine ploeg. Maar sjonge wat een flutkoers. Zelden zo’n suffe finale gezien.

Diderick 17 april 2016 om 16:58

Mooie winnaar, saaie koers. Die laatste lus moet er gewoon uit. Die zorgt ervoor dat aanvallen op de eyserbosweg en de keutenberg geen enkele zin heeft.

largegnolls 17 april 2016 om 17:00

Elk jaar verwacht ik er weer van alles van … en het lijkt wel steeds tegen te vallen. Ben ik nou zo naïef? Ik ben toch wel behoorlijk teleurgesteld in die 5 geelhemden die er zaten voor de Bemelerberg …

John Bidon 17 april 2016 om 17:01

Volgens mij wil heel WF even zijn gal spuien gezien de traagheid van de site.

Orakel 17 april 2016 om 17:01

De beste man op de Cauberg, wint. Gasparotto was dus de sterkste en krijgt nog wat gunfactor mee met een mooi interview. Dat sommigen het geen mooie winnaar vinden… Wat kan Gasparotto er aan doen dat de grote namen door het ijs zakken in aanloop naar de finale, of op de Cauberg zelf?

Laatste man 17 april 2016 om 17:02

3 sprinters op 3, 4 en 5. Die laatste lus weg en het is bijna opgelost.

Dione moet ook weg. Slap geouwehoer en gedweep met Dumoulin. Bijna alle favorieten gefaald. Gerrans doet weer geen werk voor Matthews. Roompot niet in de aanval.

Mooi salut aan Mart.

Jacco van Stierop 17 april 2016 om 17:04

Knap gedaan van Gasparotto! Legt iedereen in de luren, prachtig. Leuk en goed voor Wanty.
Verder slaapverwekkende vertoning.

LyndaLid 17 april 2016 om 17:06

Volgende week is Nibali erbij, dan weet je dat er met Wellens iemand mee wil rijden. Twee mensen die het durven, nou feest!

En wat nou met al die lui die vroeg wilden aanvallen? Niemand.

Wat met Gerrans? Die doet niet eens meer een meter op kop voor Matthews..

Drie sprinters in de top 5, Van Vliet zal tevreden zijn.

bartje 17 april 2016 om 17:06

Volgens mij moet de Amstel precies blijven zoals hij nu is. Je hebt nu eenmaal zo’n saaie en qua koersverloop volkomen voorspelbare wedstrijd als deze nodig zodat de andere koersen kunnen schitteren. Dat kansloze afwachten, leuk om te zien. Gewoon zo houden.(ja dat bedoel ik cynisch)

On; ontzettend mooi van Gasparotto en zeker voor de ploeg. Nou hup naar Luik.

vlek 17 april 2016 om 17:07

Mooi voor de mensen in de ploeg. Koers blijft een miskleun met die laatste lus. De enige renner in de toptien die we voor de Cauberg hebben gezien, laat eigenlijk met zijn aanval zijn podiumkansen liggen. Wel respect voor Wellens natuurlijk. Verder enkel wat speldenprikken gezien, maar invloed op de koers had dat eigenlijk niet.

oscarito1908 17 april 2016 om 17:07

Minder ploegen en kleinere ploegen. En het parcours aanpassen.

De heuvelklassiekers zijn weer begonnen, wat een armoe.

hoekserenner 17 april 2016 om 17:07

Goede overwinning voor Team Ferrari / Astana

miguelon 17 april 2016 om 17:08

Het wordt bang afwachten voor Huy en Luik. Luik wordt mss nog iets, maar wat worden de koersen toch saaaaai als die heuvelsprinters hun opwachting maken, Purito, ik begrijp écht niet wat jij mooi vindt aan dit soort koersen. Ik vind dit walgelijk om zien in vgl met een Omloop, E3, Wevelgem en al helemáál niet te vergelijken met Vlaanderen en Roubaix. En het is heus niet dit ene jaar zo, het is keer op keer van hetzelfde

Feilluu 17 april 2016 om 17:08

Zeer verdiende winnaar en nummer twee, als je Bakelants hoort in het interview: ik was goed genoeg om met die Deen mee te gaan, maar verwachte dat iemand anders wat zou doen. Kijk eens hoe boos hij is dat hij verliest! Die gaat volgend jaar aanvallen..

Ik wil toch even aan Team Lotto Jumbo vragen wanneer het de laatste keer is dat ze podium reden? Ohja! 2009, met Gesink, toen hij van ver aanviel! Als je niemand hebt die iedereen erop legt in de sprint op de cauberg moet je toch anticiperen? Net zoals dat als je niet kan volgen op de kwaremont je moet anticiperen…

krypton 17 april 2016 om 17:08

Als ze nu nog niets doen aan dit parcours dan zijn ze knettergek, maar dat is Leo natuurlijk ook dus ik heb weinig hoop. De Nederlanders hebben (op Lammertink als pro-continentale renner na) ook zeer teleurstellend gekoerst vandaag, allemaal afwachtend.

LyndaLid 17 april 2016 om 17:08

Heerlijk om de frustratie en woede bij Zonneveld te zien, die heeft zich ook een middag zitten ergeren aan deze rotkoers.

Vic413 17 april 2016 om 17:10

Jammer voor Wellens dat Lotto op Gallopin’s spurt rekende en hij zo vroeger moest aanvallen. Als Tim nog geen trap te veel had gegeven glipt hij makkelijk mee met Valgren en sprint hij mee voor de overwinning.

Pils 17 april 2016 om 17:10

Ongelooflijk dat de nos zoveel tijd besteed aan zo’n flutkoers

123poetertjes 17 april 2016 om 17:10

Mooie winnaar, waardeloze koers. Ik ben bang dat met een steeds beter wordend deelnemersveld de Waalse klassiekers een stille dood sterven.

Tuttipazzi 17 april 2016 om 17:11

@Laatste man
Matthews, Coquard en Colbrelli zijn wel meer dan alleen sprinter.

Sammysosa 17 april 2016 om 17:12

En aangezien we weer in Nederland zijn mogen we weer dagen wachten op de uitslag. De koersen in Ethiopië hebben hun uitslag sneller online dan Van Vliet. Waar een groot (wieler)land klein in kan zijn, drama.
Edit: I stand corrected, volledige uitslag is online.

TeamNL 17 april 2016 om 17:12

Fantastisch voor Gasparotto en zijn ploeg natuurlijk maar de wedstrijd was natuurlijk het aanzien niet waard. De organisatie moet uitkijken dat ze de WT status niet gaan verliezen als de wedstrijd zo poepsaai blijft.

De Nederlandse ploegen en renners mogen zich schamen de rest van de zondag. Je hebt één ‘klassieker’ per jaar in eigen land en ze zijn vervolgens bijna onzichtbaar.

Jungle Man 17 april 2016 om 17:14

protour ploegen moeten zich eigenlijk schamen. nr 1 en 3 komen uit ploegen van het 2e niveau. de favorieten hebben de koers niet gemaakt en zijn er (gelukkig) afgereden.
Bij Orica willen Matthews en Gerrans blijkbaar niet voor elkaaar rijden. gelukkig maar, want ik heb niet zoveel met wieltjeszuigers.

grootverzet 17 april 2016 om 17:17

Saaie koers en aan nederlands enige moet wel wat gebeuren want dit nodigt niet uit om uren voor de TV te gaan zitten. Teleurstellend gereden vooral ook door Nederlandse renners. Niemand mee in geen enkele aanval. Heb veel Belgen wat zien proberen. Waar zijn wij? Lekker veilig eindigen in de buik van de groep. Voorspelt weinig goeds voor de komende 2 Waalse koersen. We hebben ook wel verdomd veel pech dit voorjasr met al die lekke banden, ziektes en valpartijen en renners die op andere momenten fit willen zijn, maar toch.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair